Auteur Topic: Overgewicht  (gelezen 5173 keer)

evr2479

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 45
  • Geslacht: Vrouw
  • Diagnose coeliakie in november 2012
Overgewicht
« Gepost op: oktober 21, 2012, 22:20:20 »
Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum en ik heb een vraag.
Binnenkort krijg ik een gastroscopie omdat er 2x anti stoffen in mijn bloed zijn gevonden tegen glute,
het is bijna zeker dat ik coeliakie heb alleen moet ik nog een gastroscopie laten doen.
Ik ben 15 jaar en ik ben in 2 jaar tijd (ik heb nu ongeveer al 3 jaar last van symptomen van coeliakie) 20 kg aangekomen. Ik ben ook wel gegroeid maar die gewichtstoename heeft geen specifieke reden zoals bijvoorbeeld teveel eten, ik was zelfs aan het afvallen. (wat dus niet lukte)

Ik lees nu op sommige sites dat overgewicht/gewichtstoename ook een symptoom van coeliakie kan zijn, is dat nou zo? want sommige sites zeggen van wel en sommige ook weer van niet. Ik ben ook erg lang en groei goed en snel, dus ik heb ook geen groeiachterstand wat wel weer bij coeliakie hoort..
Diagnose coeliakie 3b in november 2012

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8764
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re:Overgewicht
« Reactie #1 Gepost op: oktober 22, 2012, 08:14:51 »
Tja, het is bij iedereen anders. Je zou denken, als de darmen niet goed werken, val je af en groei je niet goed. Maar dat beeld is al lang weer achterhaald. Je ziet dat vooral bij heel jonge kinderen. En bij ouderen die jarenlang coeliakie hadden en bij wie het laat wordt ontdekt. De meeste mensen met coeliakie hebben een normaal gewicht. In een recent Fins onderzoek onder volwassenen coeliakiepatienten had maar 4% ondergewicht en bijna 40% was te zwaar. Dus je bent echt niet de enige.

Maar hoe kan dat dan? Dat komt omdat het eerste deel van je darmen niet goed werkt, daar ontstaat de ontsteking die hoort bij coeliakie. Maar het tweede deel werkt nog prima. En dat zijn ook een paar meters. Dat deel neemt vet en suiker op. En daar word je dus zwaar van. Het goede nieuws is: mensen die een glutenvrij dieet volgen, gaan doorgaans naar een normaler gewicht. Mensen die te licht zijn, komen aan. Mensen die te zwaar zijn, vallen af. Maar het hangt er natuurlijk wel vanaf wat je eet als je glutenvrij gaat eten (en hoeveel je beweegt). Want ook dan heb je meer en minder gezonde keuzes. Een gespecialiseerde dietiste kan je daarbij helpen. Veel succes!
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.