Auteur Topic: Ouders  (gelezen 6533 keer)

flowertuppie

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 43
 • Geslacht: Vrouw
Ouders
« Gepost op: februari 13, 2013, 16:58:45 »
Hoi allemaal,

Kennen jullie het als je ouders zeggen bij producten: ooh kan sporen van gluten bevatten. Het KAN erin zitten, het hoeft niet!.
Dat maak ik dus heel vaak mee maar hoe moet ik hiermee omgaan want ik weet van mezelf dat ik heel gevoelig ben.
En het leukste is, is dat ze wel zeggen: je moet heel streng zijn hoor met je dieet :S :S

Ik voel me onbegrepen :(
07-2012 coeliakie vastgesteld. Marsche 3? Sindsdien glutenvrij, tarwezetmeelvrij, E-nummers 1400 t/m 1451 vrij, lactosevrij en pindavrij. Ik ben 17 jaar oud en hou van bakken :D

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8713
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:Ouders
« Reactie #1 Gepost op: februari 13, 2013, 17:37:24 »
Tja, je ouders zijn bezorgd over je gezondheid, dat snap ik wel... ik snap ook dat jij ervan baalt, want zo weet je niet goed wat je kunt eten... en lijkt het net alsof je iets niet goed doet, terwijl je juist hartstikke je best doet... :P Je schreef eerder dat je bleef afvallen, is dat nu gestopt, heb je meer honger?

Ik denk echt dat je het beste naar een gespecialiseerde dietiste kan gaan. Die kan je adviseren welke granen je op welke manier kunt gebruiken, elke soort granen geeft weer andere bouwstoffen voor je lichaam. Haver, quinoa, teff, peulvruchten, heb je daar al iets van geprobeerd? Welk brood je eet maakt ook veel uit, er zijn broodsoorten met heel weinig gluten (Schar) en brood waar meer gluten in zit (met glutenvrij tarwezetmeel of van Consenza bv.). Eet je regelmatig groente en fruit? Ik weet het, het is niet hip of hot, maar wel gezond en jij hebt dat hard nodig. En het is verstandig is om zo min mogelijk pakjes en zakjes te gebruiken, want dan krijg je ongemerkt kleine beetjes gluten binnen. Ook in drop waar glucose of dextrose vooraan staat, zit een beetje gluten. Kan je moeder met je mee naar de dietiste om jullie eetpatroon (plus wat je koopt en hoe je kookt) nog eens door te lichten? Als je verschillende bewerkte producten eet op een dag, "stapel" je te veel gluten. Misschien ben je niet eens zo heel gevoelig, maar zit er gewoon te veel gluten in wat je eet. Merk je het meteen of iets goed valt of niet? Dan kun je een beetje bijsturen. Het moet natuurlijk nog wel leuk en leefbaar blijven. Je kunt niet alles laten staan, want overal kunnen sporen van gluten in zitten. Let op of het glutenvrije logo erop staat, eet zo min mogelijk bewerkte producten, en zoveel mogelijk gezonde dingen, meer kun je niet doen, hoor. Sterkte!
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Pauliina

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1386
 • Een top forum !
  • Mijn website
Re:Ouders
« Reactie #2 Gepost op: februari 13, 2013, 17:59:17 »
Ik denk dat flowertuppie bedoeld dat de ouders dan dus het product WEL veilig vinden, en zij/hij niet.
Gv. sinds okt. 2004. Na zes weken glutenvrij, negatieve bloedtest. Kan dus niet bewijzen of ik wel of niet coeliakie heb. Ook melk-, ei- en tarwevrij, en vermijd nachtschadegroente (aardappel, tomaat, paprika, aubergine) en peulvruchten.

JoJ_91

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 727
 • Geslacht: Vrouw
Re:Ouders
« Reactie #3 Gepost op: februari 13, 2013, 19:17:07 »
Vervelend zeg dat je het gevoel hebt dat je ouders je niet serieus nemen!  :( Als je zelf weet dat je zeer gevoelig reageert op gluten (dus ook de kan sporen bevatten van producten) dan zou ik het er nog eens rustig over hebben met je ouders. Of anders, toch samen naar een diŽtiste gaan en het daar dan eens over hebben. Zeker omdat je zegt dat je ouders je dieet wel serieus nemen (streng zijn qua dieet etc.). Een beetje extra uitleg kan dan wellicht al wonderen doen.

