Auteur Topic: Info voor de supergevoeligen deel 2  (gelezen 26487 keer)

Renate48

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 8995
  • Geslacht: Vrouw
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #30 Gepost op: maart 06, 2012, 13:51:11 »
Jaha chocola is best gezond. Maar die heeerlijke praline vulling van de bonbonblock niet natuurlijk. :z

Lieske, mijn hormonsters lusten ook graag chocola.  :D

 :lach6:
Man heeft in
juli'08: lage HB-waarde tijdens test Sanquin
december"08: diagnose Marsh IIIB
geen klachten alleen bloedarmoede en osteoporose

Murphy

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 885
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #31 Gepost op: maart 06, 2012, 14:13:49 »
Chocolade laat je kleding krimpen.

Renate48

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 8995
  • Geslacht: Vrouw
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #32 Gepost op: maart 06, 2012, 14:47:13 »
Chocolade laat je kleding krimpen.
Haha, zegt mijn man. Die roept namelijk altijd dat ik zijn broeken te heet was. ;)
Man heeft in
juli'08: lage HB-waarde tijdens test Sanquin
december"08: diagnose Marsh IIIB
geen klachten alleen bloedarmoede en osteoporose

nynke79

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 347
  • Geslacht: Vrouw
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #33 Gepost op: maart 06, 2012, 15:33:45 »
Zoiets?  :z
Glutenvrij sinds september 2010, categorie 'extreem gevoelig'.

knoppie

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 734
  • Geslacht: Vrouw
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #34 Gepost op: maart 06, 2012, 15:36:17 »

Lieske

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 12231
  • Geslacht: Vrouw
  • Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #35 Gepost op: maart 06, 2012, 16:40:13 »
met chocolade voer ik mijn hormonen.

Kreeg nog voor mijn verjaardag,1 kilo paaseitjes,1 doos Room Koffie-truffels,1 doos Milka bonbons,1 doos Belgische praline's.en 1 doos bonbons van Rousseau dus mijn hormonen kunnen genieten   :D
Moeder van Marcel(1976) en Mark(1985).Marcel heeft Coeliakie van de huid(Dermatitis Herpetiformis) en heeft een stofwisselings ziekte en mag geen pinda's,noten,gluten,koemelk,eieren, ve-tsin,chocolade,boekweitmeel,soja enz.

nynke79

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 347
  • Geslacht: Vrouw
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #36 Gepost op: maart 06, 2012, 16:42:40 »
Kun je voorlopig even vooruit  :P
Glutenvrij sinds september 2010, categorie 'extreem gevoelig'.

bartvdv

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 3688
    • glutenleed
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #37 Gepost op: maart 06, 2012, 16:45:13 »
Kreeg nog voor mijn verjaardag,1 kilo paaseitjes,1 doos Room Koffie-truffels,1 doos Milka bonbons,1 doos Belgische praline's.en 1 doos bonbons van Rousseau dus mijn hormonen kunnen genieten   :D
en een kist kleding bonnen ?
aug 2004 Specialist 1 adviseerde na zijn mislukte onderzoek GV te gaan volgen.<br />okt 2005 Second opinion bevestigd coeliakie.<br />29 mei  controle biopt geen schade<br />http://www.glutenleed.nl  je weet maar nooit hoe je weer tot leven komt<br />

Lieske

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 12231
  • Geslacht: Vrouw
  • Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #38 Gepost op: maart 06, 2012, 16:48:42 »
idd,wat erg veel van het ''goede''het waren mijn maandelijkse vriendinnen,en niemand die iets anders kon bedenken (zeiden ze)en dan ook nog vragen of ik zwaarder ben geworden na het stoppen met roken   :nee:   gelukkig maar     :D
Moeder van Marcel(1976) en Mark(1985).Marcel heeft Coeliakie van de huid(Dermatitis Herpetiformis) en heeft een stofwisselings ziekte en mag geen pinda's,noten,gluten,koemelk,eieren, ve-tsin,chocolade,boekweitmeel,soja enz.

Lieske

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 12231
  • Geslacht: Vrouw
  • Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #39 Gepost op: maart 06, 2012, 16:49:45 »
en een kist kleding bonnen ?

die krijg ik het volgend jaar   :lol:
Moeder van Marcel(1976) en Mark(1985).Marcel heeft Coeliakie van de huid(Dermatitis Herpetiformis) en heeft een stofwisselings ziekte en mag geen pinda's,noten,gluten,koemelk,eieren, ve-tsin,chocolade,boekweitmeel,soja enz.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8566
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #40 Gepost op: maart 12, 2012, 20:39:16 »
Geachte mevrouw,

Onlangs hebben wij van u een mail ontvangen waarin u vraagt waar de N.A.! (nature addicts fruitsnoep) producten te verkrijgen zijn.

Allereerst willen wij u vriendelijk bedanken voor de genomen moeite deze mail aan ons te schrijven.

Dit overheerlijke snoepje heeft o.a. door haar unieke smaak en structuur helaas slechts een kleine groep trouwe gebruikers weten te trekken. Daarom hebben wij helaas moeten besluiten om de N.A! producten  uit ons assortiment te laten verdwijnen.
Op dit moment hebben Shell (tot week 12)  en zelfstandige benzine stations de N.A.! producten nog. Xenos heeft de allerlaatste producten van ons afgenomen dus in die winkels kunt u ze ook nog tegenkomen.

