Auteur Topic: Kruisreacties gluten bekend?  (gelezen 30540 keer)

Coolijaki

 • Newbie
 • Berichten: 26
 • Place Personal Text Here
Kruisreacties gluten bekend?
« Gepost op: september 07, 2015, 02:51:09 »
Dag allen,

Al 20 jaar schap ik gluten uit mijn voeding. Alhoewel er niets gevonden werd, waren de specialisten er wel over eens dat ik sterk overgevoelig ben voor gluten. Afgelopen week nog een testje gedaan door 3 sneetjes brood te eten en ja, direct weer pijn, diarree, vermoeidheid, etc.

Nadat ik gluten uit mijn eten had geschapt, ging het een stuk beter, maar nog steeds altijd sterk wisselend. Op 1 week ken ik ongeveer 2 a 3 goede dagen en de rest voel ik mij beroerd. Als ik bijvoorbeeld ei, aardappelproducten eet of koffie drink, dan 'gebeurt' er iets en gaan mijn darmen weer tekeer.

Wat schetst mijn verbazing... ik kom net dit artikel tegen (en vind er inmiddels meerdere) die kruisallergieŽn beschrijven als je glutenintolerant bent. Wat staat daar in de lijst: Ei, aardappelen, koffie, etc.  http://primaldocs.com/members-blog/19-foods-that-cross-react-with-gluten/

Ik drink veel koffie (dekafe) en begrijp nu dat dit wellicht de oorzaak is. Het heeft niets met caffeine te maken, maar met de proteÔnen die sterk lijken op die van gluten.  :o

Heeft iemand van jullie hier ervaring mee? Ik heb dit nog nooit van diŽtisten, artsen of specialisten gehoord, maar uit onderzoek in de VS blijkt dit dus het geval te zijn.

Ik hoor graag jullie reactie(s).

Gegroet,
Frank
Ik ga het de komende maand direct proberen.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #1 Gepost op: september 07, 2015, 09:40:16 »
Wij worden ook ziek van aardappels, koffie, eieren etc. Maar niet van alle soorten. Aardappels worden in 99% van de gevallen verbouwd in wisselteelt met tarwe. Nu heb ik aardappels gevonden waarbij dat niet zo is. En deze aardappels kunnen we gewoon eten. Probeer eens of je in de buurt aardappels kunt vinden die niet op een land verbouwd wordt waar ook tarwe geteeld wordt. En die niet met dezelfde machines worden geteeld, in dezelfde bakken komen. Dan ben ik benieuwd of je die wel verdraagt.

Overigens bevatten voorgesneden en voorgekookte aardappels (opbakaardappels ed), friet en chips ook sporen van gluten, omdat dextrose van tarwe wordt gebruikt voor het behoud van de gele kleur. Omdat het een hulpstof betreft, hoeft het niet op het etiket te staan (en de meeste mensen met coeliakie zullen van zo'n kleine hoeveelheid overigens geen last hebben).

Van de meeste soorten koffie word ik ziek. Maar er zit een groot verschil tussen het ene merk en het andere. Misschien kun je een merk vinden dat beter gaat. Tot nu toe gaat Darboven koffie bij mij het beste (geel pak AH), maar nog niet 100% goed. Ik ben nog op zoek naar koffiebonen die uit een schone omgeving komen (zonder tarweproducten) en die niet bewerkt worden.

Van meergraneneieren worden we ziek. Maiseieren gaan beter, maar we kunnen er 1 van eten, 2 is te veel. Als je een kippenboer kent met kippen die buiten lopen en veel gras eten, probeer daar dan eens de eieren van.  

Ook van al die andere dingen op het lijstje word ik ziek. Maismeel bv. Maar niet als ik zelf mais droog en maal. Glutenvrij maismeel bevat altijd nog een spoortje gluten, en dat is voor mij te veel (ik word ziek van gluten onder 20 ppm).

Ik heb wel eens een artikel gelezen in het verleden waarin koffie in contact werd gebracht met darmcellen van coeliakiepatienten. Ja, er was een (kleine) reactie. Maar dat onderzoek zegt me niets, want je moet dan eerst de samenstelling van de koffie ontleden. Wil je zo'n test doen, dan moet je ook de hele productieketen van koffie volgen, vanaf het koffieboontje aan de struik, om te zien of er nergens contact is met tarwe (bv in dezelfde containers waar eerder tarwe zat), en om te zien waarmee koffie wordt bewerkt. En dan zou je eerst moeten kijken of de koffie sporen van gluten bevat.

Zo verscheen er in het verleden een rapport dat mais slecht is voor coeliakiepatienten. In die studie werd mais in contact gebracht met darmcellen van coeliakiepatienten en daar volgde een reactie op. Wat bleek? De mais was niet 'schoon' en bevatte sporen van tarwe. Logisch dat die darmcellen daar op reageren. De conclusie van de studie was dat mais ook slecht kan zijn voor mensen met coeliakie. Terwijl hele volksstammen coeliakiepatienten dat probleemloos eten.

Ik denk wel dat coeliakiepatienten bijkomende voedselintoleranties kunnen hebben, van eieren, melk, tomaten etc. Dat is nog een schimmig terrein. En zelfs bij kruisreacties kan ik me iets voorstellen, omdat coeliakiepatienten reageren op gluteneiwitten en ook op niet-gluten-eiwitten waar mensen met een tarwe-allergie op reageren. Maar daar is maar heel weinig over bekend... In de VS bestaan veel testen voor veel intoleranties, ik heb daar vaak vraagtekens bij. Ook van de website ben ik niet onder de indruk. Er staat bv. dat als je wilt weten of je coeliakie hebt/ glutenintolerant bent, je dan een poosje geen gluten moet eten en daarna weer wel (dat wordt nou juist afgeraden, eerst een bloedtest en darmonderzoek). En er worden enzympillen aanbevolen voor het herstel na een glutenfout waarvan een recent onderzoek laat zien dat de meeste van die pillen niet helpen (en ook niet bedoeld zijn om na een fout in te nemen, maar samen met verdacht eten in een restaurant oid).

En realiseer je wel dat als je 3 boterhammen eet, je darmen een behoorlijke tijd overhoop liggen. En dan kan er van alles fout vallen. Je darmen reageren al op 1 kruimeltje brood.... en moeten nu alle zeilen bijzetten om weer te herstellen. Weet je ook hoe je reageert op een kleine hoeveelheid gluten? Kun je een dieetfoutje herkennen? Eet je producten met glutenvrij tarwezetmeel? Vallen aardappels altijd fout? Misschien denk je op aardappels te reageren, maar heb je eerder iets met te veel gluten op, zodat die aardappels niet goed vallen, zou dat kunnen? En wat voor vlees eet je samen met de aardappels, eet je vooral onbewerkt vlees? Het meest logisch is, dat je reageert op kleine hoeveelheden gluten en niet op deze 'pure' producten.  Tja, het is een heel gepuzzel...
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

LauraV

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 743
 • Geslacht: Vrouw
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #2 Gepost op: september 07, 2015, 20:19:54 »
cafeÔne heeft een laxerend effect en bij mij gaat het ook niet goed. Zelfde met eieren: daar wordt ik ontzettend winderig van. Is het kruisreactie? Geen idee, maar kleine beetjes ei zijn prima, een heel ei naar binnen werken is niet goed voor mijn omgeving.. Echt hele dikke stinkende winden. Dus ik vermijd het gewoon.

moniek

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 142
 • Geslacht: Vrouw
 • carpe diem
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #3 Gepost op: september 08, 2015, 09:40:48 »
Koffie ken ik, de diŽtiste raadde dat ook af, of in ieder geval beperken.

Ei wist ik niet, heb er zelf geen last van, maar "toevallig" wil onze dochter die niet meer.
Terwijl ze er vroeger dol op was. Ze at elke dag wel ergens ei bij of door..

Dat van de aardappels is wel lastig voor jullie Tine, ben blij dat onze dochter daar niet op reageert. Ze lust erg graag aardappels, en helemaal patat en chips, moeten jullie daar ook extra voorzichtig mee zijn?
Moeder van 2 tieners, dochter weer gevoelig voor gluten. Sinds 2015 glutenvrij. Zelf tarwevrij en lactosevrij sinds 2015

