Coeliakie > Coeliakie

Kruisreacties gluten bekend?

(1/10) > >>

Coolijaki:
Dag allen,

Al 20 jaar schap ik gluten uit mijn voeding. Alhoewel er niets gevonden werd, waren de specialisten er wel over eens dat ik sterk overgevoelig ben voor gluten. Afgelopen week nog een testje gedaan door 3 sneetjes brood te eten en ja, direct weer pijn, diarree, vermoeidheid, etc.

Nadat ik gluten uit mijn eten had geschapt, ging het een stuk beter, maar nog steeds altijd sterk wisselend. Op 1 week ken ik ongeveer 2 a 3 goede dagen en de rest voel ik mij beroerd. Als ik bijvoorbeeld ei, aardappelproducten eet of koffie drink, dan 'gebeurt' er iets en gaan mijn darmen weer tekeer.

Wat schetst mijn verbazing... ik kom net dit artikel tegen (en vind er inmiddels meerdere) die kruisallergieŽn beschrijven als je glutenintolerant bent. Wat staat daar in de lijst: Ei, aardappelen, koffie, etc.  http://primaldocs.com/members-blog/19-foods-that-cross-react-with-gluten/

Ik drink veel koffie (dekafe) en begrijp nu dat dit wellicht de oorzaak is. Het heeft niets met caffeine te maken, maar met de proteÔnen die sterk lijken op die van gluten.  :o

Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? Ik heb dit nog nooit van diŽtisten, artsen of specialisten gehoord, maar uit onderzoek in de VS blijkt dit dus het geval te zijn.

Ik hoor graag jullie reactie(s).

Gegroet,
Frank
Ik ga het de komende maand direct proberen.

tine:
Wij worden ook ziek van aardappels, koffie, eieren etc. Maar niet van alle soorten. Aardappels worden in 99% van de gevallen verbouwd in wisselteelt met tarwe. Nu heb ik aardappels gevonden waarbij dat niet zo is. En deze aardappels kunnen we gewoon eten. Probeer eens of je in de buurt aardappels kunt vinden die niet op een land verbouwd wordt waar ook tarwe geteeld wordt. En die niet met dezelfde machines worden geteeld, in dezelfde bakken komen. Dan ben ik benieuwd of je die wel verdraagt.

Overigens bevatten voorgesneden en voorgekookte aardappels (opbakaardappels ed), friet en chips ook sporen van gluten, omdat dextrose van tarwe wordt gebruikt voor het behoud van de gele kleur. Omdat het een hulpstof betreft, hoeft het niet op het etiket te staan (en de meeste mensen met coeliakie zullen van zo'n kleine hoeveelheid overigens geen last hebben).

Van de meeste soorten koffie word ik ziek. Maar er zit een groot verschil tussen het ene merk en het andere. Misschien kun je een merk vinden dat beter gaat. Tot nu toe gaat Darboven koffie bij mij het beste (geel pak AH), maar nog niet 100% goed. Ik ben nog op zoek naar koffiebonen die uit een schone omgeving komen (zonder tarweproducten) en die niet bewerkt worden.

Van meergraneneieren worden we ziek. Maiseieren gaan beter, maar we kunnen er 1 van eten, 2 is te veel. Als je een kippenboer kent met kippen die buiten lopen en veel gras eten, probeer daar dan eens de eieren van.  

Ook van al die andere dingen op het lijstje word ik ziek. Maismeel bv. Maar niet als ik zelf mais droog en maal. Glutenvrij maismeel bevat altijd nog een spoortje gluten, en dat is voor mij te veel (ik word ziek van gluten onder 20 ppm).

Ik heb wel eens een artikel gelezen in het verleden waarin koffie in contact werd gebracht met darmcellen van coeliakiepatienten. Ja, er was een (kleine) reactie. Maar dat onderzoek zegt me niets, want je moet dan eerst de samenstelling van de koffie ontleden. Wil je zo'n test doen, dan moet je ook de hele productieketen van koffie volgen, vanaf het koffieboontje aan de struik, om te zien of er nergens contact is met tarwe (bv in dezelfde containers waar eerder tarwe zat), en om te zien waarmee koffie wordt bewerkt. En dan zou je eerst moeten kijken of de koffie sporen van gluten bevat.

