Auteur Topic: Speculaascake met noten en chocola  (gelezen 5183 keer)

fish

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 936
  • Geslacht: Vrouw
Speculaascake met noten en chocola
« Gepost op: november 23, 2012, 19:41:42 »
Dit is een experimentje.
Hij staat in de oven en de geuren zijn veel belovend. In mijn keuken ruikt het al naar pakjesavond  :lol:.

Speculaascake met noten en chocolade

Benodigdheden voor 1 cake:
200 gram roomboter (even zacht laten worden in de magnetron)
200 gram donkerbruine basterdsuiker
100 gram rijstmeel
100 gram ketanmeel
1 eetlepel bakpoeder
4 eieren
mespuntje zout
1,5 a 2 eetlepels speculaaskruiden
75 gram witte chocolade in kleine stukjes
100 gram gemengde noten in kleine stukjes

Bereiding:
Oven voorverwarmen tot 160 graden.
1. De boter samen met de basterdsuiker schuimig mixen.
2. De eieren er één voor één door kloppen, het volgende ei pas toevoegen als de vorige geheel is opgenomen.
3. Meel, bakpoeder, speculaaskruiden en zout toevoegen en het beslag luchtig kloppen.
4. Schep de noten en de chocolade door het beslag.
5. Doe het deeg in een ingevet cakeblik, glad strijken en in de voor verwarmde oven zetten.
6. Baktijd ongeveer een uur, even testen met een prikker.




November 2006 na jarenlang sudderende klachten: diagnose coeliakie, marsh 3b, tevens lactose beperking.

Renate48

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 8910
  • Geslacht: Vrouw
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #1 Gepost op: november 23, 2012, 20:35:33 »
Lijkt mij wel heel lekker. Ga je snel proeven?  ;)
Man heeft in
juli'08: lage HB-waarde tijdens test Sanquin
december"08: diagnose Marsh IIIB
geen klachten alleen bloedarmoede en osteoporose

Angela76

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 3805
  • Geslacht: Vrouw
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #2 Gepost op: november 23, 2012, 21:40:15 »
Ok, hoe smaakt ie. want het water loopt me nu al in de mond.
Coeliakie sinds januari 2008
Als je om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is!

12cook

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1257
  • Geslacht: Vrouw
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #3 Gepost op: november 23, 2012, 22:16:30 »
foto!!!

:D

fish

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 936
  • Geslacht: Vrouw
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #4 Gepost op: november 24, 2012, 10:03:29 »
Inmiddels is hij natuurlijk geproefd en ik vrees dat hij het eind van de dag niet haalt, zeker als straks mijn broer ook nog komt en samen met mijn man nog eens gaan "proeven"  :lol:.
Echt hartstikke  :ja: lekker.
Er zijn nog wel wat aandachtspunten: De cake brokkelt nogal bij het aansnijden, misschien xanthangom toevoegen? de witte chocolade vond ik niet terug, die had ik wel wat grover kunnen hakken en de noten kunnen ook best iets grover dan ik ze had maar dat is persoonlijk.
Foto volgt.
November 2006 na jarenlang sudderende klachten: diagnose coeliakie, marsh 3b, tevens lactose beperking.

fish

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 936
  • Geslacht: Vrouw
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #5 Gepost op: november 24, 2012, 10:24:21 »
Daar is ie dan.
Als jullie tips hebben ter verbetering van bovengenoemde aandachtspunten verneem ik ze graag.
November 2006 na jarenlang sudderende klachten: diagnose coeliakie, marsh 3b, tevens lactose beperking.

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26293
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #6 Gepost op: november 24, 2012, 11:43:52 »
Vaak is te lang of te heet bakken of te weinig boter de oorzaak van een droge cake.
Bij een glutenvolle cake is de verhouding boter:meel:suiker altijd 1:1:1 maar bij glutenvrij meel, dat drogere baksels geeft, mag je gerust iets meer boter gebruiken (of iets minder suiker en meel natuurlijk). :)
Laat je niet verleiden om er een extra ei in te gebruiken want dan wordt het nog droger.
De temperatuur en de baktijd lijken me wel goed, ik zou het eerst met iets meer boter proberen als je de kruimels storend vindt en de cake verder ook droog is.
Bedenk wel dat glutenvrije dingen altijd meer kruimelen. Als de cake verder OK was zou ik de kruimels gewoon voor lief nemen.

Hij ziet er iig erg lekker uit. Ik denk dat ik het binnenkort ook ga proberen maar dan met (grove) stukken pure chocolade.

Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

fish

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 936
  • Geslacht: Vrouw
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #7 Gepost op: november 24, 2012, 11:59:55 »
Soezepoes bedankt voor het meedenken. Het recept voor deze cake heb ik al voor veel variaties gebruikt maar dan op 150 graden en ongeveer 5 kwartier bakken en was nooit brokkelig. Nu heb ik een uur op 160 graden gebakken dus dat zou ook nog een oorzaak kunnen zijn.
De noten nemen natuurlijk ook vocht op. De tip van de extra boter ga ik zeker proberen, wat zou dan een goede hoeveelheid extra zijn, ik denk zelf 50 gram?
Ondanks het brokkelige smaakt hij prima. Manlief en broer zullen aan een nieuw experiment zeker weer hun medewerking willen verlenen, als er maar geen pure chocolade in gaat. (ik zelf ook wel hoor  :P)
November 2006 na jarenlang sudderende klachten: diagnose coeliakie, marsh 3b, tevens lactose beperking.

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26293
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #8 Gepost op: november 24, 2012, 12:29:30 »
Ik zou geloof ik eerst eens beginnen met 20 gram extra boter, 50 gram is wel erg veel om extra toe te voegen.
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

petraw

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 4989
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #9 Gepost op: november 24, 2012, 17:17:35 »
Ik zie dat dit recept dezelfde basisingrediënten heeft als het recept van citroencake. En als ik die een uur lang bak op 160 graden, dan is hij niet brokkelig. Of ik er nu wel of geen tl xanthaangom bij doe.
Misschien komt het wel van de speculaaskruiden? Als die 20 gram extra boter van Soezepoes erbij helpen, dan zou je mooi gered zijn, Fish!
De cake moet zo te lezen geweldig lekker zijn! :P

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26293
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #10 Gepost op: november 24, 2012, 18:48:30 »
Waar ik net nog ineens aan dacht is of het recept oorspronkelijk uitgaat van een elektrische oven?
Als je dan zelf een heteluchtoven hebt dan hoeft de oven maar op 145 graden. (Is altijd 10% lager dan in een standaard oven.)
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

ElseMG

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 232
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #11 Gepost op: november 25, 2012, 15:17:28 »
Mmmm, ziet er goed uit, denk dat ik die komende week ga bakken! Ik heb nu helaas geen chocola in huis. Ik maak er wel cupcakes van, die zijn zo makkelijk in te vriezen. Bedankt voor het recept!

petraw

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 4989
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #12 Gepost op: december 01, 2012, 16:30:58 »
Hij staat in de oven....altijd spannend, zo'n eerste keer! :lol:

petraw

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 4989
Re:Speculaascake met noten en chocola
« Reactie #13 Gepost op: december 01, 2012, 22:00:52 »
Nou zeg, die is lekker, zoonlief kwam helemaal van zijn zolderkamer naar beneden om dat te vertellen! :lol:
Maar toch ook brokkelig hoor, ondanks een uur op 160 graden in de elektrische oven. Ik heb 15 gram speculaaskruiden gebruikt, ik denk echt dat het daardoor veroorzaakt wordt. De volgende keer ga ik hem echt eens proberen met die 20 gram boter extra van Soezepoes ;)