Auteur Topic: wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten  (gelezen 13118 keer)

cheke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 109
wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Gepost op: november 17, 2015, 15:58:22 »
Is er een oorzaak bekend hiervoor:
Het gebeurd me nogal eens dat ik momenten heb van wazig zien, vooral bij lezen op de pc ervaar ik dit.
 Ook blijf ik met regelmaat hoofdpijn hebben vanaf ik opsta 's morgens.
 Terwijl ik nu al 4 jr strikt glutenvrij eet.
Ook heb ik vaak last van winderigheid zonder buikkrampen. Wat zouden de meest voorkomende voedingsmiddelen zijn waarvoor je  overgevoelig word.
Koemelkproducten gebruik ik zelden  omdat ik al ervaren heb dat dat ook last geeft.
Wel geitenyoghurt en geitenkaas, gebruik ook soms sojaroom, notenm

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8657
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #1 Gepost op: november 17, 2015, 17:38:35 »
Dat is 1 van de moeilijkste vragen... want het is heel lastig om precies uit te vinden of het ligt aan gluten of aan iets anders.

Ja, het kan komen door gluten. Zowel wazig zien als hoofdpijn en winderigheid. Maar er zijn wel 300 klachten die horen bij coeliakie. Dus het is puzzelen welke klachten bij jou komen door gluten. Bovendien maakt de hoeveelheid gluten ook uit. Bij een klein beetje gluten kun je anders reageren dan bij een grotere hoeveelheid.

Bij mensen met coeliakie kunnen ook klachten ontstaan door lactose. Dit is een intolerantie, dat wil zeggen dat het voornamelijk buikklachten zijn, winderigheid, diarree, opgeblazen buik, maagpijn, etc. Klachten buiten het buikgebied komen niet (vaak) voor bij een lactose-intolerantie. Dus het verklaart niet waarom je hoofdpijn zou hebben of verminderd zicht.

Een allergie kan wel klachten geven in je buik en daarbuiten, zoals een allergie voor melk of pinda's (iemand die allergisch is voor melk kan dan bv buikpijn krijgen en depressief worden, als hij of zij per ongeluk melk binnenkrijgt, dus dan zijn er buikklachten en niet-buikklachten).

Wat je zou kunnen doen: zorgen voor een basismenu waarbij je geen klachten hebt. En dan per dag 1 ander ding eten. En zo steeds verder uitbreiden wat je goed verdraagt. En opletten waar en wanneer het misgaat. Maar dat is heel erg ingewikkeld, en omslachtig, hoor. Je kunt ook naar een dietiste gaan en alles wat je eet op een dag bespreken, kijken of ergens gluten in verborgen zit. Of je schrijft hier op wat je eet.

Er zijn variaties mogelijk in hoe streng je glutenvrij eet. Eet je alleen glutenvrij, of vermijd je ook alles met het woordje 'tarwe' op het etiket (zelfs als er een glutenvrij logo op staat), en eet je nog dingen met 'glutenvrij tarwezetmeel' bij de ingrediŽnten. De een verdraagt dat wel, en de ander niet.

Daar komt nog bij, dat je op den duur ook gevoeliger kunt worden, of juist minder gevoelig... dus je vraag is niet 1-2-3 te beantwoorden... maar we denken graag met je mee.  
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

soezepoes

 • "Soes"-chef
 • Administrator
 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 26417
 • Geslacht: Vrouw
 • Don't worry, be happy !
  • Coeliakieforum
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #2 Gepost op: november 17, 2015, 18:46:14 »
En even los van het glutenverhaal zou ik ook even je ogen laten testen... wellicht kan een (sterkere) bril uitkomst bieden.
Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die in het dagelijkse leven geen bril dragen maar die wel gebaat zijn met een zg. computerbril, een bril die je alleen gebruikt als je met de pc bezig bent.
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