Ik heb gelukkig niet hetzelfde probleem. Mijn ouders zijn heel goed geworden in het lezen van etiketten, producten met 'sporen van gluten' eet ik dan ook helemaal niet als ik bij mijn ouders ben, die filteren ze er in de supermarkt al uit. Maar, als je niet serieus genomen voelen is heel vervelend! Ik hoop dat ze het beter gaan begrijpen!

 :knuf3:
Op 4 december 2012 kreeg ik de diagnose coeliakie (marsh 3c), na lang tobben. In 2003 de diagnose hypothyreoidie, maar de klachten zijn nooit weg gegaan. Heb ook een lactose en soja intolerantie.

flowertuppie

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 43
 • Geslacht: Vrouw
Re:Ouders
« Reactie #4 Gepost op: februari 13, 2013, 19:53:54 »
Ik eet brood van Consenza heel weinig.
Ik heb nu in de middag drinkvoeding van de dietist gehad maar het is heel raar. Ik ben nu 2,5 kg afgevallen in een paar weken, heb het gevoel dat het nu goed gaat en ik eet geen sporen en sinds kort pas ik op met dextrose en alles en het geeft wel verbetering.
Ondanks dat ik zoveel ben afgevallen wisseld het wel, soms iets meer nu, dan weer iets minder en ik heb nu echt heel erg last van obstipatie en ik krijg wel buikpijn maar er komt niks uit. Dat had ik vroeger ook al, de eerste paar weken blijven rennen en dan weer 2 weken obstipatie. Is dit normaal??

Maar met mijn ouders, ze zeggen zelf dat ik heel streng moet zijn met het dieet. Zij weten dat ik heel veel last heb en geen sporen meer eet maar toch zeggen ze vaak genoeg dat het sporen kan bevatten maar niet hoeft en ga zo maar door. Dan denk ik toch ook van wat willen jullie nou?

Voorderest eten wij weinig uit pakjes en zakjes, ja we gebruiken wel eens een zakje kruidenmix maar die wordt wel helemaal gescaned tot op de bodem maar voorderest is alles zelfgemaakt op de dagelijkse dingens zoals brood, boter enzo na dan he :P07-2012 coeliakie vastgesteld. Marsche 3? Sindsdien glutenvrij, tarwezetmeelvrij, E-nummers 1400 t/m 1451 vrij, lactosevrij en pindavrij. Ik ben 17 jaar oud en hou van bakken :D

RoLaDe

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 236
Re:Ouders
« Reactie #5 Gepost op: februari 13, 2013, 20:19:38 »
Het is voor ouders ook heel lastig. Ik weet niet hoe oud jouw ouders zijn, de mijne doen echt hun best, maar het is gewoon moeilijk voor ze. Mijn schoonmoeder wordt enorm zenuwachtig van mijn dieet, is doodsbenauwd dat ze me iets voorzet waar ik klachten van krijg.
Komt nog bij dat ze zich zorgen om mij maken, maar dat ik dat eigenlijk niet wil, dus dat zei het niet willen laten merken enz........

Ook ouders hebben tijd nodig om aan je dieet te wennen, en om hun zorgen een plaatsje te geven.
Mijn vader kan nu de recepten lezen op het forum nadat ik het een paar keer heb voorgedaan, dat gaf hem wat rust.


Ik ben een vrouw van 41 jaar, en weet sinds 16-10-12 dat ik coeliakie heb. Klachten waren ernstige vermoeidheid en opgeblazen buik. Dieet gaat goed, arts is tevreden over mijn waardes.
 Maart 2013 diagnose trage schildklier, slik 100 mg Euthyrox

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8713
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:Ouders
« Reactie #6 Gepost op: februari 14, 2013, 08:42:39 »
Het is niet verstandig om dingen te eten waar op het etiket staat "kan sporen bevatten van" ik heb daar eerder al over geschreven, hier vind je het: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=20074.0

Misschien kun je het je ouders laten lezen?

Kijk of er een alternatief is, en neem het helemaal niet, of niet te vaak. 

