Recente berichten

Pagina's: 1 ... 8 9 [10]
91
Coeliakiepatiënten hebben iets vaker te maken met een onregelmatige hartslag (boezemfibrilleren) dan mensen zonder coeliakie. De kans is 1,4 keer zo groot. Dat blijkt na bestudering van onderzoek op dit gebied, verricht door cardiologen. Waarschijnlijk heeft dit te maken met een verhoogde gevoeligheid voor ontstekingen onder patiënten met coeliakie, schrijven de auteurs.

Cureus. 2020 Feb 14;12(2):e6997. doi: 10.7759/cureus.6997.
Celiac Disease and Risk of Atrial Fibrillation: A Meta-analysis and Systematic Review.
Hidalgo DF1, Boonpheng B2, Nasr L3, Sikandar S4, Hidalgo J5, Intriago M6.

Several studies have found celiac disease may be associated with a variety of cardiac manifestations. Atrial fibrillation (AF) is one of the most common arrhythmias that can cause significant morbidity. However, the risk of atrial fibrillation in patients with celiac disease according to epidemiological studies remains unclear. The aim of this meta-analysis study is to assess the risk of atrial fibrillation in patients diagnosed with celiac disease compared to controls. Methods A systematic literature review was conducted in MEDLINE, EMBASE, Cochrane databases from inception through December 2017 to identify studies that evaluated the risk of atrial fibrillation in patients with celiac disease. We included randomized controlled trial, cross sectional and cohort studies that reported the odds ratio, relative risk, hazard ratio, and standardized incidence ratio comparing the risk of developing atrial fibrillation among patients with celiac disease, versus patients without celiac disease as control. The Newcastle-Ottawa scale was used to determine the quality of the studies. Effect estimates from individual studies were extracted and combined using random-effect, generic inverse variance method of DerSimonian and Laird. Results Celiac disease is an autoimmune condition. This inflammatory state predisposes patients to develop AF. After a review of the literature, four observational studies with a total of 64,397 participants were enrolled. The association between celiac disease and increased risk of atrial fibrillation was significant, with a pooled OR of 1.38 (95% CI: 1.01-1.88). No publication bias as assessed by the funnel plots and Egger's regression asymmetry test with p = 0.54. However, the heterogeneity of the included studies was high (I2 = 96). Conclusion A significant association between celiac disease and risk of atrial fibrillation was reported in this study. There is a 38% increased risk of atrial fibrillation. Additional studies are needed to clarify the mechanistic link between atrial fibrillation and celiac disease. Some of the limitations of this study are that all were observational studies, some were medical registry-based and there was high heterogeneity between studies.


PMID: 32206461 PMCID: PMC7077104 DOI: 10.7759/cureus.6997
92
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Vergroot keizersnee kans op coeliakie op latere leeftijd?
« Laatste bericht door tine Gepost op maart 29, 2020, 18:46:51  »
Verrassend: baby's die geboren worden met een keizersnee, zowel gepland als spoed, hebben iets vaker coeliakie tegen de tijd dat ze 40 jaar zijn of ouder, vergeleken met baby's die via de natuurlijke weg geboren worden, via de vagina. Hetzelfde geldt voor reuma, diabetes, Crohn en Colitis (de laatste twee zijn ontstekingsziekten van de darmen). Deze ziektes komen op latere leeftijd ook iets vaker voor bij de groep die via een keizersnee geboren is. Dit blijkt uit onderzoek in Denemarken onder ruim 2,5 miljoen baby's die tussen 1973 en 2016 geboren zijn. Of het één het gevolg is van het ander is niet bekend. Het verschil tussen beide groepen (vaginale geboorte en een keizersnee) is trouwens erg klein.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7073427/

Clin Epidemiol. 2020; 12: 287–293.
Published online 2020 Mar 9. doi: 10.2147/CLEP.S229056

Caesarean Delivery and Risk of Chronic Inflammatory Diseases (Inflammatory Bowel Disease, Rheumatoid Arthritis, Coeliac Disease, and Diabetes Mellitus): A Population Based Registry Study of 2,699,479 Births in Denmark During 1973–2016
Vibeke Andersen,1,2,3 Sören Möller,4 Peter Bjødstrup Jensen,4 Frederik Trier Møller,5,6 and Anders Green4

Chronic inflammatory diseases in childhood and early adult life share aetiological factors operating from birth and onwards. In this study, we use data from the national Danish health registers to evaluate the risk of developing four common, immune-mediated hospital-diagnosed childhood chronic inflammatory diseases.