cheke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 109
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #3 Gepost op: november 17, 2015, 19:35:37 »
Voeding,  Tine ik eet praktisch geen tarwe alles is van nature gv ofwel het staat op de verpakking of ik lees heel goed wat er in zit. Soms eet ik nog wel iets met tarwe of met mgd's, meestal leg ik zulke pakjes weer terug in het schap! We bakken alles zelf brood ook zonder tarwe ofwel geen ofwel een beetje gv tarwezetmeel door gemengd. En eigenlijk eet ik bijna geen brood meer. ook toevallig deze week eigengemaakte pizza's gegeten, nu vandaag ook.
Lactose is getest en vond men niet dat ik op reageerde, vond ik zelf van wel want werd binnen een paar minuten winderig ervan.
Maar ervaar koemelk als erger dan geitenmelk en hun producten dus eet wel eens kaas, ik heb nu afgelopen week weer iedere ochtend geitenyoghurt op met fruit en pecan-noten zakjes van Lidl en honing of ahornsiroop.
 Ik zal idd eens per voedingsstof moeten gaan uittesten .
Ik ben aan het wachten op een nieuwe bril, maar de sterkte is niet zoveel verschil in leesgebied. Ik heb nu een oudere bril op en lees daar beter mee, ik zal morgen eens terug gaan naar de optieker en vragen wat het verschil is tussen deze 2 brillen en ook met de nieuwe.
Ik weet al wel dat ik bv rauw veel meer verdraag dan gebakken , bv ui gaat prima rauw maar gebakken  niet.
Deze week ook weer meer geitenkaas binnen gekregen en ook gv speculaasbrokken van AH, ja het is het
 moment he
Alvast dank aan de meedenkers

Ik zal maar eens een dagboekje gaan bijhouden van wat ik eet en eens zien of ik erachter kom
Afgelopen avond dus weer pizza op  en weer last van winderigheid en opgeblazen buik  en buikpijn, geen glutenpijn dan lig ik echt dubbel van de kramp en heb ik diarree, maar wel lastig. Zojuist een stukje gelezen over lactose intolerantie dat indien je de lactose niet verdaagt die in je dikke darm komt en daar begint te gisten omdat je lichaam er gaan lactase van kan maken, ik vres dat dit hetgeen is wat er nu gebeurt, of het iets met het wazig zien en hoofdpijn te maken heeft??????????

LauraV

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 743
 • Geslacht: Vrouw
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #4 Gepost op: november 18, 2015, 00:40:29 »
Ik blijf uit de buurt van alles dat is gemaakt van melk, van welk beest dan ook. Voel me er een stuk beter door. Dus ook geen geitenkaas/ geitenyoghurt, maar veganistische alternatieven daarvoor. Verder vermijd ik soja zo veel mogelijk, want reageer daar ook op. Ik heb dingen niet laten testen, maar ik voel me er een stuk beter door. Glutenvrij doe ik ook strikt tarwevrij. Misschien heb je er wat aan. Ik zou in dit geval stoppen met de geitenyoghurt. In NL hebben ze bij de Aldi kokosyoghurt te koop, weet niet of ze die ook in BelgiŽ hebben? Is erg lekker en vegan.

ReneeK

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 37
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #5 Gepost op: november 18, 2015, 05:17:25 »
Ben je toevallig ook eens geprikt op je vitamine B12?
Ik heb daar tekort van en daar had ik onder andere problemen met mijn zicht mee. 
Gaan injecteren en het ging geleidelijk aan wat beter.

Alleen toen in overleg met mDL overgegaan op tabletten, die nam ik alleen niet op dus nu heb ik weer een tekort en met mijn klachten weer 3x zo erg. Heb nu ook vooral nog veel last van mijn ogen, maar ik ga ervan uit dat dat wel weer goed komt.

