Auteur Topic: Pizza Turkse stijl (lamahchun), deze keer als plaatpizza met groenten  (gelezen 2211 keer)

Ellie

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 3787
Je kunt dit gerecht op meerdere manieren klaarmaken: traditioneel als een soort wrap, of als plaatpizza. Traditioneel is om van dit recept 6 dunne pizza's te bakken, deze op te rollen en gevuld met rauwkost te eten. Wij kozen echter vanavond om het te maken als mediterrane plaatpizza met groenten er op. Dan heb je een 4-persoons stevige maaltijd. Bij dit recept is het handig om een keukenmachine te hebben, daarmee maak je het beste de saus.

IngrediŽnten voor het basisdeeg:

500 g (=1 pak) glutenvrije broodmix bruin (AH eigen merk, in GV-schap)
150 mL melk(vervanger)
4 el olijfolie
2 el fiberhusk
1 zakje gist van 7 gram
1 tl suiker
eventueel nog 1/2 tl broodaroma
bijmengen met warm water tot het deeg een bal vormt die loskomt van de kom

IngrediŽnten voor de tomaten/gehaktsaus:

300 g zeer mager rundergehakt of tartaar (Kan ook met vega-gehakt van soja, neem dan een neutrale soort)
3 rijpe ontvelde romatomaten
2 kleine blikjes tomatenpuree
1 grote rode ui, in parten
3 tenen knoflook
een paar blaadjes verse basilicum (peterselie kan ook eventueel)
naar smaak 1/2 tot 1 rood pepertje
peper en zout
1 el olijfolie

Als topping:

Je favoriete groenten, bestreken met wat olijfolie tegen aanbranden. Wij hadden: schijfjes courgette, rode ui, kastanjechampignons, en paprika (voor mij dan).

Werkwijze:

Kneed de ingrediŽnten voor het deeg en voeg net zo lang warm water bij totdat je een deegbal krijgt die niet aan de kom plakt en wel goed kneedbaar is. De bakmix van de AH bestaat voor een deel uit aardappelzetmeel, en dat deeg wordt snel te nat. Voeg daarom steeds kleine beetjes water toe tot je een stevig, maar niet meer brokkelig deeg hebt. Laat het deeg 30 minuten rijzen.

Haal de bakplaat uit je oven en verhit de oven voor op 220 graden. Bedek de bakplaat van je oven met bakpapier.

Maak ondertussen de tomaten/gehaktsaus: doe alle ingrediŽnten voor de saus, behalve het gehakt, in je keukenmachine en pureer het tot een gladde saus. Voeg dan het gehakt toe en pureer verder tot je een egale saus hebt.

Rol het deeg uit op de bakplaat tot een pizza die overal even dik is. Verdeel de saus erover. Beleg de pizza met je favoriete toppings. Bestrijk de toppings nog even met een laagje olijfolie zodat ze niet aanbranden. Bak je pizza ongeveer 20 minuten bij 220 graden. Controleer na een kwartier hoe bruin de pizza is, want de ene oven heeft wat meer pit dan de andere. Eet smakelijk!


()_()
(^.^)
'(")(")'

orionne

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2159
  • Geslacht: Vrouw
Re:Pizza Turkse stijl (lamahchun), deze keer als plaatpizza met groenten
« Reactie #1 Gepost op: maart 29, 2015, 12:39:34 »
het ziet er erg knapperig uit Ellie, klopt dat (ik houd van knapperige pizza! :ja:)
Orionne, sinds september 2002  glutenvrij, na 5 jaar dikke darmproblemen, diverticulitis. Geen officiele diagnose, wel dit jaar (2013) een genentest laten doen (pos. voor HLA DQ8 en 2.5)

Ellie

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 3787
Re:Pizza Turkse stijl (lamahchun), deze keer als plaatpizza met groenten
« Reactie #2 Gepost op: maart 29, 2015, 13:09:52 »
Zeker de randen worden lekker knapperig, het deel onder de saus blijft wat soepeler.
De onderkant van de hele pizza wordt sowieso goed knapperig als je oven heet genoeg is, en er niet te veel vet en vocht in de saus zit.
()_()
(^.^)
'(")(")'