Auteur Topic: Coeliakie baby 8 maanden??  (gelezen 4294 keer)

Lutho

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
Coeliakie baby 8 maanden??
« Gepost op: augustus 24, 2013, 16:16:52 »
Onze lieve meis wordt volgende week 9 maanden en eigenlijk vanaf het moment dat ze geboren is al gevoelig in haar darmpjes. In eerste instantie de "normale" darmkrampjes, wel wat erger dan ik bij mijn zoon gewend was, maarja het ene kind is het andere niet. Na een bezoek bij de osteopaat met vier maanden een totaal ander kind! Helemaal top. Osteopaat gaf aan dat er een blokkade zat in de overgang van de dunne naar de dikke darm. Op zijn advies pas met 6 maanden gestart met het geven van fruit en met 7 maanden groente daarbij. Nou krijgt ze om 1900 uur de laatste fles met daarin pap. Bij ongeveer 7 maanden was het pak rijstenbloem leeg en ben ik overgestapt op de pap voor baby's vanaf 6 maanden. In de nachten was ze altijd al wel wat onrustig/ veel wakker maar het werd extreem. Na drie weken met max 4 uur slaap waren we de wanhoop nabij. Ze werd omstreeks 23.00 uur wakker en huilde/ krijste zo 3 a 4 uur achter elkaar. Uiteindelijk was vaak de enige oplossing een paracetamol. Na veel denken kwamen we tot de conclusie dat ze zo heftig reageerde sinds ze de nieuwe pap kreeg. Dus granenpap geschrapt en weer terug op de rijstenbloem en geen brood meer. Gelijk de eerste nacht sliep ze door.

Via de huisarts bij de kinderarts gekomen en aangegeven dat we aan Coeliakie dachten, aangezien het enige verschil tussen de rijstenbloem en de granenpap gluten is. Ook aangegeven dat we vonden dat ze achterliep in haar ontwikkeling. Ze rolde nog niet, lag stil op een kleed. Overdag verder ook niet huilen een heel lief, maar wel passief.  Daarnaast ook veel variatie in het avond eten toegepast en toch sliep ze door. Kinderarts gaf aan dat hij niet aan coeliakie dacht omdat ze er daarvoor te goed uit zag! In overleg met de arts 2 weken lang het dieet "gluten"vrij gehouden. 2 weken lang doorgeslapen. In een week ging ze rollen, kletsen , zitten ze slaapt door! Sinds vorige week op verzoek van de kinderarts weer gluten introduceren. De pap durf ik gewoon niet omdat ik weet dat ze daarop reageert. Sinds vorige week krijgt ze wel brood. Afgelopen nacht voor het eerst in drie weken weer drama. 2,5 uur gehuild en duidelijk kramp! Zou het dan toch Coeliakie zijn? Kan het zo zijn dat haar lichaam nu pas reageert op brood wat ze al 6 dagen krijgt of zie ik spoken? Maandag hebben we een bel afspraak met de kinderarts.

Ben ik teveel gefocused op coeliakie of hebben jullie nog andere ideeen? Hebben jullie tips of optie's die we met de kinderarts kunnen bespreken. Vandaag toch ook weer brood gegeven en kijken wat ze vannacht doet. Misschien was afgelopen nacht pech/ toeval. Als het vannacht weer huilen is dan stop ik toch maar weer met het geven van brood.

Alvast bedankt voor het meedenken!

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8659
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:Coeliakie baby 8 maanden??
« Reactie #1 Gepost op: augustus 24, 2013, 19:34:53 »
De darmen van kinderen ontwikkelen zich aan de hand van wat er binnenkomt. Brood en granen zijn moeilijk verteerbaar. Van tarwe wordt 80% niet gebruikt maar het komt er als ontlasting weer uit. Dat is nogal heftig voor darmen die er nog aan moeten wennen. Dus het kunnen ook 'opstartproblemen' zijn van darmen die nog moeten rijpen. Misschien kun je het geleidelijk aan rustig opbouwen (met behulp van een dietiste bij voorkeur, liefst eentje gespecialiseerd in coeliakie, mocht het toch die kant opgaan, dan zit je meteen goed).  

