Auteur Topic: Is het nodig om 6 weken gluten te eten voor de diagnose NCGS of coeliakie?  (gelezen 2714 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8934
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Sommige mensen weten dat ze ziek worden door gluten. Ze zijn anders gaan eten, hebben brood, koek en pasta vervangen door glutenvrije alternatieven, en merken dat hun gezondheid verbetert. Maar waar komt dat door? Hebben ze coeliakie? Een allergie voor tarwe? Zijn ze glutensensitief? Of is er een andere reden waarom ze klachten hebben die verdwijnen door het aanpassen van hun voeding?

In 2015 kwamen internationale coeliakie-experts bij elkaar om afspraken te maken over het diagnosticeren van glutensensitiviteit. Bij een patiŽnt die aangeeft klachten te ervaren door gluten, wordt eerst beoordeeld of er sprake is van coeliakie of een tarwe-allergie. Als iemand geen coeliakie heeft en ook geen tarwe-allergie, volgen enkele periodes waarin de patiŽnt afwisselend wel en geen gluten eet: eerst 6 weken gluten, daarna 6 weken geen gluten, vervolgens een week gluten of placebo (alleen de arts weet wat de patiŽnt eet), een tussenpauze, en nog een week gluten of een placebo (ook nu weet alleen de arts wat de patiŽnt eet). Aan de patiŽnt wordt gevraagd hoeveel klachten er zijn. Als er meer klachten zijn in de glutenperiode, is dat een aanwijzing voor glutensensitiviteit.

Bij patiŽnten die al glutenvrij eten, is het lastig om eerst coeliakie uit te sluiten. Want in het bloed zijn dan vaak al geen antistoffen tegen gluten meer te vinden. En de darmen kunnen ook al hersteld zijn. Als de arts voorstelt om zes weken weer gluten te eten, stuit dat nogal eens op bezwaren. Soms zijn de klachten zo heftig, dat het niet mogelijk is om lange tijd een grote hoeveelheid gluten te eten.

In het Britse Sheffield hebben maagdarmleverartsen de periode waarin een patiŽnt gluten gaat eten om een diagnose te verkrijgen, verkort van zes weken naar twee weken. In die korte periode van twee weken gaan de TTG antistoffen bij (veel) coeliakiepatiŽnten al omhoog. Ook is schade aan de darmen dan (vaak) al aan te tonen.

Zestig Britten die al glutenvrij aten, spraken met hun arts af dat ze zes weken gluten zouden eten, vier boterhammen per dag (dat is ongeveer 10 gram gluten). Zes personen hielden dat niet zo lang vol: na ruim 2 weken stopten ze ermee, ze werden te ziek. Toch was die periode van 2 weken lang genoeg om coeliakie aan te tonen of uit te sluiten, of om vast te stellen of iemand glutensensitief is.

Van alle zestig patiŽnten die meededen aan de glutenprovocatie, hadden er 21 coeliakie (35%), 32 waren glutensensitief (53%) en 7 (11%) hadden 'potentiŽle coeliakie' (met als definitie: coeliakie-HLA-genen, antistoffen in het bloed, maar geen darmschade).

Italiaanse artsen hebben dezelfde ervaringen. Ze hebben de periode om gluten te eten nog verder verkort, naar 4 dagen. Volgens hen is dat ook al lang genoeg om te achterhalen of iemand coeliakie heeft of glutensensitief is. Ze vragen niet aan de patiŽnt om aan te geven hoe ernstig de klachten zijn, maar wel om aan te geven in welke periode gluten op het menu stond.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26843347

Het is een vervolg op deze studie: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24135.0

Zie ook: Catassi C, Elli L, et al. Diagnosis of Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS): The Salerno Expertsí Criteria. Nutrients. 2015 Jan; 7(6): 4966-4977. Doi 10.3390/nu7064966
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MirjamH

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1789
  • Geslacht: Vrouw
    • Ik ben glutenvrij
Re:Is het nodig om 6 weken gluten te eten voor de diagnose NCGS of coeliakie?
« Reactie #1 Gepost op: februari 18, 2016, 15:45:18 »
Dit zijn hele andere getallen dan uit het Australische onderzoek dat ik laatst tegen kwam: https://ikbenglutenvrij.nl/overgevoelig-voor-gluten/
Coeliakie geconstateerd mrt. 2007, na 3 maanden zeer ernstige klachten en 14 jaar hele lichte klachten. Dochter Eva (geboren mei 2008) doet mee aan Prevent CD onderzoek. Wel HLA-DQ8, geen coeliakie. Dochter Mirthe (geboren jan. 2011) coeliakie geconstateerd oktober 2012. http://ikbenglutenvrij.nl

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8934
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re:Is het nodig om 6 weken gluten te eten voor de diagnose NCGS of coeliakie?
« Reactie #2 Gepost op: februari 18, 2016, 17:20:39 »
Volgens de Monash Universiteit (publicatie van Jessica Biesiekierski) komen de klachten bij 'glutensensitieven' niet door gluten, maar door complexe suikers, FODMAPs. Ik schreef er in 2013 dit bericht over voor Glutenvrij:

Glutensensitief: klachten door gluten of door FODMAPs?

