Auteur Topic: kletskoppen, aangepast recept  (gelezen 11561 keer)

orionne

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2158
  • Geslacht: Vrouw
kletskoppen, aangepast recept
« Gepost op: februari 12, 2010, 14:54:36 »
Vandaag, 18 april 2014 heb ik weer eens kletskoppen gebakken en het recept veranderd.

Het recept is als volgt:
35 gram boter
130 gram bruine basterdsuiker
1/2/ theelepel kaneel
60 gram meel (15 gram rijstmeel, 15 gram havermeel, 15 gram aardappelmeel en 15 gram maizena)
60 gram (gemalen) amandelen(amandelmeel)
1 tot 2 lepels water.
De boter smelten en daarna alle ingrediŽnten mengen met de boter, behalve het water.
Als de massa niet smeuig is, beetje bij beetje water toevoegen tot het een mooi plakkerig deegje is.
een bakblik beleggen met bakpapier.

de oven voorverwarmen op 200 graden C

Daarna met 2 lepels (of rollen tussen de handpalmen) kleine balletjes vormen; per bakblik 12-16 stuks.

Bakblik midden in de oven
5- 7 minuten bakken.

Bij mijn oven was 6 minuten voldoende. Blijf erbij, pas als het midden van het deegballetje plat is en ook bubbelt, zijn de kletskoppen gaar.
Ik heb de kletskoppen direkt laten afkoelen op het bakpapier, dat ik van het blik op het aanrecht heb laten glijden.
Daarna, afgekoeld nog even op keukenrol(ze zijn best vet aan de onderkant) ;)

Orionne, sinds september 2002  glutenvrij, na 5 jaar dikke darmproblemen, diverticulitis. Geen officiele diagnose, wel dit jaar (2013) een genentest laten doen (pos. voor HLA DQ8 en 2.5)

orionne

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2158
  • Geslacht: Vrouw
Re:kletskoppen, aangepast recept
« Reactie #1 Gepost op: april 18, 2014, 12:58:28 »
en dan gisteren geŽxperimenteerd met extra xanthaangom erbij..zie het verschil, dan wordt het een gewoon koekje met de smaak van een kletskop, maar ...de kans op verbranden is groot..het eerste blik was niet te eten..   dus geen aanrader.. :nee:
Orionne, sinds september 2002  glutenvrij, na 5 jaar dikke darmproblemen, diverticulitis. Geen officiele diagnose, wel dit jaar (2013) een genentest laten doen (pos. voor HLA DQ8 en 2.5)

Pallas

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 355
Re:kletskoppen, aangepast recept
« Reactie #2 Gepost op: april 18, 2014, 16:02:43 »
Ik gebruik bijna hetzelfde recept maar dan met meer boter  :lol: en hazelnoot.

50 gram gemalen hazelnoot
50 gram roomboter
50 gram meel (rijstemeel en havermeel)
125 bruine basterdsuiker
Kaneel, zout

Ik was er wel ziek van geweest en nu twijfel ik over de basterdsuiker, misschien ga ik zelf eerst suiker karamelliseren maar dan moet ik ff kijken hoe ik dat verwerk want dat wordt gelijk hard bij t afkoelen. Ik wil ze toch weer eens maken, lekker bros koekje mmmm.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8691
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re:kletskoppen, aangepast recept
« Reactie #3 Gepost op: april 19, 2014, 09:32:35 »
Je kunt beter witte basterdsuiker nemen, in bruine basterdsuiker zit karamel van tarwe (wij worden daar ziek van).
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

orionne

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2158
  • Geslacht: Vrouw
Re:kletskoppen, aangepast recept
« Reactie #4 Gepost op: april 19, 2014, 09:54:13 »
Je kunt beter witte basterdsuiker nemen, in bruine basterdsuiker zit karamel van tarwe (wij worden daar ziek van).

goede tip..
Orionne, sinds september 2002  glutenvrij, na 5 jaar dikke darmproblemen, diverticulitis. Geen officiele diagnose, wel dit jaar (2013) een genentest laten doen (pos. voor HLA DQ8 en 2.5)

famprima

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 14
Re:kletskoppen, aangepast recept
« Reactie #5 Gepost op: april 29, 2015, 07:18:00 »
Je kunt beter witte basterdsuiker nemen, in bruine basterdsuiker zit karamel van tarwe (wij worden daar ziek van).