Zo verscheen er in het verleden een rapport dat mais slecht is voor coeliakiepatienten. In die studie werd mais in contact gebracht met darmcellen van coeliakiepatienten en daar volgde een reactie op. Wat bleek? De mais was niet 'schoon' en bevatte sporen van tarwe. Logisch dat die darmcellen daar op reageren. De conclusie van de studie was dat mais ook slecht kan zijn voor mensen met coeliakie. Terwijl hele volksstammen coeliakiepatienten dat probleemloos eten.

Ik denk wel dat coeliakiepatienten bijkomende voedselintoleranties kunnen hebben, van eieren, melk, tomaten etc. Dat is nog een schimmig terrein. En zelfs bij kruisreacties kan ik me iets voorstellen, omdat coeliakiepatienten reageren op gluteneiwitten en ook op niet-gluten-eiwitten waar mensen met een tarwe-allergie op reageren. Maar daar is maar heel weinig over bekend... In de VS bestaan veel testen voor veel intoleranties, ik heb daar vaak vraagtekens bij. Ook van de website ben ik niet onder de indruk. Er staat bv. dat als je wilt weten of je coeliakie hebt/ glutenintolerant bent, je dan een poosje geen gluten moet eten en daarna weer wel (dat wordt nou juist afgeraden, eerst een bloedtest en darmonderzoek). En er worden enzympillen aanbevolen voor het herstel na een glutenfout waarvan een recent onderzoek laat zien dat de meeste van die pillen niet helpen (en ook niet bedoeld zijn om na een fout in te nemen, maar samen met verdacht eten in een restaurant oid).

En realiseer je wel dat als je 3 boterhammen eet, je darmen een behoorlijke tijd overhoop liggen. En dan kan er van alles fout vallen. Je darmen reageren al op 1 kruimeltje brood.... en moeten nu alle zeilen bijzetten om weer te herstellen. Weet je ook hoe je reageert op een kleine hoeveelheid gluten? Kun je een dieetfoutje herkennen? Eet je producten met glutenvrij tarwezetmeel? Vallen aardappels altijd fout? Misschien denk je op aardappels te reageren, maar heb je eerder iets met te veel gluten op, zodat die aardappels niet goed vallen, zou dat kunnen? En wat voor vlees eet je samen met de aardappels, eet je vooral onbewerkt vlees? Het meest logisch is, dat je reageert op kleine hoeveelheden gluten en niet op deze 'pure' producten.  Tja, het is een heel gepuzzel...

LauraV:
cafeÔne heeft een laxerend effect en bij mij gaat het ook niet goed. Zelfde met eieren: daar wordt ik ontzettend winderig van. Is het kruisreactie? Geen idee, maar kleine beetjes ei zijn prima, een heel ei naar binnen werken is niet goed voor mijn omgeving.. Echt hele dikke stinkende winden. Dus ik vermijd het gewoon.

moniek:
Koffie ken ik, de diŽtiste raadde dat ook af, of in ieder geval beperken.

Ei wist ik niet, heb er zelf geen last van, maar "toevallig" wil onze dochter die niet meer.
Terwijl ze er vroeger dol op was. Ze at elke dag wel ergens ei bij of door..

Dat van de aardappels is wel lastig voor jullie Tine, ben blij dat onze dochter daar niet op reageert. Ze lust erg graag aardappels, en helemaal patat en chips, moeten jullie daar ook extra voorzichtig mee zijn?

tine:
Aardappels, chips, friet, het is allemaal glutenvrij. Alleen als je extreem gevoelig bent (en die pech hebben wij) kun je het niet eten. Maar dat komt zelden voor, hoor. Ik bak zelf friet en chips in de oven van zelf gesneden aardappels, en het is echt lekker. ;) Laat je dochter gewoon aardappels etc. eten. Meestal als je ergens veel zin in hebt, zit er iets in wat je nodig hebt (bv. kalium in aardappels). Misschien zit er in eieren iets wat je dochter in het verleden nodig had. Ze gaat het vanzelf wel weer een keer eten (hoop ik) want het is makkelijk en gezond.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie