Recente berichten

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: 'Glutenpil' nu ook te koop in Nederland
« Laatste bericht door tine Gepost op juli 19, 2020, 17:16:00  »
Inmiddels kun je al niet meer spreken over 'de' glutenpil, want de glutenpillen buitelen over elkaar, er komen er steeds meer bij die het enige aantoonbaar werkzame enzym Tolerase G bevatten (met AN-PEP) afkomstig van DSM (en ontwikkeld in samenwerking met het LUMC).

Deze nieuwe pillen zijn op het toneel verschenen, leert een snelle search op Google (en het zullen zeker niet de enige zijn):
- Gluten Rid van Swanson
- Digest Ease van Clinicians
- Glutamatil van Exendo
- Gluten Verdauungshelfer van Mivolis (Duitsland)
- Gluteostop

En deze zijn al een paar jaar te koop in de VS:
- GlutnGo van Brickerlabs
- SpectraZyme GlutenDigest (Metagenomics)
- GliadinX
12
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Tarwe bevat niet mťťr gluten dan in het verleden
« Laatste bericht door tine Gepost op juli 12, 2020, 20:52:38  »
Nog niet zo lang geleden was het een populaire mening op sociale media, internet en in boeken zoals Broodbuik (Wheat Belly): tarwe zou zodanig geteeld, veredeld, geselecteerd en zelfs genetisch gemodificeerd zijn dat er meer gluten in zit dan ooit tevoren. Hierdoor zouden meer mensen coeliakie ontwikkelen of glutensensitief zijn. Duitse onderzoekers tonen aan dat dat een mythe is. Ze onderzochten tarwe van vůůr de tweede wereldoorlog en vergeleken dat met meer recente soorten tarwe die in Duitsland worden geteeld. In totaal analyseerden ze de eiwitten in 60 soorten tarwe uit de periode 1891-2010. Belangrijkste uitkomst: in dat tijdvak blijft de totale hoeveelheid gluten in tarwe gelijk. Wel neemt de hoeveelheid gliadine af en de hoeveelheid glutenine toe. Maar aangezien de hoeveelheid gluten in een graan een simpele optelsom is van gliadine en glutenine, blijft de totale hoeveelheid gluten, waar coeliakiepatiŽnten ziek van worden, gelijk. Ook twee andere eiwitten, die verantwoordelijk zijn voor de reactie bij mensen met een tarwe-allergie, albumine en globuline, zitten in oudere tarwerassen net zo goed als in nieuwe tarwerassen. De hoeveelheid van die eiwitten in tarwe is niet geleidelijk toegenomen. Tarweplanten zijn in de loop van de jaren kleiner geworden en de graantjes zitten verder uit elkaar in een aar. Dat is fijn voor de boer, en handig voor de graanverwerkende industrie. Telers en veredelaars hebben tarwe geselecteerd met een hogere opbrengst die minder snel ten prooi valt aan insecten en plagen. Wat nog het meeste effect heeft op de verhouding van de eiwitten in de plant is het oogstjaar. Onder invloed van de weersomstandigheden, de bodem en de bemesting verandert de verhouding tussen de verschillende eiwitten in de tarwegranen. Dezelfde soort tarwe kan het ene jaar een iets ander pakket eiwitten bevatten dan het andere jaar. Al met al is er geen reden om aan te nemen dat moderne tarwe meer mensen ziek maakt dan vroegere soorten tarwe, schrijven de Duitse onderzoekers. De eiwitsamenstelling van tarwe kan niet verklaren waarom meer mensen coeliakie ontwikkelen of glutensensitief zijn. 

J Agric Food Chem 2020 Jul 10.
Wheat ( Triticum aestivum L.) Breeding From 1891 to 2010 Contributed to Increasing Yield and Glutenin Contents but Decreasing Protein and Gliadin Contents
Darina Pronin, Andreas BŲrner, Hans Weber, Katharina Anne Scherf

Epidemiologic studies suggest an increasing prevalence of celiac disease and nonceliac gluten/wheat sensitivity. With wheat proteins being the main triggers, changes in wheat protein composition are discussed as potential cause. The goals of breeding towards increased yield and resistance might have inadvertently contributed to a higher immunostimulatory potential of modern compared to old wheat cultivars. Therefore, agronomic characteristics, protein content and gluten composition of 60 German winter wheat cultivars first registered between 1891 and 2010 grown in three years were analyzed. While plant height and spike density decreased over time, yield and harvest index increased. The protein and gliadin contents showed a decreasing trend, whereas glutenin contents increased, but there were no changes in albumin/globulin and gluten contents. Overall, the harvest year had a more significant effect on protein composition than the cultivar. At protein level, we found no evidence to support an increased immunostimulatory potential of modern winter wheat.

 doi: 10.1021/acs.jafc.0c02815. Online ahead of print.PMID: 32648759
13
Coeliakie / Re: Vage streep verovan testen..
« Laatste bericht door tine Gepost op juli 12, 2020, 15:50:06  »
Wat je het beste kunt doen is naar je huisarts gaan met deze test. De Verovan test geeft alleen maar aan of je 'positief' test op coeliakie, of 'negatief'. Maar de huisarts kan een nauwkeuriger bloedtest aanvragen, die ook kan meten hoe hoog je antistoffen precies zijn. En daar staat dan ook bij wat de normale waarde is (de grens tussen positief en negatief). Is de test van de huiarts ook positief, dan krijg je een doorverwijzing naar de mdl-arts. Die gaat een darmonderzoek uitvoeren, om te kijken hoe je darmen eruit zien. Wel is het belangrijk al die tijd gluten te blijven eten. En als je inderdaad coeliakie hebt, vind ik het heel knap dat je dat zelf uitgevogeld hebt!

Overigens is het goed als de arts ook nakijkt of je vitaminetekorten hebt, zoals een tekort aan ijzer, calcium B12 of vitamine D, dat komt vaak voor bij coeliakie. En als je al heel lang klachten hebt, wordt soms ook getest hoe je botten eraan toe zijn met een DEXA scan, die meet de botdichtheid en of je osteoporose hebt. Ik hoop voor jou dat je snel duidelijkheid hebt, en dat je van je klachten verlost wordt! Kijk ook even op de site van de coeliakievereniging, www.glutenvrij.nl. Succes verder!
 
O ja, ook nog belangrijk: niet iedereen met coeliakie heeft een positieve bloedtest! Vooral bij volwassenen kan de bloedtest negatief zijn, terwijl de darmen toch beschadigd zijn. Dus je had 15 jaar geleden al naar de mdl-arts doorgestuurd moeten worden...5 tot 15 % van de coeliakiepatiŽnten heeft geen TTG antistoffen in het bloed. Maar wel beschadigde darmen bij de diagnose. En die herstellen door een glutenvrij dieet.

Tot slot: at je veel volop gluten toen je je bloed ging testen? Dat maakt ook nog verschil. Je krijgt de beste uitslag als je minimaal 2 maaltijden met gluten eet op een dag.

Hier vind je een overzicht van klachten die voorkomen bij coeliakie http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26226.msg660993#msg660993
14
Coeliakie / Vage streep verovan testen..
« Laatste bericht door Heleen4 Gepost op juli 11, 2020, 17:08:40  »
Hallo,
Na 15 jaar geleden niet glutenintolerant te zijn getest, gisteren toch maar weer eens een test gedaan vanwege klachten die mijn leven beheersen.
Twee testen van verovan geven binnen afleestijd een heel vaag streepje.
Geldt bij de coeliakie test (net als bij zwangerschapstests) Ď een streep is een streep?í?
Ik ben er een beetje nerveus van, het zou zoveel verklaren..
15
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Coeliakie aantonen via de geur van urine
« Laatste bericht door tine Gepost op juli 08, 2020, 20:45:46  »
Poolse onderzoekers ontwikkelen een methode om coeliakie aan te tonen via de geur die urine uitscheidt. Ze onderzochten urinemonsters van drie kinderen van 4 en 5 jaar met coeliakie, en vergeleken die met urinemonsters van gezonde kinderen. In de toekomst kunnen apparaten de urine 'ruiken' voorspellen wie coeliakie heeft en wie niet, schrijven ze. Dit kan een handig hulpmiddel worden voor de diagnose van coeliakie. Op dit moment wordt coeliakie vaker niet dan wel ontdekt. 

