Auteur Topic: stokbrood!!  (gelezen 42581 keer)

Rozemarijn

  • Gold Member
  • Berichten: 3097
  • Geslacht: Vrouw
  • Het is beter gluten te geven dan te eten.
Re: stokbrood!!
« Reactie #30 Gepost op: februari 07, 2005, 10:24:25 »
Klopt als een bus!!
Groetjes, Rozemarijn
Diagnose DH (okt 2003) en coeliakie (2004)
2 dochters, Sofie (2008) en Lotte (2010)
Sofie heeft sinds okt 2011 diabetes type 1 en nu waarschijnlijk ook coeliakie. In januari 2013 volgt de scopie.

Mootje

  • Gold Member
  • Berichten: 3205
  • Geslacht: Vrouw
  • Maak je vandaag geen zorgen
Re: stokbrood!!
« Reactie #31 Gepost op: februari 07, 2005, 13:19:49 »
Misschien moet je dan wel uitkijken dat het niet te lang rijst  :D
Groetjes, Monique
moeder van Nienke (4 jaar), geen coeliakie. Wel klachten in het verleden gehad.

Fréderique

  • Gast
Re: stokbrood!!
« Reactie #32 Gepost op: februari 07, 2005, 19:04:50 »
Ok, ik moet er dan toch aan geloven, dan maar wat langer, als het maar lekker is! Ik ben er vandaag niet aan toe gekomen; wel een nieuw recept geprobeerd (goed gelukt ook nog), maar geen stokbrood, komt volgende week dus wel weer (ik moet nu weer 3 dagen werken, dus dan lukt dat qua tijd niet echt). Ik zal binnenkort het recept dat ik vandaag heb gemaakt plaatsen op het receptenarchief: was echt lekker!

Groetjes,

Fréderique

Fréderique

  • Gast
Re: stokbrood!!
« Reactie #33 Gepost op: februari 13, 2005, 17:49:26 »
SHIT (sorry voor het taalgebruik): vrijdag en zaterdag geprobeerd een lekker stokbroodje te bakken en allebei de keren mislukt! Het deeg ging niet rijzen, deed eigenlijk helemaal niets, hoe kan dat??? Wie heeft een goede tip, want ik geef het natuurlijk niet op!!

Fréderique

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26293
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: stokbrood!!
« Reactie #34 Gepost op: februari 13, 2005, 18:06:05 »
Wat heb je gebruikt en hoe heb je het gemaakt ? Misschien dat ik dan kan zeggen wat niet helemaal goed is gegaan.
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

Fréderique

  • Gast
Re: stokbrood!!
« Reactie #35 Gepost op: februari 20, 2005, 20:56:36 »
Hoi Soezepoes,

bedankt voor je aanbod, het duurde even voordat ik kon reageren, maar dit was het recept:

275 gr broodmix
40 gr boter (maximaal)
klein beetje suiker (ca. halve theelepel)
180 ml handwarm water
halve theelepel zout
7 gram gist

Zout oplossen in het vocht. Alles door elkaar kneden. Daarna in de stokbroodvorm.

Half uur laten rijzen, afgedekt met plastic op een tochtvrije plek. Nog een keer gekneed en weer in de vorm. Dan 1,5 uur laten rijzen. Brood zou hier volgens het recept ver uit de vorm moeten komen rijzen, maar er gebeurde niets!

Toen oven voorverwarmd op 250 gr. , stokbrood afgebakken op 220 gr. (15 min.). Brood uit de vorm gehaald en nog 10-15 min. op 180 gr. afgebakken.

Het grootste probleem zat 'm in het rijzen: er gebeurde NIETS! Een soort plat stokbrood dus, keihard!

De 2e poging: stokbrood laten rijzen in de oven op 60 gr. gedurende ruim 1 uur (mijn zwager bakt het gv-brood voor mijn neefje ook in de oven en zei mij dat hij zo zijn brood laat rijzen, dus vandaar op deze manier geprobeerd). Vervolgens weer afgebakken op de bovenbeschreven wijze, maar ook bij deze manier van rijzen gebeurde er NIETS!!!

Frustrerend dus! Mocht je een goede tip hebben: ik hou me aanbevolen. Ik heb die vorm nu toch, dus ik moet en zal een keertje een (smakelijk) stokbroodje bakken!

alvast bedankt,


Fréderique

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26293
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: stokbrood!!
« Reactie #36 Gepost op: februari 20, 2005, 23:07:21 »
Ik snap het niet. Op deze manier had het goed moeten gaan.
Het enige dat ik kan bedenken is dat de gist misschien te oud was ???  :|
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

Fréderique

  • Gast
Re: stokbrood!!
« Reactie #37 Gepost op: februari 20, 2005, 23:12:56 »
helaas, dat kan het ook niet zijn: de gist die ik gebruikt heb, heb ik nog geen 2 weken geleden gekocht. Ik gebruik het ook om brood te bakken, dus met de doorlooptijd zit het wel goed.

