Auteur Topic: Advies: introductie gluten bij baby tussen 4 en 12 maanden  (gelezen 1141 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8695
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Advies: introductie gluten bij baby tussen 4 en 12 maanden
« Gepost op: januari 21, 2016, 16:45:23 »
Europese kinderartsen menen dat voor het eerst gluten geven aan baby's het beste kan plaatsvinden tussen 4 en 12 (voltooide) maanden. Borstvoeding is gezond voor een baby, maar kan coeliakie bij een baby met aanleg voor coeliakie niet voorkomen. Bij baby's met famileleden met coeliakie lijkt het erop dat het tijdstip van introductie van gluten beinvloedt wanneer het kind coeliakie krijgt; bij vroege introductie van gluten ontstaat coeliakie vroeg, bij late introductie van gluten ontstaat coeliakie later. Maar vroeg of laat, je kunt coeliakie niet voorkomen bij kinderen met een genetische aanleg voor coeliakie. Hoewel het nog een grijs gebied is, kunnen ouders hun baby's beter niet ineens een grote hoeveelheid gluten geven, maar de hoeveelheid voorzichtig opbouwen, en ook na de eerste weken de hoeveelheid gluten nog enigszins beperken (dit geldt voor alle baby's, niet alleen voor baby's uit families waar iemand al coeliakie heeft). Hoeveelheden gluten worden echter nog niet genoemd, in dit 'position paper' die als opstap dient voor het actualiseren van de richtlijnen voor kindervoeding.

Gluten Introduction and The Risk of Coeliac Disease. A Position Paper By The European Society For Paediatric Gastroenterology, Hepatology & Nutrition.

Szajewska, Hania; Shamir, Raanan; Mearin, ML; Koninckx, Carmen Ribes; Catassi, Carlo; Domell÷f, Magnus; Fewtrell, Mary S.; Husby, Steffen; Papadopoulou, Alexandra; Vandenplas, Yvan; Castillejo, Gemma; Kolacek, Sanja; Koletzko, Sibylle; Korponay-Szabˇ, Ilma R.; Lionetti, Elena; Polanco, Isabel; Troncone, Riccardo

Background:

The European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) recommended in 2008, based on observational data, to avoid both early (less than 4 months) and late (7 or more months) introduction of gluten and to introduce gluten while the infant is still being breastfed. New evidence prompted ESPGHAN to revise these recommendations.

Objective:

To provide updated recommendations regarding gluten introduction in infants and the risk of developing coeliac disease (CD) during childhood.

SUMMARY:

The risk of inducing CD through a gluten-containing diet exclusively applies to persons carrying at least one of the CD risk alleles. Since genetic risk alleles are generally not known in an infant at the time of solid food introduction, the following recommendations apply to all infants, although they are derived from studying families with first-degree relatives with CD. Although breastfeeding should be promoted for its other well-established health benefits, neither any breastfeeding nor breastfeeding during gluten introduction has been shown to reduce the risk of CD. Gluten may be introduced into the infant's diet anytime between 4-12 completed months of age. In children at high risk for CD, earlier introduction of gluten (4 vs. 6 mo or 6 vs. 12 mo) is associated with earlier development of CD autoimmunity (defined as positive serology) and CD, but the cumulative incidence of each in later childhood is similar. Based on observational data pointing to the association between the amount of gluten intake and risk of CD, consumption of large quantities of gluten should be avoided during the first weeks after gluten introduction and during infancy. However, the optimal amounts of gluten to be introduced at weaning have not been established.

Bron: http://journals.lww.com/jpgn/Abstract/publishahead/Gluten_Introduction_and_The_Risk_of_Coeliac.97657.aspx

Zie ook dit artikel over de hoeveelheid gluten die baby's eten (uit families waar al iemand coeliakie heeft) en het risico op het ontstaan van coeliakie: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24250.0
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.