Auteur Topic: energiereep met noten, gedroogde vruchten en dadels  (gelezen 1665 keer)

karlieno

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 1
  • Geslacht: Vrouw
energiereep met noten, gedroogde vruchten en dadels
« Gepost op: april 14, 2016, 17:02:29 »
Zelf snel en makkelijk een energiereep maken zonder het gebruik van een oven.

Het recept heb ik gevonden via pinterest:

http://www.thekitchn.com/how-to-make-easy-3-ingredient-energy-bars-at-home-cooking-lessons-from-the-kitchn-184306

Het recept van de link is in het engels, maar ik zal het ook hieronder in het nederlands beschrijven.

duur: 10 minuten

benodigdheden:
keukenmachine
vershoudfolie of bakpapier
lepel
mes

ingrediŽnten:
12-15 ontpitte dadels
noten in gelijke verhouding met de dadels
gedroogde vruchten gelijke verhouding met de dadels

enkele mogelijke variaties:
cranberry-walnoot. blanke rozijn-pecan. abrikoos-walnoot. blanke rozijn-amandel. cranberry-pecan enz.

instructies:
1. optioneel, rooster de noten. De uitgekozen noten kunnen geroosterd of rauw gebruikt worden. Als je geroosterde noten gebruikt laat ze dan eerst afkoelen voordat je ze in de keukenmachine stopt.
2. stop de noten, vruchten en dadels in de keukenmachine. mix even zodat alles los komt. als de dadels aan elkaar blijven plakken maak ze dan los met de lepel.
3. mix alles voor ongeveer 30 seconden. alles zou nu in kleine stukken moeten zijn. als het weer te veel plakt aan de zijkanten en onder de messen maak het weer los met de lepel.
4. mix alles nu voor 1-2 minuten tot het een grote kleverige massa is geworden.
5. leg de massa op een stuk vershoudfolie of bakpapier en druk alles in elkaar tot een grote vierkant of rechthoek. pak het verder in in de folie/ papier en leg het in de koelkast voor minstens een uur of een hele nacht.
6. haal de plak uit de koelkast en snij de plak in kleine stukjes/ reepjes. je kunt ze zo groot maken als je zelf wilt.
7. bewaren kan in de koelkast voor 2-3 weken. of in de vriezer tot wel 3 maanden
8. de reepjes zijn te eten direct uit de koelkast of vriezer als harde repen. ook kunnen ze de hele dag mee in de tas, ze worden dan wat zachter en kleveriger.

variatie:
je kunt eindeloos variŽren met de noten en vruchten. de dadels blijven altijd als basis omdat die voor het aan elkaar kleven zorgen en voor de zoetigheid.

andere dingen die je er door een zou kunnen doen:
geschaafde cocosnoot, chia zaden, chocolade stukjes, chocolade poeden, kaneel, nootmuskaat, citroenschil, limoenschil of andere dingen die je lekker vind.

deze repen en variaties worden door mijn vriend zeer gewaardeerd en hij neemt ze graag mee naar zijn werk voor tussen door, of als extra boost als hij moet over werken, of wanneer hij thuis komt als boost tot dat het eten klaar is.  hij heeft het extraatje echt nodig ťťn keer niezen en hij is een kilo kwijt. ( terwijl ik voor elke gram er af veel moeite moet doen  :' ) hier zijn ze in elk geval een groot succes. hij kan er bijna niet vanaf blijven.

idee: voor kinderen kun je ze bij stap 5 met koekjes vormen uitsteken zodat je leuke vormpjes krijgt.

Eet smakelijk en laat even weten welke variaties er bij jullie uit komen.
vriendlief kan niet tegen gluten. glutenvrij eten noemt hij soms anti-glutjes. :)