Auteur Topic: glutenvrij ivm autisme  (gelezen 16962 keer)

Pauliina

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1377
 • Een top forum !
  • Mijn website
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #15 Gepost op: oktober 18, 2012, 14:56:34 »
De vraag kwam bij op omdat je het over lactosevrije kaas had... maar dat was dus voor je man? Want het is natuurlijk niet koemelkeiwitvrij. Geitenkaas heeft trouwens ook dezelfde eiwitten, alleen wel vaak in andere hoeveelheden, het kan schijnt ook erg verschillen per geitenpopulatie welke eiwitten in hun melk zitten. Ik kan zelf niet tegen melkeiwit en meestal ook niet tegen geitenmelk. Soms gaat het wel goed maar het is altijd een gok.
Gv. sinds okt. 2004. Na zes weken glutenvrij, negatieve bloedtest. Kan dus niet bewijzen of ik wel of niet coeliakie heb. Ook melk-, ei- en tarwevrij, en vermijd nachtschadegroente (aardappel, tomaat, paprika, aubergine) en peulvruchten.

nanda

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 8
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #16 Gepost op: oktober 18, 2012, 17:19:37 »
Dat is goed om te weten Pauline, dank je!

cheke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 109
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #17 Gepost op: november 16, 2012, 13:31:21 »
Hoe gaat het intussen?
Wat Orionne zei  over het scdiet heb je daar al gezocht?
Er staan veel recepten. ik meen zelfs dat er intussen een heel boekje van gemaakt is. Speciaal scdiet kookboek!
Het dieet is gluten-lactose en suikervrij.
Volgens mij staat er ergens een speciaal stukje over autisme.
Het lijkt me dat je daar veel aan kunt hebben aan het dieet en de steun in het forum.
Het is bij mij de eerste stap geweest om vast te stellen dat ik niet tegen suiker en witmeelproducten kan, blijkbaar gluten die de boosdoeners zijn, ook dochter en kleinzoon coeliakie. Vroeger had je gewoon pds en leer ermee leven he!

http://www.scdiet.nl/autisme.php
Autisme

Wat is autisme ?
Autisme,in zichzelf gekeerd zijn,is een ernstige handicap. Autistische kinderen en volwassenen hebben problemen op psychisch,sociaal en motorisch gebied. Toch is aan hun uiterlijk meestal niets bijzonders te zien.

Een autistisch kind begrijpt niet veel van de wereld om hem heen. Hij zoekt nauwelijks contact met mensen en dingen in zijn omgeving of doet dat op een vreemde manier. Hij kijkt anderen meestal niet of slechts even aan. Hij praat vaak niet of nauwelijks of begrijpt niet wat anderen tegen hem zeggen. Het ene autistische kind is echter het andere niet. Er zijn ook kinderen die juist erg veel praten, maar het is vaak meer een stortvloed van woorden, dan dat er werkelijk iets gezegd wordt. Het is voor hen echt moeilijk om echt met een ander te communiceren. Autistische kinderen hebben meestal geen besef wat de ander denkt en bedoelt, van wat er in de ander omgaat.
Bron: Wat is Autisme

N.B. Bovenstaande is een zeer summiere samenvatting van een van de mogelijke varianten van autisme. Voor veel meer inforamtie, zie ook Nederlandse Vereniging voor Autisme

Duidelijke relatie tussen voeding (vooral granen) en autisme
Om te illustreren dat er een sterke relatie is tussen voeding en de geestelijke gesteldheid van de mens, gebruik ik even onderstaand voorbeeld met betrekking tot schizofrenie. Onderstaande gaat ook op voor o.a. depressies, autisme en vele andere ziekten.
Bij de diagnose schizofrenie wordt bij reguliere behandelingen gebruik gemaakt van zware medicatie om de symptomen te onderdrukken. Mensen met schizofrenie moeten hun hele leven lang deze medicatie blijven gebruiken. De bron of oorzaak van de ziekte blijft echter aanwezig en dit is dus geen goede oplossing en het heeft tevens negatieve effecten (bijverschijnselen) op de persoon.

