Auteur Topic: baby en glutenvrij  (gelezen 4793 keer)

mirretje83

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 6
baby en glutenvrij
« Gepost op: augustus 13, 2012, 10:53:35 »
Hoi allemaal ik ben zelf coeliakie patient en heb twee kinderen een van 4 en een van 7 maanden. mijn oudste van 4 heb ik met 6 maanden brood gegeven kreeg toen diaree meteen gestopt en na twee maanden weer geprobeerd toen reageerde zij er goed op en heeft de klachten nooit meer last van gehad. Ik heb dit bij haar toen via het consulatiebureau huisarts en in overleg met kinderarts gedaan. Nu heb ik een zoontje van 7 maanden mij werd geadviseerd om hem weer gluten te gaan intoruderen vanaf 6 maanden echter reageerde hij daar zo heftige op 5 dagen diaree alleen maar kramp huilerig en grijze ontlasting terwijl dat bij mijn dochtertje niet zo heftig was. Ik durf hem nu niks meer te geven met gluten en geef hem nu geen gluten en ben nu naar de kinderarts door verwezen. echter heeft hij nu steeds maar honger hij krijgt drie keer per dag glutenvrije gierstpap en fruit en groente hap echter heb ik dus het idee dat het niet genoeg vult kan iemand mij advies geven hoe jullie dat deden.
Ik mag hem geen gluten geven van consultatie maar ondertussen mag ik hem geen andere glutenvrije dingen geven hier wordt ik dus een beetje radeloos van en onzeker. maar moet hem dan wel weer spelt geven maar daar zitten ook gluten in terwijl ze zegt dat ik dat niet mag geven dat spreekt toch erg tegen in mijn ogen.
moet hem nu meer eten in stukjes gaan geven omdat het volgens die consultatiebureau arts daar aan kan liggen dat ik hem alles geprakt geef en hij daarom zo heftig reageert.
glutenvrij brood heb ik geprobeerd maar dat krijgt hij niet goed weg
hoop dat iemand mij advies kan geven wat ik hem wel kan geven wat wat beter vult

petraw

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 5008
Re:baby en glutenvrij
« Reactie #1 Gepost op: augustus 13, 2012, 11:47:21 »
In spelt zitten inderdaad gluten, dus dat zou ik hem zeker niet geven. Het consultatiebureau is kennelijk niet helemaal goed op de hoogte van het glutenvrije dieet, maar jijzelf als coeliakiepatiënt natuurlijk wel! ;)
Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat de heftige reactie van je zoontje komt doordat zijn eten geprakt is, maar wie weet weten anderen hier meer over te vertellen.
Ik heb geen ervaring met baby's die geen gluten verdragen, maar als ik je verhaal zo lees, vraag ik me af of je de gierstpap niet zou mogen afwisselen met rijstepap? En mag hij al banaan eten? Dat vult wat meer dan ander fruit.
Of zou je de hoeveelheid per maaltijd mogen vergroten? Misschien krijgt hij te weinig binnen. Groeit hij harder dan andere baby's of is hij een gemiddeld kindje of juist klein?
Je krijgt vast nog wel meer reacties van andere forumleden hier die je ongetwijfeld goede tips kunnen geven. Ik hoop dat je er iets aan zult hebben, zodat je onzekerheid en bezorgdheid kan worden weggenomen.
Veel succes, Mirretje!

zoekende mama

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 746
Re:baby en glutenvrij
« Reactie #2 Gepost op: augustus 13, 2012, 12:15:05 »
Aan mij heb je niks wat t cb betreft, ik vind ze verschrikkelijk.

Maar wat ik zou zeggen ga op je eigen gevoel af!!als jij denkt geen gluten nu gewoon niet doen, als jij denk spelt is niet goed waarom zou je op hun advies het wel geven?ze weten daar vaak niet Meer dan het gemiddelde en jou kind is niet gemiddeld en een moeder voelt haar fijn aan wat wel en niet goed is.

Als jij denkt dat hij meer wil eten zou ik hem meer geven,meer melk of meer groente en fruit aangevuld met rijst aardappels wat jij denkt wat hij lekker vind of wanneer hij het meeste honger heeft.

Ik zelf heb nooit evaren dat geprakt niet goed is!proberen kan altijd natuurlijk.wel schreeuwde mijn zoon alles uit als hij pap moest eten dan was het een grote overstrekkende schreeuwende toestand!

Succes!

mirretje83

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 6
Re:baby en glutenvrij
« Reactie #3 Gepost op: augustus 13, 2012, 13:22:23 »
he thanks alvast voor jullie reacties ik heb inmiddels contact gehad met de dietiste van de coeliakie vereniging en ik wordt doorverwezen naar een dietiste gespecialiseerd in kinderen en coeliakie dus daar eens heen ik heb het zelf dan ook maar babys eten toch anders dan ikzelf dus ben daarwel blij mee en inderdaad ik ben ook geen van van cb's die vrouw vandaag sprak zich alleen maar tegen . ik ga inderdaad ook wat meer fruit geven banaan is hij trouens dol op alvast super bedankt

zoekende mama

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 746
Re:baby en glutenvrij
« Reactie #4 Gepost op: augustus 13, 2012, 13:32:09 »
Woon je in nl?want ben wel erg benieuwd wat on dieetiste kan doen voor babys.


tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8712
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re:baby en glutenvrij
« Reactie #5 Gepost op: augustus 13, 2012, 14:29:57 »
Ik zou de coeliakiepoli in Leiden bellen en vragen naar een gespecialiseerde dietiste. Voor zover ik begrepen heb, is het juist beter om babies voor 7 maanden gluten te geven. Te vroege of te late introductie van gluten vergroot de kans op coeliakie.... zeker als jij het zelf hebt. Hij eet al spelt. Hoe reageert hij hierop? En als je toch een vollere glutenvrije pap zoekt, kijk dan hier even:

http://www.glutenvrijemarkt.com/catalogsearch/result/?q=biobim

Ik heb de info voor dietisten even gekopieerd van www.glutenvrij.nl:

Glutenvrij dieet bij geven van borstvoeding?
 
Mijn man heeft coeliakie, is het nu verstandig dat ik om te voorkomen dat mijn kind coeliakie krijgt zelf een glutenvrij dieet volg omdat ik mijn kind borstvoeding geef?
 
Als uw man coeliakie heeft is de kans ongeveer 10% dat uw kindje ook coeliakie krijgt. Als u zelf geen coeliakie heeft wordt het afgeraden om dan zelf een glutenvrij dieet te volgen. In borstvoeding kunnen sporen van gluten voorkomen maar deze kunnen juist de tolerantie voor gluten bevorderen en dus beschermend werken.
 
Wanneer kan mijn kind getest worden op coeliakie?
 
In principe kan het kind gelijk na de geboorte de zogenaamde HLA typering ondergaan. Als blijkt uit deze test dat het erfelijke gen voor coeliakie afwezig is, is de kans verwaarloosbaar klein dat uw kind coeliakie ontwikkelt. Als het gen wel aanwezig is, is er een verhoogd risico op coeliakie. Momenteel gelden de volgende adviezen als het erfelijke gen voor coeliakie aanwezig is:
 •Het geven van borstvoeding heeft de voorkeur net als bij kinderen zonder coeliakie. Er wordt geadviseerd om borstvoeding te geven tot na de introductie van gluten.
 •Gluten net als een 'gezonde' baby tussen de 4-6 maanden introduceren. Net als met alle andere nieuwe voedingsmiddelen starten met geringe hoeveelheden en geleidelijk opbouwen. Als u merkt dat uw kindje klachten krijgt na de introductie van gluten is dit verstandig om met kinderarts te bespreken zodat getest kan worden op anti stoffen. Uit onderzoek is gebleken dat als u langer wacht met de introductie van gluten dan 7 maanden de kans groter is dat uw kind coeliakie ontwikkeld.
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MirjamH

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1816
 • Geslacht: Vrouw
  • Ik ben glutenvrij
Re:baby en glutenvrij
« Reactie #6 Gepost op: augustus 13, 2012, 15:24:02 »
Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar wanneer en hoe introduceren van gluten. Het Prevent CD onderzoek via het LUMC is hier de bekendste van.

Uit onderzoek uit Amerika blijkt dat als je tussen de 4-6 maanden voorzichtig (!) gluten introduceerd, dat het kind de kleinste kans heeft om coeliakie te ontwikkelen.

Ikzelf heb voor mijn kinderen het schema van het Prevent CD gebruikt: Beginnen met 6 maanden met 1/8 boterham per dag of gelijkwaardig.
Daarna in maand 7 maanden 1/4 boterham per dag of gelijkwaardig.
En zo verder.

Ik heb hier een blog over geschreven. Lees: http://ikbenglutenvrij.nl/?p=2504

Ik wens je veel succes. En fijn dat je bij een gespecialiseerde dietiste terecht kan!
Coeliakie geconstateerd mrt. 2007, na 3 maanden zeer ernstige klachten en 14 jaar hele lichte klachten. Dochter Eva (geboren mei 2008) doet mee aan Prevent CD onderzoek. Wel HLA-DQ8, geen coeliakie. Dochter Mirthe (geboren jan. 2011) coeliakie geconstateerd oktober 2012. http://ikbenglutenvrij.nl

MirjamH

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1816
 • Geslacht: Vrouw
  • Ik ben glutenvrij
Re:baby en glutenvrij
« Reactie #7 Gepost op: augustus 14, 2012, 19:38:49 »
Het Prevent CD neemt geen nieuwe kinderen meer aan. Maar ze hebben in die tijd wel veel geleerd. Als zijn de uitslagen nog niet bekend...

En het is natuurlijk uniek om meer dan 100 baby's te volgen die een verhoogde kans hebben op coeliakie! Die 100 blijven ze voorlopig volgen...
Coeliakie geconstateerd mrt. 2007, na 3 maanden zeer ernstige klachten en 14 jaar hele lichte klachten. Dochter Eva (geboren mei 2008) doet mee aan Prevent CD onderzoek. Wel HLA-DQ8, geen coeliakie. Dochter Mirthe (geboren jan. 2011) coeliakie geconstateerd oktober 2012. http://ikbenglutenvrij.nl

kimvd

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 1
Re:baby en glutenvrij
« Reactie #8 Gepost op: augustus 24, 2012, 15:32:21 »
rijstebloem! Ik gaf dit aan mijn kind en het is glutenvrij en vult toch, klinkt als de ideale oplossing?