Auteur Topic: Kruisbesmetting, sla ik door?  (gelezen 4313 keer)

Ewok

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 23
Kruisbesmetting, sla ik door?
« Gepost op: september 19, 2016, 12:15:19 »
Hallo allemaal,

Na 8 weken glutenvrij eten en 4 weken ook lactose vrij heeft mijn dochtertje van 4 nog steeds buikpijn. Haar buikje lijkt wel een ballon. Ze heeft er wel iets minder last van gelukkig. Maar toen vroeg ik mij af of wij (thuis en op school) niet te makkelijk omgaan met kruisbesmetting. Daarna las ik ook nog de topic van sinterklaas vorig jaar en vond ik meteen dat alles nog "beter" moest. Wat een horrorverhaal trouwens met die pepernoten in de zandbak. Gelukkig zit ik in de OR en ga ik dit jaar alles controleren wat ze doen met eten. Vorig jaar hebben ze ook fouten gemaakt met andere veel makkelijker diŽten. :duimlaag:

Sinds dit jaar heeft onze school een continue rooster. Ze eten dus iedere dag op school. Nu vertelde mijn dochtertje dat ze niet de handen wassen voor het eten maar dat ze allemaal een beetje water uit een flesje krijgen en dat op de handen moeten smeren. Nou werkt zo een chemisch middel goed tegen bacteriŽn maar niet tegen gluten. Dus ik vind dat mijn dochtertje handen moet wassen voor het eten. En eigenlijk ook dat alle klasgenootjes hun handen moeten wassen na het eten omdat anders alle speelgoed in de klas onder de gluten zit. Maar dan zou dat ook moeten als ze 's morgens de klas in komen....

Familie die een broodje bij ons heeft gegeten waarvan ik wil dat ze hun wassen voordat ze met mijn dochter gaan spelen. Waarop mijn schoonvader verontwaardigd zegt: "ik heb geen gluten". :<

Glutenvrije koekjes bij de bakker die gepakt worden met de handen die net taart hebben gesneden.

Haar broodtrommeltje neerzetten aan de glutenkant van de keuken en dan haar glutenvrije brood erin doen vind ik niet acceptabel ook al weet ik dat het aanrecht goed heb schoongemaakt na de laatste maaltijd.

Iedere keer na de tafel afnemen het doekje in de was en iedere dag de handdoeken en theedoeken?

Als ik haar brood smeer eerst mijn handen wassen al is het 5 keer per maaltijd......

In de snackbar het liefst achter het glutenvrije knakworstje aanlopen als ze het buiten mijn beeld in een aparte pan voor me gaan doen?

Ik wil gewoon dat mijn dochtertje beter wordt. Maar heeft ze hier wel baat bij of is het overdreven? Ik weet gewoon nog niet hoe gevoelig ze is voor gluten.
Aan de andere kant is dit wel zwaar en levert mijn gedrag gegarandeerd geen vrienden op. Er is mij altijd al verteld dat ik een overbezorgde moeder ben en dat argument wordt natuurlijk hier ook weer aangehaald.

Ben ik op de goede weg over sla ik volledig door? Zijn er mensen met ervaringen of tips?

Groetjes,
Ewok

JosjeC

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1084
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #1 Gepost op: september 19, 2016, 14:01:55 »
Glutenvrije koekjes bij de bakker? Je bedoelt onverpakt koekjes? In dat geval zijn ze zeker niet glutenvrij.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8712
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #2 Gepost op: september 19, 2016, 15:18:43 »
Er zijn enkele mogelijkheden om de handen van je kind schoon te krijgen. Die anti-bacteriŽle vloeistoffen werken inderdaad niet bij coeliakie, ze verplaatsen de kruimels, maar maken ze niet onschadelijk.

- Besmetting kan ook optreden via de kraan; als je kind haar handen wast, en de kraan dichtdraait, kunnen daar kruimels aan zitten. Dus juf zou de kraan dicht moeten doen, wil je dat voorkomen.