Waar de reguliere geneeskunde helaas aan voorbij gaat is de relatie tussen voeding en verschillende geestesziekten. Deze studie, Is Schizophrenia rare if grain is rare ? toont aan dat samenlevingen waar geen granen gegeten worden, geen of nagenoeg geen gevallen van schizofrenie kennen. Wanneer deze zelfde samenlevingen echter overgaan op het graanrijke westerse dieet, komen er procentueel net zo veel gevallen van schizofrenie voor als in het Westen.

Een citaat:
'Only two overtly insane chronic schizophrenics were found among over 65,000 examined or closely observed adults in remote regions of Papua New Guinea (PNG, 1950-1967) and Malaita , Solomon Islands (1980-1981), and on Yap , Micronesia (1947-1948). In preneuroleptic Europe over 130 would have been expected. When these peoples became partially westernized and consumed wheat, barley beer, and rice, the prevalence reached European levels.''

Een uitgebreid artikel waar dit in toegelicht wordt vind je hier: Schizophrenia doesn't exist in countries were no grains are eaten.

De oplossing: Vermijden van granen en suikers in het dieet
De oplossing zal duidelijk zijn: Vermijd zowel de granen als suikers uit het dieet. Het Specifieke koolhydraten dieet doet dit exact. Bij het SCDiet mag er geen brood, pasta, aardappelen en mais gegeten worden, maar ook geen bietsuiker of rietsuiker. De volledige lijst toegestane en verboden voedingsstoffen vind je in deze lijst.

De oorzaak
De echte oorzaak ligt waarschijnlijk in het feit dat granen en geraffineerde suikers een zeer negatief effect op de darmen hebben. De darmen zijn een zeer belangrijk filter in het lichaam. Ze filteren alle voedingsstoffen, zodat alleen de verteerde delen in het bloed terecht komen. Bij mensen met schizofrenie (maar ook bij autisme en veel andere ziekten), komen er waarschijnlijk te veel onverteerde eiwitten en andere voedingsstoffen in het bloed terecht. Wanneer deze via het bloed de hersenen bereiken, raakt deze ontregeld.

Daarnaast speelt dat granen en suikers goede voeding zijn voor bacterieen, schimmels en gisten in de darmen. Deze produceren gifstoffen die ook door de darmwand opgenomen kunnen worden en zodoende ook de hersenen bereiken.

Een derde aspect is dat het westerse dieet erg weinig gezonde vetten bevat. Onder gezonde vetten versta ik verzadigde vetten zoals boter, kokosvet en dierlijke vetten (dit in volledige tegenspraak met de reguliere geneeskunde/biologie die juist de meervoudig onverzadigde vetten als gezond beschouwen, wat mijns inziens een grove misvatting is).
Het punt is dat de hersenen en het zenuwstelsel veel vetten nodig hebben (ze bestaan zelf grotendeels uit vet) om goed te werken en om gezond te blijven. Zonder deze vetten, kan de werking verstoord worden, met alle gevolgen van dien. Ik raad dus tevens aan veel boter, dierlijke vetten en kokosolie te nuttigen. Plantaardige olieen zoals maisolie, sojaolie dienen vermeden te worden.
Voor meer achtergrondinformatie over vetten en koolhydraten, zie mijn andere site, www.newtreatments.org.

Vitamine C en E zouden mogelijk ook een positieve bijdrage kunnen leveren. Zie Gunstig effect van vitamine C en E bij de behandeling van schizofrenie. Het SCDiet bevat echter al ruim voldoende van beide vitaminen en doordat er minder koolhydraten gegeten worden, daalt de behoefte aan vitamine C gigantisch (glucose in het bloed hindert werking vitamine C).

Waar te beginnen
Lees hier verder: Wat is het Specifieke Koolhydraten Dieet
Voor autisme zijn er een aantal specifieke SCDiet sites. Zie www.pecanbread.com en Elaine's Children.
Voorbeelden van kinderen die hun autisme overwonnen hebben: Allie disclassified from her autism diagnosis by using SCDiet en No More Autism: Healing Inside and Out.
Op de zeer goede site van Nederlandse Vereniging voor Autisme is (was?) ook zeer veel te vinden over de relatie voeding en autisme.
Op de site Recovering from Autism vindt u het verslag van een moeder en haar dochtertje met autisme. Haar dochtertje is inmiddels gezond en haalt goede cijfers op school.


