Auteur Topic: Het etiket en coeliakie  (gelezen 32316 keer)

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26415
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Het etiket en coeliakie
« Gepost op: oktober 22, 2008, 13:50:19 »
Sinds een aantal jaar is het verlicht voor fabrikanten om bepaalde allergenen op het etiket te vermelden.

Hieronder vind je de gegevens die van belang zijn voor mensen met coeliakie die een glutenvrij dieet moeten volgen.

Wat moet er op het etiket staan ?

Alle ingredienten die afkomtig zijn van glutenbevattende granen (d.w.z. tarwe, rogge, gerst, haver, spelt en kamut of de hybride soorten daarvan) en producten op basis van glutenbevattende granen.
Uitzondering op deze regel zijn:
o Glucosestroop op basis van tarwe, inclusief dextrose (en stoffen die hiervan weer gemaakt zijn)
o Maltodextrinen op basis van tarwe (en stoffen die hiervan weer gemaakt zijn)
o Glucosestroop op basis van gerst;
o Granen gebruikt voor de vervaardiging van distillaten of ethylalcohol uit landbouwproducten
voor sterke drank en andere alcohol houdende dranken.

In alle andere gevallen moet het dus op een etiket staan als een ingredient afkomstig is van een glutenbevattend graan, hoe klein de hoeveelheid ook is.

Hoe moet het op etiket staan ?

In principe heeft een fabrikant daar veel vrijheid in.
Een opsomming van de ingredienten is genoeg. Er hoeft niet per se een zin bij te staan die zegt welke allergenen in een product zitten zolang het maar wel bij de ingredienten vermeld staat.
Daar is wel weer een uitzondering op. Als namelijk uit de naam van een ingredient of het product zelf al duidelijk blijkt dat het afkomstig is van een allergeen product.
Denk aan: tarwebiscuit (in principe zou bij de ingredienten de kreet bloem voldoende zijn). Maar bij een boterkoek moet dan weer wel tarwebloem vermeld staan.
Als er aroma in een product verwerkt zit dat afkomstig is van een stof die normaal gesproken op het etiket vermeld moet worden dan moet er achter het woord aroma vermeld worden om welk allergeen het gaat. Dus dan moet er staan aroma (tarwe) of aroma (soja).

Nogmaals, dit zegt allemaal niets over de werkelijke hoeveelheid van gluten in een product.
De enige conclusie die je kunt trekken zonder meer info te krijgen van een fabrikant is:
Staat het er niet op dan zit het er niet in.  :lol2:


Bron: Website Voedsel= en Waren Autoriteit






Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl