Auteur Topic: Coeliakie: schade aan darmen én maag  (gelezen 2623 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8712
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Coeliakie: schade aan darmen én maag
« Gepost op: mei 19, 2015, 16:26:51 »
Bij coeliakiepatiënten gaat het niet alleen mis in de darmen, maar vaak ook in de maag. Dat schrijven Amerikaanse artsen in het tijdschrift ‘Alimentary Pharmacology and Therapeutics’. Ze onderzochten bioptweefsel van maag en darmen van 287.503 Amerikanen die vanwege aanhoudende klachten in de periode van 2008 tot 2014 in het ziekenhuis een gastroscopie ondergingen. Een gastroscopie wordt voor de diagnose van allerlei ziekten gebruikt, onder meer voor coeliakie. Van de totale groep van 287.503 patiënten kregen er 3.948 de diagnose coeliakie (1,4%) met ernstige darmschade (Marsh 3).
 
Bij (nieuwe) coeliakiepatiënten is een normaal uitziende maag eerder uitzondering dan regel, schrijven de experts. Slechts 619 van de 3.948 coeliakiepatiënten (16%) had géén afwijkingen in het weefsel van de maag. De arts kan tijdens de gastroscopie afwijkingen aantreffen op het beeldscherm op het moment dat een minuscule camera beelden maakt van de maag, of het kan achteraf worden vastgesteld, als een patholoog het weefsel van het maagslijmvlies onder de microscoop  bestudeert.

In het artikel staan plaatjes van gezonde darmen en van coeliakiedarmen: in het eerste geval zien we darmvlokken die eruitzien als rechtop staande vingers, keurig zoals het hoort, in het tweede geval lijkt de boel door elkaar geschud: de darmvlokken zijn verdwenen en door een speciale kleuringstechniek zijn talloze ontstekingscellen zichtbaar (lymfocyten, plasmacellen, eosinofielen en neutrofielen), in de vorm van kleine stipjes die er niet horen. Het artikel toont ook plaatjes van een ‘coeliakiemaag’ waar de vingervormige uitstulpsels die in het maagslijmvlies horen, verdwenen zijn, en waar lymfocyten (ontstekingscellen) in grote aantallen voorkomen, een teken van gastritis (maagslijmvliesontsteking).

Twee groepen coeliakiepatiënten hebben meer kans op gastritis: mensen van 60 jaar en ouder, en mensen met ernstige darmschade (Marsh 3c). Hoewel artsen vertrouwd zijn met afwijkingen in het maagslijmvlies bij coeliakiepatiënten, wordt hier verder niets mee gedaan. Wel wordt in het lab geanalyseerd of er sprake is van een Helicobacter Pylori infectie, een bacterie die ook schade aan maag en darmen kan veroorzaken. De artsen weten niet of bij coeliakiepatiënten de maagslijmvliesontsteking eerst was, en coeliakie heeft uitgelokt, of andersom. Het kan ook zijn dat de afwijkingen aan maag en darmen tegelijk voorkomen en het gevolg zijn van een auto-immuunreactie. Nader onderzoek is gewenst, schrijven de auteurs, om op te helderen wat er precies aan de hand is, en om uit te vinden of door een glutenvrij dieet zowel de darmen als de maag zich weer herstellen.

 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/apt.13249/full
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

JosjeC

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1084
Re:Coeliakie: schade aan darmen én maag
« Reactie #1 Gepost op: mei 19, 2015, 22:49:57 »
..