Auteur Topic: producten die goed/slecht gaan  (gelezen 327901 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8715
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1305 Gepost op: maart 17, 2020, 15:23:06 »
Ik heb geen coeliakie maar ben (behoorlijk) glutensensitief. Ik ben niet heel bang voor de gevolgen van de ziekte voor mezelf, wel heel bewust van dierbaren die in de risicogroepen vallen. Waar ik het wel spaans benauwd van krijg, is de mogelijke leveringsproblemen in de komende maanden. Het dieet is zo beperkt en leunt zwaar op specifieke producten. Dát voelt wel heel kwetsbaar.

Positief: de witte bonen van Smak gaan vooralsnog goed en daar ben ik -zeker nu- heel blij mee!

Fijn dat de witte bonen goed gaan, Steleto! Die kun je nu goed gebruiken.   

Met of zonder Corona vind ik het moeilijk om aan veilig eten te komen. Nu de koeien binnen staan, op stro van tarwe, worden we ziek van de melk. Dus nu kan ik geen yoghurt maken en heb ik geen roomboter. Gelukkig ontdekte ik dat verschillende soorten Demeter fruit goed gaan (ik kwam op dat idee nadat ik wel 6 keer ziek ben geworden van kersen vorig voorjaar en de insecticide het probleem bleek te zijn, ik heb jaren gedacht dat we allergisch zijn voor citrusfruit, maar we kunnen niet tegen de insecicide die erop zit, ook in de bio teelt, en bij Demeter producten wordt niet gespoten, dus nu heb ik tot mijn geluk opeens mandarijnen en sinaasappels). Dus nu is mijn ontbijt een fruitsalade van een banaan, appel en sinaasappel of mandarijn, plus wat walnoten. Zo lang als het Demeter citrusfruit leverbaar is, dat zal niet lang meer duren, het zijn seizoensproducten. En ik heb extra aardappels gehaald, omdat we nu 2 keer aardappels eten. Maar voor friet en gebakken aardappels of ovenaardappels heb ik weer boter nodig. Ben kokosolie aan het testen, ik had er een hard hoofd in of gebakken aardappels in kokosolie eetbaar zijn, maar dat is geen probleem. Of het helemaal goed gaat, weet ik pas als ik het langer eet in grotere hoeveelheden.

Ik heb ook een tuinkasje gekocht en daar staat nu de eerste sla en andijvie in. In mei komt de eerste groente gelukkig weer van het land. Tot die tijd maak ik de groente uit mijn vriezer op, uit de zelfoogsttuin. Ik weet niet of ik genoeg groente ingevroren heb, want mijn zoon eet 2 keer zoveel vlees, groente en aardappels als eerst. Dat is aan de ene kant mooi, omdat hij dan op gewicht blijft en hopelijk ook wat aankomt, maar aan de andere kant heb ik zo meteen mogelijk niet genoeg groente meer. De situatie waar Nederland nu in zit, daar zit ik elke dag eigenlijk in, ik weet niet of ik morgen, volgende week of volgende maand wel iets te eten heb. Ik gebruik geen glutenvrije dieetproducten. En zelf eet ik al een paar weken geen maismeel meer dat ik zelf geoogst en gemalen heb. Ik probeer het laatste restje meel zoveel mogelijk voor mijn zoon te bewaren (de voorraad meel voor een jaar gaat er nu in een half jaar doorheen). Ik bak er toast van in de oven (met water en zout) en er gaat ei op of appelstroop uit eigen keuken.

Waar ik wel erg blij mee ben is de zon die steeds krachtiger wordt, ik merk het goed als ik buiten in de zon gezeten heb, dan voel ik me de volgende dag een stuk fitter en sterker (mijn spieren tanken weer bij). In de vitamine D capsules waar ik eerst zo blij mee was, bleek toch te veel gluten te zitten, dus na 3 weekenden (25.000 en 50.000 IU) ben ik ermee gestopt. De zon is dan een hele weldaad.




Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8715
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1306 Gepost op: april 27, 2020, 16:42:57 »
Ik heb een bron van jodium gevonden: lamsoor. Gekocht bij Odin. Erg makkelijk klaar te maken, gewoon even wokken. Op dit moment afkomstig uit Frankrijk. Verkrijgbaar vanaf april. Geplukt in het wild in de zee. Zit in een plastic bakje. Een paar dagen houdbaar. Met een zilte smaak. Ik bestel het en haal het af in de winkel in Wageningen.

https://www.odinbezorgdienst.nl/catalogsearch/result/?q=lamsoor

Het is van het merk 'Elenbaas zilte zeegroenten' http://www.zeekraal.nl/

Er is ook zeewier te bestellen bij een wildplukker in Zeeland, vers of gedroogd (dat is mijn plan B). Het is van de Zeeuwse zeewierhandel, fam. Kruijsse. Ik kreeg deze mail van hen:


Op het moment hebben we aan vers zeewier Wakamé, Japansbessenwier en Zee-eik.
Wakamé en Zee-eik hebben we ook gedroogd. Maar dat is best grof.
De makkelijkste variant is Zeesla. Deze hebben we op het moment alleen in gedroogde vorm.
Zeesla is een zomerwier. Dus ongeveer in juni kunnen we deze weer vers leveren en zou u het zelf kunnen drogen.
Deze kun je heel makkelijk ergens door heen doen of overheen strooien.

Het is zeewier is 100% puur, het komt zo uit de Oosterschelde.
De prijs van de gedroogde wieren zijn € 6,00 p/100 gr. en € 6,75 verzendkosten.

We kunnen het opsturen maar u kunt het ook ophalen.

http://zeeuwsezeewierhandel.nl/
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8715
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1307 Gepost op: april 27, 2020, 16:58:41 »
Wat ik trouwens niet kon vinden is hoeveel jodium er in lamsoor zit. Iemand een idee toevallig?

Edit: heb een zeewierbedrijf de vraag voorgelegd. In zeegroente (zeekraal en lamsoren) zit niet veel jodium, in zeewier wel...
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8715
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1308 Gepost op: april 27, 2020, 17:03:20 »
Verder heb ik melk gevonden van koeien die geen granen eten maar alleen gras, en die tijdens het melken of in de nacht niet op stro van tarwe staan https://eytemaheert.nl/grasgevoerd/

Deze week ga ik er boter en yoghurt van maken en kijken hoe het bevalt ;)
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.