Auteur Topic: producten die goed/slecht gaan  (gelezen 390926 keer)

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Vlearmoes

 • Gold Member
 • Berichten: 4030
 • Geslacht: Man
 • gluten-free warrior
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1216 Gepost op: december 29, 2017, 16:40:11 »
Hier alvast een link met veel info

http://www.melkkefir.nl/index.html
https://youtu.be/SH7L_ZfVU3A

Ook op Youtube staan erg veel video`s   over hoe en wat
recepten en hoe je verder met de kefir iets lekkers kunt maken

Op marktplaats zijn diverse aanbieders in elke regio
het kost een paar euro, let wel op dat je levende melk kefir koopt
en niet dat poeder spul uit een pakje!

Theo  ;)
Coeliakie diagnose eind 2003

alexandra1980

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 662
 • Geslacht: Vrouw
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1217 Gepost op: december 29, 2017, 17:53:03 »
Orionne heeft deze eerder gepost: https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/8503/Bio-D-Mulsion-Biotics-29-6-ml

en er bestaat ook een hogere dosering: https://www.deonlinedrogist.nl/biotics-bio-d-mulsion-forte-druppels-p-70277.html?cross=0&gclid=EAIaIQobChMI87mGqMOv2AIVqLftCh3SpwAkEAQYBSABEgIOsvD_BwE

Bedankt voor de tip!
Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat je van 1 druppel ziek kunt worden, als het alleen olijfolie en vitamine d is. Maarja niet alles is te begrijpen. 

Ik heb weleens gehoord dat er injecties zijn ja, maar heb ze nog nooit getest of gekregen. Zal het in het achterhoofd houden als het op een andere manier niet lukt.
Jullie ook succes met de keuze/zoektocht!
Ziektes: hashimoto (schildklier), factor v leiden en coeliakie.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1218 Gepost op: december 29, 2017, 18:26:26 »
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Nipo

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 1
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1219 Gepost op: januari 04, 2018, 14:18:50 »
Hoi allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum en dit sub(forum). Ik heb misschien een beetje een brutaal vraagje. Momenteel heb ik het idee dat ik steeds sterker begin te reageren op sporen van gluten en ik word er echt niet goed van. Pas de zalm, nu weer de hagelslag van de AH en ga zo maar door. Allemaal bestempeld met een glutenvrij logo, maar voor mij zitten er schijnbaar teveel gluten in.

Ik ben het ziek zijn zo zat. Ik heb de ziekte van Lyme en deze klachten worden verergerd bij een glutenfout. Momenteel lig ik dus alweer dagen op bed met spastische spieren, enorme pijnen en weet ik veel wat allemaal. Tijd voor veranderingen dus, want ik ben het ziek zijn (en het ziekmelden ook vooral!) heel erg zat. Hoe hebben jullie dit aangepakt? Back to basic? Ik las ergens dat iemand hier een lijst heeft opgesteld voor super gevoeligen. Zou iemand deze naar mij toe kunnen sturen?

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1220 Gepost op: januari 05, 2018, 11:22:56 »
Wat vervelend dat je nu veel sneller ziek bent dan in het verleden. Mijn zoon werd in 2011 opeens voor veel dingen ziek. Hij had elke week wel een migraine-aanval en kon niet meer naar school. Ik hield een lijst bij van zijn eten. En hij noteerde zijn ontlasting, of er veel bleef drijven of 1 centimeter. Zo kwamen we erachter dat hij een migraine-aanval kreeg als alles bleef drijven en hij dus veel gluten binnen had gekregen. Wat raar was, want we aten niets anders dan eerst. Ik ben gaan bellen en mailen met fabrikanten. Ze waren allemaal overgestapt van maisderivaten op tarwederivaten. En dat is niet te zien op het etiket.

Van sommige zaken heb ik een klacht ingediend bij de NVWA, dat er gluten in zat. Zoals de hagelslag van AH. Daar bleek 5 ppm gluten in te zitten. Ik schrok er behoorlijk van dat je van zo weinig gluten kennelijk ziek kunt worden (maar ik weet inmiddels dat de testen die gluten meten niet zo betrouwbaar zijn; er kan dus ook 10 ppm gluten in zitten door het hoge vetgehalte van de cacao, weet ik uit publicaties). Ook van andere glutenvrije producten werden we ziek. De NVWA testte meel met een glutenvrij logo waar we heel ziek van werden. Daar zat 10 ppm gluten in. De norm voor glutenvrij werkt dus niet voor iedereen (er mag nog max. 20 ppm gluten in een product zitten dat is 20 mg gluten per kilo, eigenlijk is glutenvrij dus glutenarm). En dat is lastig, want zo weet je niet of je iets veilig kunt eten.

Wat het nog ingewikkelder maakt is dat je ook ergens ziek van kunt worden terwijl het niet komt door gluten. Dus het blijft altijd koffiedik kijken. Bij ons werkt het 't beste om heel puur te eten. Op dit moment eten we 's morgens yoghurt of eieren en twee keer warm. Niet met pasta, maar met aardappels of soep (eerst ook met rijst). Verder eten we noten die ik zelf kraak. Rauwkost en fruit tussendoor. Met amandelen kun je cupcakes bakken bv. En je kunt met een banaan en een ei een leuk ontbijt maken. Zelf verdraag ik geen haver, maar havermout is ook makkelijk, snel en lekker. Eten zoals wij kost wel ongelooflijk veel tijd en inspanning en dat doe je alleen als het echt niet anders kan. Ik maak alles zelf (ook boter, kaas en yoghurt, ik oogst groente en snij vlees van wilde ganzen, kraak noten etc.) maar als ik het niet doe, zijn we doorlopend ziek en komen we ons bed niet uit.

Kijk eerst eens goed wat je precies eet. Er zijn verschillende gradaties mogelijk van streng tot strenger en strengst. Kijk even op www.ikbenglutenvrij.nl en tik in nulglutendieet bij de zoekfunctie. Als je nu nog brood eet met glutenvrij tarwezetmeel is het logischer om dat als eerste te te laten staan. Eet je sowieso al geen glutenvrij tarwezetmeel, dan kun je dingen uitzoeken waar geen tarwederivaten in zitten (tik in 'wat zijn tarwederivaten' op deze site en je komt een lijstje tegen). Dus je hoeft niet meteen de strengste variant te kiezen. 

Ik heb in het verleden twee lijsten gemaakt, met goede en foute producten, maar de lijst met foute producten werd steeds langer en de lijst met goede producten bleef bijna leeg. Bovendien kan iets de ene keer goed gaan en de volgende keer fout, als het product of ingrediŽnt van een andere leverancier komt (ook al neem je hetzelfde merk). Dus je zult toch vooral moeten afgaan op je eigen ervaringen, aangevuld met wat je hier leest.

De ziekte van Lyme doet bij jou ook een duit in het zakje. Misschien ben je hierdoor wel gevoeliger. En de klachten zullen ook wel voor een deel elkaar overlappen. Ik heb erge spierpijn en rugpijn als ik iets met gluten eet. Ik heb even gekeken naar de lijst met symptomen van Lyme: zo'n 80% van die klachten komen ook voor bij coeliakie...https://lymevereniging.nl/wp-content/uploads/2016/09/Symptomen-checklist-.pdf

We zijn hier met twee personen glutenvrij, als we allebei ziek worden is het duidelijker dat er iets mis gaat. Maar desondanks blijft het eten hier Russische roulette; we weten nooit van tevoren wanneer ergens gluten in verstopt zit.

Ik hoop dat je een manier vindt om minder vaak ziek te zijn. Als je te vaak ziek bent, ga dan naar een mdl-arts die met je mee kan denken (bij moeilijke gevallen zoals jij, het beste naar het VUmc waar ze gespecialiseerd zijn in coeliakie). De mdl-arts zal kijken of je voedingstekorten hebt en of je antistoffen negatief zijn (ik weet niet of je dat elke twee jaar laat checken) en of je mogelijk andere complicaties hebt opgelopen (ook je lever en je schildklier worden meestal gecheckt).   
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

misshilde

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 305
 • Geslacht: Vrouw
 • 0-glutendieet / GAPS
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1221 Gepost op: januari 05, 2018, 12:39:10 »
Hoi Nipo,

Vervelend! Als je hebt gemerkt dat je ziek wordt van zalm en gv hagelslag, kun je denk ik sowieso wel constateren dat je gevoeliger bent dan de "norm". Ontzettend rot dat je ook nog de ziekte van Lyme hebt...

