Auteur Topic: Ontlastingstest: 30% van de Spaanse coeliakiepatiŽnten eet te veel gluten  (gelezen 1226 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8473
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Ook al denk je goed glutenvrij te eten, het kan gebeuren dat je toch te veel gluten binnenkrijgt. Van een groep van 188 Spaanse coeliakiepatiŽnten verdeeld over 13 Spaanse ziekenhuizen, bleken 56 personen (30%) te veel gluten te eten. Dit kwam aan het licht door analyse van hun ontlasting. Dit is de tweede publicatie waaruit blijkt dat een aanzienlijk deel van de coeliakiepatiŽnten te veel gluten eet. Eerder werd bij een kleiner onderzoek met 58 Spaanse coeliakiepatiŽnten de urine geanalyseerd, met als uitkomst dat de helft te veel gluten had binnengekregen. http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24369.msg645364#msg645364

Testkit

Het testen van de urine of de ontlasting gebeurt met de ELISA G12 antistoffentest die is ontwikkeld door het Spaanse bedrijf Biomedal. Een test die tot nu toe bekend stond als glutendetectiemethode voor levensmiddelen, maar die nu wordt gebruikt voor de analyse van lichaamsstoffen. Nadat een coeliakiepatiŽnt gluten eet, is dit zes uur tot twee dagen aantoonbaar in de urine en vier dagen in de ontlasting. Hierin zijn Ďgluten immunoge peptidení te vinden, gluteneiwitten die schadelijk zijn voor coeliakiepatiŽnten.

Publicatie

De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in ĎThe American Journal of Gastroenterologyí. De ontlastingstest geeft meer houvast dan een voedseldagboek of het meten van antistoffen in het bloed, schrijven de betrokken onderzoekers en (kinder)maagdarmleverartsen. De test geeft een beter beeld hoeveel gluten een coeliakiepatiŽnt - bewust of onbewust- heeft geconsumeerd. 

Leeftijd, geslacht en aantal jaren op dieet

Jonge coeliakiepatiŽntjes tot drie jaar krijgen niet zo vaak gluten binnen. Bij 86% zijn geen glutenpeptiden te vinden in de ontlasting, bij 9% een beetje en bij 6% heel veel. Bij kinderen in de leeftijd tussen vier en twaalf jaar loopt het iets terug: 72% krijgt geen gluten binnen, 14% een klein beetje en 14% duidelijk te veel. Vanaf dertien jaar gaat het achteruit met de dieettrouw: 61% eet nog strikt glutenvrij, maar 22% krijgt iets te veel gluten binnen en bij 18% is de gluteninname duidelijk te hoog. Sommige leeftijdsgroepen springen eruit. Zo blijken jongens en mannen van 13 jaar en ouder vaker gluten binnen te krijgen dan meisjes en vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie (60% vs 32%). Naarmate een coeliakiepatiŽnt langer op dieet is, loopt de dieettrouw terug. Van de groep die 1 jaar op dieet is, heeft 25% gluten gegeten volgens de ontlastingstest, van de groep die 2 tot 5 jaar glutenvrij eet, is dat 37%.

Voedseldagboek

De proefpersonen noteerden vier dagen precies wat ze aten (of wat hun kind at) en of ze dachten dat ergens gluten in zat. Van de 109 personen die meenden keurig netjes glutenvrij te eten en geen fouten te maken, werd dit bevestigd door de glutenanalyse bij 82 personen; bij 27 personen ging het echter fout, zij kregen toch te veel gluten binnen. Van 138 proefpersonen gaf 18% aan, gedurende vier dagen iets met gluten gegeten te hebben, in totaal 25 personen. Bij 16 waren, opmerkelijk genoeg, geen glutendeeltjes te vinden in de ontlasting; bij 9 wel.

Antistoffen

Van de 56 coeliakiepatiŽnten met gluten in hun ontlasting hadden er slechts 16 TTG IgA antistoffen in hun bloed. Van de 11 patiŽnten met DGP IgA antistoffen in hun bloed, hadden er 6 glutendeeltjes in hun ontlasting. De DGP IgA antistoffentest lijkt een betere maat voor de consumptie van gluten dan de TTG IgA test, maar echt betrouwbaar is het nog steeds niet, want 46 van de 53 patiŽnten met gluten in hun ontlasting zijn negatief voor anti-DGP IgA.
 
Klachten

Slechts 5% van de onderzochte groep (9 personen) had na gemiddeld 2,5 jaar op dieet nog klachten, zoals een ijzertekort, diarree, obstipatie, buikpijn, gewichtsverlies, DH (coeliakie van de huid) en het uitblijven van groei. Van deze 9 personen bleken er 6 te veel gluten in hun ontlasting te hebben (67%).

