Brood, basisrecept: lactose-/tarwezetmeelvrij met bakpoeder (kan direct de oven in)
Ingrediënten:1 zakje bakpoeder
1 eetlepel suiker
1 theelepel zout
325 dl koud water of bronwater
1 losgeklopt ei
2 theelepels citroensap
40 gram lactosevrije zachter boter of margarine of 0,25 dl olie
250 gram rijstmeel
100 gram sojabloem of een andere bloem (mix b bijvoorbeeld)
40 gram aardappelzetmeel
Bereiding:1. Meng de bakpoeder, de suiker en het zout door het meel
2. Roer er het grootste deel van het (bron)water door en voeg het losgeklopte ei, het citroensap en de boter of olie toe.
3. Met de mixer tot een egaal vloeibaar deel kloppen, zonodig nog water met beetjes toevoegen.
4. Doe het deeg in de goed met olie ingevette vorm en bak het in de voorverwarmde oven (180 à 200 graden) gaar in 45 minuten. (Heteluchtoven: 160 à 190 graden)
5. Op gaarheid testen met een houten satéstokje.
Tip: Gebruik vruchtensap in plaats van water en voeg gedroogde vruchten toe. U kunt ook maandzaad, sesamzaad of pompoenpitten door het deeg doen. Hazelnoten of walnoten maken het brood ook spannend. En wat dacht u van een Italiaanse variant met zongedroogde tomaatjes, zwarte pitloze olijven en pijnboompitten?
Hier heb ik geen foto van, dus als iemand dit toevallig maakt: maak een foto en plaats hem.

Recept komt uit: Lekker glutenvrij van Lizet Kruyff en Henny Uffels