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #4 Gepost op: september 08, 2015, 09:49:57 »
Aardappels, chips, friet, het is allemaal glutenvrij. Alleen als je extreem gevoelig bent (en die pech hebben wij) kun je het niet eten. Maar dat komt zelden voor, hoor. Ik bak zelf friet en chips in de oven van zelf gesneden aardappels, en het is echt lekker. ;) Laat je dochter gewoon aardappels etc. eten. Meestal als je ergens veel zin in hebt, zit er iets in wat je nodig hebt (bv. kalium in aardappels). Misschien zit er in eieren iets wat je dochter in het verleden nodig had. Ze gaat het vanzelf wel weer een keer eten (hoop ik) want het is makkelijk en gezond.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MartijnH

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 161
 • Geslacht: Man
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #5 Gepost op: september 08, 2015, 13:15:55 »
Coeliakie is geen allergie, maar een auto immuunziekte.
Kruisallergie bestaat dus niet.
Wel zitten de gluten (eiwittype) in verschillende soorten granen, zoals hop, gerst en rogge.

Bij 'kruisallergie' is er ook sprake van dat eiwitten van verschillende soorten op elkaar lijken, zoals appels+boompollen en banaan+latex.

Het is prima mogelijk dat naast Coeliakie ook allergieŽn hebt ontwikkeld.

glutenvrij sinds mei 2012

Coolijaki

 • Newbie
 • Berichten: 26
 • Place Personal Text Here
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #6 Gepost op: december 29, 2015, 12:10:22 »
Hi Tine,

Wellicht een late reactie, maar ik kwam gisteren pas je reactie tegen. Harstikke bedankt hiervoor. Jouw kennis over glutenintolerantie/coeliakie had ik graag teruggezien bij de talloze diŽtisten die ik versleten heb in de afgelopen jaren. Ondanks dat men uit bloedonderzoek niet kan opmaken dat ik glutenintolerant ben, merk ik al jaren dat ik heftig reageer op alles met gluten. Ondanks dat ik precies deed wat men zei, kon ik gewoon koffie blijven drinken vertelde men mij, maar ook aardappelen, ei en wellicht nog meer, zou allemaal geen probleem moeten zijn. Doordat ik koffie bleef drinken bleven mijn klachten maar doorspelen. Graag zou ik van je willen weten hoe je aan deze kennis komt en of je mij een dietiste kunt adviseren die hier alles van weet. Mijn MLD specialist verzekerde mij dat ik voor 99,9% geen coeliakie heb, maar dat ik zo heftig op gluten reageer kon hij ook niet verklaren. Case closed voor hem, maar voor mij betekende dit nog jarenlange ellende. Ik hoop dat ik een volledige lijst weet te bemachtigen, zodat ik exact weet wat ik wel/niet kan eten. Ik hoop dat je mij verder kunt helpen.

Met vriendelijke groet,
Frank

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #7 Gepost op: december 29, 2015, 17:22:38 »
Diagnose: als je niet tegen gluten kunt, heb je coeliakie, of ben je glutensensitief (of je hebt een allergie voor tarwe, dan verdraag je wel rogge en gerst).

Zie voor meer info de website van de coeliakievereniging www.glutenvrij.nl

Heb je een darmonderzoek gehad? En kwam daar niets uit? Heb je familie met een auto-immuunziekte, of heb je het zelf? Heb je de genen die horen bij coeliakie? (HLA-DQ2 en/of 8) Had je toen je nog gluten at, antistoffen tegen gluten in je bloed? Had of heb je tekorten aan nutriŽnten? (ijzer, B12, calcium etc.)

Ook als je geen antistoffen tegen gluten in je bloed hebt, wordt een darmonderzoek aanbevolen als je klachten hebt die wijzen in de richting van coeliakie. Zie de CBO-richtlijn voor de diagnose van coeliakie en DH.

Levensmiddelen met sporen van gluten: zie het item voor de supergevoeligen. Oplossing: eet alleen onbewerkte producten, groente, fruit, aardappels, rijst, vlees, verse kruiden(plantje) en haal alles zo dicht mogelijk bij de bron, eet zo min mogelijk producten uit een fabriek. En als je een veilig basisdieet hebt, kun je weer producten toevoegen, kijken wat in jouw situatie werkt.  