https://link.springer.com/article/10.1134/S1061934820060088
16
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: Wazig zien door coeliakie
« Laatste bericht door tine Gepost op juli 07, 2020, 16:43:20  »
Gelukkig krijgen artsen steeds meer 'oog' voor niet-buik-klachten van coeliakiepatiŽnten ;)

In het verleden lag de nadruk vooral op de darmen en nu roeren allerlei andere disciplines zich, van tandartsen tot neurologen, cardiologen, reumatologen, dermatologen, oogartsen etc. Ik vind dat wel vooruitgang! Alleen de kno-artsen mis ik nog, terwijl een verstopte neus, geirriteerde oren en slijm in de keel ook gerelateerd zijn aan het eten van gluten hier in huis.

Dit is de nieuwste definitie van coeliakie, waarin zowel de dunne darm wordt genoemd als allerlei andere organen die aangetast kunnen worden:

Coeliac disease is a chronic, multi-organ autoimmune disease that affects the small-bowel in genetically predisposed persons precipitated by the ingestion of gluten.

Ofwel:
1. coeliakie is een chronische ziekte, het gaat dus niet meer over
2. er zijn meer organen bij betrokken (multi-orgaan-ziekte)
3. het is een auto-immuunziekte: het eigen lichaam valt gezond weefsel aan en maakt dat kapot
4. de ziekte heeft effect op de dunne darm, die ontstoken raakt en waarbij de darmvlokken korter worden, zodat de opname van voedingsstoffen in gevaar komt
5. patiŽnten hebben bepaalde genen waardoor ze vatbaar zijn voor coeliakie (m.n. HLA-DQ2 en HLA-DQ8 maar daarnaast ook andere genen)
6. coeliakie ontstaat alleen bij iemand die gluten eet (mensen die rijst eten als hoofdmaaltijd of mais of gierst zullen geen coeliakie ontwikkelen)

 https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/2050640619844125
17
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: Wazig zien door coeliakie
« Laatste bericht door misshilde Gepost op juli 06, 2020, 23:50:05  »
Ja ik krijg ook wazig zicht bij glutenfout Tine.
18
Glutenvrij kopen, koken/bakken en eten / Re: tips voor glutenvrij aankomen in gewicht
« Laatste bericht door tine Gepost op juli 05, 2020, 14:02:30  »
Zo ging het bij ons ook. Ik maakte een afspraak bij de kinderarts omdat de rest van de klas omhoog schoot maar mijn zoon de eerste jaren van de middelbare school bleef steken met zijn groei. Ik hoefde een paar jaar op rij geen nieuwe kleren te kopen. Achteraf gezien maakte ik me onnodig zorgen, want hij schoot toch omhoog. Alleen op een later tijdstip dan de rest van de klas. En dat kwam ik ook tegen in de medische literatuur: kinderen met een auto-immuunziekte zoals coeliakie groeien vaak wat later en belanden ook vaak wat later in de puberteit, ze zijn wat trager in hun ontwikkeling gemiddeld genomen. Hier ging mijn zoon op zijn 15e opeens de lucht in (hij werd langer dan ik ooit had verwacht en groeide ons voorbij) maar bleef qua gewicht steken op dat van de basisschool. Wat hier goed hielp is wat Koekie ook al schrijft: volle melk, volle yoghurt, slagroom, roomboter. En veel noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, ik maak granola met gedroogd fruit erdoor, kokos kan ook, jij kunt ook zaden en pitten toevoegen, en honing als ze dat lust). Ruim vlees (gebraden in roomboter, frietjes ook in roomboter en mayo van olijfolie). En zo veel mogelijk eetmomenten benutten. Dus altijd tussendoortjes, geen eetmoment overslaan. In de zomer veel vers fruit (dan wordt mijn zoon standaard een kilo zwaarder). En zoveel mogelijk volkoren glutenvrije granen. Die mogelijkheid hebben wij helaas niet (of niet meer; ik kan geen granen vinden met 0 ppm gluten) maar jij wel: teff, haver, zilvervliesrijst, quinoa, volkoren mais etc. Dus geen brood met 'zetmeel' daar zit qua voedingswaarde nauwelijks iets in. Maar wel met meel. bv. havermoutpap, boekweitpannekoeken (half boekweitmeel, half Doves Farm rijstmeel), Yam haverbrood etc. Hopelijk wil ze nieuwe dingen proberen! Misschien samen wat experimenteren en in de keuken staan. En voor de rest: een bezoekje aan de diŽtist kan ook nieuwe inzichten opleveren. Succes!
     
