Auteur Topic: Woksauzen zelf maken  (gelezen 53520 keer)

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26412
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Woksauzen zelf maken
« Gepost op: april 05, 2008, 13:37:27 »
Zoals beloofd hieronder wat ideetjes voor woksauzen.

Het is verstandig om deze al te maken voor je gaat wokken. Als je eenmaal bezig bent met roerbakken dan heb je daar geen tijd meer voor. Zo kook ik de rijst ook altijd vooraf. Die kan mooi uitdampen terwijl ik aan het wokken ben.

Bij alle recepten geldt dat je de ingredienten door elkaar roert zonder verdere bereidingen tenzij anders is aangegeven. Mocht de hoeveelheid saus te weinig zijn naar je zin dan maak je gewoon het dubbele.
Ik gebruik geen zout maar dat kun je evt. naar smaak toevoegen.

Zoetzure saus:
3 eetlepels (rijst)azijn
1 eetlepel ketjap
2 eetlepels suiker
2 eetlepels tomatenketchup
sambal naar smaak
knoflook uit de knijper naar smaak
eventueel chinese rijstwijn of sherry

Alles eerst even in een pannetje zacht verwarmen totdat de suiker gesmolten is. In plaats van suiker gebruik ik ook vaak gembersiroop. Dan is vooraf verwarmen niet nodig.

Oosterse woksaus:
1 eetlepel vissaus
3 eetlepels oestersaus
3 eetlepels water

Kerriesaus:
2 eetlepels kerriepoeder
3 eetlepels (rijst)azijn
2 eetlepels water
1/2 eetlepel ketjap

Kokossaus (scherp):
3 dl. kokosmelk
2 eetlepels rode currypasta
1-2 theelepels limoen- of citroensap

Honingsaus:
5 eetlepels rijstwijn of sherry
3-4 eetlepels ketjap
1 eetlepel honing
1 teentje knoflook
1 theelepel djahé

Pindasaus:
1-2 eetlepels pindakaas
een paar eetlepels heet water
scheutje ketjap
scheut tomatenketchup
1 theelepel djahé
knoflook naar smaak










Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

-aatje-

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 2152
  • Geslacht: Vrouw
  • van zaadje tot bloem
Re: Woksauzen zelf maken
« Reactie #1 Gepost op: april 05, 2008, 14:05:04 »
dank je soes ;)
coeliakie sinds 12 april 2007,marsh 3c
                                
ééneiige tweelingzus van Ceetje,ook hier op het forum

sandra/tassie

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1416
  • Geslacht: Vrouw
    • coeliakie en tarweallergie forum
Re: Woksauzen zelf maken
« Reactie #2 Gepost op: april 05, 2008, 15:03:12 »
lekker zeg  :duimomhoog:

Kreeft

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 333
  • Geslacht: Vrouw
Re: Woksauzen zelf maken
« Reactie #3 Gepost op: april 05, 2008, 16:35:39 »
WAT LIEF!! Echt heel super!! :jump:
Sinds februari 2008 glutenvrij, marsch 1 en sinds maart lactosevrij. Vanaf eind oktober glutenbelasting.

Renske-GK

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1836
    • glutenvrij kookhoekje
Re: Woksauzen zelf maken
« Reactie #4 Gepost op: april 05, 2008, 17:21:07 »
Lekker Soes :lol2:
Coeliakie geconstateerd op 30 augustus 2005. Ook al een hele lange tijd tarwezetmeelvrij, glucosestroop-, dextrose- en lactosevrij.
Kijk ook eens op mijn receptensite: Glutenvrijkookhoekje

ireen123

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1110
  • Geslacht: Vrouw
  • Vanaf oct 2007 gv+tarwevrij
Re: Woksauzen zelf maken
« Reactie #5 Gepost op: april 05, 2008, 18:21:36 »
Alles eerst even in een pannetje zacht verwarmen totdat de suiker gesmolten is. In plaats van suiker gebruik ik ook vaak gembersiroop. Dan is vooraf verwarmen niet nodig.

En als je een beetje van gember houd, is gembersiroop veeeeeeeeel lekkerder, met wat knoflook erbij ben je al op de helft van smakelijke wokgroenten.

Aan de recepten te zien maak je de sauzen ook, net zoals die de smaak vd dag is, en wat je in huis hebt. :duimomhoog:
gastroscopie +biopt=biopt negatief
bloed=antist. tarwe
na 1 jaar gv weer aan de gluten vanwege verdere onderzoeken, verschillende klachten terug, dus er moet meer zijn.
ileumcolonoscopie gehad maar afgebroken
lactosetest neg.
19 dec=echo abdomen=?
22 dec=bloed specialist
30 dec=camerapil

soezepoes

  • "Soes"-chef
  • Administrator
  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 26412
  • Geslacht: Vrouw
  • Don't worry, be happy !
    • Coeliakieforum
Re: Woksauzen zelf maken
« Reactie #6 Gepost op: april 05, 2008, 19:29:21 »
.Aan de recepten te zien maak je de sauzen ook, net zoals die de smaak vd dag is, en wat je in huis hebt. :duimomhoog:

Zo kook ik meestal. :lol2:
Mijn lief T. heeft al 33 jaar coeliakie.

Ik voeg zelf nooit zout toe aan het eten en vermeld het daarom ook nooit in recepten. Houd daar dus rekening mee en voeg het naar eigen smaak toe.

Kijk voor mijn recepten ook op http://kookdewereldrond.blogspot.nl

Rain

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 6625
  • Geslacht: Vrouw
Re: Woksauzen zelf maken
« Reactie #7 Gepost op: juli 11, 2008, 21:42:19 »
Ik heb de pinda saus gemaakt vandaag en was erg lekker! Ik heb wel iets meer water gedaan omdat het anders te stug bleef dat leek mij lastig verdelen. Ook een klein beetje zout er bij gedaan maar ik had verder de kip en de mie ook niet gekruid ofzo.

Ivy vond het trouwens niet lekker maar ze is ook niet gek op pindas in het algemeen...
Moeder van Ivy (2006) Niya en Yale (coeliakie) (2007) en ook man lief heeft coeliakie evenals zijn broertje.

Myrquin

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1055
  • Geslacht: Vrouw
Re: Woksauzen zelf maken
« Reactie #8 Gepost op: juli 11, 2008, 21:51:59 »
mmmmmm mjammie, THNX
Moeder van Q(08-01-01), M(23-08-02)en K(23-07-2009). Sinds november 2007 bekend dat M coeliakie heeft. K heeft ook het gen en deed mee met het prevent CD onderzoek.