Auteur Topic: Kaas  (gelezen 5806 keer)

Kiekkiek1

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 196
  • Geslacht: Vrouw
Kaas
« Gepost op: juni 23, 2013, 18:22:31 »
Mijn kaasboer zegt dat er in belegen kaas geen lactose zit...
Klopt dat of kan het zijn dat ik daardoor klachten houdt?
2002 marsh 1, 2012 marsh 2 voorlopige diagnose coeliakie, geen antistoffen, gluten, tarwezetmeel, lactose, sojavrij,
Klachten bij dieetfouten ; Gewrichtsklachten, darmklachten ( obstipatie), huidklachten, hoofdpijn en migraine, jeuk, luchtweg klachten, b12 tekort, ijzer, foliumzuur en zink.

Pauliina

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1386
  • Een top forum !
    • Mijn website
Re:Kaas
« Reactie #1 Gepost op: juni 23, 2013, 18:47:42 »
Het klopt. Als je klachten krijgt van kaas dan zou ik eerder denken dat je niet tegen melkeiwit kan.
Gv. sinds okt. 2004. Na zes weken glutenvrij, negatieve bloedtest. Kan dus niet bewijzen of ik wel of niet coeliakie heb. Ook melk-, ei- en tarwevrij, en vermijd nachtschadegroente (aardappel, tomaat, paprika, aubergine) en peulvruchten.

koekie8

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1521
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kaas
« Reactie #2 Gepost op: december 17, 2013, 23:09:57 »
Welke kaassoorten zijn nu precies lactosevrij? Ik las al eens "belegen" en "Nederlandse kazen". Hoe zit het?
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl. Ik post er geen nieuwe berichten meer.

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 929
  • WisVos
Re:Kaas
« Reactie #3 Gepost op: december 17, 2013, 23:58:48 »
Volgens het voedingscentrum zit er geen lactose in harde kaas: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/lactose.aspx
Wikipedia geeft <0.1% lactose voor harde kaas: http://nl.wikipedia.org/wiki/Lactose-intolerantie

En met het rijpen van de kaas breken de bacteriŽn steeds meer lactose af... (En de kaas heeft meer smaak, dus minder nodig!)
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

LauraV

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 743
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kaas
« Reactie #4 Gepost op: mei 09, 2014, 20:07:48 »
Inderdaad hoe ouder/ harder de kaas, hoe minder lactose. Let alleen wel op met supermarktkazen: het is namelijk mogelijk om te klooien met de productie, waardoor kazen sneller 'rijpen'. De lactose wordt dan alleen niet goed afgebroken. Bij een goede kaasboer zit je vanaf belegen ongeveer goed. En probeer voor de lol eens geiten- of schapenkaas. Ook heel erg lekker en ik vind het makkelijker te verteren dan koemelkkaas.

Verder kan je gewoon parmezan of peccorino eten, die zijn allebei ook heel hard en vrijwel lactosevrij. Even schaven over de pasta en klaar.

koekie8

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1521
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kaas
« Reactie #5 Gepost op: mei 10, 2014, 16:36:34 »
Is belegen geitenkaas ook lactosevrij? Geitenkaas gaat bij mij inderdaad beter dan kaas van koemelk.
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl. Ik post er geen nieuwe berichten meer.

LauraV

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 743
  • Geslacht: Vrouw
Re:Kaas
« Reactie #6 Gepost op: mei 10, 2014, 17:00:21 »
Vanaf ongeveer een goede belegen (kaasboer dus) is het lactosegehalte zo laag, dat je er in principe bij een plakje op de boterham geen last meer van zou moeten hebben.