- Besmetting kan optreden via de handdoek. Zorg voor een alternatief: papieren doekjes, een keukenrol, of een eigen handdoek. Wat je zelf handig vindt. En wat voor de juf haalbaar is.   

- Je zou doekjes kunnen meegeven. Ik heb in het begin snoetenpoetsers gebruikt, maar die waren op den duur te agressief voor dagelijks gebruik. Toen ben ik overgestapt op babydoekjes (sensitive van de Etos eigen merk) die ik overhevelde in een doosje van de Xenos, om de herkomst neutraal te houden. Tegenwoordig gebruik ik Wetties (die ik in grote aantallen koop bij Op=Op winkels).

- Je kunt in overleg met de juf een keukenrol neerleggen, om na het handen wassen de handen af te drogen, die lag op de basisschool in de vensterbank, alleen voor mijn zoon, om zijn handen aan af te drogen. Je moet wel in de gaten houden of die op is en zorgen voor vervanging.

- Zorg voor bekers en doosjes die je kind zelf kan openmaken. Dan hoeft de juf dat niet te doen, die mogelijk kruimels aan haar handen heeft van andere koekjes en boterhammen van andere kinderen.

- Op school golden twee regels: als iets op de grond valt, gooi je het weg. Als andere kinderen aan je eten zitten, gooi je het ook weg. En uitleggen aan andere kinderen dat ze er niet aan mogen komen, werkt in de kleutergroepen averechts: kinderen gingen met hun handen in het doosje met pepernoten van mijn zoontje zitten, om uit te proberen wat er dan gebeurt; kinderen onderzoeken alles in die leeftijdsfase en iets wat niet mag, is des te interessanter (waardoor mijn zoontje wel eens niets meer te eten had).

- Andere kinderen die hun handen wassen: dat heb ik hier thuis wel doorgevoerd, net zoals ik het gewoon vind dat kinderen aan tafel eten en daarna pas opstaan, dus niet eten tijdens het spelen. En als het bakje leeg is, naar het aanrecht brengen en handen wassen (gold ook voor mijn andere zoon). Maar op school heb je dat niet in de hand. Als jouw kind haar handen goed schoonmaakt voordat ze gaat eten en haar vingers niet in haar mond stopt, hoeft het geen probleem te zijn.

- Let ook op blaasinstrumenten (fluit, trompet) die alle kinderen in hun mond steken. En lepels en vorken bij het keukentje: mijn zoon heeft geleerd 'alsof' te spelen, dus het niet in zijn mond te steken, maar voor zijn mond te houden.

Kijk verder bij de 'Eerste Hulp' daar staan heel veel adviezen.

Twee maanden op dieet is nog maar kort (ook al lijkt het misschien heel lang). Mocht het na een half jaar tot een jaar niet beter gaan, dan kun je overleggen met de kinderarts om glutenvrij en tarwezetmeelvrij eten te geven, een graadje strenger dus. Sommige kinderen verdragen geen glutenvrij tarwezetmeel, omdat er nog te veel gluten in zit. Of in het begin niet, maar later mogelijk wel, een kwestie van uitproberen. Bovendien moet je gaandeweg nog leren of/ hoe je kind reageert, qua buikklachten, gedrag, etc.  Dan kun je het dieet verder bijsturen. Hoewel niet alle kinderen een duidelijke reactie vertonen, dat maakt het best lastig.

Over een jaar heb je het allemaal al eens meegemaakt en begint het normaal te worden... maar voor nu is het nog zoeken naar een formule, om je kind te beschermen, en je omgeving mee te laten werken. Blijf consequent en leg alles uit. Nee, je bent geen overdreven bezorgde moeder, je waakt over de gezondheid van je kind, die nog te klein is om het allemaal zelf te regelen. En dat kan op anderen wel als overbezorgd overkomen. Ze hebben vaak geen idee hoe nauw het luistert. Van 1 kruimeltje brood of koek kan je kind dagen ziek zijn. Heb je al de voorbeeldbrieven gezien voor in de klas? Kijk ook eens bij www.ikbenglutenvrij.nl daar vind je veel ervaringen en handige tips, ook voor in de klas, van een moeder en kind met coeliakie.
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

SarahFrison

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 11
  • Gezondheidscoach voor mensen met chronische ziektes
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #3 Gepost op: september 19, 2016, 16:46:44 »
Zeker niet overdreven hoor :) . Wij zijn hier volledig glutenvrij in huis, is maar net zo makkelijk.