Ik ben ook geen voorstander van kruidenmixen en soep in zak etc. er zit altijd wel een beetje gluten in, maar wij merken dat meteen, we worden er altijd ziek van, dus ik moet het wel zelf maken. Ik meng mijn eigen kipkruiden, shoarmakruiden, cajunkruiden, chili con carne, bami, etc. en ik koop alleen puur vlees. Ik heb alleen bouillonblokjes, mosterd en ketchup, tomatensaus, that's it. Verder pure kruiden zonder MDG. Maar als je "gewoon" gevoelig bent, hoef je niet zo streng te zijn.
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

flowertuppie

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 43
 • Geslacht: Vrouw
Re:Ouders
« Reactie #7 Gepost op: februari 14, 2013, 14:45:24 »
Mijn ouders zien het altijd als ja je kunt alles er wel uitgooien maar dan kun je straks nergens meer tegen.
Ik weet dat ik laatst toch iets verkeerd heb gegeten, heb nu een opgeblazen gevoel, obstipatie, winderigheid en mijn buik maakt rare geluiden , ben heel erg moe en vaak in de avond veel buikpijn.
Maar Tine, is het ook zo dat de klachten steeds kunnen wisselen? Ik heb dat namelijk altijd
07-2012 coeliakie vastgesteld. Marsche 3? Sindsdien glutenvrij, tarwezetmeelvrij, E-nummers 1400 t/m 1451 vrij, lactosevrij en pindavrij. Ik ben 17 jaar oud en hou van bakken :D

Silvje

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 198
Re:Ouders
« Reactie #8 Gepost op: februari 14, 2013, 15:11:47 »
Wat jammer dat je ouders er op die manier mee omgaan  :duimlaag: Ik hoop dat je een goed gesprek met ze kunt hebben om het duidelijk te maken. Of misschien moeten zij zich aanmelden bij dit forum!

Over je obstipatie. Mijn zoon had bij het starten van het dieet ook obstipatie (voor het eerst in zijn leven). Hij is  toen op advies van die dietiste meer gaan drinken en dat hielp. Verder bak ik eigenlijk alles zelf met volle (glutenvrije) granen en zorg ik dat hij veel vezels krijgt door fruit te eten o.a. en drinkt hij elke dag een smoothie waar ik ook wat fiberhusk of gemalen  lijnzaad in doe
mama van drie lieve jochies (2006, 2008, 2011) waarvan de oudste coeliakie heeft

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8713
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:Ouders
« Reactie #9 Gepost op: februari 14, 2013, 15:39:31 »
Alsof een klein beetje gluten nog wel goed voor je is? Gluten is net als vergif. Dat kunnen je ouders ook wel elke dag een beetje eten. Daar gaan zij niet meteen dood van. Maar ze voelen zich ook niet okee. Zeg je dan, eet elke dag maar een paar korrels arsenicum? Een korreltje muizengif? Ik dacht het niet. Dus kun je beter niet elke dag een klein beetje gif eten. Gluten zoveel mogelijk vermijden is het beste wat je kunt doen. En daar zul jij je beter bij voelen, minder moe, uitgeteld, opgeblazen, minder buikpijn etc. Als jouw ouders zien dat je zo'n buikpijn hebt, wat denken ze dan, hoe reageren ze dan? Ze zien dan toch dat er iets met het eten misgegaan is? Ik zou meteen gaan kijken wat we gegeten hebben... het blikje of pakje uit de kliko vissen en kijken wat er precies op staat, of ik dat kan ontdekken, staat er wel een glutenvrij logo op en zit er misschien tarwe bij de ingredienten. En dan zou ik dat dus niet meer eten. Het is duidelijk een glutenfout als jij zo ziek bent.... dat is voor mij zo klaar als een klontje.

En word je dan niet steeds gevoeliger? Ik denk dat je ongeveer even gevoelig blijft. Dat hangt namelijk samen met je genen, hoe gevoelig je bent, en die genen veranderen niet zomaar. Alleen de puberteit is daar een uitzondering op, de meeste kinderen worden in die tijd minder gevoelig (helaas is hier het omgekeerde het geval, mijn zoontje is juist gevoeliger geworden). Maar als mijn zoontje een poosje goede dingen heeft gegeten, kan zijn lichaam wel beter tegen een stootje. Dan krijgt hij niet meteen een migraine-aanval. Vorig jaar had hij dat wekenlang en toen ben ik gaan speuren naar de bron, waar gluten in zat (en ik onderzocht ook of het kwam door gluten of iets anders, maar het kwam toch echt door gluten, ik hield een dagboek bij om dat uit te vinden, dat zou jij ook nog kunnen doen; bij hem blijft zijn ontlasting drijven bij een glutenfout, en dat is een handig hulpmiddel). Ik denk dat het omgekeerde geldt, als je probeert alle gluten zoveel mogelijk te vermijden, dat je een foutje sneller te boven bent, dat je lichaam dan weerbaarder is.