Momenteel ben ikzelf ook glutenvrij sinds 1 jaar. Sinds 2005 heb ik met regelmaat het scdiet gedaan, binnen 14 dagen merkte ik dan al een groot verschil.

glutenvrije mama

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 112
 • Geslacht: Vrouw
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #18 Gepost op: november 21, 2012, 11:05:11 »
Beste moderator,
mag dit topic weg?

Dit is het Coeliakieforum.
Ik wil hier lezen over Coeliekie en ideeen uitwisselen met mensen die een glutenvrij dieet volgen omdat zij Coeliakie hebben. Ik heb er geen behoefte aan om geconfronteerd te worden met topics over bij elkaar gegooglede niet-wetenschappelijke medische informatie.

hartelijk bedankt,
Annemiek
Mijn zoon (oktober 2005) heeft coeliakie, mijn moeder trouwens ook. Bij zoon diagnose en gv dieet sinds februari 2008, moeder diagnose en dieet vanaf 2009.
Ik schrijf een weblog: http://glutenvrijemama.nl

Mama30

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 222
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #19 Gepost op: november 21, 2012, 11:19:49 »
Dag glutenvrije mama, ik heb verder geen enkel belang in dit topic en heb ook geen coeliakie binnen ons gezin. Toch begrijp ik je verzoek niet. Ik zie hier niets kwaads in en als deze moeder glutenvrij wil koken om een andere reden dan coeliakie zit ze toch hier op het juiste adres. En ook al heb ik verder ook niets met autisme vind ik het toch heel interessant om dit te lezen. Dus ik begrijp je verzoek niet.

lies merceij

 • Global Moderator
 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 29662
 • Geslacht: Vrouw
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #20 Gepost op: november 22, 2012, 22:48:41 »
Wij zien geen reden om dit topic te verwijderen  ;)
Vrouw van Aad: Aad is glutenvrij en tarwezetmeelvrij en  MGD vrij sinds 2003 en lactosevrij.

Lirio

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 14856
 • Geslacht: Vrouw
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #21 Gepost op: november 22, 2012, 22:57:06 »
Ik ben het met glutenvrije mama eens.
Ik wil benadrukken dat een glutenvrij dieet geen vervanging van medicatie is! En dat stoppen of minderen van medicatie altijd onder begeleiding van een arts moet gebeuren.19 juni 2007 Diagnose Coeliakie. Onmeetbaar hoge antistoffen in bloed. Marsh 3b/c.
2013: diagnose prikkelbare darm
"Life is like a box of chocolates... you never know what you're gonna get"

Ellie

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 3762
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #22 Gepost op: november 22, 2012, 23:10:10 »
Deze theorieŽn over het dieet zijn wat mij betreft onzin. Ik heb zelf een vorm van autisme, en het glutenvrije dieet heeft daar echt niets aan veranderd. Niet dat ik iets aan mezelf zou willen veranderen op dat gebied trouwens.
Persoonlijk zie ik autisme gewoon als een iets andere vorm van prikkelverwerking in de hersenen. Is dat een afwijking, ben je hierdoor ziek of niet-functioneel? Dat vind ik niet. Autisme heeft zowel voordelen als nadelen, maar men focust mijns inziens te vaak op de nadelen.
Ik vind dat het tijd wordt dat mensen met autisme geaccepteerd worden, en dat men niet poging op poging blijft doen om ons te "genezen". We zijn niet ziek of gestoord, laat ons alsjeblieft in onze waarde.
()_()
(^.^)
'(")(")'

Lirio

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 14856
 • Geslacht: Vrouw
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #23 Gepost op: november 23, 2012, 08:21:25 »
En ook helemaal eens met Ellie!
De meeste mensen met autisme functioneren prima in het dagelijks leven, zeker omdat ze leren om zich aan te passen en hoe ze zich moeten gedragen in bepaalde situaties. Daar staat dan tegenover dat mensen zonder autisme tot op zekere hoogte prima rekening kunnen houden met de personen met autisme.

19 juni 2007 Diagnose Coeliakie. Onmeetbaar hoge antistoffen in bloed. Marsh 3b/c.
2013: diagnose prikkelbare darm
"Life is like a box of chocolates... you never know what you're gonna get"

petraw

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 4989
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #24 Gepost op: november 23, 2012, 08:56:00 »
De meeste mensen met autisme functioneren prima in het dagelijks leven
Lirio, hoe kom je aan deze informatie?