Wellicht kan het GAPS-dieet uitkomst voor je bieden. Ik doe dat dieet zelf ook. Voor ik daar aan begon voelde ik me net zo als jij eigenlijk wanhopig van wat ik nog wel of niet kon eten. Je zou er eens op kunnen googelen wat het inhoudt. Een extra winst voor jou zou kunnen zijn dat het je kan helpen bij de ziekte van Lyme. Ik ken iemand die door het volgen van het GAPS-dieet van veel klachten van de ziekte van Lyme is afgekomen. Het dieet is een "herstellend" dieet voor je lichaam. Je moet er wel best veel voor over hebben. Maar als je merkt dat je je dan niet ziek voelt heb je het er al gauw voor over. Want zoals Tine ook al zegt, dan voel je je gewoon veel beter! Het GAPS-dieet is een heel back to basic dieet, sowieso glutenvrij. In mijn geval is het alleen lastig om bijv naturel vlees en vis te vinden waar ik niet ziek van word, dat komt door de extreme gevoeligheid. En dat geldt ook voor veilige groenten etc.

Verder zou ik gewoon heel veel lezen hier onder het topic voor de super gevoeligen. Daar heb ik zelf de meeste informatie van gehaald! En daarbij je eigen "trial & error". Inderdaad een lijstje bijhouden wanneer je ziek wordt. Ieder lichaam reageert weer anders!

Je zou ook eens kunnen kijken bij PALEO dieet. Als je een soort van lijst zoekt, zoals je vraagt. Je komt namelijk uit op koken "zonder pakjes" zoals dat heet. Geen kant en klare fabrieksproducten meer, ook geen "glutenvrije" zoals gv brood, koeken etc. Maar alleen nog puur natuur. Het beste kun je wel eerst proberen uit te zoeken wat in jouw situatie nodig is (qua je gevoeligheid) zoals Tine ook al zei. Hoewel er op zich niks mis is met eten volgens PALEO dieet want het is ontzettend gezond, maar wel wat meer werk  ;).

In ieder geval succes met je zoektocht!
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet (in de vorm van het GAPS-dieet) vanwege extreme gevoeligheid. Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1222 Gepost op: april 19, 2018, 14:44:10 »
Goedgekeurd: granaatappel uit Peru gekocht bij Ekoplaza https://www.ekoplaza.nl/producten/product/granaatappel (al staat het logo voor glutenvrij en tarwevrij er niet bij op de website; normaal gesproken let ik daarop als ik groente, fruit of aardappels wil kopen).

De granaatappel heeft een heel harde schil. Ik sneed hem doormidden en drukte de pitjes eruit, het zijn een soort besjes. Hier een kort filmpje hoe je hem 'slacht' https://www.ah.nl/allerhande/video/R-V2346990/granaatappel-ontpitten

Vandaag de eerste aardbeien gekocht bij een teler in de buurt die geen stro gebruikt. :duimop:
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1223 Gepost op: april 27, 2018, 16:15:22 »
Goedgekeurd: cranberrysap Your Organic Nature (eigen huismerk Ekoplaza) niet gezoet https://www.ekoplaza.nl/producten/product/vruchtensap-cranberry-ongezoet

Afgekeurd: Terschellinger cranberrysap licht gezoet
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

koekie8

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1496
 • Geslacht: Vrouw
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1224 Gepost op: april 29, 2018, 12:16:38 »
Tine, wij hebben in het dorp nu een automaat van http://appeltje-eitje-automaten.nl/ en ik zag walnoten. Misschien dat deze goed gaan bij jullie? Er is geen verpakkingsketen met tarwe. De vraag is alleen wat naast de walnotenbomen groeit, maar dat is eenvoudig na te gaan.
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl. Ik post er geen nieuwe berichten meer.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1225 Gepost op: april 30, 2018, 00:04:06 »
Wat een leuk adres. Ik heb een grote mand met walnoten uit de buurt, ik bak er cakejes van, en gebruik het als vervanger van spekjes in stamppotten. Maar ik ga dit adresje wel bewaren, wie weet hoe het nog een keer van pas komt. Dank!  :duimop:
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

