Auteur Topic: Fudgy Brownies zonder ei  (gelezen 3079 keer)

Annikka

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 3226
Fudgy Brownies zonder ei
« Gepost op: december 17, 2012, 16:41:35 »
Het recept komt uit het kookboek 'Vive le Vegan' van Dreena Burton. Ik gebruik koppen van 250 ml. In het recept wordt iets te weinig vocht gebruikt dus daar doe ik iets extra bij. Ik vind het lastig om precies te kunnen zeggen hoeveel. Het moet een vochtig deegachtig beslag zijn, maar niet zo dun als cakebeslag.
Van meel gebruik ik half rijstmeel en half kleefrijstmeel. Ik heb het recept wat aan de Nederlandse situatie aangepast.

3/4 kop rijstmeel plus nog 1/3 kop rijstmeel
1/3 kop cacaopoeder
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
3/4 kop ongeraffineerde suiker (ik doe half oerzoet, half biologische rietsuiker maar het kan vast ook met kristalsuiker)
1/3 kop gemalen chocolate chips (ik maal 1/3 kop pure chocola of ik hak het fijn, dat is eigenlijk nog lekkerder want dan proef je af en toe nog kleine stukjes chocola)
snufje zout
1 eetlepel arrowroot (of maizena)
3 eetlepels ahornsiroop (niet persť nodig want het is al flink zoet, evt te vervangen door een fikse eetlepel donkerbruine basterdsuiker gemengd met twee eetlepels water)
1/3 kop zonnebloemolie
1/4 kop plus 2 eetlepels sojamelk (kokosmelk of gewone melk)
evt nog 1 theelepel vanille extract (dat maak ik zelf met wodka en vanillepeulen want vanillesuiker wordt hier niet goed verdragen)

Doe de rijstmeel in een grote kom, zeef het cacaopoeder. Voeg de suiker, gemalen chocola, zout en bakpoeder toe en meng. Doe de arrowroot met een paar eetlepels van de melk in een kommetje en meng goed door. Doe er dan de rest van de melk en de overige natte ingrediŽnten bij.
Doe de natte mix bij de droge en roer goed door en kijk of er nog wat vocht bij moet. Doe de mix in een ingevet bakblik. Ik doe het meestal in een quichevorm (doorsnede 24 cm) want dan kan ik in de vorm snijden. Ik heb gemerkt dat deeg in een quichevorm iets langer in de oven moet staan. Ik doe meestal 26 minuten. Zet hem niet te lang in de oven, want het is juist het lekkerst als hij nog een beetje klef is.

Bak de brownies 23 tot 25 minuten op 175 graden.
Geen officiŽle diagnose voor coeliakie. Ik eet glutenvrij sinds februari 2010. Ik verdraag ook geen soja, suiker, dierlijke melkproducten en veel E nummers. Ik heb naast glutenproblemen, chronische vermoeidheid en astma. Bij periodes heb ik last van reuma en fybromyalgie.

12cook

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1269
  • Geslacht: Vrouw
Re:Fudgy Brownies zonder ei
« Reactie #1 Gepost op: december 17, 2012, 18:43:55 »
Nou, de eivrijen zullen blij zijn met dit recept. Heb je er ook n foto van? Of was t al op? ;-)

Annikka

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 3226
Re:Fudgy Brownies zonder ei
« Reactie #2 Gepost op: december 17, 2012, 18:52:42 »
Nee, het is nog niet op. Vanavond weer een stukje ;)
Als je googlet op Dreena Burton fudgy brownies (afbeeldingen) dan ziet het er uit als het tweede plaatje bovenin.
Geen officiŽle diagnose voor coeliakie. Ik eet glutenvrij sinds februari 2010. Ik verdraag ook geen soja, suiker, dierlijke melkproducten en veel E nummers. Ik heb naast glutenproblemen, chronische vermoeidheid en astma. Bij periodes heb ik last van reuma en fybromyalgie.

Bren

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2035
  • Geslacht: Vrouw
    • basket white star
Re:Fudgy Brownies zonder ei
« Reactie #3 Gepost op: december 17, 2012, 20:40:49 »
merci alvast, hopelijk snel tijd om het eens uit te proberne
Eind september 2011 werd bij ons jongste zoontje naast zijn kippenei-allergie ook coeliakie vastgesteld. Gelukkig krijg ik veel hulp van mijn mama die zelf sinds 2007 weet dat ze glutenvrij moet eten.
Groetjes uit BelgiŽ