In de afgelopen jaren heeft de Australische hoogleraar en maag-darm-leverarts Peter Gibson van de Monash universiteit in Victoria samen met zijn team enkele studies verricht naar het effect van voedingsmiddelen op de gezondheid van patiŽnten met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). In eerste instantie zochten ze de oorzaak van darmklachten bij gluten. Ze voerden een experiment uit waarbij PDS-patiŽnten die gluten binnenkregen meer klachten bleken te hebben dan PDS-patiŽnten die een placebo kregen zonder gluten (68% resp. 40%). De uitkomsten van het onderzoek werden in 2011 gepubliceerd in het medisch vakblad American Journal of Gastroenterology. Dit was wereldwijd een van de eerste onderzoeken waarin het bestaan van Ďglutensensitiviteití werd aangetoond: er zijn mensen die ziek worden van gluten, maar die geen antistoffen tegen gluten in hun bloed hebben, geen darmschade en ook niet altijd de coeliakiegenen HLA-DQ 2/8. De klachten van deze patiŽnten verdwijnen zodra ze gluten uit hun eetpatroon verbannen. Het onderzoek wordt beschouwd als een mijlpaal voor de bewustwording van glutensensitiviteit. Recent werd een nieuwe studie gepubliceerd, opnieuw uit de koker van de Monash Universiteit. Dit keer bleek dat niet gluten maar FODMAPs mogelijk de klachten veroorzaakten van glutensensitieve personen met prikkelbare darmen. Fodmaps zijn  Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden en Polyolen, suikers in voedingsmiddelen die moeilijk verteerbaar zijn voor de darmen. Deze tweede studie baarde echter veel minder opzien; terwijl de eerste studie min of meer als bewijs werd gezien voor het bestaan van glutensensitiviteit, zaagt de tweede studie hier de poten onder vandaan en zet het hele concept van glutensensitiviteit -waarbij gluten de boosdoener is- min of meer op losse schroeven.  

De 37 deelnemers aan het tweede onderzoek waren gewend om glutenvrij te eten. Ze leerden eerst hoe ze het FODMAPbeperkt dieet konden inpassen in hun gebruikelijke glutenvrije dieet. Daarna aten ze twee weken zowel glutenvrij als FODMAPbeperkt. Na afloop gaven de deelnemers aan zich aanmerkelijk beter te voelen, dat wil zeggen: minder buikpijn, minder winderig, minder vermoeid, met een normale ontlasting en geen opgeblazen buik. In de volgende onderzoeksfase kregen ze verschillende doses gluten: 16 gram, 2 gram en 0 gram (een placebo met melkeiwit). Indien gluten werkelijk de klachten zou veroorzaken, zouden de klachten bij 16 gram gluten veel erger moeten zijn dan bij 0 of 2 gram gluten. Dit effect werd echter niet waargenomen. De onderzoekers vermoeden daarom dat voedingsmiddelen met veel FODMAPs klachten veroorzaken, en niet gluten. In tarwe zitten relatief veel Ďfructanení (inuline) en dat zou volgens hen de darmklachten van glutensensitive personen kunnen verklaren. In een reactie op het artikel in de vorm van een editorial in hetzelfde tijdschrift verzucht de Amerikaanse coeliakie-expert Daniel Leffler van het Beth Israel Diaconesse Medisch Centrum in Boston dat Ďde huidige studie meer vragen oproept dan beantwoordtí. Aan de andere kant bewijst deze studie volgens hem dat er een onontgonnen terrein open ligt voor dieetaanpassingen bij patiŽnten met langdurige maagdarmklachten.

Biesiekierski J.R. et al. Gluten causes gastrointestinal symptoms in subjects without celiac disease: a double-blind randomized placebo-controlled trial. American Journal of Gastroenterology 2011;106:508-514

Biesiekierski J.R. et al. No effects of gluten in patients with self-reported non-celiac gluten sensitivity after dietary reduction of fermentable, poorly absorbed, short-chain carbohydrates. Gastroenterology 2013;145:320-328. http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2013.04.051

Vanga R. et al. Gluten sensitivity: not celiac and not certain. Gastroenterology 2013;145:276-279. http://dx.doi.org/10.1053/j.gastro.2013.06.027

Zie ook dit artikel over  glutensensitiviteit:

 Nijeboer P. et al. Non-celiac gluten sensitivity. Is it in the gluten or the grain ? Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases, december 2013 vol.22 nr 4: 435-440




Er zijn later nog verschillende studies gepubliceerd over glutensensitiviteit zoals deze http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=23662.0 en http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24135.0 en http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=23564.0

Er is ook een recente studie over het prikkelbare darm syndroom (PDS), waarbij voedselbestanddelen een reactie uitlokken in de darmen, in beeld gebracht met camerabeelden, niet alleen gluten (bij glutensensitieven) maar ook soja en melkeiwitten bv. (bij anderen).

Onlangs publiceerde Jessica Biesiekierski dit artikel over NCGS, waarin ze schrijft dat slechts een klein deel van de zelf benoemde glutensensitieven echt last lijkt te hebben van gluten:  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4406911/

Stapeltje leesvoer  :D
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MirjamH

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1789
  • Geslacht: Vrouw
    • Ik ben glutenvrij
Re:Is het nodig om 6 weken gluten te eten voor de diagnose NCGS of coeliakie?
« Reactie #3 Gepost op: februari 18, 2016, 20:44:34 »
Ik ga er binnenkort eens rustig voor zitten.  :D
Coeliakie geconstateerd mrt. 2007, na 3 maanden zeer ernstige klachten en 14 jaar hele lichte klachten. Dochter Eva (geboren mei 2008) doet mee aan Prevent CD onderzoek. Wel HLA-DQ8, geen coeliakie. Dochter Mirthe (geboren jan. 2011) coeliakie geconstateerd oktober 2012. http://ikbenglutenvrij.nl