Auteur Topic: 40-jarige Italiaanse coeliakiepatient drinkt 4 weken gewoon bier  (gelezen 917 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8749
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Een 40-jarige sommelier en bierliefhebber uit ItaliŽ wilde ondanks zijn coeliakie-diagnose toch gewoon bier drinken. Hij overlegde hierover met zijn arts en dronk 4 weken lang bier met een ppm niveau rond de 600 (glutenvrij is onder 20 ppm). Hierdoor kreeg hij minder dan 3 g. gluten per dag binnen, een hoeveelheid die bij veel coeliakiepatiŽnten al na 2 weken schade aan de darmen veroorzaakt. Voor en na de bierproef werd zijn bloed getest en kreeg hij een darmonderzoek. De man had geen klachten in de periode dat hij gewoon bier dronk, hij voelde zich hooguit wat opgeblazen. De waarde van de antistoffen ging langzaam omhoog, maar bleef onder de normaalwaarde. De darmen zagen er nog goed uit. Wel was er een maagontsteking ontstaan. De artsen gaven het advies voortaan alleen glutenvrij bier te drinken; een langere tijd gewoon bier drinken zou de antistoffen verder doen rijzen en de darmen waarschijnlijk aantasten. De man zelf is daar ook van overtuigd. Jammer, vond hij, want klachten zeggen dus niet alles. Hij had niet verwacht dat er schade zou kunnen ontstaan zolang hij zelf geen klachten had (wat trouwens ook uit de studie van Catassi 2007 blijkt, dat darmen beschadigen bij de consumptie van 50 mg gluten per dag, zonder dat een coeliakiepatiŽnt klachten heeft).       


BMJ Case Rep. 2016 May 5;2016. pii: bcr2016214686. doi: 10.1136/bcr-2016-214686.
'For a quart of ale is a dish for a king': not always.
Zingone F1, Russo I1, Massari A2, Ciacci C1.

We report the case of a man with a clear diagnosis of coeliac disease who nevertheless drank gluten-containing beer. We found that a 4-week period of drinking gluten-containing beer did not provoke significant changes in the intestinal mucosa of this patient with coeliac disease nor did it elicit any relevant symptoms. Serum antibody levels rose but did not reach a pathological threshold. However, a more prolonged gluten challenge may have led to clinically relevant changes in IgA antitransglutaminase titres. This case demonstrates how important individual sensitivity to gluten in a patient with coeliac disease is in determining symptoms, immunological response and intestinal mucosa damage.

Bron: Pubmed
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.