Methods
A national population-based registry study. Data from the Danish Medical Birth Registry and the Danish National Patient Registry from January 1973 to March 2016 were linked at a personal level to evaluate any potential associations between caesarean section and development of Inflammatory bowel diseases, rheumatoid arthritis, coeliac disease and diabetes mellitus among the offspring. A model adjusted for parental age at birth, decade of birth, gender of child, and parents’ chronic inflammatory disease status was used.

Results
This register-based national cohort study of 2672708 children with information on delivery mode found an increased risk of diabetes, arthritis, coeliac disease, and inflammatory bowel disease for both girls and boys after caesarean section compared with vaginal delivery. The higher risk was present at least 40 years after delivery. In a subgroup analysis, both acute and elective caesarean section was associated with an increased risk of developing a chronic inflammatory disease.

Conclusions
Being born by caesarean section leads to increased host susceptibility for chronic inflammatory diseases that last for decades. This finding should be further addressed in future studies with the aim to support the development of new strategies for prevention, treatment, and maybe even cure.


Key Messages
This study found an increased risk of four common, immune-mediated hospital-diagnosed childhood chronic inflammatory diseases (inflammatory bowel diseases, rheumatoid arthritis, coeliac disease, and diabetes mellitus) both as separate diseases and when combined as chronic inflammatory diseases, in children after delivery by caesarean section compared to vaginal delivery.

The increased risk was detectable in the offspring for at least 40 years of follow-up from birth for all four diseases.

The risk was increased for both girl and boys for all four diseases.

The risk of developing a chronic inflammatory disease was increased for both elective and acute caesarean section, as compared with vaginal delivery.
93
 

    Dat is super nieuws Tine    👍
94
Omdat het nu lastig kan zijn om glutenvrij eten te organiseren, heeft de Britse coeliakievereniging alle recepten die normaal gesproken alleen voor leden zijn, openbaar gemaakt voor iedereen. Je vindt ze hier:  https://www.coeliac.org.uk/about-us/media-centre/news/all-recipes-now-available-to-all/
95
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Naar buiten voor vitamine D en sterkere weerstand
« Laatste bericht door tine Gepost op maart 27, 2020, 06:55:25  »
Vanaf vandaag kan het weer: buiten vitamine D opdoen als de zon schijnt. Vitamine D wordt opgenomen via de huid en versterkt de weerstand. Naar buiten gaan is één van de dingen die je kunt doen om je weerstand te versterken. Zeker aan het eind van de winter als de hoeveelheid vit.d bij de meeste mensen laag is. Een pilletje slikken (10 mcg) kan natuurlijk ook (dat zouden alle mensen in de winter moeten doen, met en zonder coeliakie).

Tussen 12.00 en 13.00 uur is de zonkracht hoger dan 3 en kun je de meeste vitamine D bijtanken (uiteraard niet te lang in de zon blijven als die krachtiger wordt tzt).  Hier een plaatje van de zonkracht van vandaag https://www.rivm.nl/zonkracht

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/van-warm-bad-tot-vitamine-c-infuus-on-waarheden-over-corona-wondermiddelen~b28a2398/
96
Coeliakie bij volwassenen / Re: Werken in glutenbevattende omgeving
« Laatste bericht door MathFox Gepost op maart 26, 2020, 20:53:44  »
Een zuurkast is gemaakt om met giftige stoffen te werken en die (en de dampen ervan) bij de laborant weg te houden. Als je je aan de hygiëne- en gezondheidsregels houdt die in laboratoria gelden hoef je je geen zorgen te maken. Ga ervan uit dat de monsters waarmee je werkt giftig zijn en bescherm je op gepaste wijze.
Vergeet niet dat er dagelijks honderden laboranten met bloed en ander lichaamsvocht werken (ook van covidpatiënten) en dat zij dat dankzij beschermingsmiddelen en procedures veilig kunnen doen.
97
Argentijnse kinderartsen kregen een jongetje van 23 maanden oud op hun spreekuur. Hij groeide niet goed. Op zoek naar de oorzaak hiervan werd een echo gemaakt van zijn buik. Daarop was te zien dat verschillende stukken van de dunne darm in het volgende deel waren geschoven, dit staat bekend als darminvaginatie. Gek genoeg had het kind geen klachten. Het komt wel eens voor bij coeliakie. Daarom werd het kind getest op coeliakie en dat bleek inderdaad de oorzaak van de darmproblemen.

