Recente berichten

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Producten glutenvrij of niet (meer) / Re: Gerstmout extract
« Laatste bericht door Gieneke Gepost op december 24, 2019, 12:46:30  »
Ja zou wel logisch zijn hŤ,  maar omdat bv gezegd wordt op internet dat chocopops van Kellogs glutenvrij zijn en daar zit het ook in twijfelde ik
22
Producten glutenvrij of niet (meer) / Re: Gerstmout extract
« Laatste bericht door MathFox Gepost op december 24, 2019, 12:04:58  »
Ik ga er van uit dat het gluten bevat.
23
Producten glutenvrij of niet (meer) / Gerstmout extract
« Laatste bericht door Gieneke Gepost op december 24, 2019, 09:03:12  »
Ik kocht een fles rivella green tea en eenmaal thuis zag ik dat er gerstmout extract inzit. Op internet zie ik tegenstrijdige berichten. Is het nu wel of niet glutenvrij?
24
Restaurants en uitgaan / Re: Waar kun je glutenvrij eten ? (links)
« Laatste bericht door Nico de Kroon Gepost op december 22, 2019, 17:21:34  »
Afgelopen week 2x uit eten geweest
!x bij de Gouden leeuw in Vessem
1x Bij de neut in Westerhoven
Bij beide restaurants waren ze goed op de hoogte van het glutenvrije eten dus wel een echte aanrader
En nergens last van gehad
25
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Hoe veroorzaakt een stuk brood migraine?
« Laatste bericht door ine Gepost op december 21, 2019, 14:37:32  »
Auteur: Lauren Green
Clinical Assistant Professor of Neurology, University of Southern California
Openbaarmakingsverklaring
Lauren Green werkt niet voor, raadpleegt geen eigen aandelen in of ontvangt financiering van een bedrijf of organisatie die baat zou hebben bij dit artikel en heeft geen relevante relaties bekendgemaakt buiten hun academische benoeming.
partnersHoe veroorzaakt een stuk brood migraine?


Migraine is de derde meest voorkomende ziekte ter wereld en veroorzaakt lijden voor tientallen miljoenen mensen.
In feite omvat bijna 1 op de 4 Amerikaanse huishoudens  iemand met migraine .
Migraine is niet alleen hoofdpijn, maar bevat ook een verzameling bijbehorende symptomen die slopend kunnen zijn.
Deze omvatten misselijkheid, braken, lichtgevoeligheid en duizeligheid. Vaak worstelen mensen om te bepalen wat hun migraine veroorzaakt.
Het kan milieu-, hormonaal, genetisch, secundair aan een onderliggende ziekte zijn of veroorzaakt door bepaalde voedingsmiddelen , zoals kaas, rode wijn of chocolade. Een voedingsmiddel dat de laatste jaren veel aandacht heeft gekregen, is gluten - een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge en gerst.
Als een geregistreerde diŽtist en gecertificeerde neuroloog die gespecialiseerd is in hoofdpijnmanagement, laat ik mijn patiŽnten vaak een glutenvrij dieet proberen.


Coeliakie versus glutengevoeligheid
Wanneer iemand lijdt aan coeliakie - een spijsverteringsstoornis veroorzaakt door een auto-immuunreactie op gluten - is er een duidelijk verband tussen migraine en gluten . Gluten triggert immuuncellen om antilichamen af te geven tegen aanvalsstoffen die het lichaam als vreemd beschouwt.
Wanneer iemand zonder coeliakie gluten eet, gaat het naar het maagdarmkanaal waar voedsel wordt afgebroken en de voedingsstoffen worden opgenomen. In het geval van coeliakie ziet het immuunsysteem van die persoon de gluten als een vreemde substantie (zoals een virus of bacterie die er niet zou moeten zijn) en valt het aan met een specifiek antilichaam - transglutaminase (TG) 2 serum auto-antilichamen genoemd - om te vernietigen de gluten.
Het probleem is dat iemands eigen gezonde weefsels tijdens het proces worden vernietigd. Met andere woorden, wanneer mensen die gevoelig zijn voor gluten het consumeren, ziet het immuunsysteem dit eiwit als een indringer en maakt het antilichamen aan om het eiwit op te vangen en te vernietigen. Als het eiwit in het maagdarmkanaal zit of door andere organen is geabsorbeerd, gaan de antilichamen ernaar op zoek en vallen ze aan welk weefsel het gluten-eiwit bevat .
Dit veroorzaakt een ontstekingsreactie die het lichaam zeer alert maakt en verschillende gezonde organen verwondt. Organen geven vervolgens moleculen vrij die ervoor zorgen dat bloedvaten lekken en water, elektrolyten en eiwitten in de weefsels afgeven en zwelling veroorzaken.
Dit is een ontstekingsreactie die het hele lichaam beÔnvloedt, niet alleen de hersenen. Naast hoofdpijn kan het bredere symptomen veroorzaken, waaronder gastro-intestinale problemen, vermoeidheid en leerproblemen, om er maar een paar te noemen.Stap voor stap, hoe gluten tot migraine leiden