Het ziet er op korte termijn niet naar uit dat iemand anders deze producten  in Nederland gaat leveren.

Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende ge´nformeerd te hebben.

Met vriendelijke groet,
Concorp Brands B.V.




Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

knoppie

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 734
  • Geslacht: Vrouw
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #41 Gepost op: maart 13, 2012, 12:56:59 »
Ik heb een paar vraagjes :D

1. Hoeveel ppm kunnen supergevoeligen ong. hebben? alleen 0 ppm?
2. als iets 5 ppm heeft als je een kleinere hoeveelheid ervan zou nemen, is het dan zo dat er minder kans is op een reactie?


tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8566
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #42 Gepost op: maart 13, 2012, 13:55:08 »
Hoeveel gluten iemand verdraagt, kun je niet voorspellen. Het is alleen bekend dat mensen met HLA-DQ2.5/2.5 (homozygoot, dus het gen van beide ouders geerfd) het meest gevoelig zijn. Dat is aangetoond in het lab, met kweekcellen van mensen met coeliakie. Hun cellen reageren het sterkst op gluten.

Er zijn testen gedaan hoeveel gluten mensen met coeliakie kunnen verdragen. En daaruit blijkt, wil je veilige producten maken voor alle mensen met coeliakie, dan kun je beter uitgaan van maximaal 1 ppm gluten. Daarmee bescherm je de meest gevoelige mensen met coeliakie. En tegelijkertijd verminder je voor alle coeliakiepatienten het risico op bijkomende ziektes zoals diabetes, schilklierziektes, reuma etc.

De huidige ppm maat is geen goede maat. Want alle soorten gluten worden op een hoop geveegd. Maar wat blijkt? De ene soort tarwe bevat meer schadelijke deeltjes dan de andere soort tarwe. In de meest gebruikte tarwe zitten 60 schadelijke deeltjes, in rogge en gerst 30 of 40, in haver maar 2 (waardoor het als glutenvrij wordt gerekend als het in een schone omgeving wordt gemaakt). En dan scheelt het ook hoe zwaar zo'n graan is. En hoe het product wordt bewerkt. En hoe het wordt getest. De huidige testen meten geen afgebroken gluten (alleen hele gluten) en die zitten wel in tarwezetmeel bv. en daar zijn je darmen toch niet blij mee.

Er zijn fabrikanten die alleen testen of iets onder de 10 of 20 ppm zit. En er zijn fabrikanten die kijken hoeveel er precies in zit. Dan staat er op het labformulier minder dan 5 ppm of minder dan 10 ppm. De meeste labs testen niet lager dan 5 ppm. Ik kom ook wel eens tegen dat een product minder dan 2,5 ppm bevat. 

Het scheelt idd hoeveel je ergens van eet, 1 dropje of een hele zak, dat maakt veel uit.

Persoonlijk zou ik het fijn vinden als je een dieetadvies "op maat" zou krijgen. Dus als je erg gevoelig bent, dat je dan geen gluten, tarwe en mdg eet, en ook geen besmette producten, terwijl als je minder gevoelig bent, je dat juist wel mag eten. Want er zijn ook mensen die niet ziek worden van 50 ppm. Hoe gevoelig je bent, is in een lab aan te tonen met cellen uit jouw eigen darmbiopt. Maar daar begint geen ziekenhuis aan, het is veel te kostbaar om iedereen maar een darmbiopt te geven en de persoonlijke gevoeligheid vast te stellen. Wie moet dat betalen? En dan zou de hoeveelheid gluten ook op het etiket vermeld moeten worden. Zo ver zijn we nog niet. Helaas...
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

knoppie

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 734
  • Geslacht: Vrouw
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #43 Gepost op: maart 13, 2012, 15:11:00 »
bedankt! alleen nog een vraagje, de meeste testen niet op minder dan 5 ppm, dus het kan best zo zijn dat het minder is toch?
ik heb ontzettend doorgevraagd bij droste omdat het als gv staat zonder sporen van, ze hebben me ook verteld dat ze zelf testen op 5 ppm en een heleboel andere dingen, maar dat betekent dus niet per se dat het 5 ppm zal hebben, toch?

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8566
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re:Info voor de supergevoeligen deel 2
« Reactie #44 Gepost op: maart 13, 2012, 17:09:11 »
Dat klopt, dan testen ze niet lager. En bovendien, het hangt ook van de gebruikte test af. Het kan zijn dat er glutendeeltjes in de chocola zitten (dus kleine stukjes gluten, geen hele gluten). De meeste testen kunnen die kleine stukjes gluten niet meten/ aantonen. Dus zelfs al is het glutengehalte dat zij meten lager dan 5 ppm, kun jij er toch op reageren als je extreem gevoelig bent en er toevallig toch kleine stukjes gluten in zitten (die ontstaan door bewerking/ hydrolyse/ fermentatie). Er zit maar 1 ding op: zelf uitproberen of het goed gaat. Ik heb toevallig ook Droste chocola gekocht bij de Action. Ik ga dat een keer testen, maar voorlopig even niet, omdat er in ons normale eetpatroon wat foutjes zitten en die er eerst uit moeten. Ik speel elke dag voor Sherlock Holmes. Jij vast ook.;)
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.