Hoe kom je daarbij? Ik vind eerder dit:
Voor de bietsuikerfabricage wordt suikerbietensnijsel met water bij 70 ŗ 80
įC geŽxtraheerd. Aan het zo verkregen ruwsap wordt kalkmelk toegevoegd. Door
CO2 in het ruwsap te leiden (carbonatatie) slaan diverse zuren en zouten
neer en wordt het sap filtreerbaar. Het aldus verkregen, goudgele dunsap met
ca. 14% suiker wordt tot diksap met ca. 60% suiker ingedampt. Het diksap
wordt dan onder drukvermindering verder ingedampt tot oververzadiging,
waarbij een taaie kristalmassa wordt gevormd, die ca. 85% suiker bevat
(masse cuite). In centrifuges wordt de uitgekristalliseerde suiker van de
vloeistof gescheiden en met heet water gewassen, waarna de suiker met hete
lucht wordt gedroogd tot kristalsuiker. De uiteindelijk resterende melasse
wordt gebruikt in o.a. gist- en spiritusfabrieken.
"suiker", Encarta(R) 98 Encyclopedie Winkler Prins Editie. Alle rechten
voorbehouden.
Als de suiker helemaal schoon is gewassen, dan heb je de bekende witte
kristalsuiker. Als een product eerder in het productieproces wordt
afgescheiden en verder wordt gedroogd krijg je bruine suiker. In
basterdsuiker zit ook nog een deel "invert"-suiker, die niet meer in
kristalsuiker zit. Invertsuiker is een andere suiker dan de gewone maltose
en is iets minder zoet. Ik dacht dat het gehalte aan invertsuiker in
basterdsuiker zo'n 50% was. Soms wordt dit in eerste jaars practica bij de
studie scheikunde getest. De bruine kleur komt dus van reststoffen van de
suikerbiet.
Het zullen wel voornamelijk mineralen (zouten) zijn, die in een
kleine hoeveelheid aanwezig zijn in de suiker. Kristalsuiker is dus de
schoonste suiker.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8691
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re:kletskoppen, aangepast recept
« Reactie #6 Gepost op: april 29, 2015, 09:26:08 »
Hoe kom je daarbij?

Van de fabrikant, Suikerunie (eerst Van Gilse), met wie ik uitgebreid heb gecorrespondeerd, omdat ik niet begreep waarom we ziek werden van bruine basterdsuiker maar niet van witte kristalsuiker. De karamel staat ook als E-nummer op het etiket van de bruine suiker. Dat er karamel wordt toegevoegd aan de gele en bruine basterdsuiker, staat keurig op de website van suikerunie: http://www.suikerunie.nl/Basterdsuiker.aspx

Als je 'gewoon' glutenvrij eet, hoef je hier niet op te letten. Alleen als je reageert op tarwederivaten kun je dit beter vermijden, of er niet te veel van nemen.

Hier vind je info over tarwe-derivaten: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=22846.0

En hier over verschillende gradaties in het glutenvrije dieet (meer of minder streng): http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=23501.0
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

lilly

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 556
Re:kletskoppen, aangepast recept
« Reactie #7 Gepost op: juni 13, 2015, 11:16:46 »
Is palmsuiker misschien een goed alternatief of eventueel een mengsel met witte basterdsuiker? Smaakt behoorlijk "caramelachtig" en bevat neem ik aan geen gluten.

JosjeC

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1084
Re:kletskoppen, aangepast recept
« Reactie #8 Gepost op: juni 13, 2015, 13:51:29 »
Ik had vorige week iets dat leek op aangebrande kletskoppen terwijl het de bedoeling was dat het gewone koekjes zouden worden.