Donderdag had ik Jamie's special over grieks eten gezien, een recept uit die aflevering was de Griekse honing en pistache cake. Deze wordt gemaakt met een sponscake, waar je siroop overheen schenkt.
Deze sponscake is lekker fluffy en wordt niet zompig na het absorberen van vocht.
Je zou van de cakebodem dus ook tiramisu kunnen maken (mijn eerdere pogingen met Schär lange vingers mislukten hopeloos). Voor een tiramisubodem zou ik dan wel de citrusrasp weglaten. Opmerking van 05-02-15: uitgeprobeerd vandaag, de bodem blijft wel goed stevig, maar heeft een korrelige structuur die ik niet bij tiramisu vind horen. Niet geslaagd als bodem in de tiramisu dus, wel lekker voor de notencake.
Het originele recept staat hier in het Engels:
http://spongediaries.blogspot.nl/2013/08/jamie-olivers-greek-honey-and-pistachio.htmlIk heb wel wat aanpassingen aangebracht om het gerecht gv te maken. Ik verwachtte namelijk dat de gv variant meer siroop nodig zou hebben, en dat bleek juist te zijn. In mijn variatie heb ik de helft van de ingrediënten voor de bodem gebruikt, en de reguliere voor de siroop.
Het recept in het Nederlands:
Bodem:
113 g witte of gele basterdsuiker
38 g amandelmeel
75 g Schär Kuchen und Kekse
100 g polenta (Joannusmolen, bij Ekoplaza
http://www.joannusmolen.com/assortiment/bioculinair-polenta/)
1 tl bakpoeder
Snuf zout
Rasp van 1 citroen
Rasp van 1 sinaasappel
113 g Griekse yoghurt
2 grote eieren
100 mL milde olijfolie (ja, dit lees je goed, en het smaakt echt goed

)
Saus:
150 g ongezouten pistachenoten
100 mL honing
Sap van 1 citroen
Sap van 1 sinaasappel
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een springvorm in met olijfolie en een beetje bloem.
Meng alle ingrediënten voor de bodem door elkaar tot een dik beslag en schenk dat in de springvorm. Bak de bodem 20 minuten op 180 graden. (Het originele recept vraagt om 30 minuten, maar daarbij is de bodem 2x zo hoog, 20 minuten is echt genoeg voor deze dikte.)
Laat de bodem in de springvorm zitten en laat het daarna een uur afkoelen. Prik tijdens het afkoelen overal gaatjes in de bodem, hoe meer hoe beter.
Na 1 uur afkoelen: pel de pistachenoten, en rooster ze in een koekenpan. Maak in een steelpannetje een dikke gekarameliseerde saus van het sap en de honing en voeg op het laatste moment de geroosterde pistachenoten toe. Schenk de hete siroop over de bodem, en beweeg de springvorm voorzichtig zodat de siroop overal goed in de bodem doordringt. Schep overtollige siroop eventueel met een lepel over de bodem. Binnen een paar minuten heeft de bodem alles goed opgeslurpt. De cake is dan klaar om te eten. Eet smakelijk!