Auteur Topic: producten die goed/slecht gaan  (gelezen 349511 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8765
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1320 Gepost op: augustus 05, 2020, 22:46:24 »
Afgekeurd: Gluterase van Biotics, de 'glutenpil' die gluten moet afbreken in de maag voordat het eten de dunne darm bereikt. Bevat een beetje gluten (voor supergevoeliogen), ik was er een dag ziek van.
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

misshilde

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 301
  • Geslacht: Vrouw
  • 0-glutendieet / GAPS
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1321 Gepost op: augustus 06, 2020, 09:14:02 »
Balen Tine, ik ben ook op zoek naar een An-pep middel zonder glutenreactie. Ik heb het op dit forum al eerder gemeld, maar ik kreeg een glutenreactie van GlutnGo. In Gluterase zitten vrij veel extra ingrediŽnten, wat de kans op aanwezigheid van gluten vergroot. Ik probeer zelf liefst supplementen te zoeken met zo weinig mogelijk ingrediŽnten. Ik probeerde eerder ook het middel van dr. Wolz uit Duitsland. Ik nam 1 hele capsule en kreeg een hťle lichte reactie ervan. Ik wil dit middel nog eens proberen maar dan open maken en zonder de capsule innemen en beginnen met de helft van de inhoud. Inmiddels is het product wel veranderd zag ik online, maar nog steeds maar 2 extra ingrediŽnten. Het zal echter dan opnieuw proberen worden. Uit jouw lijstje op dit forum onder Publiciteit hadden (eveneens) de Duitse merken de minste ingrediŽnten. Daar zou ik zelf het eerst voor willen gaan, mocht dr. Wolz te veel klachten blijven geven. Ik zal het hier posten als ik meer weet na de test.
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet vanwege extreme gevoeligheid voor (spoortjes) gluten. Op dit moment in de vorm van het GAPS-dieet (darmherstel). Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8765
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1322 Gepost op: augustus 06, 2020, 09:29:09 »
Yes, we keep on searching. Ik had de herkomst van de vulstoffen nagevraagd. Maar ik ben bang dat het aan de productie van AN-PEP zelf ligt, het zijn bacteriŽn/ enzymen die je moet vermenigvuldigen, dat gebeurt met een fermentatieproces, ik vermoed dat daar glutenbevattende ingrediŽnten aan te pas komen bij de kweekbodem. Maar dat blijft gokken natuurlijk. DSM zal niet de enige zijn die AN-PEP produceert, dus de kwaliteit van AN-PEP (en het glutengehalte) kan ook nog verschillen. Ben benieuwd naar jouw nieuwe trials! Als ik zelf meer weet, zal ik het ook hier posten.
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8765
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1323 Gepost op: augustus 09, 2020, 16:03:04 »
Goedgekeurd: bio kokosnoten van AH.

Ik maak er platte kokoskoekjes van: 300 g. gemalen kokos, even veel suiker (kokosbloesemsuiker Royal Green), 2 eieren, ik meng alles door elkaar en leg met een eetlepel kleine hoopjes beslag op bakpapier, 10 tot 20 minuten bakken op 170 graden. Erg lekker. En ook iets dat goed vult. ;)

Kokosnoot slachten: eerst maak ik met een schroevendraaier een gat in 1 van de 3 gaten (er is er altijd 1 die zacht is). Laat het vocht eruit lopen, of schud het eruit (dat kun je opdrinken, eerst even zeven). Daarna doe ik de noot in een plastic zakje. Leg het buiten op harde tegels. En ik sla er met een hamer op, telkens in het midden van de noot, op verschillende plekken, tot ik helemaal rondom heb geslagen. Daarna zegt hij vanzelf krak. En heb je 2 helften. Die kun je verder kapot slaan. Als ik de brokken kokos heb, ga ik de binnenste bruine schil eraf snijden dat gaat heel makkelijk. Daarna de witte stukken afspoelen onder de kraan en afdrogen met keukenpapier. Mijn keukenmachine maalt het met het mes. Er staan veel filmpjes op internet, mocht je het willen proberen.

Als het vocht niet lekker smaakt of als er bruine plekken zijn, gooit de kokosnoot dan weg, zonde van al het werk als de koekjes toch niet lekker zijn (dan smaken ze naar zeepsop, weet ik uit ervaring). Ik koop het liefst een kokosnoot met veel vocht erin dus ik schud even in de winkel, lijkt me dat-ie dan vers is.

Edit: dit eten we pas sinds kort. Pas als we het lange tijd zonder problemen eten, weten we zeker of het echt goed gaat bij ons ...
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8765
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1324 Gepost op: augustus 19, 2020, 17:00:27 »
Afgekeurd: Nederlandse quinoa.

Ik was heel blij dat ik een glutenvrij graan gevonden had bij een boer in de buurt. Ik maakte er meel van, mijn zoon en ik aten het, en daarna werden we allebei ziek. Hoe kan dat?

Even wat literatuur opgezocht, coeliakie-expert Zevallos heeft enkele rassen quinoa gevonden die een immmuunreactie uitlokken als je biopten van coeliakiepatiŽnten in contact brengt met quinoa. Maar... er zit zo weinig gluten in dat het onder 20 ppm uitkomt. In een tweede studie volgt hij coeliakiepatiŽnten die 6 weken 50 g. quinoa eten, dat gaat prima. Dus inderdaad, voor een 'gewone' coeliakiepatiŽnt is het glutenvrij. Voor ons - supergevoeligen - is het niet geschikt. In elk geval deze variant niet.

De Nederlandse quinoa bevat niet het bittere saponine laagje dat andere varianten wel hebben, en is hierdoor een 'volkoren' graan omdat het schilletje niet verwijderd hoeft te worden. 

Wie het onderzoek van Zevallos over quinoa wil nalezen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22760575/

Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

alexandra1980

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 661
  • Geslacht: Vrouw
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1325 Gepost op: augustus 21, 2020, 10:26:56 »
Oh dat is balen zeg. Hoop werk voor niks.
Ziektes: hashimoto (schildklier), factor v leiden en coeliakie.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8765
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1326 Gepost op: augustus 21, 2020, 15:34:53 »
Ja, dat had ik niet verwacht! Morgen suikermais halen, hopelijk hebben we dan weer wat te eten. ;)
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.