Ewok

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 23
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #4 Gepost op: september 19, 2016, 16:54:08 »
Bedankt voor de tips. Heel handig allemaal.

De koekjes bij de bakker zijn verleden tijd.

Ik ga meteen de oude billendoekjes weer tevoorschijn halen. Ik had net een doos van 12 pakken gekocht toen mijn dochter het tijd vond om zinlijk te worden.  :D
Handen drogen wil ze toch nooit maar ik ga morgen meteen overleggen met de juf over een werkbare oplossing voor allemaal.

De schoolregels klinken goed. De eerste moet voor alle kinderen gelden. De tweede krijg ik er wel in. :duimop:

Niet spelen tijdens het eten vind ik ook normaal. Nu gaan ze ook wel eens van tafel om eerst hun speelgoed weg te leggen.

Ik ga er meteen mee aan de slag. Bedankt voor alles.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8712
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #5 Gepost op: september 19, 2016, 21:45:19 »
Ja, die koekjes zijn waarschijnlijk de grootste bron van gluten. De rest is de 'finishing touch'.

Ben je trouwens al bij een diŽtiste geweest die gespecialiseerd is in coeliakie? Die kan ook heel goed met je meedenken. Namen en adressen zijn te vinden bij www.glutenvrij.nl (en verder ook bakcursussen, kinderactiviteiten etc. etc.).
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Geluk

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 10
 • Geslacht: Vrouw
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #6 Gepost op: augustus 15, 2017, 21:25:35 »
Hoi Ewok,
ik ben een nieuweling hier, maar hoe gaat het nu?
Volg je alle regels uit je beginpost nog?
En hoe gaat het op school, is het daar gelukt om in de klas een veilige omgeving voor je kind te krijgen?

Mijn dochter heeft net de diagnose en start straks ook op school, met een continurooster, dus gezamenlijke lunch in de pauze
Alles wat je hierboven beschreef (inclusief de vraag, " sla ik door"  is op dit moment op mij van toepassing.

Ik ben erg benieuwd hoe het nu gaat.
Groetjes, Geluk.
Mama van glutenvrije 3-jarige.

Ewok

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 23
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #7 Gepost op: augustus 21, 2017, 10:14:34 »
Hoi Geluk,

Het gaat goed. Er blijven helaas altijd mensen die het niet willen begrijpen. Dat is vervelend. Alle begin is moeilijk en er blijven altijd dingen die onzeker maken. Mijn dochter wordt niet zo ziek dat het voor anderen opvalt. Bij een kleine fout merk ik alleen dat ze erg eigenwijs is en niet wil luisteren maar klaagt ze niet. Bij een grotere fout zoals een hap van een cracker die haar per ongeluk is uitgedeeld heb ik een probleem. De hele wereld merkt er niets van behalve dat ze niet wil dat mama naar huis gaat als ze op school is. Ze klaagt dan over buikpijn, hoofdpijn, en pijn in de gewrichten. Ze poept dan meestal 2 keer in haar broek in de daarop volgende dagen. Maar thuis is het een grot probleem. Daar is ze onhandelbaar en laat me letterlijk niet los. Als ik me dan heb los gewrikt om iets te kunnen doen zoals koken of de was dan gaat ze meteen haar broer zodanig pesten dat hij geen andere uitweg ziet dan gaan slaan. Dit gebeurd al als ik even naar de wc ben. :< En zelfs aan papa laat ze niets merken. Dit alles houd wel tot 6 weken aan. :' Het heeft 2 jaar geduurd eer we een diagnose hadden en dit leek standaard gedrag van haar. Als er nu iets fout gegaan is ben ik dat gedrag al na een dag zat. Ik ben blij dat ze zich er op school overheen kan zetten en daar wel vrolijk kan zijn maar 6 weken geen lachje van je kind zien en weten dat ze overal behalve bij mij heel vrolijk doet is erg moeilijk en maakt onzeker. Ook al weet ik dat ze er niets aan kan doen. Maar dankzij het dieet zie ik meestal wel hoe geweldig mijn meisje eigenlijk is.
 
