Auteur Topic: Jonge kinderen (<2 jr) die meer gluten eten ontwikkelen vaker coeliakie  (gelezen 1026 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8695
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Deze week verscheen een belangrijk artikel van de TEDDY studiegroep in het tijdschrift Clinical Gastroenterology and Hepatology. Binnen de TEDDY studie wordt het ontstaan van coeliakie en diabetes in jonge kinderen onderzocht. Bij de kinderen die meedoen aan de studie heeft een deel in de afgelopen periode coeliakie ontwikkeld. De onderzoekers kunnen het tijdstip vrij precies bepalen, aan de hand van bloedonderzoek. Eerst waren de antistoffen in het bloed van deze kinderen negatief, daarna werden ze positief. Wat de onderzoekers vervolgens hebben gedaan voor Zweedse kinderen, is onderzoeken hoeveel gluten de kinderen aten op het moment dat coeliakie is ontstaan. Ze baseerden zich op het voedseldagboek van de ouders, die 4 keer opschreven wat hun kind at, op de leeftijd van 9 maanden, 12 maanden, 18 maanden en 24 maanden. En wat blijkt: kinderen zonder coeliakie eten zo'n 4 gram gluten per dag, kinderen met coeliakie zo'n 5 gram. Kinderen die meer dan 5 gram gluten per dag eten, hebben de grootste kans op coeliakie voordat ze 2 jaar geworden zijn. Dit zal veel stof tot nadenken geven...

(wat mij vooral boeit is of minder gluten eten het ontstaan van coeliakie voorkomt of alleen maar vertraagt...)


Effects of Gluten Intake on Risk of Celiac Disease: a case–control study on a Swedish birth cohort

Carin Andrén Aronsson, MSc, Hye-Seung Lee, PhD, Sibylle Koletzko, PhD, Ulla Uusitalo, PhD, Jimin Yang, PhD, Suvi M. Virtanen, PhD, Edwin Liu, PhD, Ĺke ernmark, PhD, Jill M. Norris, PhD, Daniel Agardh, PhD and the TEDDY Study Group∗

Background & Aims

It is not clear how intake of gluten during infancy affects subsequent risk of celiac disease. We investigated whether gluten intake before 2 years of age increases risk for celiac disease in genetically susceptible children.

Methods

We performed a case–control study of 436 pairs of children, generated from a database of 2525 children with genetic susceptibility to celiac disease in Sweden, matched for sex, birth year, and HLA genotype from September 2004 and February 2010. Children were screened annually for celiac disease using an assay for tissue transglutaminase autoantibodies (tTGA). Intestinal biopsies were collected from children who tested positive for tTGA to confirm the presence of celiac disease. Gluten intake was calculated from 3-day food records collected when the children were 9, 12, 18 and 24 months old.

Results


Breastfeeding duration (median 32 weeks) and age at first introduction to gluten (median 22 weeks) did not differ between cases and tTGA-negative children (controls). At the visit prior to tTGA seroconversion, cases reported a larger intake of gluten (median 4.9 g/day) than controls (median 3.9 g/day) (odds ratio [OR], 1.28; 95% confidence interval [CI], 1.13–1.46; P=.0002). More cases consumed amounts of gluten in the upper 3rd tertile (i.e. >5.0 g/day) before they tested positive for tTGA seroconversion than controls (OR, 2.65; 95% CI, 1.70–4.13; P<.0001). This increase in risk was similar for children homozygous for DR3-DQ2 (OR, 3.19; 95% CI, 1.61–6.30; P=.001), heterozygous for DR3-DQ2 (OR, 2.24; 95% CI, 1.08≥4.62; P=.030), and for children not carrying DR3-DQ2 (OR, 2.43; 95% CI, 0.90–6.54; P=.079).

Conclusions

Intake of gluten before 2 years of age increases risk of celiac disease at least 2-fold in children with genetic risk factors for this disease. This association did not differ among HLA-DR3-DQ2 haplotypes. These findings may be taken into account for future infant feeding recommendations.

http://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(15)01332-4/abstract

Publication stage: In Press Accepted Manuscript

DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cgh.2015.09.030
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.