Worteltjestaart
Recept van Rutger van den Broek/Jeandrine Kastelein
Bron: Glutenvrij september 2014
Benodigdheden:
3 eieren
235 g (bruine)basterdsuiker
160 g rijstmeel
90 g kleefrijstmeel (ketan)
10 g bakpoeder
1/2 tl zout
2 tl kaneel
1 tl gv speculaaskruiden
165 g zonnebloemolie
1 sinaasappel (of citroen)
300 g worteltjes, schoongemaakt en fijngeraspt
100 g blanke rozijnen
100 g gehakte walnoten
En eventueel voor de topping:
300 g roomkaas
150 g poedersuiker
(limoenrasp of -sap)
Vet een springvorm van ca. 24 cm doorsnede in en bekleed de bodem met bakpapier.
Rasp de schil van de sinaasappel, maar alleen het oranje!
Doe de eieren en de suiker in een kom en mix dit gedurende 10 minuten.
Giet de zonnebloemolie er in een straaltje bij terwijl de mixer draait.
Doe in een andere kom het rijstmeel, kleefrijstmeel, bakpoeder, zout, kaneel speculaaskruiden en sinaasappelrasp en schep dit goed door elkaar.
Spatel het bloemmengsel door het olie-eimengsel.
Spatel de geraspte wortel door het beslag.
Meng als laatste de rozijnen en gehakte walnoten door het beslag.
Schep alles in de bakvorm en bak de cake in 50-60 minuten gaar op 180 graden.
Klop de poedersuiker en het sap door de roomkaas en strijk het over de afgekoelde taart. Versier eventueel met wat geraspte wortel, halve walnoten of marsepeinen worteltjes. Beheers jezelf en laat de taart nog even opstijven in de koelkast.