19
Glutenvrij kopen, koken/bakken en eten / Re: tips voor glutenvrij aankomen in gewicht
« Laatste bericht door koekie8 Gepost op juli 04, 2020, 23:29:00  »
Ik raad je aan om hiervoor naar een diŽtist te gaan.

Als basis kun je hanteren: voedt wel, vult niet. Een hele bak groente eten is gezond, maar zorgt ook voor een volle buik en een langdurig verzadigd gevoel, terwijl het maar weinig calorieŽn levert. De kunst is om voeding toe te voegen die minder ruimte inneemt in de buik, maar wel veel calorieŽn bevat.
Enkele voorbeelden: eet pindakaas of notenpasta in plaats van jam. Eet volvette kaas in plaats van smeerkaas. Doe een lepel kokosolie door een smoothie. Eet bijvoorbeeld boterhamworst in plaats van kipfilet op brood. Eet elke dag een handje noten.
Pure chocolade is gezond en levert mooi wat calorieŽn.

50 jaar geleden moest mijn oma wat verzinnen voor mijn tante om aan te komen. Ze at veel, maar bleef erg dun (ze had overigens geen coeliakie). Zonder de kennis van nu deed ze ongeslagen slagroom door het eten van mijn tante. Dat voegde calorieŽn toe. Slagroom door de pap, door de stamppot, in de koffie, .... Tja, ik zeg niet dat ik het aanraad. Maar wil aangeven dat er vast meerdere wegen zijn die naar Rome leiden.

Succes gewenst!
20
Glutenvrij kopen, koken/bakken en eten / tips voor glutenvrij aankomen in gewicht
« Laatste bericht door Baloo Gepost op juli 04, 2020, 22:56:00  »
Hoi allemaal, onze oudste (11) heeft sinds drie jaar coeliakie. Het eerste jaar glutenvrij sprong haar gewicht omhoog, gelukkig, want ze was veel te dun. Maar haar lengte sprong niet mee. De arts zei dat de lengte altijd wat achterblijft en dat het later misschien bijtrekt.
Nu is ook het gewicht weer omlaag gegaan, ze is klein voor haar leeftijd en dun voor haar lengte. Ik denk erover om weer bij de kinder-mdl arts langs te gaan (we hoeven pas weer in januari eigenlijk).
Ondertussen zou ik graag willen proberen of we met haar dieet een toename in gewicht en lengte kunnen bevorderen. Ik weet dat jullie geen specifieke adviezen over mijn kind kunnen geven, maar hoor graag wat voor anderen goed gewerkt heeft. Wat is lekker en zo voedzaam dat je er van groeit? Wat werkte bij jullie goed?
Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10