Auteur Topic: Proef met 35 glutensensitieve personen  (gelezen 1150 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8934
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Proef met 35 glutensensitieve personen
« Gepost op: augustus 30, 2015, 16:48:45 »
Artsen en wetenschappers zijn er nog niet uit: bestaat glutensensitiviteit werkelijk, en hoe definieer je het? Wat zijn de klachten en symptomen? Hoe toon je het aan? Volgens coeliakie-experts is glutensensitiviteit iets wat wel degelijk bestaat, naast coeliakie en een tarwe-allergie. Er zijn mensen die ziek worden door gluten (of iets anders in tarwe), maar bij wie coeliakie of een tarwe-allergie niet aan te tonen is. Aanbevolen wordt om een 'gluten challenge' uit te voeren: laat een patient een bepaalde periode wel gluten eten, en een periode niet. En kijk dan of er verschillen zijn. Deze aanpak is gevolgd in dit Italiaanse onderzoek, waar 35 vrouwen aan meededen die geen gluten eten, omdat ze (menen) er ziek van (te) worden. Ze kregen tien dagen glutenvrije producten en tien dagen glutenvolle producten, maar ze wisten niet wanneer ze wat aten. Na afloop van het experiment werd gevraagd of ze konden aanwijzen in welke periode ze gluten aten. En ze hielden tijdens het experiment een dagboek bij met hun klachten. Eén op de drie patienten (12) kan correct aanwijzen in welke periode gluten op het menu stond. In die periode zijn er ook meer klachten: pijn, diarree, obstipatie, reflux en indigestie (opgeblazen, misselijk, boeren, maagzuur). Aan de andere kant: zeventien personen (49%) hebben juist meer klachten in de periode dat er glutenvrij gegeten wordt; zij menen daarom dat ze in de glutenvrije dagen juist gluten gegeten hebben... Zes personen (17%) hadden geen idee of ze in de eerste testperiode gluten aten, of in de tweede.

Aliment Pharmacol Ther. 2015 Aug 27. doi: 10.1111/apt.13372. [Epub ahead of print]

Randomised clinical study: gluten challenge induces symptom recurrence in only a minority of patients who meet clinical criteria for non-coeliac gluten sensitivity.

Zanini B1, Baschè R1, Ferraresi A1, Ricci C1, Lanzarotto F1, Marullo M1, Villanacci V2, Hidalgo A3, Lanzini A1.
BACKGROUND:

It is unknown whether symptoms in non-coeliac patients (non-CD) meeting clinical diagnostic criteria for noncoeliac gluten sensitivity (NCGS) are specifically triggered by gluten.

AIM:

To assess gluten sensitivity in patients diagnosed with NCGS.

METHODS:

We studied 35 non-CD subjects (31 females) that were on a gluten-free diet (GFD), in a double-blind challenge study. Participants were randomised to receive either gluten-containing flour or gluten-free flour for 10 days, followed by a 2-week washout period and were then crossed over. The main outcome measure was their ability to identify which flour contained gluten. Secondary outcome measures were based upon Gastrointestinal Symptoms Rating Scale (GSRS) scores.

RESULTS:

The gluten-containing flour was correctly identified by 12 participants (34%), who were classified as having NCGS. Their mean GSRS dimension scores were significantly higher following gluten challenge compared to baseline. The scores were: pain, 1.7 ± 0.8 vs. 2.6 ± 1.0; reflux, 1.6 ± 0.5 vs. 2.2 ± 0.9; indigestion, 1.9 ± 0.7 vs. 3.2 ± 1.1; diarrhoea, 1.6 ± 0.7 vs. 2.9 ± 1.5 and constipation, 1.9 ± 0.9 vs. 2.9 ± 1.3. Seventeen participants (49%) erroneously considered the gluten-free flour to contain gluten. Their mean GSRS dimension scores were significantly higher following gluten-free flour challenge compared to baseline. The scores were: pain, 1.6 ± 0.9 vs. 3.0 ± 0.9; reflux, 1.4 ± 0.5 vs. 2.3 ± 1.1; indigestion, 2.0 ± 1.1 vs. 3.7 ± 1.1; diarrhoea, 1.6 ± 0.7 vs. 3.0 ± 1.2 and constipation, 1.6 ± 0.9 vs. 2.6 ± 1.3. The other six participants (17%) were unable to distinguish between the flours.

CONCLUSION:

Double-blind gluten challenge induces symptom recurrence in just one-third of patients fulfilling the clinical diagnostic criteria for non-coeliac gluten sensitivity.

Bron: Pubmed
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.