Cinees-Vietnamese Loempia's
Bij elke toko kan men voor een paar centen rijstvellen kopen, meestal een stuk of 30 in een pak. Wanneer je zo'n ronde rijstvel pakt, merkt je dat deze flinter dun is en heel makkelijk breekt. Ook zitten er vaak nog gaatjes in.
De loempia kan met allerlei ingredienten gevuld worden, zoals met gehakt of met mihoen. Maar om het op een echte loempia te lijken maak je een mix van taugé, witte of chinese kool, gebakken ei en stukjes ham, kip of garnalen. Roerbak de taugé en de gesneden kool met wat sambal en ketjap heel even zodat de groenten iets minder hard wordt en snij het een beetje kleiner. Voeg daartoe de in stukken gesneden ei en vlees en laat het even afkoelen.
Maak twee theedoeken drijfnat met water en leg daar tussenin twee harde rijstvellen. Na een paar minuten zijn de rijstvellen transparant geworden en kan men ze makkelijk vouwen. Leg de loempiavulling in het midden van één vel en vouw eerst de zijkanten om. Vouw daarna de voor en achterkant om zodat het op een echte loepia lijkt. Smeer nu de loempia in met een gedeelte van een geklopte ei. (Lekker met je vingertjes!!!) Leg nu de loempia voorzichtig in het midden van de tweede rijstvel (Til de loempia op met behulp van de theedoek, zodat deze niet scheurt) Vouw tenslotte de tweede loempiavel weer om de loempia heen en laat ze een paar uurtjes even drogen zodat het water eruit kan verdampen. Wanneer je ze in de vriezer wilt bewaren wikkel dan de loempia's in zilverfolie dat even met wat (rijstemeel) is bestrooid, zodat de folie niet aan de loempia blijft plakken. Het lijkt veel werk maar binnen een half uurtje heb je zo een tiental loempia's gemaakt en.........spotgoedkoop!
Voor ongeveer 10 loempia's heb je nodig: 2 ons taugé, 2 ons gesneden chinese kool, 3 gebakken eieren, 2 ons ham, 20 rijstvellen en 2 geklopte eieren.
Eet smakelijk.
Lies.