Lirio

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 14856
 • Geslacht: Vrouw
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #25 Gepost op: november 23, 2012, 12:10:14 »
Lirio, hoe kom je aan deze informatie?
Mijn stelling was ietwat ongenuanceerd. Aangezien je vele vormen hebt van autisme.
Maar daar gaat het verder niet om.
Wilde alleen mijn steun betuigen aan Ellie en glutenvrije mama.
19 juni 2007 Diagnose Coeliakie. Onmeetbaar hoge antistoffen in bloed. Marsh 3b/c.
2013: diagnose prikkelbare darm
"Life is like a box of chocolates... you never know what you're gonna get"

Ellie

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 3762
Re:glutenvrij ivm autisme
« Reactie #26 Gepost op: november 23, 2012, 20:12:56 »
Uit mijn omgeving ken ik veel mensen met autisme. Er is een grote groep mensen met autisme met een gemiddelde tot bovengemiddelde intelligentie die zich prima kan redden in de maatschappij. Soms komt daar wat hulp bij kijken in de vorm van sociale vaardigheidstraining of praatgroepen. Echt bijzonder is dit niet, ook veel mensen die geen autisme hebben kloppen aan bij hulpverlening.

Mijn ervaring is dat met een beetje aanpassing van beide kanten ook iemand met autisme gewoon een normaal leven kan leiden. Veel mensen uit mijn persoonlijke kring zijn juist erg goed in wat ze doen vanwege hun autisme. Het hindert hen niet in sociale omgang en hun werk, want hun vrienden hebben het zelf ook meestal en op de werkvloer vindt men ook vaak gelijken. Vaak rollen ze door in specialistenfuncties of andere functies waarbij men specifieke kennis nodig heeft. De meeste mensen in mijn netwerk hebben een goed gevuld sociaal leven met hobbies waar ze helemaal in opgaan en een baan.

Wat wel de strekking is, is dat mensen met autisme vaak laatbloeiers zijn. In de kindertijd en de puberteit vallen de sociale problemen vaak erg op, veel mensen met autisme worden gepest of buitengesloten. Vaak hebben autistische kinderen interesses die niet aansluiten bij leeftijdsgenootjes. Als ze echter gaan studeren of naar een beroepsopleiding gaan, treffen ze anderen met dezelfde interesses, waarvan sommigen ook autisme hebben. Dan krijg je groepen van mensen met autisme die zeer laagdrempelig zijn. Men trekt zich aan elkaar op binnen die groepen en leert van elkaars ervaringen. Ook hebben ze binnen die groepen mogelijkheden om sociaal gedrag te vertonen zonder daarvoor meteen "afgestraft" te worden. Het is binnen deze groepen erg makkelijk om gedrag bespreekbaar te maken en effectief gedrag aan te leren. De studentenvereniging waar ik bij zat is nog steeds een uitstekend oefenveldje voor mensen op het spectrum. Veel mensen kwamen binnen als verlegen en teruggetrokken eerstejaars die altijd werden gepest om hun afwijkende hobbies en interesses. Inmiddels is een groot deel van hen specialist in zijn/haar eigen vakgebied. Revenge of the nerds? ;)
()_()
(^.^)
'(")(")'

S785

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 8
Re: glutenvrij ivm autisme
« Reactie #27 Gepost op: februari 20, 2018, 16:14:02 »
hallo ik ben heel benieuwd naar het resultaat van het dieet op autisme bij je kinderen we zijn nu ruim 5 jaar verder. zijn ze nog steeds glutenvrij?

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8923
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: glutenvrij ivm autisme
« Reactie #28 Gepost op: februari 20, 2018, 17:01:17 »
Ik zie dat de persoon die dit onderwerp heeft gestart al lang niet meer op het forum is geweest. Wat je kunt doen: klik op de naam van die persoon, dan zie je staan 'stuur een pm' (personal message) kilk daarop dan kun je haar een bericht sturen. Hopelijk kun je haar op die manier bereiken. Succes!
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

S785

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 8
Re: glutenvrij ivm autisme
« Reactie #29 Gepost op: februari 20, 2018, 23:02:00 »
heb haar een pb gestuurd ook al heb ik weinig hoop op antwoord.  ze was in oktober 2012 voor het laatst actief  :roll: bedankt.