Ik heb wel ook bijziendheid en daarvoor een bril. Dacht eerst dat mijn ogen gewoon slechter waren, maar uit de tests kwam dezelfde score als daarvoor. Ogen waren niet slechter dan eerst.

cheke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 109
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #6 Gepost op: november 19, 2015, 21:22:13 »
Ja Renee ik ben destijds ( 4 jr geleden)geprikt op vit B12 en dat was niet hoog maar de huisarts vond het ok, op hetzelfde tijdstip moest mijn dochter naar een specialist proff nederland) en prikte 2 puntjes minder en moest direct spuiten en werd doorgestuurd voor onderzoek op coeliakie . dat onderzoek was bij haar ook 12 jaar ervoor gedaan in Belgie en dat had ze niet ( ik ook in belgie!!)
Blijkbaar had ze wel erfelijke coeliakie.
Ik ben met mijn brillen teruggegaan naar de winkel en gevraagd wat de verschillen waren , mijn oudere bril is blijkbaar sterker dus heb ik die nu op en de nieuw bril zal volgende week klaar zijn.
Vind het vit B12 dan nu wel iets wat ik dan opnieuw wil laten testen en laten vergelijken met de waarde van 4 jr geleden.
Laura , ik ben ook nu gestopt met de geitenkaas en yoghurt, alle stukken in de vriezer gedaan , kan ik zo af en toe mogelijk nog eens een klein stukje nemen. Wij wonen in BelgiŽ dus ben erg blij met je tip van kokosyohurt die ga ik zeker halen, ik heb ook kokosolie en kokosmeel staan hier. Soja gebruik ik ook erg weinig omdat ik weet dat er mensen gevoelig op zijn ben ik voorzichtig.

Deze week had ik soep gemaakt van topinamboer en verse soepgroentjes en bouillon en spekblokjes gv. en vandaag ook opnieuw last gisteren ook veel last buikpijn krampen winderig, ik vermoed dat ik ook niet tegen topinamboer(aardpeer) kan. Ik heb direct na het eten van een kopje soep last en dat duurt de rest van de dag.

Is er een lekkere vervanging van kaas voor op een pizza?? dat is eigenlijk het enige dat ik dan wel zal missen. Deze zomer hebben we in Brugge in een reform plantaardige kaas gekocht maar dat is net nepkaas vind het niet lekker. er zijn erger dingen natuurlijk he

LauraV

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 743
 • Geslacht: Vrouw
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #7 Gepost op: november 20, 2015, 09:07:15 »
ik verdenk eerder het bouillionblokje. Kan wel glutenvrij zijn, maar je kan reageren op de gist erin (en andere rommel). Je drmen zijn nog niet goed hersteld lees ik uit je verhaal, ik zou dat de komende maanden lekker laten liggen.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8657
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #8 Gepost op: november 20, 2015, 09:55:40 »
Ik zou niet te snel conclusies trekken over de dingen die je niet verdraagt. Ik heb van mijn dietiste in het verleden geleerd om iets pas af te schrijven als het drie keer fout ging. Anders hou je namelijk heel weinig over. Dus wil je weten of de aardperen goed gaan, eet ze dan nog een keer, met andere dingen erbij, een ander recept (en je weet het natuurlijk meteen zeker als je er niets anders door doet, maar dat zal niet zo lekker zijn, ik weet niet hoe ze smaken, toevallig heb ik ze ook liggen om te eten, ik ben benieuwd).

Verder vraag ik me af, wat voor bouillon je had. Zelf getrokken? Of van een blokje? In blokjes zit vaak gistextract of maltodextrine van tarwe, met een miniem beetje gluten (ruim onder 20 ppm). Ik weet niet of je de Honig kruidenbuiltjes kunt vinden? Daar zitten geen toevoegingen in, alleen kruiden.

En probeer eens de spekblokjes ergens anders door te doen, andijvie oid, en kijk dan of je die verdraagt. Er zitten veel toevoegingen in, die afkomstig kunnen zijn van tarwe. En daarnaast kunnen je darmen ook moeite hebben met het vet, dus los van coeliakie. Misschien verdraag je kip of ham beter, dat is een kwestie van uitvinden.

