Auteur Topic: Buikklachten ondanks glutenvrij dieet  (gelezen 1771 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8813
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Buikklachten ondanks glutenvrij dieet
« Gepost op: augustus 24, 2016, 09:25:54 »
Het klinkt zo simpel: ga glutenvrij eten, en je wordt van je klachten verlost als eenmaal bekend is dat je coeliakie hebt. Ja, inderdaad, je gaat je fitter voelen en je klachten nemen af. Dat is het goede nieuws. Maar helemaal verdwijnen doen de klachten niet altijd. Opvallend is dat obstipatie nŠ de diagnose zelfs vaker voorkomt dan ervůor, hoewel het na twee jaar op dieet doorgaans wel beter gaat, melden Finse onderzoekers in Nutrients. Een deel van de coeliakiepatiŽnten houdt buikklachten, of krijgt ze sinds het glutenvrije dieet, schrijven ze. Vervelend, maar wat doe je eraan? Dan moeten we eerst meer weten over de oorzaak, schrijven de Finnen. Ze weten niet precies waarom een deel van de coeliakiepatiŽnten buikklachten heeft. Wel is duidelijk dat coeliakiepatiŽnten vaker dan gezonde personen last hebben van diarree, brandend maagzuur, buikpijn en verstopping. Diarree komt vooral voor bij nieuw gediagnosticeerde patiŽnten, en brandend maagzuur bij patiŽnten die 10 jaar of langer op dieet zijn. Zelfs als de persoon in kwestie streng glutenvrij eet, de darmen hersteld zijn, er geen antistoffen meer gevonden worden in het bloed, kunnen buikklachten blijven bestaan. De onderzoekers vinden desondanks dat een glutenvrij dieet goed werkt: bij meer dan 90% van de Finse patiŽnten zijn de darmen namelijk goed hersteld. Dit komt hun gezondheid ten goede.

Nutrients 2016, 8(7), 429; doi:10.3390/nu8070429

Gastrointestinal Symptoms in Celiac Disease Patients on a Long-Term Gluten-Free Diet
Pilvi Laurikka 1, Teea Salmi 1,2, Pekka Collin 1,3, Heini Huhtala 4, Markku Mški 5, Katri Kaukinen 1,6 and Kalle Kurppa 5,*

Experience suggests that many celiac patients suffer from persistent symptoms despite a long-term gluten-free diet (GFD). We investigated the prevalence and severity of these symptoms in patients with variable duration of GFD. Altogether, 856 patients were classified into untreated (n = 128), short-term GFD (1Ė2 years, n = 93) and long-term GFD (≥3 years, n = 635) groups. Analyses were made of clinical and histological data and dietary adherence. Symptoms were evaluated by the validated GSRS questionnaire. One-hundred-sixty healthy subjects comprised the control group. Further, the severity of symptoms was compared with that in peptic ulcer, reflux disease, inflammatory bowel disease (IBD) and irritable bowel syndrome (IBS). Altogether, 93% of the short-term and 94% of the long-term treated patients had a strict GFD and recovered mucosa. Untreated patients had more diarrhea, indigestion and abdominal pain than those on GFD and controls. There were no differences in symptoms between the short- and long-term GFD groups, but both yielded poorer GSRS total score than controls (p = 0.03 and p = 0.05, respectively). Furthermore, patients treated 1Ė2 years had more diarrhea (p = 0.03) and those treated >10 years more reflux (p = 0.04) than controls. Long-term treated celiac patients showed relatively mild symptoms compared with other gastrointestinal diseases. Based on our results, good response to GFD sustained in long-term follow-up, but not all patients reach the level of healthy individuals.

Bron: http://www.mdpi.com/2072-6643/8/7/429
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.