Dit zijn gradaties in glutenvrij:
- glutenvrij
- glutenvrij, tarwezetmeelvrij
- glutenvrij, tarwezetmeelvrij, zonder het woordje 'tarwe' op het etiket (zelfs al is het glutenvrij)
- glutenvrij, tarwezetmeelvrij, zonder 'tarwe', zonder afgeleiden van tarwe (glucose, dextrose, maltodextrine en nog 20 E-nummers, zoek op tarwederivaten op deze site)
- glutenvrij, tarwezetmeelvrij, zonder 'tarwe', zonder tarwederivaten, zonder besmette producten (aardappels of bruine bonen van land waar tarwe stond bv.) en zonder hulpstoffen (aroma vastgeplakt met gluten in thee, vis die bewerkt is)
- glutenvrij, tarwezetmeelvrij, zonder 'tarwe', zonder tarwederivaten, zonder besmette producten, zonder glutenvrije dieetproducten (er zit gluten in tussen 0 en 20 ppm, het is nooit 0)
- glutenvrij, tarwezetmeelvrij, zonder 'tarwe', zonder tarwederivaten, zonder besmette producten, zonder glutenvrije dieetproducten, zonder vlees/ vis/ melk/ eieren van dieren die tarwe eten

Voor de meeste mensen volstaat stap 1. Ben je wat gevoeliger, dan ga je naar stap 2. De laatste stap zet je alleen in uitzonderlijke situaties bij extreme gevoeligheid.

Heb je echter geen coeliakie, dan heb je niets aan deze lijstjes...

Je zou wel een second opinion aan kunnen vragen bij een mdl-arts gespecialiseerd in coeliakie (bv VUmc). Maar dan moet je toch echt een periode gluten eten, anders kun je het niet aantonen.

Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Coolijaki

 • Newbie
 • Berichten: 26
 • Place Personal Text Here
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #8 Gepost op: december 29, 2015, 20:15:45 »
Hi Tine,

Dank voor je snelle reactie.

Ik heb diverse endoscopische onderzoeken gehad incl. bloedonderzoek e.d., verdeeld over de afgelopen 20 jaar. De laatste was afgelopen jaar in het Diaconessenziekenhuis te Utrecht. De MLD-specialist heeft ook een biopt genomen en is 'de man' die alle kennis heeft van coeliakie. Zijn uitspraak luidde dat hij voor 99,9% zeker wist dat ik geen coeliakie niet heb.
Dat ik er overgevoelig voor zou zijn, was mogelijk, maar dat is niet via coeliakie-onderzoeken te achterhalen. Aldus de specialist.
Ik kan echter geen hap brood nemen (ongeacht volkoren, spelt, etc.) zonder dat ik daar erg veel pijn van krijg tot zelfs bloedens aan toe. Ook van producten waar gluten in verwerkt zijn (oa. chips) heb ik direct last.
Inmiddels ben ik er achter dat ook koffie ťn decafe bij mij averechts werken. Dit blijkt achteraf niet vreemd, omdat er een proteÔne in zit dat sterk lijkt op het eiwit van gluten.
Ook reageer ik sterk op suiker, met name dextrose. Ook ei en aardappelen (in schil) geven direct klachten. Mij is verteld dat dit met besmetting te maken zou hebben. Kortom, als ik je lijst bekijk, zit ik toch echt in de zwaarste categorieŽn.

Ik zal jouw informatie en mijn ervaringen met mijn allergoloog gaan doornemen. Bedankt voor de moeite. Mocht je nog tips/adviezen of valkuilen door willen geven, dan graag  :duimop:

Prettige jaarwisseling!tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #9 Gepost op: december 29, 2015, 22:31:29 »
Dat is een lange zoektocht... Ik denk nog even verder mee. Heb je een gastro-endoscopie (met een slangetje via je mond) gehad in een periode dat je volop gluten at (of na een glutenprovocatie)? Alleen onder die voorwaarde is coeliakie aan te tonen.

En ook dan zijn er nog wat hobbels die genomen moeten worden. De arts moet op de juiste plekken een biopt nemen (omdat de ontstekingshaarden vleksgewijs in de dunne darm zitten, maar dat is niet met het blote oog te zien), meerdere biopten nemen, die heel blijven (sommige sneuvelen helaas), en die door een ervaren patholoog worden beoordeeld (niet alleen wat betreft vlokatrofie dwz Marsh 3 maar ook het aantal ontstekingscellen die bij een mildere presentatie van coeliakie horen, Marsh 1 en 2). Wat was de uitkomst van de biopten, welke Marshscore had je? (0,1,2 of 3?)