Ik las ook dat je nog wel dingen met glutenvrij tarwezetmeel eet, maar dingen met MGD (glucosestroop, maltodextrine, dextrose) laat staan, als je dat tegenkomt in een pakje. Ik zou het andersom doen. Dus voorlopig alles met glutenvrij tarwezetmeel schrappen. En producten met MGD: let op waar dit staat op de verpakking. Staat het vooraan, als eerste ingrediŽnt, dan zit er relatief veel in. Dat geldt bijvoorbeeld voor snoepjes. Daarin hebben nieuwe testen ook een klein beetje gluten in gevonden zo rond de 5 a 6 ppm. Maar staat het verder naar achteren, dan kunnen die testen het niet (meer) aantonen dus dan zit er minder van in. Mijn zoon werd in het verleden altijd erg ziek van Katja snoep, maar minder erg van Haribo. Tegenwoordig eet hij geen snoep meer (ik heb wel een suikerspinmachine, leuk voor af en toe iets zoets).

Verder lijkt me belangrijk dat je uitvindt of je melk(producten) niet verdraagt, of dat je niet tegen lactose kunt (wat vaak voorkomt als je darmen nog niet goed hersteld zijn). In harde kaas zit geen lactose, dat zou je kunnen eten, als het verteren van lactose het probleem is. Maar ben je allergisch voor melk (wat haast nooit voorkomt samen met coeliakie), dan kun je kaas niet eten. Wil je weten of melk een probleem is, vraag dan of je huisarts je bloed laat prikken op een allergie voor melk. Het is erg zeldzaam bij mensen met coeliakie... Ik las dat je huidklachten krijgt en dat koppelt aan melk. Dat ligt niet zo voor de hand. De kans dat je huidklachten ontstaan door te veel gluten in je eten is groter. Ik heb zelf ook erge jeuk nadat ik iets met gluten binnenkrijg, ik krab mijn benen stuk. Mijn huid reageert meteen op de kleinste sporen van gluten.  

Ik denk dat je toch het beste met een dietiste kunt overleggen, voordat je onnodig van alles gaat schrappen en weinig overhoudt. Probeer een lijn te vinden, bijvoorbeeld eerst een poos glutenvrij en zonder glutenvrij tarwezetmeel, en zonder MGD die vooraan staat bij een product, en met harde kaas bv.

Je hebt zelfs kans dat je Lichen Planus verbetert, als je minder gluten binnenkrijgt, er zijn wel 20 huidziekten gerelateerd aan coeliakie en Lichen is er 1 van.
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Steleto

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 142
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #9 Gepost op: november 20, 2015, 10:57:59 »
Aardpeer staat erom bekend dat het winderigheid en krampen kan veroorzaken bij bepaalde mensen! Er zit een stof in, inuline (Niet: insuline), en als je die niet goed kunt verteren, krijg je er last van. Dat hoeft dus niets met gluten te maken te hebben.
Negatief biopt, wel duidelijke reactie op gluten. Daarnaast ook overgevoeligheidsreacties op tarwe, koemelk, soja, noten, pinda's, en diverse groente- en fruitsoorten

cheke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 109
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #10 Gepost op: november 20, 2015, 11:48:53 »
Inderdaad had ik dus ook opgezocht van de aardpeer, dat zal de reden de afgelopen dagen zeker zijn geweest. Ik zal een lijstje moeten aanleggen van wat niet meer gaat  dus naast de gluten en de koemelk de uien , allen rauw wel, de aardpeer dus ook niet meer. Het wazig zicht heb ik al een paar dagen niet meer gehad met de oude bril zie ik beter . , nu hoop ik dat de nieuwe bril dan ook goed is van sterkte

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8657
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #11 Gepost op: november 20, 2015, 12:08:05 »
Misschien heb je wel meer brillen nodig, voor goede en slechte dagen. ;)

Voor zover ik weet zit inuline alleen in rauwe aardperen, als je het kookt wordt het omgezet in fructose (en dat verklaart de zoete smaak ook meteen); de winderigheid verschijnt dus vooral als je rauwe aardperen eet. Of je moet last krijgen van fructose, daar kan ik me ook wel iets bij voorstellen (bij beschadigde darmen althans) maar dan zou je ook op meer soorten fruit moeten reageren. Het blijft nog even puzzelen. :roll:
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Pauliina

