Auteur Topic: Samosa's zelf maken  (gelezen 3002 keer)

fish

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 948
  • Geslacht: Vrouw
Samosa's zelf maken
« Gepost op: september 03, 2012, 21:11:49 »
Heeft iemand ervaring met het maken van glutenvrije samosa's?
Ik vond een recept in het Engels waarin 225 gr. meel wordt gebruikt, een mengsel van tapioca, maismeel en urid, m.n dat urid kan ik niet thuisbrengen, welke meelsoort kan hiermee bedoeld worden?
November 2006 na jarenlang sudderende klachten: diagnose coeliakie, marsh 3b, tevens lactose beperking.

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26419
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re:Samosa's zelf maken
« Reactie #1 Gepost op: september 03, 2012, 21:29:01 »
Urid is linzenmeel, om precies te zijn meel van zwarte linzen. Het is bij sommige toko┤s te koop, ook wel onder de naam urad dal meel.
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

MirjamH

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1817
  • Geslacht: Vrouw
    • Ik ben glutenvrij
Re:Samosa's zelf maken
« Reactie #2 Gepost op: september 04, 2012, 09:15:51 »
Ben benieuwd naar het recept!
Coeliakie geconstateerd mrt. 2007, na 3 maanden zeer ernstige klachten en 14 jaar hele lichte klachten. Dochter Eva (geboren mei 2008) doet mee aan Prevent CD onderzoek. Wel HLA-DQ8, geen coeliakie. Dochter Mirthe (geboren jan. 2011) coeliakie geconstateerd oktober 2012. http://ikbenglutenvrij.nl

Angela76

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 3832
  • Geslacht: Vrouw
Re:Samosa's zelf maken
« Reactie #3 Gepost op: september 04, 2012, 10:41:18 »
Nou, ik wil wel eens weten wat samosa's zijn.........
Coeliakie sinds januari 2008
Als je om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is!

MirjamH

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1817
  • Geslacht: Vrouw
    • Ik ben glutenvrij
Re:Samosa's zelf maken
« Reactie #4 Gepost op: september 04, 2012, 11:13:51 »
Een samosa is een gerecht uit de Indiase keuken. Het is een driehoekig gefrituurd gebakje dat als voorgerecht of bijgerecht geserveerd wordt.
Coeliakie geconstateerd mrt. 2007, na 3 maanden zeer ernstige klachten en 14 jaar hele lichte klachten. Dochter Eva (geboren mei 2008) doet mee aan Prevent CD onderzoek. Wel HLA-DQ8, geen coeliakie. Dochter Mirthe (geboren jan. 2011) coeliakie geconstateerd oktober 2012. http://ikbenglutenvrij.nl

Angela76

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 3832
  • Geslacht: Vrouw
Re:Samosa's zelf maken
« Reactie #5 Gepost op: september 04, 2012, 15:53:09 »
thanks! ben nogal een leek op dat gebied :roll:
Coeliakie sinds januari 2008
Als je om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is!

fish

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 948
  • Geslacht: Vrouw
Re:Samosa's zelf maken
« Reactie #6 Gepost op: september 05, 2012, 08:50:52 »
Soezepoes bedankt voor je informatie, wat moesten we zonder jou, je weet zo enorm veel over koken en bakken.

Ik heb de samosa's nog niet gemaakt, moet het recept nog verder vertalen maar als het lukt zal ik het natuurlijk ook hier laten weten.

zondag hebben we een familiefeestje waarbij iedereen wat inbrengt. Mijn oudste broer brengt altijd samosa's mee die hij met een pittig gehaktmengsel vult en dan frituurt. Hij heeft jarenlang in Afrika gewoond  en gewerkt en hij beweert dat samosa's afrikaans zijn. Ach het maakt mij niet uit waar ze echt vandaan komen hoor maar ze zien er zo lekker uit en ik mag er altijd alleen maar naar kijken, nu wil ik serieus gaan proberen ze zelf glutenvrij te maken. Ik heb ook een recept gevonden dus maar daar moet ik nog mee aan de slag. Waarschijnlijk blijft het a.s. zondag weer bij alleen zien en ruiken.
November 2006 na jarenlang sudderende klachten: diagnose coeliakie, marsh 3b, tevens lactose beperking.

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26419
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re:Samosa's zelf maken
« Reactie #7 Gepost op: september 05, 2012, 10:10:46 »
Waarom probeer je ze niet eerst te maken met glutenvrij bladerdeeg van DS?
Glutenvrij bladerdeeg bladert eigenlijk helemaal niet maar je kunt het wel vullen en frituren.
Dat is denk ik wat gemakkelijker.
En dan kun je altijd nog eens op je gemak kan zitten fr÷belen met zelfgemaakt deeg.... :)
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

fish

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 948
  • Geslacht: Vrouw
Re:Samosa's zelf maken
« Reactie #8 Gepost op: november 30, 2012, 19:23:55 »
Het is al even geleden dat ik dit topic begon. Vandaag heb ik geŰxperimenteerd en ben redelijk tevreden over het resultaat. Zie foto
Linzenmeel kwam ik alsmaar niet tegen, vandaag nam ik de gok en kocht bij de reform een pak kikkererwtenmeel van Joannusmolen, kikkererwten zijn ook peulvruchten en heeft als meel daarom misschien eigenschappen die in de buurt komen van linzenmeel, zo dacht ik.
Ben dus de keuken ingedoken en mijn eerste experiment is klaar. Zelf zou ik de volgende keer een andere vulling nemen. Voor de veiligheid nam ik een engelstalig recept gewoon over en ga later wel met andere vullingen aan het experimenteren.
Het recept plaats ik in het archief.
November 2006 na jarenlang sudderende klachten: diagnose coeliakie, marsh 3b, tevens lactose beperking.