Ik volg alle regels uit het begin nog en ben zelfs nog strenger geworden. Friet bakken we nu zelf omdat ik het toch niet helemaal los kon laten. Bij de mac kan ik dat nu wel omdat wij toevallig dicht bij een mac wonen die op de site van de coeliakie vereniging stond als veilig.
Daarnaast heb ik een familiescreening aangevraagd. Mijn zoontje en ik moeten ook nu ook glutenvrij. Dus hebben we nu het hele huis glutenvrij. Dat is wel makkelijk. Scheelt een heleboel handen wassen en tafel poetsen en ik heb de hele keuken weer tot mijn beschikking. Vriendjes en vriendinnetjes moeten hun handen wassen als ze binnen komen. Zo blijft het speelgoed ook glutenvrij. De eerste keer vinden ze het vreemd maar als 2 of meer keer zijn geweest doen ze het vaak uit zichzelf. Kinderen passen zich zo makkelijk aan.

Dat continue rooster vond ik ook een drama in het begin. Die begon tegelijk met de diagnose. :s Maar mijn dochter is zeker niet op haar mondje gevallen en laat het iedereen luid en duidelijk weten. :duimop: Alle kindjes in haar klas weten het en houden er rekening mee. Ze heeft inmiddels door omstandigheden 4 juffen gehad en dat is goed gegaan. Ik heb aan het begin van het schooljaar een stukje geschreven en dat is in haar dossier gedaan. Iedereen die nu voor haar klas staat kan het opzoeken. Bij een nieuwe juf gilt de hele klas nu wel dat mijn dochter geen gluten mag. Blijkbaar merken zij ook wel dat mijn dochter zich dan anders gedraagt.
De BSO was andere koek. Daar hebben ze haar een keer een soepstengel en een cracker gegeven. Er werd wel sorry gezegd maar het was op een toon die duidelijk maakte dat ik me er niet druk om zou moeten maken. Toen heb ik de leiding erbij geroepen en heb ik alles van boven maar eens verteld en overdreven en ook nog eens een beetje overdreven over het grotere risico dat ze dan loopt op andere auto immuun ziekten. Dat is niet helemaal netjes maar het heeft wel geholpen. Overal waar eten te vinden is hangen nu waarschuwingsbordjes dat mijn kinderen absoluut geen gluten mogen en de handen worden nu wel gewassen voor ze een glutenvrij koekje krijgen waar dat eerst niet gebeurde.

Ik blijf het moeilijk vinden om hier de aandacht op te vestigen en op mijn strepen te staan. Maar ik sla niet door want ik kan mijn dochtertje weer zien lachen en dat is het belangrijkste. :lol:

Ik hoop dat je wat aan het verhaal hebt Geluk. Het was meer dan ik van plan was.

Groetjes,
Ewok

Geluk

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 10
 • Geslacht: Vrouw
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #8 Gepost op: augustus 22, 2017, 21:15:04 »
Hoi Ewok,
wat fijn dat het goed gaat, dat is het allerbelangrijkste.
Hier is mijn dochter ook tamelijk tegendraads bij vlagen, veel erger dan de rest, vooral als ze erg moe is.
Ik vermoed dat ze dan last van een glutenbesmetting heeft, maar je weet het niet zeker.
Ze was laatst ook flink ziek, was het dan een darmgriep wegens lage weerstand of gluten, en waar/wanneer zou ze dat dan binnengekregen hebben? Ik vind dat erg lastig.
Ook op een verjaardag, waar de stokbroodjes in de rondte vliegen en niet alle chips glutenvrij zijn, zit ik er niet relaxed bij. (hoe ga jij daarmee om?)