https://www.shutterstock.com/image-vector/trigeminal-nerve-three-different-innervation-areas-264570833

Maar alleen al het kijken naar de ontstekingsreactie van een glutenintolerante persoon geeft niet het hele beeld van de link van gluten met migraine.
In de afgelopen jaren hebben wetenschappers een beter inzicht gekregen in hoe en waarom migraine optreedt. Migraine wordt nu beschouwd als een genetische aandoening die veel voorkomt in families.
Vroege theorieŽn suggereerden dat migraine plaatsvond vanwege vergroting of verwijding van de bloedvaten. Maar nu beseffen neurologen dat dit niet het hele verhaal is. We weten nu dat de cascade die leidt tot migraine de zenuwen in de trigeminovascular pathway (TVP) omvat - de verzameling zenuwen die het gevoel in het gezicht regelen, evenals bijten en kauwen.
Wanneer TVP bijvoorbeeld wordt geactiveerd door de aanwezigheid van gluten, veroorzaakt het de afgifte van veel chemicaliŽn, waaronder histamine, een stof die immuuncellen produceren bij het reageren op letsel, allergische en ontstekingsgebeurtenissen. De TVP-zenuwen produceren ook een recent ontdekte trigger voor migraine; een eiwit genaamd calcitonine-gen-gerelateerd peptide (CGRP).
Wanneer CGRP wordt vrijgegeven, veroorzaakt dit de verwijding van bloedvaten in de hersenvliezen - de weefsellaag die de hersenen beschermt. Naarmate de bloedvaten verwijden, lekken ze water en eiwitten in de hersenvliezen, wat zwelling en irritatie veroorzaakt . De zwelling activeert de trigenimiale zenuwen die berichten doorsturen naar andere delen van de hersenen, inclusief de thalamus die de perceptie creŽert van pijn die wordt geassocieerd met een migraine.
In het afgelopen jaar heeft een nieuwe klasse medicijnen de FDA-goedkeuring gekregen voor de preventie van migraine. Deze medicijnen worden CGRP-monoklonale antilichamen genoemd en hebben bewezen een effectieve preventieve behandeling te zijn. Ze voorkomen dat het eiwit CGRP in zijn receptor terechtkomt.Wat te doen met voedseltriggers
Bij zowel glutengevoeligheid of coeliakie als migraine treedt er een ontstekingsproces op in het lichaam. Ik veronderstel dat de ontstekingsreactie op gluten het gemakkelijker maakt om de trigeminovasculaire route te activeren, waardoor een migraine wordt veroorzaakt. Er is nooit een groot onderzoek geweest naar hoe gluten precies migraine veroorzaken, en dit is iets dat ik hoop te onderzoeken in toekomstige studies.

https://www.shutterstock.com/image-vector/migraine-triggers-headache-infographic-flat-design-363739847


Doorgaans veroorzaakt een voedseltrigger een migraine binnen 15 minuten na blootstelling aan die stof.
Als iemand positief test op coeliakie of tarweallergie, is het antwoord eenvoudig: verwijder gluten uit het dieet. Dus de vraag rijst wanneer iemand negatief test, moeten we dan nog steeds gluten elimineren? Het is vaak het proberen waard, omdat er een aandoening is die niet-coeliakie glutengevoeligheid wordt genoemd.
Als iemand geen coeliakie heeft, maar lijdt aan symptomen van glutengevoeligheid, is een eliminatieonderzoek van gluten vaak nuttig om de frequentie of ernst van migraine te verminderen. De reden die ik vermoed is dat het verwijderen van gluten de kans op een ontstekingsreactie vermindert die de trigeminale zenuwen activeert en pijn veroorzaakt. Glutenverwijdering voor migraine is nog experimenteel.
We moeten de hele persoon in de geneeskunde behandelen. Dit omvat het kijken naar mogelijke triggers voor hoofdpijn en het doen van een eliminatiedieet kan nuttig zijn. Er zijn momenteel zoveel glutenvrije producten op de markt, die het verwijderen van gluten uit het dieet vergemakkelijken.
Dit artikel is gewijzigd om de definitie van coeliakie te verduidelijken.