Gebruik testkit

De onderzoekers zien verschillende toepassingen voor de ontlastingstest:
-   aantonen of een coeliakiepatiŽnt te veel gluten eet, zodat het dieet bijgestuurd kan worden, en de kans op complicaties vermindert
-   een coeliakiepatiŽnt helpen om onverwachte bronnen van gluten te vinden
-   aantonen of een coeliakiepatiŽnt met klachten te veel gluten eet
-   aantonen of iemand refractaire coeliakie heeft (waarbij het lichaam een immuunreactie blijft vertonen, ook al komen er geen gluteneiwitten meer binnen, wat een zeldzame complicatie is van coeliakie)
-   bij een glutenprovocatie: aantonen of een patiŽnt genoeg gluten eet
-   bij het testen van nieuwe medicijnen en behandelingen: de ontlastingstest geeft een beter beeld van de glutenconsumptie dan de antistoffentest en een voedseldagboek.

   
Am J Gastroenterol. 2016 Sep 20. doi: 10.1038/ajg.2016.439. [Epub ahead of print]
Fecal Gluten Peptides Reveal Limitations of Serological Tests and Food Questionnaires for Monitoring Gluten-Free Diet in Celiac Disease Patients.
Comino I1, FernŠndez-BaŮares F2, Esteve M2, Ortigosa L3, Castillejo G4, Fambuena B5, Ribes-Koninckx C6, Sierra C7, RodrŪguez-Herrera A8, Salazar JC9, Caunedo Ń10, MarugŠn-Miguelsanz JM11, Garrote JA12, Vivas S13, Lo Iacono O14, NuŮez A13, Vaquero L13, Vegas AM12, Crespo L12, FernŠndez-Salazar L11, Arranz E11, Jimťnez-GarcŪa VA10, Antonio Montes-Cano M15, EspŪn B9, Galera A8, Valverde J8, Girůn FJ7, Bolonio M6, MillŠn A5, Cerezo FM4, Guajardo C3, Alberto JR3, Rosinach M2, Segura V1, Leůn F16, Marinich J17, MuŮoz-Suano A17, Romero-Gůmez M5, Cebolla Ń17, Sousa C1.

OBJECTIVES:
Treatment for celiac disease (CD) is a lifelong strict gluten-free diet (GFD). Patients should be followed-up with dietary interviews and serology as CD markers to ensure adherence to the diet. However, none of these methods offer an accurate measure of dietary compliance. Our aim was to evaluate the measurement of gluten immunogenic peptides (GIP) in stools as a marker of GFD adherence in CD patients and compare it with traditional methods of GFD monitoring.

METHODS:
We performed a prospective, nonrandomized, multicenter study including 188 CD patients on GFD and 84 healthy controls. Subjects were given a dietary questionnaire and fecal GIP quantified by enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Serological anti-tissue transglutaminase (anti-tTG) IgA and anti-deamidated gliadin peptide (anti-DGP) IgA antibodies were measured simultaneously.

RESULTS:
Of the 188 celiac patients, 56 (29.8%) had detectable GIP levels in stools. There was significant association between age and GIP in stools that revealed increasing dietary transgressions with advancing age (39.2% in subjects ≥13 years old) and with gender in certain age groups (60% in men ≥13 years old). No association was found between fecal GIP and dietary questionnaire or anti-tTG antibodies. However, association was detected between GIP and anti-DGP antibodies, although 46 of the 53 GIP stool-positive patients were negative for anti-DGP.

CONCLUSIONS:
Detection of gluten peptides in stools reveals limitations of traditional methods for monitoring GFD in celiac patients. The GIP ELISA enables direct and quantitative assessment of gluten exposure early after ingestion and could aid in the diagnosis and clinical management of nonresponsive CD and refractory CD. Trial registration number NCT02711397.

Am J Gastroenterol advance online publication, 20 September 2016; doi:10.1038/ajg.2016.439.
PMID: 27644734 DOI: 10.1038/ajg.2016.439

Bron: Pubmed
 
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MirjamH

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1810
  • Geslacht: Vrouw
    • Ik ben glutenvrij
Re: Ontlastingstest: 30% van de Spaanse coeliakiepatiŽnten eet te veel gluten
« Reactie #1 Gepost op: september 30, 2016, 14:09:50 »
Wat een interessante studie Tine!
Het beangstigd mij een beetje dat zo veel mensen zich onbewust niet goed aan het dieet houden. Aan de andere kant is dat misschien een van de redenen dat veel mensen nog klachten ervaren.