Arch Argent Pediatr. 2020 Apr;118(2):e188-e190. doi: 10.5546/aap.2019.e188.
[Intestinal intussusception as a key sign of Celiac Disease. A pediatric case report].
Mínguez Rodríguez B1, Montells Fuster S2, Lomba Estévez M3, Molera Busoms C4, Martín de Carpi J4.
Intestinal intussusception is the most frequent cause of intestinal obstruction between 6 and 36 months of age, the majority being idiopathic. The association between celiac disease and intestinal intussusception in the pediatric population has been described. We present the case of a 23-month-old male admitted due to a failure to thrive. In his ultrasound study recurrent asymptomatic ileo-ileal invaginations were found.

PMID:32199062
 
DOI:10.5546/aap.2019.e188

98
Slechts 39 procent van de kinderen met coeliakie gaat vijf jaar na de diagnose nog steeds op controle bij een kinderarts, schrijven kinderartsen uit New York en Washington in een tijdschrift voor kinderartsen. De rest komt niet meer opdagen. De artsen vinden dit verontrustend. De kinderen hadden op het moment van de diagnose een leeftijd tussen 0 en 21 jaar. De meesten hadden geen voedingstekorten, hooguit een tekort aan vitamine D. Misschien kunnen huisartsen in dit gat springen, zodat ouders en kinderen toch worden begeleid, opperen de auteurs.

(Opm: omdat de financiering van medische zorg in de VS anders geregeld is, kan het kosteneffect een rol spelen bij de keuze om wel/ niet op controle te gaan bij de kinderarts. Verder weet ik niet wat de leeftijd is van de kinderen; middelbare scholieren zijn vaak minder trouw aan het glutenvrije dieet dan jonge kinderen, dat kan ook meespelen.)
 
Clin Pediatr (Phila). 2020 Mar 24:9922820912216. doi: 10.1177/0009922820912216. [Epub ahead of print]
Celiac Disease Nutritional Status and Poor Adherence to Follow-up.
Moya DA1, Nugent CA2, Baker RD2, Baker SS2.

Introduction. Celiac disease, an autoimmune enteropathy, occurs in susceptible individuals and is treatable with a gluten-free diet. These may not be supplemented with vitamins. Objective. To assess the nutritional health of children who have biopsy-proven celiac disease. Methods. Charts were reviewed between July 1, 2007, and June 30, 2017. Results. A total of 252 children ages 0 to 21 years had biopsy-proven celiac disease, mean age 11 ± 4.1 years. Body mass index Z-score was 0.2 ± 1.2 at diagnosis. Except for vitamin D, few had deficiencies at diagnosis. At 1-year follow-up, there was no significant change in anthropomorphics or vitamin status. Adherence to follow-up was poor; at 5 years after diagnosis, 39% adhered to follow-up. Conclusion. Despite a rigorous, proactive protocol for contacting and following children with celiac disease, adherence to follow-up was poor. New strategies, such as follow-up through the primary care provider, are needed.

https://doi.org/10.1177/0009922820912216
99
Coeliakie bij volwassenen / Re: Advies bij starten dieet
« Laatste bericht door tine Gepost op maart 26, 2020, 15:00:49  »
Ik kan me wel vinden in de aanpak om gewoon met het glutenvrije dieet te beginnen. Alle tekenen wijzen in de richting van coeliakie (klachten + familie met coeliakie + bloedtest + andere auto-immuunziekte + een coeliakiegen dat je aan je dochter gaf; misschien werden de klachten na de zwangerschap erger of ontstonden ze pas daarna? ook dat komt vaak voor). En zoals koekie al zegt, in de toekomst kunnen ze coeliakie ook vaststellen zonder glutenprovocatie of met een heel korte glutenprovocatie, bv 1 keer gluten eten (sterker nog, dat kunnen onderzoekers nu al, maar dat is nog in de onderzoeksfase, pas als meer ziekenhuizen hiermee gewerkt hebben en de uitkomsten vergelijkbaar zijn, zal het ook voor de diagnose beschikbaar komen, dat kan nog wel een paar jaar duren overigens).

Hier in huis eten ook twee mensen glutenvrij. En ik ben daar persoonlijk blij om. Samen sta je sterker. En je organiseert eten voor twee, dat heeft ook praktische kanten. Zo eet ik alle 'restjes' op van dingen die mijn zoon niet lekker vindt. Toen hij klein was, deed hij er heel lang over voordat een pak dure glutenvrije koekjes leeg was. of hij vond het na 2 koekjes opeens niet meer lekker. Zoveel als ik in het verleden weggegooid heb, omdat het oud geworden was... dat overkomt ons nu niet meer (ik kreeg de diagnose toen hij al een paar jaar glutenvrij at). En het is ook gezelliger om met z'n 2en hetzelfde te eten.