Bronnen
Origineel:
https://theconversation.com/how-does-a-piece-of-bread-cause-a-migraine-126421

Bovenvermeld artikel ook te lezen via:
https://medicalxpress.com/news/2019-11-piece-bread-migraine.html26
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: Hebben glutenvrije gezinnen wel 2 broodroosters nodig?
« Laatste bericht door tine Gepost op december 19, 2019, 12:34:53  »
Dit zijn de meest recente aanbevelingen van kinderziekenhuizen uit Boston en Washington over kruisbesmetting met gluten in de keuken:

'Our take away messages from this study include:

- Products with visible contamination or gluten-containing ingredients should NEVER be eaten.

- If using the same knife with GF and gluten-containing foods, wash the knife before contact with the GF items. Do not use a knife with visible contamination.

- When cooking or preparing foods that are both gluten-containing and gluten-free, try to prepare the gluten-free item first and set aside away from the preparation area of the gluten-containing foods.

- Gluten-free pasta should not be cooked in water that has already been used to cook gluten-containing pasta.

- This study suggested that rinsing GF pasta after it was cooked in shared water may reduce gluten content. However, we do NOT recommend this rinsing-only protocol. Fresh clean water should be used to cook gluten-free pasta.

- It is important to ask at restaurants how they cook and heat up gluten-free pasta to ensure they are not using the same water used to prepare gluten-containing pasta.

- Cooking GF pasta in the same pot you have cooked gluten-containing pasta in is safe - as long as you have washed the pot and use fresh water.

- This helps us answer the frequently asked question, ďDo we need separate pots and pans?Ē The answer is no - as long as you wash items in between use so that there is no visible food residue.

- We do not have data about the use of shared colanders/pasta strainers. At this time, we continue to recommend that you get a separate colander for GF pasta given the difficulties in effectively cleaning colanders and the increased risk of gluten transfer.

- While a dedicated GF toaster is not mandatory, you still need to avoid visible contamination. You may decide that a separate toaster is best for your family. Conversely, you are not neglectful if you choose to use a shared toaster. This may come in handy when you are travelling or when at an occasional sleepover.'

https://www.celiackidsconnection.org/2019/10/19/are-your-gluten-free-toasters-toast/
27
Wat is Ďglutensensitiefí

Sommige mensen hebben klachten als ze producten met tarwe eten, maar hebben geen coeliakie en ook geen tarwe-allergie. Deze groep wordt glutensensitief genoemd (non celiac gluten sensitive, NCGS) of tarwesensitief (non celiac wheat sensitive, NCWS).

Hoeveel mensen zijn glutensensitief

Er zijn geen goede cijfers over hoeveel mensen hier last van hebben. Geschat wordt dat het om ongeveer 1 procent van de bevolking gaat.

Om welke klachten gaat het

Veelgenoemde klachten zijn buikpijn, een opgeblazen buik, overgeven, diarree, obstipatie, hoofdpijn, vermoeidheid, huidklachten, een doof gevoel in armen of benen, neuropsychische klachten, voedingstekorten en ataxie. Dergelijke klachten komen ook voor bij mensen met coeliakie en een tarwe-allergie.

Welke marker vonden de Italianen

Italiaanse onderzoekers vroegen glutensensitieve patiŽnten met buikklachten om mee te doen aan onderzoek naar de ziekte. Ze onderzochten het bloed en het darmweefsel (biopten) van deze patiŽnten. Bepaalde typen microRNA (macromoleculen die de functies van lichaamscellen aansturen) bleken vaker aanwezig in bloed en darmen. Zes a zeven macromoleculen komen vaker voor bij mensen die glutensensitief zijn dan bij gezonde controles. Met het type microRNA hsa-miR-30e-5p kunnen de wetenschappers ongeveer 80 procent van de glutensensitieve patiŽnten opsporen. Ze kunnen ook op basis van het microRNA profiel zien wie coeliakie heeft. En wie geen van beide aandoeningen heeft. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen deze maand in Plos One.