Hier is ze op dit moment de enige glutenvrije in huis, de rest van het gezin is getest en heeft het niet.
We eten de hele dag glutenvrij, behalve het brood tijdens ontbijt en lunch, want dat schijnt de rest nodig te hebben.
Gevolg: we zijn 2x per dag aan het schoonmaken, veel handen aan het wassen, en zitten te klooien om de vleeswaar en kaas glutenvrij te houden.
Moet ik nog een betere oplossing voor vinden.

Op de creche gaat het supergoed omdat ze toevallig een leidster heeft me een familielid met coeliakie, die legt ons dingen uit in plaats van andersom, haha.
Voor de BSO/school overweeg ik om een A4-tje of miniboekje voor de juffen/leidsters te maken met een duidelijke samenvatting, in de hoop een goede start te maken daar.
 
Ik heb heel veel aan je verhaal en tips, enorm bedankt voor je antwoord.
Ik ben nog erg zoekende, omdat ik alleen volwassenen met coeliakie ken en geen mensen met kleine glutenvrije kinderen.
Mag ik je misschien eens een berichtje sturen met vragen?

Groeten van Geluk
Mama van glutenvrije 3-jarige.

Miem

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 178
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #9 Gepost op: augustus 24, 2017, 21:37:07 »

Gevolg: we zijn 2x per dag aan het schoonmaken, veel handen aan het wassen, en zitten te klooien om de vleeswaar en kaas glutenvrij te houden.
Moet ik nog een betere oplossing voor vinden.

Groeten van Geluk

Misschien net zoals ik het doe (mijn gezin eet niet glutenvrij en mijn man is echt een EI met deze dingen, die gaat rustig met een mes dat hij gebruikt heeft voor zijn brood, aan de kaas zitten. Of met zijn handen vleeswaren pakken (die handen zijn niet gv). Ook moet ik het elke keer zeggen als ik aan zie komen dat hij een boterham over tafel gaat verplaatsen (om aan te geven aan iemand) rustig over alles heen.

Ik heb dus eigen potjes boter, beleg en eigen kaas. Ik doe ook gelijk het deksel dicht nadat ik iets gesmeerd heb.
Ik heb van die knal oranje stickers gekocht en alles waar die sticker op staat mogen ze niet aan komen. Mijn jongste (14) is de enige die er goed rekening mee houdt, zij eet heel soms uit mijn potjes maar doet dat met een schoon mes.

Wat je ook kunt doen als vleeswaren etc op tafel staan: een aparte vork erbij leggen.
Maar het blijft lastig.

Het is lastig om een balans te vinden tussen te extreem en te laks. Ik wil niet bang zijn van eten en niet overal glutenspoken zien. Maar ik ben wel streng, want ik merk gewoon dat het soms toch net even niet goed gaat.

Uit eten gaan bijvoorbeeld gaat vaak goed, maar soms fout, dat houdt me echter niet tegen om te gaan. Vaak gaat het dan om een kleine besmetting en dat zit ik dan wel uit. Bij een kind is het extra lastig want dan voel je jezelf verantwoordelijk voor de ander. Als ik zelf een fout maak heb ik er zelf last van...

Het zal wel wennen, voor iedereen. En sommigen willen het nooit snappen...
Sinds september 2015 volledig glutenvrij.

Ewok

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 23
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #10 Gepost op: augustus 24, 2017, 23:03:15 »
Misschien net zoals ik het doe (mijn gezin eet niet glutenvrij en mijn man is echt een EI met deze dingen, die gaat rustig met een mes dat hij gebruikt heeft voor zijn brood, aan de kaas zitten. Of met zijn handen vleeswaren pakken (die handen zijn niet gv). Ook moet ik het elke keer zeggen als ik aan zie komen dat hij een boterham over tafel gaat verplaatsen (om aan te geven aan iemand) rustig over alles heen.

