Auteur Topic: quinoa  (gelezen 961 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8694
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
quinoa
« Gepost op: augustus 07, 2012, 22:25:42 »
Van: Bureau NCV


Kan ik quinoa zonder glutenvrij logo veilig eten?
30 jul 12
Quinoa, een plant met hoogwaardige voedingseigenschappen, wordt aangeraden als mogelijke vervanger van tarwe, rogge, gerst, spelt of kamut in het glutenvrije dieet. In tegenstelling tot genoemde granen bevat quinoa namelijk weinig prolaminen. Prolaminen bevatten de schadelijke stukjes eiwit (epitopen) waarop het afweersysteem (de T-cellen) van mensen met coeliakie op reageert. Quinoa is bovendien een graan dat veel eiwitten en andere gezonde stoffen bevat.
 

Een onderzoeksgroep van de Universiteit Wageningen (WUR) heeft nu gekeken of prolamines uit verschillende quinoa-soorten mogelijk toch de voor coeliakiepatiŽnten schadelijke epitopen bevatten. Van de 15 geteste quinoa soorten bleken prolamine-epitopen van twee soorten een T-celreactie in het laboratorium te veroorzaken. De onderzoekers concluderen dat er verder onderzoek nodig is bij coeliakiepatiŽnten omdat deze twee soorten quinoa mogelijk niet goed passen in het glutenvrije dieet. De onderzoeksgroep verwacht echter dat slechts een uiterst klein percentage coeliakiepatiŽnten klachten kunnen krijgen bij het gebruik van quinoa.
 
Wel heeft de NCV geconstateerd dat quinoa van sommige merken verwerkt en verpakt worden in bedrijven waar ook glutenhoudende stoffen worden verwerkt. De NCV wil daarom graag meer onderzoek naar het risico van kruisbesmetting bij quinoa. Voor haver en boekweit, die net als quinoa van nature glutenvrij zijn, luidt vanwege die kruisbesmetting de aanbeveling: eet ze alleen als er een erkend glutenvrij logo op staat. Of dit bij quinoa ook het officiŽle advies zou moeten zijn, moet nog nader onderzocht worden.

Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.