Ik denk dat je het beste een diëtist kunt zoeken die gespecialiseerd is in coeliakie. Dan kunnen jullie samen etiketten lezen, en zij kan je leren waar je op moet letten. Namen van diëtisten zijn te vinden bij
www.glutenvrij.nl Een 'gewone' diëtist heeft niet genoeg kennis van het glutenvrije dieet om je goed op weg te helpen. Het is in het begin heel lastig, maar het went. Over een jaar weet je niet beter. Dan ben je er goed in thuis. Voor nu is het een hoop uitzoekwerk.
Er zijn enkele gradaties in glutenvrij eten:
- glutenvrij
- glutenvrij en ook zonder tarwezetmeel
- glutenvrij, zonder tarwezetmeel, zonder tarwederivaten zoals dextrose
Als je begint met glutenvrij eten, begin je met de bovenste variant. Je gaat ervoor zorgen dat alles wat je eet glutenvrij is, door goed de etiketten te lezen. En je zorgt ervoor dat je kruisbesmetting vermijdt, dus je eet chips uit je eigen zak of schaal, niet uit een bak waar iedereen (met kruimelhanden) aan komt. En je hebt je eigen beleg zoals jam of pindakaas, zodat er geen kruimels in terecht komen. Je wordt ziek van 1 kruimeltje brood of koek. dat is heel weinig. Maar het dieet krijg je wel onder de knie, al vergt het enige oefening. En veel producten zijn van nature al glutenvrij. Denk aan noten, naturel vlees/kip/vis, groente, fruit, yoghurt, melk, eieren, kaas ed. En er zijn veel vervangers van gluten, in plaats van pasta van tarwe kun je pasta eten van mais, of rijst. Als je bij AH boodschappen doet, zie je een glutenvrij logo op het etiket als het iets is dat je kunt eten. Dat maakt het makkelijker. Gluten kan werkelijk overal in zitten. Omdat het een bindmiddel is, een glansmiddel, een conserveermiddel etc. Dus check altijd de lijst met ingrediënten en let goed op wat vet gedrukt staat, soepen, sauzen, broodbeleg, limonade, worst, lees alle etiketten en controleer of het glutenvrij is en je het kunt eten. In deze databank vind je de meeste glutenvrije producten:
http://www.livaad.nl/Als na een half jaar tot een jaar blijkt dat je nog veel klachten houdt, en je alles wat je eet en drinkt met je diëtist hebt doorgenomen en geen andere oorzaak voor je klachten kunt vinden, ga je een stap strenger glutenvrij eten, dan eet je glutenvrij en tarwezetmeelvrij. Tarwezetmeel zit vooral in brood. Niet iedereen kan ertegen. Er zit ietsje meer gluten in, zelfs al mag het glutenvrij heten. Het is iets wat je zelf moet uitvinden, of je het wel of niet verdraagt. Maar dat hoeft pas als je lange tijd glutenvrij eet, en je niet goed opknapt.
Gaat het zelfs met deze strenge uitvoering van het dieet nog steeds niet helemaal top, dan kun je overwegen om nog een stap strenger te worden. Dan laat je bv. dextrose staan. Maar dat is al behoorlijk zeldzaam, de meeste mensen met coeliakie kunnen producten met dextrose en glucosestroop ed gewoon eten. Dextrose zit vooral in snoep, limonade, ijs en toetjes. Zie verder
http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=22846.msg622381#msg622381Er zijn heel veel mogelijkheden waarom je darmen kunnen reageren op voeding. Dat hoeft niet alleen te komen door gluten. Ga er maar vanuit dat je darmen er lange tijd over hebben gedaan om steeds slechter te worden. En nu hebben ze lange tijd nodig om te herstellen. Dus dat duurt rustig een paar maanden tot een jaar voordat ze weer gezond zijn, soms langer, ook afhankelijk van hoe lang het heeft geduurd voordat coeliakie werd ontdekt, hoe erg je darmen beschadigd waren, en hoe oud je bent. Kinderen herstellen sneller dan volwassenen, weten we. Als het goed is merk je binnen een paar weken dat je je beter voelt en dat je meer energie hebt.
Ik weet niet wat je nu eet? Weet je bv. dat je haver alleen kunt eten als het volgens het etiket glutenvrij is?
Klachten kunnen ontstaan door verandering van je eetpatroon. In glutenvrij eten zitten vaak minder vezels. Dus let goed op dat je genoeg vezels binnenkrijgt, dat heeft je diëtist je vast wel verteld. En gebruik jozo zout omdat je jodium nodig hebt, dat zit in gewoon brood maar niet altijd in glutenvrij brood. Je klachten kunnen ook ontstaan door melk en lactose. Dat gebeurt vaker in het begin van het dieet, omdat je darmen mogelijk niet genoeg enzymen hebben om de lactose te verteren (dat wordt gedaan door lactase enzymen, en die worden gemaakt op de top van de darmvlokken, zijn je darmvlokken korter geworden, dan heb je mogelijk niet genoeg enzymen om melk te verteren). Als je klachten houdt, kun je proberen of lactosevrije melk beter bevalt. Je kunt wel kaas eten, dat bevat (bijna) geen lactose. Omdat je nog maar net begonnen bent met glutenvrij eten, moeten je darmvlokken nog aangroeien. En ze kunnen ook moeite hebben met het verteren van eten bv als het vet is of als er veel suiker in zit. Dat zal na verloop van tijd beter gaan.
Als je denkt dat je gluten binnenkrijgt, controleer dan alle etiketten wat je eet en drinkt, ook je medicijnen als je die hebt, of ergens gluten in zit. En lees de 'eerste hulp' op deze site dan zie je tips hoe je kunt voorkomen dat je toch een kruimeltje brood of koek binnenkrijgt.
Veel succes!