Oh gelukkig ik heb niet het enige EI op dat gebied. En ik vind het moeilijker omdat ik het niet ben die er het eerst last van heeft. Ik heb het gevoel dat mijn dochter gevoeliger is dan ik. Het helpt ook niet dat sommige symptomen die ik zie bij een glutenbelasting, mijn man niet niet als zodanig wil erkennen. Wie heeft er dan gelijk? Dus voor mij was het een opluchting dat het hele gezin glutenvrij ging. Ik verdeelde altijd de pakjes vleeswaren in 2 bakjes. Eigen potjes en pakjes en alles strikt gescheiden houden. Nu hoef ik niet meer alles te scheiden en iedere maaltijd weer als waakhond fungeren. Het waakhond spelen en altijd op je hoede zijn is veel vermoeiender dan alles gescheiden houden. Maar zoals gezegd zijn mijn zoontje en ik de enige die dat merken. Papa, opa's en oma's merken er weinig van en vinden nog steeds dat ik overdrijf. Sommige leren het inderdaad nooit maar het blijft moeilijk als het familie is en je je bij familie ook nooit kunt ontspannen omdat je bij alles het idee hebt dat je het in de gaten moet houden. Maar nog een paar jaar en dan kan ze het zelf beter zeggen als er iets is misgegaan.

orionne

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 2158
 • Geslacht: Vrouw
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #11 Gepost op: augustus 25, 2017, 12:08:37 »
ook bij ons komen geen gluten meer in huis.
Als onze kinderen en kleinkinderen komen eten we alles glutenvrij, wel zo makkelijk.
ook met vrienden die blijven luchen ofzo.
De broodjes van Schar vinden ze allemaal heel lekker, de taart die ik maak vinden ze allemaal heerlijk (lekkerder dan gekocht gebak, glutenvrij of niet glutenvrij.)
Ook de pizza's die ik zelf maak zijn zwaar favoriet :duimop:

lastiger is het als ik op een verjaardag moet, zo voelt het inmiddels
Ik heb zeer genoeg van al dat kruimelende stokbrood en die taartkruimels :s
dus ga ik vroeg...voor de lunch..
maar gezellig is anders. :P

Orionne, sinds september 2002  glutenvrij, na 5 jaar dikke darmproblemen, diverticulitis. Geen officiele diagnose, wel dit jaar (2013) een genentest laten doen (pos. voor HLA DQ8 en 2.5)

Miem

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 178
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #12 Gepost op: augustus 25, 2017, 19:52:05 »
@orrionne, hier ga ik niet voor 5 man GV brood kopen, dat is me ten eerste veel te prijzig en ik vind het echt lang zo lekker niet als gewoon brood. En daarbij is het ook nog eens 'ongezonder' (voor niet-coeliaken is gv eten minder goede keuze dan gewoon).
Zitten zoveel toevoegingen in om het een beetje eetbaar te houden...

Als ik op verjaardag ga dan eet ik er gewoon niks. Nu is dat lastiger als je kinderen met de ziekte hebt, dat snap ik ook! Maar voor mezelf, ik zorg dat ik gegeten heb voor ik weg ga. En als er niks voor me is dan eet ik niks. En als het me niet veilig genoeg is, dan ook niet.

Ik herken het niet, rondvliegende kruimels op een verjaardag, ja, als er eten bij is misschien, maar verder?
Sinds september 2015 volledig glutenvrij.

Miem

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 178
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #13 Gepost op: augustus 25, 2017, 19:52:49 »
de taart die ik maak vinden ze allemaal heerlijk (lekkerder dan gekocht gebak, glutenvrij of niet glutenvrij.)

Vertel! Doe mij dat recept!
Sinds september 2015 volledig glutenvrij.

orionne

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 2158
 • Geslacht: Vrouw
Re: Kruisbesmetting, sla ik door?
« Reactie #14 Gepost op: augustus 27, 2017, 11:35:58 »
Ik heb het recept aangepast naar mn laatste ervaringen
het staat hier:
http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24232.msg643702#msg643702
Als er iets niet duielijk is, lees ik het wel.
Succes. :duimop:
Orionne, sinds september 2002  glutenvrij, na 5 jaar dikke darmproblemen, diverticulitis. Geen officiele diagnose, wel dit jaar (2013) een genentest laten doen (pos. voor HLA DQ8 en 2.5)