Is er ook iets gezegd over hoe veel 'te veel gluten' is?
Coeliakie geconstateerd mrt. 2007, na 3 maanden zeer ernstige klachten en 14 jaar hele lichte klachten. Dochter Eva (geboren mei 2008) doet mee aan Prevent CD onderzoek. Wel HLA-DQ8, geen coeliakie. Dochter Mirthe (geboren jan. 2011) coeliakie geconstateerd oktober 2012. http://ikbenglutenvrij.nl

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8473
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Ontlastingstest: 30% van de Spaanse coeliakiepatiŽnten eet te veel gluten
« Reactie #2 Gepost op: september 30, 2016, 18:15:29 »
Er zijn 2 uitslagen van de test: zwak positief (een beetje gluten) of sterk positief (veel gluten). De uitkomst 'sterk positief' betekent 'niet glutenvrij' (en is vergelijkbaar met wat mensen zonder coeliakie eten, dus een glutenvol eetpatroon). De score 'zwak positief' wordt niet in hoeveelheden uitgedrukt bij de ontlastingstest. Er is wel een controlegroep, van 11 baby's tot 8 maanden. Zij hebben een negatieve score, omdat ze geen gluten hebben gegeten. 

Daarentegen geeft de eerder gepubliceerde urinetest wel hoeveelheden aan. Een positieve score betekent 'meer dan 25 mg gluten'. Amerikaanse coeliakie-expert bevelen aan om per dag niet meer dan 10 mg gluten te eten. Darmschade ontstaat bij gemiddeld gevoelige mensen tussen 10 en 50 mg per dag (en bij sommigen bij een kleinere hoeveelheid, bij anderen bij een grotere hoeveelheid, er is veel variatie). Zie het e-book 'How to jump-start your gluten-free diet' of het boek 'Gluten Freedom' van Fasano.

De test is een momentopname. Dus je zou de score over verschillende dagen moeten hebben, om te weten of je goed zit met je glutenconsumptie. Stel dat je uit eten gaat. Dan loop je wat meer risico. En op andere dagen, als je zelf je eten verzorgt, is dat risico heel klein.

Ik zie de test hier nog niet zo snel ingevoerd worden. Behalve bij klachten, bij refractaire coeliakie, of bij onderzoek. Als je al jaren glutenvrij eet, je hebt geen klachten, geen antistoffen, moet je dan opeens gaan minderen met gluten omdat deze test dat zegt?

Het lastige is alleen dat mensen zonder klachten toch Marsh 3 darmschade kunnen hebben; in een onderzoek uit 2011 heeft 22% van de mensen die gluten eten tijdens een provocatie geen klachten maar wel vlokatrofie. Volgens de publicatie van de urinetest in het tijdschrift GUT is er een verband tussen de hoeveelheid gluten in urine en de darmschade. Mensen met Marsh 2/3 darmschade hebben gluten in hun urine en mensen met Marsh 0/1 hebben dat niet.

Het zou wel interessant zijn om de urinetest van Biomedal thuis uit te proberen, maar ik weet niet of het ook voor thuisgebruik op de markt komt, dit zijn slechts de eerste bevindingen. Met zo'n test weet je als je uit eten bent geweest of als je een nieuw glutenvrij product hebt geprobeerd, of je klachten daar vandaan komen. Of dat je toch een griep hebt, je te veel zorgen maakt, veel stress hebt, of... iets anders, vul zelf maar in.

In dit onderzoek geven 25 coeliakiepatiŽnten aan, dat ze gluten hebben gegeten (of hun kind) in de vier dagen dat ze een voedseldagboek bijhouden. Maar de ontlastingstest is bij slechts 9 van de 25 positief, en bij 16 van de 25 negatief. Dat is ook heel interessant! Dus je kunt denken te veel gluten te eten, terwijl dat niet zo is... Zo zie je maar hoe lastig glutenvrij eten in de praktijk is.

Ik vind de 'blaastest' (ademtest) die in de VS bij kinderen wordt gebruikt om coeliakie vast te stellen ook wel interessant. Als we in de toekomst gewoon even in een apparaatje konden blazen, en dan zouden weten of we te veel gluten aten en het beter even rustig aan kunnen doen, dat zou nog eens handig zijn.

Ook de I-FABP test is veelbelovend. Die geeft namelijk aan hoeveel darmcellen afsterven als gevolg van glutenconsumptie (gemeten in bloed of andere lichaamsstoffen). Ik veronderstel dat dezelfde hoeveelheid gluten bij de een kan leiden tot een milde immuunreactie, en bij de ander tot een heftige reactie. Maar ook dat is nog volop in onderzoek.

Erg interessant, allemaal! :D   
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MirjamH

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1810
  • Geslacht: Vrouw
    • Ik ben glutenvrij
Re: Ontlastingstest: 30% van de Spaanse coeliakiepatiŽnten eet te veel gluten
« Reactie #3 Gepost op: oktober 06, 2016, 09:37:39 »
 :D
Coeliakie geconstateerd mrt. 2007, na 3 maanden zeer ernstige klachten en 14 jaar hele lichte klachten. Dochter Eva (geboren mei 2008) doet mee aan Prevent CD onderzoek. Wel HLA-DQ8, geen coeliakie. Dochter Mirthe (geboren jan. 2011) coeliakie geconstateerd oktober 2012. http://ikbenglutenvrij.nl