Zo te lezen heb je dus Marsh 1 of 2 darmschade. Bij Marsh 3 is het plaatje duidelijk voor de arts: je hebt coeliakie, of je nu wel of geen antistoffen in je bloed hebt. Bij Marsh 1 en 2 is het lastiger. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waarom je extra ontstekingscellen in je darmen hebt. Zo'n 5% van de bevolking heeft dat namelijk, het komt regelmatig voor, ook zonder dat er sprake is van coeliakie.
Dan is de volgende vraag: zijn je antistoffen verhoogd? In jouw geval: waren je antistoffen boven de grenswaarde? Daar moet de arts de diagnose op bouwen. Hoge antistoffen zijn ook duidelijk, maar lage antistoffen weer niet.
Dus je bloedtest geeft een gematigd signaal, je darmen geven een gematigd signaal, dan kan de arts nog maar een paar dingen doen: kijken of je de genen hebt die horen bij coeliakie (HLA-DQ2 en/of 8) en kijken of de klachten verdwijnen door een glutenvrij dieet. Is dat laatste het geval (en heb je de coeliakiegenen) dan zijn er twee opties over: je hebt coeliakie, of je bent glutensensitief.
Mensen met coeliakie met een lagere Marshgradatie (1 of 2) hebben niet altijd de 'standaard' klachten die horen bij (klassieke) coeliakie: buikpijn, misselijk, opgeblazen, diarree/ obstipatie, afvallen, maar andere klachten buiten de buik om (bv. huidklachten, astma, depressie etc.).
Wat ook nog telt, is of je nutriëntenstatus goed is, of je geen tekorten in je bloed hebt (aan ijzer, B12, calcium, zink etc.) wat een teken is dat je darmen niet genoeg bouwstoffen opnemen. Dit wijst meer in de richting van coeliakie.
Als je geen coeliakie hebt (bv. omdat je de genen niet hebt), maar toch reageert op gluten, ben je glutensensitief (NCGS). Daar kom je alleen achter door uit te proberen of glutenvrij eten helpt en of je weer achteruitgaat als je gluten opnieuw introduceert. In dat geval wordt een glutenprovocatie aangeraden. Deze arts doet alles dus volgens het boekje.... om een echte diagnose te kunnen stellen... maar heeft het misschien niet helemaal duidelijk uitgelegd.
(zie ook het artikel dat Ine postte over glutensensitiviteit, waarbij het in veel gevallen juist niet volgens het boekje gaat...)