Mocht jouw kind inderdaad niet tegen gluten kunnen, dan is dat moeilijk aan te tonen zolang ze geen gluten eet... Ze heeft nog te weinig gluten gegeten om een echte diagnose te kunnen stellen. De enige manier om erachter te komen of ze coeliakie heeft is een maand of 3 brood, pap of koek met gluten geven, en haar ontwikkeling volgen, daarna een bloedtest en evt. darmonderzoek.

Ik wens je nog veel rustige nachten en ik hoop dat ze aan gluten gaat wennen...
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Silvje

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 198
Re:Coeliakie baby 8 maanden??
« Reactie #2 Gepost op: augustus 25, 2013, 15:15:30 »
Dat is lastig! Aan de ene kant wil je dat ze nu van de buikkrampen af is, maar aan de andere kant is het beter om een duidelijke diagnose te hebben mocht het echt om coeliakie gaan.

Is het misschien een idee om voor jezelf een tijdslimiet te stellen waarin je gluten idd langzaam opbouwt, maar als er na x aantal weken geen verbetering te zien is dat je dan een tijdje glutenvrij gaat? Dat slechte slapen is voor niemand goed (weet ik helaas uit ervaring) en als je daar iets aan kunt doen zou ik dat niet te lang laten doorgaan. Als ze iets ouder is zal ze je zelf ook beter kunnen aangeven als ze ergens last van heeft. Maar ja, als het wel echt coeliakie is betekent dat wel dat je langer in onzekerheid blijft.
mama van drie lieve jochies (2006, 2008, 2011) waarvan de oudste coeliakie heeft

RoLaDe

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 236
Re:Coeliakie baby 8 maanden??
« Reactie #3 Gepost op: augustus 25, 2013, 17:23:41 »
Mag ik vragen hoe je op coeliakie gekomen bent? Het is niet bij iedereen bekend, zit het bij jullie in de familie?
Ik ben een vrouw van 41 jaar, en weet sinds 16-10-12 dat ik coeliakie heb. Klachten waren ernstige vermoeidheid en opgeblazen buik. Dieet gaat goed, arts is tevreden over mijn waardes.
 Maart 2013 diagnose trage schildklier, slik 100 mg Euthyrox

joser

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 71
Re:Coeliakie baby 8 maanden??
« Reactie #4 Gepost op: augustus 25, 2013, 19:13:45 »
Is en bloedtest voor genenonderzoek nog een idee? heeft ze de genen niet moet het wel iets anders zijn...
Succes
Koen (2000) heeft in januari 2010 te horen gekregen dat hij coeliakie heeft.

Lutho

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
Re:Coeliakie baby 8 maanden??
« Reactie #5 Gepost op: augustus 26, 2013, 21:22:31 »
Bedankt voor alle reactie's. Inmiddels slaapt ze weer goed gelukkig!! Contact gehad met de kinderarts. Die geeft aan dat ze waarschijnlijk hele gevoelige darmen heeft en daarom zo reageert op de tarwe. Door de krampen gaat ze huilen, door het huilen meer lucht in de darmen, daardoor meer kramp. Een vicieuze cirkel dus waar ze dan zo 's nachts niet uit lijkt te komen. Arts denkt echt niet aan coeliakie omdat ze er veel te goed uit ziet. Daarnaast zou ze dan de afgelopen nachten ook wakker moeten zijn geweest. Ook gaf de arts aan dat de baby's met coeliakie meestal niet van dit soort krampen hebben. Al met al het advies gekregen om alle nieuwe bijvoeding in kleine beetjes te introduceren!
Mocht het nou weer in alle hevigheid terug komen gaan ze haar opnieuw onderzoeken.

Fijn dat jullie de moeite hebben genomen om mee te denken!

@RoLaDe: De kleine van mijn collega heeft het, vandaar dat ik er bekend mee ben. Verder zit het bij ons niet in de familie.