Tja, wat kun je verwachten? Hopelijk dat je klachten snel verdwijnen! Binnen een paar weken tot een paar maanden, is de ervaring van artsen die gespecialiseerd zijn in coeliakie. En als je wilt kun je later, na een paar maanden, nog een keer je antistoffen testen, of ze gezakt zijn (maar dat hoeft niet per se, hangt er ook vanaf hoeveel capaciteit de ziekenhuizen hebben, als je je beter voelt kun je die controle ook skippen, en misschien via videobellen of mailen contact hebben met je mdl-arts).

Verder vraag ik me af of je bloed onderzocht is op voedingstekorten? Dat kan handig zijn, voor de invulling van je dieet, als je ijzergehalte laag is kun je ijzerrijke voeding eten bv. Maar ook hier geldt dat dit geen must is en als je veel groente en fruit eet en volgens de schijf van 5 ben je heel gezond bezig en zullen eventuele tekorten vaak vanzelf verdwijnen.

Ik weet dat bij een schildklierziekte de meeste coeliakiepatiënten op den duur minder medicatie nodig hebben; of dat ook voor Crohn geldt weet ik eerlijk gezegd niet. Hou dat dus in de gaten en bespreek het met je arts. Als je dunne darm beschadigd is en herstelt, neem je niet alleen voedingsstoffen beter op, maar ook medicijnen.

Ik zou zo snel mogelijk beginnen met glutenvrij eten (als je dat nog niet gedaan hebt ;) omdat het je immmuunsysteem versterkt en de doorlaatbaarheid van je darmen vermindert. Dat je antistoffen niet heel hoog zijn, is ook weer goed nieuws, want dan heb je kans dat je darmvlokken niet compleet verdwenen zijn (dat is meestal zo als de antistoffen 10 keer de normaalwaarde hebben) en dat ze snel weer kunnen herstellen.

Verder kun je even opletten hoe melkproducten vallen (bij jezelf en je dochtertje). Sommige mensen krijgen in het begin van het dieet buikklachten van melk. Dat verdwijnt door een glutenvrij dieet. Mijn zoontje heeft een paar weken lactosevrij gegeten, en daarna konden we het weer opbouwen (hij was erg ziek, als een biaffrakindje) om te beginnen met yoghurt (dat herstelt je darmflora) en karnemelk en daarna ook vla en melk.

En hoewel de meeste mensen goed opknappen van een glutenvrij dieet, zijn er ook mensen die niet tegen glutenvrij tarwezetmeel kunnen. Dat kan in glutenvrije dieetproducten zitten zoals brood en koek. Er zit iets meer gluten in dan in andere dieetproducten. De een kan er tegen, de ander niet. Iets om in de gaten te houden. De richtlijn van artsen is om eerst 'gewoon' glutenvrij te eten en als er na een half jaar tot een jaar nog steeds klachten zijn, en je samen met de dietist geen fouten in het dieet kunt vinden, om te schakelen naar een stremnger dieet, glutenvrij en tarwezetmeelvrij. dat hoeft dus niet vanaf het begin. maar is wel iets om op te letten.

Kijk ook op www.ikbenglutenvrij.nl Mirjam heeft leuke tips voor beginners. en de facebookgroep coeliakie/ glutenvrij (en die voor kinderen) heb je ws. ook al gevonden.

Heb je al een dietist in de arm genomen? Misschien kun je telefonisch of online nog wat feedback krijgen als je dat fijn vindt. Het loopt nu allemaal wat anders dan normaal. maar een beetje ruggespraak is soms wel fijn.

Hopelijk doet het glutenvrije dieet jou en je dochtertje goed, veel succes ermee!


100
Coeliakie bij volwassenen / Advies bij starten dieet
« Laatste bericht door Mir87 Gepost op maart 26, 2020, 11:47:42  »
Hoi allemaal,

Komende week zou ik een scopie krijgen betreft onderzoek coeliakie. Deze is afgebeld en de verwachting is dat het minimaal een half jaar tot een jaar gaat duren voordat er weer gestart wordt met deze onderzoeken. Nu mag ik van mijn arts (ik ben al IBDpatient) starten met het dieet. We weten sinds een paar maanden dat onze dochter van twee coeliakie heeft, dus ik kan vrij 'makkelijk' mee gaan eten. Maar, wat kan ik verwachten? Hebben jullie nog tips voor mij?
Ik snap dat het een hele brede vraag is, maar ik moet ergens beginnen :) Alvast bedankt!

Groetjes!
Pagina's: 1 ... 8 9 [10]