elbertjoyce

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 105
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1226 Gepost op: mei 23, 2018, 10:39:33 »
Hallo, wat leuk om hier weer eens te kijken en nog steeds bekenden te zien van een paar jaar geleden. Maar jammer dat het nodig is, het blijft een strijd om het juiste voedsel te vinden. De reden dat ik weer 'langs kom' is dat onze dochter JoŽlle steeds beter tegen suiker kan (hoera!.... denk ik, zo gezond is het niet, maar zij is er blij mee)
Heeft iemand misschien een lijstje met ijs/snoep/koek glutenvrij (voor de gevoeligen) en melkvrij of melkarm?
Ze is de rozijntjes en naturel chips een beetje zat en wil graag wat meer proberen.
alvast bedankt!


Vader en moeder van JoŽlle,Tobias en Aimťe. JoŽlle (27-12-2009) heeft coeliakie en kan slecht tegen melkproducten.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1227 Gepost op: mei 23, 2018, 16:29:51 »
Wat fijn dat je dochter meer dingen kan eten! Leuk dat je weer eens langskomt!

Mirjam schrijft vaak over tractaties voor haar dochter, hier staat misschien wel iets tussen: https://ikbenglutenvrij.nl/snoeptrommeltje/ Gebruik ook de zoekfunctie ik heb wel eens foto's gezien van zakjes met snoepjes in een snoeptrommeljte maar ik weet niet precies waar het staat.

Hier nog handige plaatjes (hoewel niet voor supergevoeligen) http://missglutenvrij.nl/2017/08/19/glutenvrij-traktatie-snacks/ en deze http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=23151.0

Wat me opgevallen is bij AH is dat er dit seizoen vaker gewone suiker in ijs zit en minder vaak glucose(fructose) stroop van tarwe (dat komt ws omdat de belastingheffing van de EU op suiker beŽindigd is waardoor suiker goedkoper is geworden dan zoetstoffen gemaakt van tarwe), dat is heel fijn voor supergevoeligen, een lijstje heb ik niet, maar je kunt zelf op de website van AH bij de ingrediŽnten kijken en wat uitzoeken (bv het eigen huismerk waterijs). Of bij wat blogs kijken of op facebook (Mirjam geeft ook links naar deze blogs). Succes!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

elbertjoyce

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 105
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1228 Gepost op: mei 24, 2018, 15:36:47 »
dank je wel Tine,
Is Tom al weer 18??!!! pfff... das groot:)
Vader en moeder van JoŽlle,Tobias en Aimťe. JoŽlle (27-12-2009) heeft coeliakie en kan slecht tegen melkproducten.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: producten die goed/slecht gaan
« Reactie #1229 Gepost op: mei 24, 2018, 16:14:52 »
Haha ik had ook al gerekend, Joelle alweer 8... kleine meisjes worden groot, he (mijn zoon schoot met 16 jaar opeens de lucht in, hij is nu 1.85 m, een mooie lengte, hij is wel uitgegroeid, al duim ik dat er nog wat kilo's bij komen).

Het komt vaker voor dat de gevoeligheid voor gluten bij de naderende puberteit minder wordt, hopelijk is dat bij Joelle ook zo. Al kan ze maar wat snoepjes eten en wat vaker meedoen met andere kinderen, dan hoort ze er toch meer bij (ze heeft vast al visioenen van schuimpjes, spekjes, winegums ed...).  ;)

Ik heb net bananen gehaald om banaanijs te maken dit weekend, het zal warm worden, en we hoeven niet meer op onze tenen te lopen, want de eindexamens zitten er na vandaag op! Vanavond het lievelingseten van mijn zoon: asperges in botersaus met eieren, voor morgen kip, en ook dat zal een feest zijn.

Het was spitsroeden lopen de afgelopen dagen met het eten, maar nu kunnen we er weer iets relaxter mee omgaan. Dit is nou net de moeilijkste tijd van het jaar, nog geen nieuwe verse oogst van groente, fruit en aardappels, niets meer in de vriezer, zie dan maar een veilig dagmenu in elkaar te draaien. Maar het is gelukt, hij heeft geen examen gemist, en ik ben hartstikke trots.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.