De meeste expertise op het gebied van coeliakie (en glutensensitiviteit) vind je bij het VUmc, mocht je een 'echte' diagnose willen. Je zou ook kunnen vragen of genetisch onderzoek plaatsvindt; als je de coeliakiegenen niet hebt, is coeliakie uitgesloten, dan kun je verder op het spoor van glutensensitiviteit.

Op de website van de NCV kun je adressen vinden van gespecialiseerde diŽtisten (informeer naar iemand gespecialiseerd in meervoudige voedselallergieŽn), hoewel er nog weinig ervaring bestaat met de meest gevoelige coeliakiepatiŽnten; diŽtisten kijken er raar van op als je zegt dat je eieren van kippen die tarwe eten niet verdraagt (ik kan echter wel eieren eten van mijn eigen kippen die mais, rijst, aardappels en gierst eten) en dat je niet zomaar aardappels kunt eten (maar wel als er geen tarwe op hetzelfde veld wordt verbouwd; als de aardappels niet zijn bewerkt met een kiemdodend middel; en als ze niet zijn voorgekookt en bewerkt met dextrose voor het behoud van de gele kleur).  

Je kunt zelf ook enkele stappen nemen. Aardappels zoeken die niet in wisselteelt worden verbouwd met tarwe. Eieren zoeken van kippen die zo min mogelijk tarwe eten. Kijken op welke soorten suiker je reageert, of het voornamelijk tarwederivaten zijn (dextrose maltodextrine glucosestroop fructose mannitol maltitol karamel etc) of andere suikers (die ook in wisselteelt kunnen worden verbouwd met tarwe, suikerbieten en rietsuiker bv). Met beschadigde darmen kun je ook op suiker (en soms zelfs fruit) reageren, net zoals sommige mensen met coeliakie op lactose kunnen reageren.

Ik bekijk alles met een coeliakie-bril op. Wat mogelijk niet de juiste invalshoek is, als je dat niet hebt. Er kunnen ook andere redenen zijn waarom je aardappels niet verdraagt (nachtschade bv.) of eieren (kippeneiallergie) of andere levensmiddelen (maar daar zullen diŽtisten wel over nagedacht hebben). Maar dat kan ik hier vandaan niet zeggen, natuurlijk.... het blijft een moeilijke materie.  

Ik vraag me af wat je zoal eet eigenlijk?  :?

Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Coolijaki

 • Newbie
 • Berichten: 26
 • Place Personal Text Here
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #10 Gepost op: december 29, 2015, 23:09:23 »
Hi Tine,

Bedankt dat je zo snel reageert, want ik heb komende 2 weken gesprekken staan met een  allergoloog van het Umc en een dietiste.

Als voorbeeld neem ik vandaag:
Ontbijt: 8 sneetjes glutenvrij brood van Schšr met 4 plakjes jonge goudse kaas
1 glas jus d'orange
Lunch: door drukte een zakje haribo kersensnoepjes gegeten (gluten en lactosevrij volgens producent)
1 handje gemengde nootjes uit schaaltje bij reformzaak
Thuis weer 1 pijpje jonge goudse kaas
1 groot glas lactose vrije melk
Diner: stuk van zelf gesneden krop sla, 6 mini-tomaatjes, komkommer en voorverpakte zalm (AH), olijfolie, peper en zout. Verder water tot nu toe.

Na de 'lunch' (lees Haribo snoepjes) werd ik winderig en moe. Na het diner werd ik steeds slapper, kreeg ik hoofdpijn, hartkloppingen, nerveuze trekken in mijn gezicht en een soort koortsgevoel.  Nadat ik naar de toilet was geweest (uiteraard diarree) kom ik nu langzaam weer bij.

Normaal gesproken eet ik;
s'ochtends: witte rijst met jonge goudse kaas + 3 decafe
Appel tussendoor
Lunch: witte rijst met jonge goudse kaas + 2 decafe
Diner: kipfilet, kippenbout of rundvlees (allemaal onbewerkt) met courgette + peper & zout (soms met zelf gesneden knoflook). Soms met 2 a 3 glazen droge witte of rode wijn.

Ik snap dat dit niet erg gevarieerd klinkt, dat is tevens ook een reden om te weten wat ik nu wel of niet kan eten/drinken. Soms eet ik s'avonds nog eens witte rijst, maar dan zit ik propvol. Dat gevoel kan dan nog zeker 24 uur duren.