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1386
 • Een top forum !
  • Mijn website
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #12 Gepost op: november 20, 2015, 12:32:43 »
Aardpeer is inderdaad bekend als iets waar je erg winderig van kan worden. Het is trouwens op zich niet gevaarlijk om winderig te zijn, alleen onplezierig. :-D Er zit bijna 70% inuline in, ik heb moeite met geloven dat het allemaal in frucose omgezet zou worden bij koken. Dat zou enorm zoet zijn.

Andere voedingsmiddelen waar hele gezonde mensen ook winderig van kunnen worden (zonder dat het een intolerantie of allergie is) zijn bvb uien/prei/knoflook, bonen, rozijnen en pruimen... vaak is het ook een kwestie van hoeveelheid.

Hoofdpijn en wazig zien kunnen idd heel simpel komen door een slechte bril, of bvb een slechte houding achter je computer, waardoor je teveel spanning in je nekspieren hebt...

Ik lees eerlijk gezegt niet echt genoeg symptomen om als eerste maatregel van alles te gaan schrappen uit je dieet.  Het advies van Tine vind ik goed, en duidelijk plan maken met een dietiste.

Gv. sinds okt. 2004. Na zes weken glutenvrij, negatieve bloedtest. Kan dus niet bewijzen of ik wel of niet coeliakie heb. Ook melk-, ei- en tarwevrij, en vermijd nachtschadegroente (aardappel, tomaat, paprika, aubergine) en peulvruchten.

cheke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 109
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #13 Gepost op: november 20, 2015, 20:00:52 »
 Hahah Tine ja een hoeveelheid brillen om uit te kiezen heb ik intussen ook wel. Ga eens afwachten wat de nieuwe bril nu aan ervaring geeft.
Voeding, ... vandaag weeral last direct binnen een uur na het eten van eigengemaakte( manlief) nasi ben ik helemaal leeggelopen en heel moe.  voel me verder prima geen krampen gehad. Kipfilet erbij gegeten met Yakso satťsaus  met nog vanalles , . momenteel is de kok even weg zal hem dus morgen eens vragen om alles weer eens te overlopen en te zien wat het nu weer is. De Yakso saus zou gv zijn
http://www.ah.nl/producten/product/wi227609/yakso-sateh-saus-biologisch
IngrediŽnten

PIN≠DAkaas (PIN≠DA's, zout), ket≠jap ma≠nis (wa≠ter, SO≠JAbo≠nen≠sap, sui≠ker, me≠las≠se, zee≠zout, spe≠ce≠rij≠en), riet≠sui≠ker, zon≠ne≠bloem≠olie, zee≠zout, krui≠den en spe≠ce≠rij≠en, palm≠olie.

Allergie-informatie

Be≠vat aard≠no≠ten (pin≠da's). Be≠vat so≠ja.

 zit nu nog eens na te lezen er zit 'ketjap manis' is... en dat kan zeker gluten bevatten he??????

Als dat zo is weten we het alweer............. en is dit een stomme fout want ik heb zelf gezegd dat ik dacht dat die safe wasorionne

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 2158
 • Geslacht: Vrouw
Re:wazig zien hoofdpijn en toch goed glutenvrij eten
« Reactie #14 Gepost op: november 21, 2015, 10:38:35 »
als je wilt zien, welke producten inuline bevatten..
https://en.wikipedia.org/wiki/Inulin

niet elke product is even vervelend, als je gevoelig bent..

ik kan bijv. geen schorseneren eten..opgeblazen  wordt ik daarvan ;)
en die staat niet in het rijtje..
Orionne, sinds september 2002  glutenvrij, na 5 jaar dikke darmproblemen, diverticulitis. Geen officiele diagnose, wel dit jaar (2013) een genentest laten doen (pos. voor HLA DQ8 en 2.5)