Auteur Topic: Bekerkoek (omdat de beker van de slagroom als maatbeker wordt gebruikt)  (gelezen 4406 keer)

Renate48

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 8995
  • Geslacht: Vrouw
Beker-koek

Basisdeeg:

1 beker slagroom ( 250 ml )  de beker wordt in het vervolg als maat gebruikt
1 beker suiker
1 pakje vanillesuiker
4 eieren
2 bekers bloem
1 pakje bakpoeder
1 snufje zout
iets citroenschil
boter en bloem voor het bakblik

1.   De slagroom in een kom gieten, de beker omspoelen en afdrogen
2.   Suiker afmeten  en samen met de vanillesuiker en de eieren aan de (ongeklopte) slagroom toevoegen
3.   Bloem, bakpoeder, zout en citroenschil onderroeren. Het bakblik invetten en met bloem bestuiven, overtollig bloem afkloppen
4.   Het deeg erop verdelen en op halve hoogte in de oven 10 minuten bakken bij 200 graden (gas 3 )


Beleg A:    Aardbeien-Rabarber
 500 g rabarber, 1 kilo aardbeien, 3 eieren, Ĺ beker suiker

5.   Aardbeien en rabarber wassen en schoonmaken, rabarber in stukjes en aardbeien in vieren snijden
6.   De eieren delen. Het eigeel met de suiker schuimig roeren, het eiwit stijf kloppen en voorzichtig ondertrekken
7.   Dit mengsel op de warme koek verdelen
8.   De vruchten erop verdelen
9.   Nogmaals bij 200 graden (gas 3) op halve hoogte  in de oven 10   minuten bakken

Beleg B:    Boter-Amandelen
125 g boter,  200 g geschaafde amandelen, 1 beker suiker, 1 pakje vanillesuiker, 4 eetl. melk

5.   Boter in een pan smelten, eerst de suiker en de vanillesuiker, dan pas de amandelen onderroeren
6.   Melk toevoegen en doorroeren
7.   Dit mengsel op het voorgebakken deeg (zie boven) verdelen en op halve hoogte bij 200 graden nogmaals 10 minuten bakken (gas 3)

Beleg C:     Kruimels of Strooisel
100 g boter, 200 g suiker, 200 g bloem, iets kaneel

alle ingrediŽnten met elkaar tot kruimels verwerken en op het voorgebakken  deeg verdelen, dit nu bij 200 graden (gas 3) 20
minuten bakken

Het is dus de bedoeling dat je A, B of C kiest als bovenlaag. daar zijn de hoeveelheden op berekend.

foto komt later
Man heeft in
juli'08: lage HB-waarde tijdens test Sanquin
december"08: diagnose Marsh IIIB
geen klachten alleen bloedarmoede en osteoporose

Lief_29

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2269
Re: Bekerkoek (omdat de beker van de slagroom als maatbeker wordt gebruikt)
« Reactie #1 Gepost op: januari 08, 2009, 21:14:32 »
Wordt dit een harde of een zachte koek?  :?
Klinkt heerlijk....  :lol2:
Glutenvrij sinds 08-08-08 (Marsh 3A)<br />Diabetes type I sinds 1982<br />Marsh 0 sinds januari 2010 :blij5:

Renate48

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 8995
  • Geslacht: Vrouw
Re: Bekerkoek (omdat de beker van de slagroom als maatbeker wordt gebruikt)
« Reactie #2 Gepost op: januari 08, 2009, 21:32:32 »
Het moet zacht blijven, een beetje als cake. In het originele recept staat er niets bij van voorbakken bij aardbei/rabarber en bij kruimels maar mijn ervaring is dat je dat beter wel kunt doen. Dan zakt het beleg namelijk niet zo diep in het beslag. Ik heb dit zelfs met kinderen op school gebakken, toen mijn kinderen nog op de basisschool zaten en wij trokken altijd veel aandacht. Het ruikt ook zo lekker.
Man heeft in
juli'08: lage HB-waarde tijdens test Sanquin
december"08: diagnose Marsh IIIB
geen klachten alleen bloedarmoede en osteoporose

Renate48

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 8995
  • Geslacht: Vrouw
Re: Bekerkoek (omdat de beker van de slagroom als maatbeker wordt gebruikt)
« Reactie #3 Gepost op: januari 08, 2009, 21:38:03 »
Let op, ik heb dit nog niet met glutenvrij meel gebakken, maar ik houd me aanbevolen voor suggesties. Zit zelf te denken aan Schaer K&K of anders de gewone bloem.
Man heeft in
juli'08: lage HB-waarde tijdens test Sanquin
december"08: diagnose Marsh IIIB
geen klachten alleen bloedarmoede en osteoporose

S.K

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 88
  • Geslacht: Vrouw
Re:Bekerkoek (omdat de beker van de slagroom als maatbeker wordt gebruikt)
« Reactie #4 Gepost op: december 22, 2012, 19:59:35 »
ik begrijp stap 6 niet. wat wordt er bedoelt met ondertrekken?

6.   De eieren delen. Het eigeel met de suiker schuimig roeren, het eiwit stijf kloppen en voorzichtig ondertrekken

Renate48

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 8995
  • Geslacht: Vrouw
Re:Bekerkoek (omdat de beker van de slagroom als maatbeker wordt gebruikt)
« Reactie #5 Gepost op: december 26, 2012, 20:59:10 »
Zie het net toevallig dat je een vraag had SK. Met ondertrekken bedoel ik het losjes doorheen halen dat het schuim nog aanwezig blijft. Als je dat namelijk te hard doet gaat de lucht eruit. 
Man heeft in
juli'08: lage HB-waarde tijdens test Sanquin
december"08: diagnose Marsh IIIB
geen klachten alleen bloedarmoede en osteoporose