Wel kunnen je klachten wisselen. Dat hangt samen met je leeftijd. Heel jonge kinderen hebben vaker maagdarmklachten, oudere kinderen en volwassenen hebben daarnaast ook andere klachten, huiduitslag, ijzertekort, botontkalking, etc. (en daar hoef je niet meteen iets van te merken...) En het hangt er ook vanaf hoeveel gluten je gegeten hebt, en of je een paar keer iets verkeerds gegeten hebt. Je zwakke plek kan ook elke keer ergens anders liggen. Mijn zoontje heeft de ene keer meer spierpijn, dan weer hoofdpijn, misselijk, buikpijn, jeuk, slecht horen, slijm in zijn keel, etc. Alleen als hij veel gluten binnenkrijgt, gaat hij overgeven. En als het een paar keer achter elkaar is, krijgt hij een migraine-aanval. Maar dat proberen we natuurlijk voor te zijn...

Ik vind het zelf erg lastig dat ik niet kan zien hoeveel gluten ergens in zit. Mijn zoontje is elke week wel een dag thuis omdat ik hem iets verkeerds te eten gegeven heb (hij verdraagt alleen nul gluten). Daar voel ik me schuldig over, al weet ik dat ik er niets aan kan doen. Deze week was het door Lassie dessertrijst.... waarvan de fabrikant had verteld dat het niet besmet kan raken, maar ook dat het productieproces niet wordt gecontroleerd op gluten.... dus het blijft vallen en opstaan en er het beste van maken en elke keer weer zoeken naar wat we wel en niet kunnen eten. Het is een ingewikkeld dieet, hoor! En heel lastig om het goed te doen! Maar wees niet te kritisch op jezelf. Wel op wat je eet. En hopelijk kun je je ouders ook overtuigen...

Weet je trouwens welke HLA-genen je hebt? Want de groep met de genen HLA-DQ2.5/2.5 is het meest gevoelig voor kleine beetjes gluten. Die kan beter geen dingen met glutenvrij tarwezetmeel eten of dingen met het woordje mout of tarwe op het etiket.

Nou, succes weer, flowertuppie!
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Lizette

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 268
 • Geslacht: Vrouw
Re:Ouders
« Reactie #10 Gepost op: februari 19, 2013, 13:33:36 »
Lastige discussie, want het kan natuurlijk ook zo zijn dat jouw ouders het dieet wel serieus nemen, maar het vervelend voor je vinden dat je zoveel niet mag en er serieus van overtuigd zijn dat er in bepaalde producten ook echt geen gluten zitten (of bv minder dan 10 ppm). Ze denken misschien dat fabrikanten zich willen indekken en dat het echt geen kwaad kan?

Ik koop een enkele keer ook wel van deze producten voor mijn kind  :z . Hij behoort niet tot de supergevoeligen en ik ben dan ook in de veronderstelling (misschien helemaal onterecht) dat er hooguit minder dan 20 ppm in zit, zodat het toch nog glutenvrij mag heten. Verder eet hij geen tarwezetmeel en natuurlijk ook niet veel en vaak van dergelijke producten die besmet KUNNEN zijn. Het verschil met jou is dat hij geen klachten heeft. Anders zou ik zulke producten niet aanschaffen! En ik had het bericht van Tine nog niet gelezen.... Zal wel voorzichtiger gaan worden, nu...
Ik neem het dieet verder superserieus, hoor. Ik zorg dat er geen besmetting plaatsvindt, ik heb geen glutenmeel of koek in huis (wel brood), ik kook voor iedereen glutenvrije pasta, ik heb twee ovens, twee broodroosters enzovoort, enzovoort...
Jouw ouders vinden het misschien ook moeilijk dat jij zoveel dingen niet mag en denken misschien dat je veel meer moet laten liggen dan nodig is. Misschien niet terecht, maar vast goed bedoeld! 

Ik denk dat het goed is om hier met je ouders over te praten. En ik hoop dat je klachten gauw overgaan!
Moeder van Matthijs (2000) en Julius (2002) (coeliakie bekend sinds sept. 2005)