Is deze methode al bruikbaar in de praktijk

De methode is nog niet klaar voor gebruik in ziekenhuizen. Eerst moeten andere onderzoeken volgen, met grotere groepen patiŽnten, ook in andere landen, en met patiŽnten die verschillende soorten klachten hebben. De ontregelde microRNAís wijzen in de richting van een verstoord immuunsysteem, zoals dat ook wordt gesignaleerd bij MS, lupus, de ziekte van SjŲgren en andere auto-immuunaandoeningen.

Objectieve marker

De onderzoekers verwachten dat de marker objectief kan bepalen of iemand glutensensitief is. Op dit moment zijn er veel mensen die gluten vermijden, omdat ze menen dat het gezonder is. Maar er kan ook een Ďnocebo effectí optreden: als je verwacht dat je je beter voelt als je iets aan je dieet verandert, gebeurt dit ook. De nieuwe Ďmarkerí kan dan uitkomst bieden. In de praktijk blijkt dat slechts een klein deel van de patiŽnten die tarwe op eigen initiatief vermijden vanwege hun gezondheid, daar echt ziek van wordt, als ze een dubbelblinde provocatietest uitvoeren (dat wil zeggen: een periode wel gluten eten, gevolgd door een periode geen gluten eten, of andersom; als in de glutenperiode beduidend meer klachten zijn, is iemand werkelijk glutensensitief).

Komt het door gluten?

Het is niet duidelijk welk bestanddeel van tarwe mogelijk klachten uitlokt. Het kan gaan om gluten, ATIs (natuurlijke bescherming van de plant tegen plagen), FODMAPs (met name fructanen) of nog iets anders. Sterker nog, de onderzoekers vragen zich af of een eetpatroon met gluten wel verband houdt met het veranderde microRNA profiel van glutensensitieve patiŽnten. Dat is nog niet zeker. Het kan ook zo zijn dat de veranderingen in het microRNA los staan van wat iemand eet. Vervolgonderzoek moet daar duidelijkheid in scheppen.


PLoS One. 2019 Dec 13;14(12):e0226478. doi: 10.1371/journal.pone.0226478. eCollection 2019.
An explorative study identifies miRNA signatures for the diagnosis of non-celiac wheat sensitivity.
Clemente E1,2, Efthymakis K2,3, Carletti E1,2, Capone V1,2, Sperduti S1,2, Bologna G2,3, Marchisio M2,3, Di Nicola M1, Neri M2,3, Sallese M1,2.

Non-celiac wheat sensitivity (NCWS), also referred to as non-celiac gluten sensitivity, is a recently described disorder triggered by wheat/gluten ingestion. NCWS elicits a wide range of symptoms including diarrhoea, intestinal discomfort, and fatigue in analogy with other wheat/gluten-related disorders and celiac disease in particular. From the pathological standpoint, NCWS patients only have a slight increase of intraepithelial lymphocytes, while antibodies to tissue transglutaminase (tTG) and villous atrophy, otherwise diagnostic features of celiac disease, are absent. To date, the diagnosis of NCWS relies on symptoms and exclusion of confounding diseases, since biomarkers are not yet available. Here, the expression levels of selected miRNAs were examined in duodenal biopsies and peripheral blood leukocytes collected from newly diagnosed patients with NCWS and, as controls, from patients with celiac disease and gluten-independent gastrointestinal problems. We identified a few miRNAs whose expression is higher in the intestinal mucosa of patients affected by NCWS in comparison to control patients affect by gluten-independent dyspeptic symptoms (Helicobacter pylori-negative) and celiac disease. The present study provided the first evidence that NCWS patients have a characteristic miRNA expression patterns, such peculiarity could be exploited as a biomarker to the diagnosis of this disease.

PMID: 31834915 DOI: 10.1371/journal.pone.0226478
28
Er staan 230 'clinical trials' met medicijnen en behandelingen geregistreerd voor coeliakie in de VS, daar komt er vast wel 1 (of 2) uitrollen waar coeliakiepatiŽnten in de toekomst iets aan hebben.

https://clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=celiac+disease&term=&cntry=&state=&city=&dist=
29
Jazeker,  hopelijk komt er ook ooit een oplossing of in ieder geval iets wat de boel wat makkelijker maakt.
30
Gelukkig maar, toch?
Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10