Auteur Topic: Antistoffen, maar geen darmschade: toch een glutenvrij dieet?  (gelezen 1043 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8691
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Antistoffen, maar geen darmschade: toch een glutenvrij dieet?
« Gepost op: juli 12, 2016, 23:31:22 »
Artsen zijn het erover eens dat een glutenvrij dieet te beste behandeling is voor patiŽnten met coeliakie. Wat de beste behandeling is voor patiŽnten met ĎpotentiŽle coeliakieí is echter nog niet duidelijk. Deze patiŽnten hebben aan coeliakie gerelateerde antistoffen in hun bloed, maar geen beschadigde darmen (Marsh 0). Soms zijn er wat meer ontstekingscellen in de darmen te vinden (Marsh 1). Maar hoe verontrustend is dat? En moeten artsen deze patiŽnten een glutenvrij dieet aanraden?

Indiase artsen en onderzoekers verbonden aan een ziekenhuis in New Delhi werpen nieuw licht op deze zaak. Ze vergeleken darmbiopten van 41 gewone coeliakiepatiŽnten (Marsh 2/3 darmschade) met die van 26 potentiŽle coeliakiepatiŽnten (Marsh 0/1 darmschade), en met biopten van 12 gezonde personen. Bij coeliakie zijn er aanwijzingen dat de cellen in de wand van de dunne darm afsterven; bij gezonde personen gebeurt dat niet of nauwelijks. Je zou verwachten dat bij mensen met ernstige darmschade de darmcellen sneller en in groteren getale afsterven dan bij mensen met milde darmschade. Dit blijkt echter niet het geval, ontdekten de IndiŽrs. Het verschil zit in het tempo waarin de darmcellen weer aangroeien, vanuit de inkepingen tussen de darmvlokken (crypten). Bij patiŽnten met milde darmschade groeien de cellen in versneld tempo weer aan (vergeleken met ernstige darmschade). Hierdoor blijven de darmvlokken intact. Op den duur, vermoeden de onderzoekers, zullen de darmen bij een deel van deze patiŽnten steeds verder achteruit gaan, als gluten op het menu blijft staan, zodat de Marshgradatie opschuift van 0/1 naar 2/3 (dat gebeurt bij 10 tot 60% van de potentiŽle coeliakiepatiŽnten volgens andere onderzoeken). PatiŽnten met potentiŽle coeliakie kunnen baat hebben bij een glutenvrij dieet, schrijven de IndiŽrs in ĎDigestive and Liver diseaseí. Hierdoor kunnen hun klachten verminderen, voedingstekorten verdwijnen, en progressie van de ziekte kan een halt worden toegeroepen. Ze pleiten voor vervolgonderzoek onder een grotere groep potentiŽle coeliakiepatiŽnten uit verschillende landen.

In een eerder verschenen Italiaans onderzoek kregen alleen potentiŽle coeliakiepatiŽnten met klachten een glutenvrij dieet voorgeschreven, en patiŽnten zonder klachten niet: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24381.msg645470#msg645470


Dig Liver Dis. 2016 Jun 21. pii: S1590-8658(16)30472-8. doi: 10.1016/j.dld.2016.06.013. [Epub ahead of print]
Patients with mild enteropathy have apoptotic injury of enterocytes similar to that in advanced enteropathy in celiac disease.
Das P1, Gahlot GP1, Mehta R1, Makharia A2, Verma AK3, Sreenivas V4, Panda SK1, Ahuja V3, Gupta SD1, Makharia GK5.

BACKGROUND:
Severity of villous atrophy in celiac disease (CeD) is the cumulative effect of enterocyte loss and cell regeneration. Gluten-free diet has been shown to benefit even in patients having a positive anti-tissue transglutaminase (tTG) antibody titre and mild enteropathy.

AIM:
We explored the balance between mucosal apoptotic enterocyte loss and cell regeneration in mild and advanced enteropathies.

METHODS:
Duodenal biopsies from patients with mild enteropathy (Marsh grade 0 and 1) (n=26), advanced enteropathy (Marsh grade ≥2) (n=41) and control biopsies (n=12) were subjected to immunohistochemical staining for end-apoptotic markers (M30, H2AX); markers of cell death (perforin, annexin V); and cell proliferation (Ki67). Composite H-scores based on the intensity and distribution of markers were compared.

RESULTS:
End-apoptotic markers and marker of cell death (perforin) were significantly up-regulated in both mild and advanced enteropathies, in comparison to controls; without any difference between mild and advanced enteropathies. Ki67 labelling index was significantly higher in crypts of mild enteropathy, in comparison to controls, suggesting maintained regenerative activity in the former
.
CONCLUSIONS:
Even in patients with mild enteropathy, the rate of apoptosis is similar to those with advanced enteropathy. These findings suggest the necessity of reviewing the existing practice of not treating patients with mild enteropathy.

Bron: Pubmed
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.