Auteur Topic: Kiptajine met harissa, artisjokken en witte druiven.  (gelezen 2751 keer)

Renske-GK

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1836
    • glutenvrij kookhoekje
Kiptajine met harissa, artisjokken en witte druiven.
« Gepost op: juli 12, 2008, 00:16:08 »
Kiptajine met harissa, artisjokken en witte druiven.
Voor 4 personen

IngrediŽnten:
4 kipfilets, in dikke repen of stukken
2 eetlepels olijfolie
2 uien, in de lengte gehalveerd en gesneden
Ĺ ingemaakte citroen, in dunne reepjes
1-2 theelepels suiker
1-2 theelepels Harissa
2 theelepels tomatenpuree
3 dl kippenbouillon of water
390 gram artisjokharten uit pot of blik, afgespoeld en uitgelekt, gehalveerd
16 verse witte druiven, in de lengte gehalveerd
een bosje verse koriander, grof gehakt
zeezout en versgemalen zwarte peper

Voor de Marinade:
2 tenen knoflook, geperst
1 theelepel gemalen kurkuma
versgeperst sap van 1 citroen
1 eetlepel olijfolie.

Bereiding:
Maak eerst de marinade. Meng in een kom de knoflook, kurkuma, het citroensap en de olijfolie. Schep de kip door het mengsel, dek af en zet de kom 1-2 uur in de koelkast.

Verhit de olie in een tajine of braadpan met dikke bodem. Roer de uien, ingemaakte citroen en suiker erdoor en bak alles 2-3 minuten, tot het mengsel licht is gekaramelliseerd. Schep de gemarineerde kip erdoor en voeg de harissa en tomatenpuree toe. Giet de bouillon erbij en breng alles aan de kook. Draai het vuur laag, doe het deksel op de tajine of pan en laat het geheel 15 minuten zachtjes stoven.

Roer de artisjokharten erdoor en laat alles afgedekt nog 5 minuten stoven.
Voeg de druiven en wat koriander toe en breng op smaak met zou en peper. Bestrooi de tajine met de overgebleven koriander en dien op.

Dit recept komt uit het boek: Tajine, pittige stoofschotels uit Marokko van Ghillie Başan.
Coeliakie geconstateerd op 30 augustus 2005. Ook al een hele lange tijd tarwezetmeelvrij, glucosestroop-, dextrose- en lactosevrij.
Kijk ook eens op mijn receptensite: Glutenvrijkookhoekje