Auteur Topic: Anuspijn bij kind van 8 leidt tot diagnose coeliakie  (gelezen 1011 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8691
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Anuspijn bij kind van 8 leidt tot diagnose coeliakie
« Gepost op: februari 01, 2016, 09:27:30 »
Anuspijn is niet iets waarmee je te koop loopt, en zelfs artsen zien weinig mensen op hun spreekuur met die klacht, al heeft naar schatting 6 tot 10% van de bevolking er wel eens last van. Bij kinderen wordt het zelden opgemerkt, en als toch een kind met deze klachten een arts bezoekt, is er wellicht meer aan de hand. Een Nederlands jongetje van acht jaar ging met zijn ouders naar de kinderarts omdat hij avonden achter elkaar een drukkende pijn 'diep van binnen' had, volgens het jongetje. Hij had wisselende ontlasting met bij vlagen obstipatie, maar leek verder gezond en groeide goed. Uiteindelijk bleek dat het kwam door coeliakie; na zes maanden glutenvrij eten waren de pijnaanvallen over.

Nederlandse kinderartsen delen hun bevindingen in een 'klinische les' die ze op papier zetten voor hun collega's in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Ze raden aan om patiŽnten met anuspijn te screenen op coeliakie, als andere oorzaken zijn uitgesloten. Bij veel mensen met coeliakie is de druk bij de anus ook in rust verhoogd, schrijven de artsen, en het gebied is overgevoelig. Er zijn nog veel andere oorzaken mogelijk, en ook de behandelingen lopen uiteen, van warmtebaden tot medicijnen.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;160(0):A9449.
[Anorectal pain in children: rare or rarely recognised?].
[Article in Dutch]
Sonneveld LJ1, Engelberts AC, van den Elzen AP.

Anorectal pain is a common symptom, often as part of functional gastrointestinal disorders. Children seldom present with this complaint. Proctalgia fugax and chronic proctalgia are both anorectal pain syndromes but differ in duration and frequency of episodes and in pain characteristics. No research has been conducted on anorectal pain syndromes in children. We present two patients. Firstly, an 8-year-old girl who suffered from anorectal cramps. We found no underlying cause apart from constipation. The symptoms disappeared spontaneously. The second concerned an 8-year-old boy who presented with recurrent anorectal cramps. He was diagnosed with celiac disease. Anorectal dysfunction and visceral hypersensitivity have been described in adult celiac patients. Symptoms of anorectal pain in children are rare probably because it often remains unrecognised. Noninvasive diagnostic methods and interventions are preferred in paediatric medicine. Screening for celiac disease in children with anorectal pain episodes should be considered.
PMID: 26813012 [PubMed - in process]
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.