Auteur Topic: Zoete melktaart  (gelezen 3467 keer)

Renske-GK

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1836
    • glutenvrij kookhoekje
Zoete melktaart
« Gepost op: april 20, 2008, 14:03:50 »
Zoete Melktaart

Ingrediënten:
50 gram boter
50 gram suiker
1 ei
100 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
snufje zout

Voor de vulling:
500 ml (soja/rijste/kokos)melk
klontje boter
2 eetlepels bloem
2 eetlepels maïzena
100 gram suiker
2 eieren
1 theelepel vanille-essence
kaneelpoeder

Verder:
quichevorm van 26 centimeter
bakpapier
steunvulling (bijvoorbeeld gedroogde bonen of rijst)

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden en vet de quichevorm met wat boter in. Roer voor de bodem de boter en de suiker glad en voeg het ei toe. Zeef de bloem, het bakpoeder en een snufje zout, roer dit door de botercrème en kneed het geheel goed door.

Verdeel het deeg over de vorm, inclusief de randen. Gebruik eventueel de achterkant van een lepel om het deeg uit te smeren. (als het glutenvrije deeg blijft plakken aan de achterkant van de lepel, doop hem dan eventjes in het water en dat elke keer doen als het weer blijft plakken ;))

Bedek de bodem met bakpapier en leg er de steunvulling in. Bak de bodem 25 minuten.
Verwijder dan het papier en de vulling, zet de bodem nog 5 minuten in de oven en laat die daarna afkoelen.

Kook voor de vulling de melk met een klontje boter op een matig vuur. Roer in een kom ondertussen bloem, maïzena, suiker en eieren tot een gladde pasta en voeg de vanille-essence toe.

Voeg het geheel toe aan de melk en roer in de pan tot het mengsel dikker wordt. Zodra het op dunne vla lijkt, giet u de vulling in de bodem. Laat de taart afkoelen en bestrooi hem met wat kaneelpoeder.

Tip:
In plaats van één grote taart kunt u ook 6 kleine taartjes maken. De bodem hoeft dan minder lang in de oven (ongeveer 15 minuten).

Dit recept komt uit het blad Landleven (nr. 3/2008)
Coeliakie geconstateerd op 30 augustus 2005. Ook al een hele lange tijd tarwezetmeelvrij, glucosestroop-, dextrose- en lactosevrij.
Kijk ook eens op mijn receptensite: Glutenvrijkookhoekje

Liz

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 4167
  • Geslacht: Vrouw
Re: Zoete melktaart
« Reactie #1 Gepost op: april 20, 2008, 14:12:58 »
ziet er goed uit, heb jij het al gemaakt?
Coeliakie sinds augustus 2005, marsh 3B: glutenvrij en tarwezetmeelvrij sinds augustus 2005, ook zonder dextrose, glucose en maltodextrine op basis van tarwe. Verder lactose-intolerant en heel gevoelig voor soja.

Renske-GK

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1836
    • glutenvrij kookhoekje
Re: Zoete melktaart
« Reactie #2 Gepost op: april 20, 2008, 14:18:08 »
Neeeeeee, ik lees altijd eerst het blad Landleven door en dan leg ik hem weg en na een tijdje lees ik hem nog een keer en dan scheur ik er uit wat ik kan gebruiken.
Vandaag dus uit het blad gescheurd om het een keertje te maken. Lijkt me namelijk wel lekker. Ik kreeg tijdens het overtypen ook al een lui idee bij dit recept, namelijk om gewoon vanillevla (melk of soja) te gebruiken.  ;)
Coeliakie geconstateerd op 30 augustus 2005. Ook al een hele lange tijd tarwezetmeelvrij, glucosestroop-, dextrose- en lactosevrij.
Kijk ook eens op mijn receptensite: Glutenvrijkookhoekje

Jantiene

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1796
  • Geslacht: Vrouw
Re: Zoete melktaart
« Reactie #3 Gepost op: april 20, 2008, 17:29:06 »
zie er ook erg lekker uit