Gisteren nam ik na het avondeten nog 1 kop decafe zonder suiker. Ik had die dag niets gesnoept. Resultaat was dat ik binnen een uur wakker werd met hevige hartkloppingen, hoofdpijn, opgezette buik en zeer onrustig gevoel (niet vreemd natuurlijk..). Vandaar dat ik nu gestopt ben met decafe. Ik merk al vaker dat er 'iets' is met koffie/decafe, dus die sla ik voorlopig even over.

En nee, de MLD-arts onderzocht alleen of ik Crohn of Colitis had (endoscopie dunne- en dikke darm). Hij vertelde dat alles er prima en gezond uitzag. Ik moest mij dus niet 'ziek eten' voor dit onderzoek. Omdat voeding niet zijn vakgebied was, werd ik met een vriendelijke lach de deur uitgezwaaid.

Gegroet,
Frank

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 959
 • WisVos
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #11 Gepost op: december 29, 2015, 23:28:29 »
Hoi,

Ik kijk met een andere bril naar Coeliakie als tine, enorm respect voor haar kennis! :ja:

Over kruisreacties bij Coeliakie, de meest bekende zijn andere auto-immuunziekten, met name bij de schildklier en diabetes. Als we kijken naar allergieŽn (waar ik "praktijkexpert" in ben), dan is de regel: bij een allergie heb je er zo een tweede bij. (Mijn persoonlijke teller staat nu op vier en ik vind dat meer dan genoeg!) Er is een aanzienlijke overeenkomst tussen de klachten die een tarweallergie veroorzaakt en de klachten die bij Coeliakie horen... en in beide gevallen verdwijnen of verminderen de klachten bij een glutenvrij dieet.
Het goede nieuws is dat voor zowel coeliakie als (tarwe-) voedselallergie bloedtest gedaan kunnen worden...

En dan bestaat ook nog Glutenintolerantie, Prikkelbaar Darm Syndroom en FODMAP... Voor zover ik weet zijn daar nog geen specifieke tests voor (behalve voor de FODMAP lactose). Maar met een goede diŽtist (en het door jou bijhouden van een voedseldagboek) moet je in deze gevallen tot een voor jouw leefbaar dieet kunnen komen.

Mijn mening is dat jij het meest gebaat bent bij een arts (maakt mij niet uit of hij allergoloog, huisarts of MDL-arts is) die bereid is jouw probleem tot de bodem uit te zoeken...
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Coolijaki

 • Newbie
 • Berichten: 26
 • Place Personal Text Here
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #12 Gepost op: december 29, 2015, 23:34:35 »
Bedankt voor je reactie.

Ik heb gelukkig een fanatieke dietiste gevonden die voor heeft gesteld om met een Neoctae te gaan starten. Dit houdt feitelijk in dat ik met een allergeen vrij dieet begin en vervolgens telkens iets toe ga voegen. Dit schijnen ze met zuigelingen en jonge kinderen ook zo te doen. Op die wijze wil zij exact gaan herleiden wanneer er problemen ontstaan. Dit wil ik ook zeker gaan doen. De ellende begon op mijn 22e en inmiddels ben ik 44. Dus ik heb letterlijk alles kunnen eten en van de ene op de andere dag werd ik ineens ziek van eten.
Vreemd, maar waar helaas. 

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 959
 • WisVos
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #13 Gepost op: december 29, 2015, 23:42:54 »
Het Neoctae klinkt heel pittig (en wat ik van mezelf weet, soms is de reactie vaag en moet je een keer of wat opnieuw proberen, ook andere merken proberen, etc.) Als ik sommige verhalen op het forum hier lees denk ik dat ik geluk gehad heb dat ik na ongeveer twee jaar mijn (goede) diagnose gehad heb... In ieder geval succes met jouw zoektocht. (P.S. een door jouw huisarts aan te vragen bloedtest kan je heel snel vertellen of je bepaalde voedselallergieŽn hebt... spaart weer een paar weken uitproberen in je dieet.)
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Coolijaki

 • Newbie
 • Berichten: 26
 • Place Personal Text Here
Re:Kruisreacties gluten bekend?
« Reactie #14 Gepost op: december 29, 2015, 23:54:19 »
Je wilt niet weten hoeveel bloedtesten ik al gehad heb  :o

Ik heb nog steeds goede hoop dat er meer duidelijkheid gaat komen, dus mijn voornemen voor 2016 heb ik al  :duimop: