Recept aangepast(ik miste een paar ingredienten) en mag naar begin post :roll
Oliebollen/krentebrood ala Vlearmoes
1 kg B mix schar
2 st eieren
22 gr droge gist
2 eetl fiberhusk
1 lt warm/lauwe melk
1 eetl broodaroma Lepoole(of een theetl zout)
1/2 lt spa rood
200 gr Rozijnen (optioneel en laten wellen)
200 gr krenten (optioneel en laten wellen)
1 bakje gekleurde sucade (optioneel)
3 appels gesnipperd met 1 tl kaneel (optioneel en kaneel maakt de bollen bruiner)
1 eetl bruine suiker (optioneel en maken de bollen bruiner)
De melk lauw maken (35 gr) en 1/2 in een mengkom
voeg nu ook de B mix samen met de gist en fiberhusk erbij.
Daarna de rest van melk en eieren goed mengen nu.
Voeg als laatste broodaroma/zout en water toe.
Nogmaals goed mengen
Dan kunnen de evt optionele ingredienten erbij en nogmaals goed mengen (zwaar werkje)
daarna afdekken met folie of theedoek en 1 uur laten rijzen op
een warme plaats. (deze hoeveelheid in een 10ltr emmer)
De olie (zonnebloem) na een uur verwarmen op 180c
bak de oliebollen in 5a8 min gaar. (kontroleren op gaarheid)
Ik doe het in de pan met behulp van een ijsschep en lepel die nat staan in een beker om kleven te voorkomen
De hoeveelheid (10liter) lijkt groot; dus kun je het recept halveren
of je maakt ook een bakblik vol en schuift die in de oven voor een heerlijk krentenbrood waarin je zelfs spijs kunt verwerken (kerststol)
met poedersuiker als topping na het bakken
Voor een kerststol evenlang rijzen als voor oliebollen
Afbakken bij 180 graden (hete luchtoven) tot een uur lang (controleren op gaarheid met een prikker)
succes Theo
ps; ik bakte mijn kerst stollen in blik en niet op de plaat
door het blik eerst deels te vullen en dan spijs rol in het midden, vervolgens de rest van het deeg erover (dit omdat je zo slecht kunt werken met het deeg)
Veeeel bak plezier en eet ze