Eigenlijk heb ik niet veel zin meer om het weer te proberen: omdat ik niet weet wat er nou precies misgaat denk ik dat er weer zo'n misbaksel uit komt... Wie nog een gouden tip heeft: graag!

bedankt voor het meedenken,

Fréderique

AnitaR

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1886
  • Geslacht: Vrouw
  • kijk eens op mijn web-site
    • www.anitaroeland.nl
Re: stokbrood!!
« Reactie #38 Gepost op: februari 21, 2005, 07:49:06 »
En was het deeg droog?? dus kneden zonder plakken??
Dan meer vocht toevoegen en met deeghaken kneden en met natte handen een beetje in model brengen
Flinke bak water in de oven zetten??

anders zou ik het ook niet weten  :D
GROETJES ANITA
Moeder van Maurice ( 11 ) hij heeft Coeliakie  en is  nu 9  jaar op gv en tv dieet.
 
Zelf gv sinds 1 september 2007 , voor 1 jaar dan glutenbelasting en een biopt in 2009

Vlearmoes

  • Gold Member
  • Berichten: 4030
  • Geslacht: Man
  • gluten-free warrior
Re: stokbrood!!
« Reactie #39 Gepost op: februari 21, 2005, 14:32:23 »
Is het tussentijds kneden wel juist??
Ik bedoel daarmee het kneden na een tijdje rijzen??  :|
Dan kneed je er de ontstane lucht toch weer uit?
Volgens mij moet je het beslag eenmaal maken...in de vorm doen..laten rijzen...en dan de oven in  :|
Coeliakie diagnose eind 2003

Mootje

  • Gold Member
  • Berichten: 3205
  • Geslacht: Vrouw
  • Maak je vandaag geen zorgen
Re: stokbrood!!
« Reactie #40 Gepost op: februari 21, 2005, 16:16:49 »
Volgens het eerste recept van Rozemarijn zou het inderdaad niet nog een keer te hoeven gekneed!? :?
Groetjes, Monique
moeder van Nienke (4 jaar), geen coeliakie. Wel klachten in het verleden gehad.

Rozemarijn

  • Gold Member
  • Berichten: 3097
  • Geslacht: Vrouw
  • Het is beter gluten te geven dan te eten.
Re: stokbrood!!
« Reactie #41 Gepost op: februari 21, 2005, 16:36:27 »
Voor zover ik weet is kneden om de gluten te activeren, maar aangezien die er niet in zitten, is dat ook niet nodig!
Groetjes, Rozemarijn
Diagnose DH (okt 2003) en coeliakie (2004)
2 dochters, Sofie (2008) en Lotte (2010)
Sofie heeft sinds okt 2011 diabetes type 1 en nu waarschijnlijk ook coeliakie. In januari 2013 volgt de scopie.

Mootje

  • Gold Member
  • Berichten: 3205
  • Geslacht: Vrouw
  • Maak je vandaag geen zorgen
Re: stokbrood!!
« Reactie #42 Gepost op: februari 21, 2005, 19:26:03 »
Maar zou het daardoor dan niet meer rijzen?

Ons eerste brood in de BBM mislukte ook, bleef heel klein en stevig, eh, zeg maar hard :wink:
Toen liet ik de machine ook gewoon 2-3 x kneden en rijzen.

Nu doe ik dat niet meer en komt het broodje mooi omhoog.

Maar dat stokbrood moet ik dus nog proberen, morgen de vorm halen :D :D
Groetjes, Monique
moeder van Nienke (4 jaar), geen coeliakie. Wel klachten in het verleden gehad.

Vlearmoes

  • Gold Member
  • Berichten: 4030
  • Geslacht: Man
  • gluten-free warrior
Re: stokbrood!!
« Reactie #43 Gepost op: augustus 15, 2005, 18:27:58 »
Stokbrood; kun je dit ook maken van een gewoon broodrecept...en het dan verdelen in twee bakblikken....zodat je twee halfhoge brooden krijgt.....en heeft het recept dan een aanpassing nodig in baktijd???
Coeliakie diagnose eind 2003

dropje

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 341
  • Geslacht: Vrouw
  • Geit neet besteit neet!
Re: stokbrood!!
« Reactie #44 Gepost op: september 17, 2006, 12:13:38 »
Ik ben op zoek naar een recept voor stokbrood, dit is een wat ouder recept maar dat maakt niks uit. Toch ff cjecken of er soms aanvullingen op zijn!

Komende week even ergens een vorm zien te vinden. Ik ga zaterdag naar een GV markt in Belgie, wie weet hebebn ze daar iets, heb ook gehoord dat de Colruyt (belgische supermarkt) ze verkoopt.

Maar als er dus nieuwe recepten/tips zijn voor het bakken van een heerlijk kanpperig stokbrood  :roll: houd ik me aanbevolen!
Diagnose coeliakie Marsh 3b mei 2006.
Mei 2007 geen coeliakie meer zichtbaar bij biopt maar voel me nog niet top.
jan 2009, na 2 1/2 jaar GV echt het gevoel de oude te zijn! Heerlijk! Ik blijf dus dieten zoals nu en dan blijft het hopelijk goed gaan