Auteur Topic: Coeliakie en BSO  (gelezen 8138 keer)

LAURY

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 10
 • Geslacht: Vrouw
Coeliakie en BSO
« Gepost op: februari 04, 2010, 14:21:59 »
Onze dochter is sinds vorig jaar (juni 2009) gediactnoticeerd met coeliakie (intolerantie op gluten), dus ze moet een streng dieet volgen.
Dus geen gewone brood, koekjes, pasta. Maar wel fruit, groente, vlees, eieren, melk, rijstwafels etc.

Ze is in februari 2010, 4 jaar geworden en natuurlijk naar school gegaan. Ze heeft hier zolang naar toe geleefd. En nu mocht ze eindelijk naar de grote school gaan.
Een tegelijk met naar school gaan, ook naar de BSO.
Dus 4 weken geleden voor het eerst voor een proef naar de BSO geweest.
Alles uitgelegd  aan de juf hoe het zit met de coeliakie, wat mag ze eten, wat mag ze niet eten, duidelijk gezegd dat ik een informatie brief zou maken voor de ouders (uitleg, om rekening te houden met verjaardag feesten etc), dat ik een lijst zou maken met alle eten (en merken ) die ze mag hebben (we praten alleen over 2x lunch ze gaat op woensdag en vrijdag) en dat ik in de eerste weken zelf de koekjes en eten zou leveren totdat het hun een beetje duidelijkheid is.

Maar ja...3 weken geleden zijn we officieel voor het eerst naar de BSO.
Dinsdag heb ik met Rose glutenvrij traktaties gebakken en versierd voor haar verjaardag om iedereen te laten proeven wat lekkere glutenvrij koekjes zijn.
 Maar dan hoor ik van de juf dat hun organisatie geen glutenvrije producten wil inkopen voor haar. Neem ik kontact met de wijk coordinator en die zegt tegen me: dat ze alles centraal inkopen en dat ze dit niet voor een kind willen inkopen..
Wat een teleurstelling!
De glutenvrij producten zijn overal te koop (we wonen In Apeldoorn) en alle DA drogisterijen leveren glutenvrij producten, de supermarkten etc.

Ik ben zo boos!  Een kind kiest niet voor deze allergie. Je kan als organisatie toch een beetje meedenken en samenwerken.
Ik ben zelf werkzaam geweest bij een andere kinderopvang organisatie en daar was altijd alles mogelijk voor het kind. Bij haar oude KDV ook.
Alleen hier niet!
Ik wil het niet zomaar accepteren. Ik vind het echt discriminerend. Je betaal zo veel geld aan zo’n  organisatie en ze willen helemaal geen moeite doen. Ik kan het gewoon niet begrijpen dat ze deze kleine moeite niet willen nemen.

Ook vindt ik het slecht dat er geen financiele compensatie tegenover staat, tenslotte hoeven ze nu geen eten voor ons kind kopen.


Adreg50

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 11333
 • Geslacht: Vrouw
 • Lachen is gezond
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #1 Gepost op: februari 04, 2010, 14:27:46 »
 :welkom :leuk en nog  :gefeliciteerd3: met je dochter, ik kan je helaas niets vertellen heb zelf de kinderen al groot maar er zijn er genoeg op dit forum die je wel wat kunnen vertellen hoe zij het doen of laten doen.
Groetjes Gerda
Sinds januari 2004 coeliakie gediagnostiseerd.

ronenmariska

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 96
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #2 Gepost op: februari 04, 2010, 14:31:58 »
Onze dochter zit ook op de BSO en wij geven alles voor haar mee. Als ze in de vakantie gaat geef ik een broodtrommeltje mee met 2 boterhammen. Op de dagen na school staat er voor haar(in een afgesloten box) soepstengels, rijst/kaaswafels, crackers, blikjes smeerpate, choc. pasta en koekjes.
En er staat een traktatietrommeltje met wat snoepjes en een zakje chips.
Op het KDV namen wij ook alles voor Tess mee. Ik weet niet of dit gebruikelijk is maar wel ze veilig.
Mariska, moeder van Tess(12-10-2005). Bij Tess is 13 april 2007 coeliakie
vast gesteld d.m.v. darmbiopsie.

Ayla

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 200
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #3 Gepost op: februari 04, 2010, 14:48:11 »
Hoi Laura, ik zorg zelf voor de glutenvrije spullen voor Aline, ik wee twat ze lekker vind (ze is nogal kieskeurig) en ik neem het gewoon van de grote bulk mee van thuis. Bij ons bij de BSO krijgend e kinderen een cracker met smeerkaas en worst, Aline heeft dan gv crackers met jam. Daarna krijgen alle kinderen Apple, Aline krijgt dan de appel apart in een bakje en als ze weggaan krijgen alle kinderen een snoepje. Aline heeft dan weer haar eigen snoeppot met snoepjes die ik aanlever. Ik weet dat ik evenveel betaal als de anderen maar op deze manier heb ik wel in de hand wat ze krijgt en het maakt me ook niet veel uit. Als er iets bijzonders is op school zorg ik ook voor Aline haar eigen eten terwijl de rest eten van school krijgt
Oudste heeft coeliakie.  Zelf sinds mei 2013 op gv dieet zonder diagnose. Maar wat geniet ik van een leven zonder buikpijn

Sim

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 285
 • Geslacht: Vrouw
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #4 Gepost op: februari 04, 2010, 15:48:35 »
Ja net als de anderen geef ik naar de creche alles zelf mee. Ook al betalen we inderdaad genoeg voor alle soorten opvang. Het is voor mij ook niet zo een grote moeite aangezien ik het toch in huis heb. En ja in Apeldoorn is dat goed geregeld, mijn ouders wonen in Ugchelen, en als Guus onverwachts met mij komt, kunnen ze snel ff wat van Schar krakelingetjes ofzo halen bij de gewone drogist, ideaal! Hier heb ik dat niet helaas.
Mama van Guusje (2007), zij heeft coeliakie. Op dieet sinds 1 augustus 2009. Mama van Jetske (2011) heeft DQ2.

Yvonne2

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 381
 • Geslacht: Vrouw
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #5 Gepost op: februari 04, 2010, 15:56:56 »
Wij geven de kinderen ook zelf eten enz. mee naar de BSO. Als het alleen na school is, doe ik wat extra in het overblijftrommeltje.

Als ze de hele dag naar de BSO gaan, in de vakantie, geef ik voor de hele dag mee. Meestal weet ik vantevoren wat ze gaan doen, als ze dan tussen de middag pannenkoeken eten, geef ik die ook mee, op speciale borden met een briefje erbij.

Ik vind dit het veiligste en de kinderen vinden het ook prima. Ik heb er ook geen vertrouwen in dat het op de BSO goed gaat als ze het wel zouden willen regelen, de leiding wisselt nog al eens en de groepsindeling ook. Maar bij ons gaat het maar om 1 middag per week.

Fruit eten de kinderen trouwens wel gewoon mee op de BSO.
Yvonne, zoon en dochter hebben beiden coeliakie.

MiekevL

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 433
 • Geslacht: Vrouw
 • Senne & Ella
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #6 Gepost op: februari 04, 2010, 16:26:57 »
Hoi,

Ik geef ook altijd brood en koekjes, etc. mee naar KDV en BSO. Omdat Ella maar 1 dag naar BSO gaat smeer ik haar boterhammen. Ze smeren wel 's middags haar cracker met beleg en weten heel goed wat wel en niet kan. Het is nog nooit misgegaan.

Bij het KDV smeren ze de broodjes wel daar. Ze houden beleg voor Senne apart. Gaat ook prima. Onze creche heeft ook de optie dat kinderen tegen betaling een warme maaltijd krijgen, hierbij kun je wel de optie glutenvrij aangeven.

Ik heb laatst een verhaal gehoord dat in Noorwegen de service veel beter is en dat daar inderdaad wel glutenvrij brood etc. geregeld wordt op creches. Ik denk dat dit in Nederland in de toekomst ook nog wel gaat gebeuren, maar zover zijn we helaas nog niet.

Misschien zouden we het allemaal eens aan moeten kaarten bij de organisaties. De leidsters doen in ieder geval allemaal erg hun best en aangezien het hun beslissing niet is reken ik het ze niet aan.Moeder van drie dochters: Ella, Senne en Dani. Ella & Senne hebben Coeliakie. Nu maar hopen dat Dani het niet krijgt...

celia

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 8
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #7 Gepost op: februari 04, 2010, 20:18:19 »
HOi

ik werk zelf in de kinderopvang, voorschoolse.  Bij ons brengen ze de dieet produkten ook mee van thuis, dus brood, pudding, koek. De warme maaltijd is wel voorzien, zonder meerprijs.  Dat ouders dit zelf moeten voorzien, vind ik als ouder heel erg, omdat je er inderdaad niet zelf voor gekozen hebt. Maar als ik kijk vanuit de bril van de werkgever begrijp ik het , het is een meerkost.
Voor mijn dochter geef ik alles mee voor de buitenschoolse opvang, zo ben ik zeker dat ze het juiste krijgt.


groeten Celia

Teigertje

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 530
 • Geslacht: Vrouw
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #8 Gepost op: februari 04, 2010, 20:35:19 »
Ik kan niet praten over een BSO maar wel over de creche van onze dochters.

Brood geef ik wel mee.
Hun hebben apart drinken voor hun. Boter en beleg is ook apart voor hun en dat krijgt niemand anders. Liga 1ste stap kopen ze ook speciaal voor hun en de boter. De andere kinderen krijgen andere boter. Ik heb gevraagd of ze dit willen bestellen en na het na gevraagd te hebben kon dit wel.
Alleen het brood niet. Nou dat vind ik niet zo erg en voor de afwisseling zorg ik wel voor een soepstengel e.d.


LAURY

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 10
 • Geslacht: Vrouw
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #9 Gepost op: februari 04, 2010, 20:50:38 »
Ja net als de anderen geef ik naar de creche alles zelf mee. Ook al betalen we inderdaad genoeg voor alle soorten opvang. Het is voor mij ook niet zo een grote moeite aangezien ik het toch in huis heb. En ja in Apeldoorn is dat goed geregeld, mijn ouders wonen in Ugchelen, en als Guus onverwachts met mij komt, kunnen ze snel ff wat van Schar krakelingetjes ofzo halen bij de gewone drogist, ideaal! Hier heb ik dat niet helaas.

Hoi Sim,

Wij wonen ook in Ugchelen.Rose gaat naar de Bouwhof.:-)En ja...Bij DA in Ugchelen hebben ze best een groot assortiment  in glutenvrij produkten en wat ze hebben niet, kunnen ze altijd bestellen.

Als ik hier leest iedereen geeft dus eten van thuis:-( .

Het is persoonlijk, maar ik vind het toch so oneerlijk. :cry
De wijkcoordinateur van Kindercentrum.nl zei tegen me dat  ze gaan niet extra boodschaappen doen voor 1 kind.
Ze zei ook dat ze kontakt had met haar leidinggevende  en dat bij hun organisatie dit zijn de regels.Welke regels?VANMORGEN DE CONTRAKT GELEZEN...STOND NIKS IN.De Hoofdkantoor gebeld, wisten ze niks van, ze waren niet op de hoogte.


 ...zoveel moeite moeten ze ook niet doen.Een kind met coeliakie moet natuurlijk eigen dingen apart hebben, maar qua inkoop valt nog mee.En wij als ouders, moesten we toch aanpassen aan de niuwe levenvan ons kind.Als je een kind met ADHD hebt in je groep, moet ook flexibiler zijn een miscchien wat dingen aanpassen in je groep, of  niet?


LAURY

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 10
 • Geslacht: Vrouw
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #10 Gepost op: februari 04, 2010, 20:52:10 »
Ik kan niet praten over een BSO maar wel over de creche van onze dochters.

Brood geef ik wel mee.
Hun hebben apart drinken voor hun. Boter en beleg is ook apart voor hun en dat krijgt niemand anders. Liga 1ste stap kopen ze ook speciaal voor hun en de boter. De andere kinderen krijgen andere boter. Ik heb gevraagd of ze dit willen bestellen en na het na gevraagd te hebben kon dit wel.
Alleen het brood niet. Nou dat vind ik niet zo erg en voor de afwisseling zorg ik wel voor een soepstengel e.d.Juist, dat bedoel ik. Het hoeft niet alles, maar laat even zien dat je wil samenwerken, meedenken.

LAURY

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 10
 • Geslacht: Vrouw
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #11 Gepost op: februari 04, 2010, 20:56:02 »
HOi

 Maar als ik kijk vanuit de bril van de werkgever begrijp ik het , het is een meerkost.


groeten Celia

Maar vind jij niet dat als je kind helemaal niks krijgt van hun, dat je ook een meerkost hebt.Ze kunnen  in elk geval een iets extra voor je kind geven (een uitje, een stuk korting) omdat je niet volledig gebruikt maak van hun services.Bij mij werk noem ik altijd klantvriendelijkheid..

yvonnezet

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 12768
 • Geslacht: Vrouw
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #12 Gepost op: februari 04, 2010, 23:01:02 »
Kunnen ze niet meebetalen in de kosten van jou, dus dat je een bonnetje inlevert...
Bij mij op het KDV kunnen ouders die dieetvoeding (meestal aparte flesvoeding) als ze dat niet via de zorgverzekering vergoed krijgen, met bonnetje vergoed krijgen.
Het blijft soms oneerlijk, maar de leiding heeft er ook meer zorg voor. Als Isabelle op kamp gaat geef ik al haar eten mee en ik betaal hetzelfde als alle anderen, maar zij redeneren dat ze er meer zorg om hebben en apart moeten koken ed.
Moeder van Susanne(14-10-1998) en Isabelle(27-11- 2000). Bij Isabelle in maart/mei 2006 veel antistoffen gluten in bloed. In juni 2006 biopt, geen afwijkingen. Toch op glutenvrij dieet. Sinds okt 2006 ook tarwezetmeelvrij en in januari 2007 definitief coeliakie vastgesteld na kleuring van biopt.

Sim

 • Full Member
 • ***
 • Berichten: 285
 • Geslacht: Vrouw
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #13 Gepost op: februari 05, 2010, 12:04:00 »
Hi Laury,
wat toevallig zeg! Mijn zus woont ook in Ugchelen en die kinderen zitten daar op school, maar hoe die heet... De jongste wordt ook bijna 4. Naast de kerk zit die school in een bocht / splitsing, tegenover ijssalon, is dat dezelfde?

En ja het is oneerlijk, maar ik heb zelf zoiets van als Guusje geen buikpijn heeft vind ik het al goed. Dan betaal ik het wel zelf.

Morgen gaan wij naar een glutenvrije brunch in Tilburg, georganiseerd door de NCV. Ik ben heel benieuwd!!
Mama van Guusje (2007), zij heeft coeliakie. Op dieet sinds 1 augustus 2009. Mama van Jetske (2011) heeft DQ2.

LAURY

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 10
 • Geslacht: Vrouw
Re:Coeliakie en BSO
« Reactie #14 Gepost op: februari 05, 2010, 21:04:45 »
Hi Laury,
wat toevallig zeg! Mijn zus woont ook in Ugchelen en die kinderen zitten daar op school, maar hoe die heet... De jongste wordt ook bijna 4. Naast de kerk zit die school in een bocht / splitsing, tegenover ijssalon, is dat dezelfde?

En ja het is oneerlijk, maar ik heb zelf zoiets van als Guusje geen buikpijn heeft vind ik het al goed. Dan betaal ik het wel zelf.

Morgen gaan wij naar een glutenvrije brunch in Tilburg, georganiseerd door de NCV. Ik ben heel benieuwd!!

Aah...ze zitten bij een andere school!

Hoe  was het in Tilburg?