Recente berichten

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10
11
Het assortiment is idd groot. Mijn ervaring is, dat er tijdens de markten veel producten doorheen gaan die tegen de houdbaarheidsdatum zitten dus dat is zeker iets om in de gaten te houden. Ook bij aanbiedingen door het jaar heen is dat trouwens vaak zo dus wat meer voorraad kopen is dan niet zo zinvol
12
De Belgische maagdarmleverarts Danny de Looze is de tel kwijtgeraakt van het aantal patiŽnten dat geen gluten en lactose meer eet, schrijft hij zijn boek ĎLactose, gluten en coí. Mensen schrappen het uit hun menu, vaak zonder dat hun buikklachten verdwijnen. Meestal is er iets anders aan de hand, meent hij. Vooral door voedingsvezels kunnen mensen met overgevoelige darmen in de problemen raken.

Een gezond mens kan eten wat-ie wil. Maag en darmen raken niet snel overstuur. Maar zoín twintig procent van de bevolking heeft last van overgevoelige darmen (ook wel het prikkelbare darm syndroom genoemd). Als deze patiŽnten veel vezels eten, via volkoren granen, groente, fruit, peulvruchten, noten en zaden, veroorzaakt dat buikklachten. Dat komt omdat vezels niet door de dunne darm worden afgebroken, maar grotendeels onverteerd in de dikke darm aankomen, waar bacteriŽn aan de slag gaan om ze te vergisten. Hierdoor ontstaat gas. Het gevolg? Een vol gevoel, een opgeblazen buik, winderigheid, rommelingen, diarree, verstopping en buikpijn, bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Dit zit het dagelijks functioneren behoorlijk in de weg. Het tegenstrijdige is dat het eten van vezels juist wordt aangeraden vanwege de aantoonbare voordelen voor de gezondheid. Mensen die vezelrijk eten, leven doorgaans langer en hebben minder kans op hart- en vaatziekten, een beroerte, diabetes type 2 en darmkanker. Gemiddeld eten mensen in Nederland en BelgiŽ zoín 20 gram vezels per dag. Dat is nog veel te weinig, menen voedingsexperts. Voor een goede gezondheid wordt 30 tot 40 gram vezels aanbevolen. Vezels zitten in plantaardige producten en niet in dierlijke producten. De Looze merkt dat mensen steeds gezonder zijn gaan leven en bewuster met voeding omgaan. Als ontbijt wordt vaker havermout gegeten, en wit brood wordt ingeruild voor volkoren brood. Hierdoor zullen maagdarmleverartsen het steeds drukker krijgen, voorspelt hij. Het is de onvoorziene schaduwkant van een gezonder voedingspatroon. Mensen met overgevoelige darmen moeten oppassen dat ze geen overdaad aan vezels naar binnen werken.

Praktische tips

Het boek van De Looze geeft een goed beeld van de klachten waarmee patiŽnten bij een maagdarmleverarts aankloppen, en koppelt dat aan praktische tips: wat te doen tegen diarree,  verstopping of brandend maagzuur bijvoorbeeld. Ook legt hij uit hoe je gezond kunt eten, en dat niet iedereen melk en gluten hoeft te laten staan. Zeker als je geen klachten hebt, is daar geen reden toe; je kunt er zelfs je gezondheid mee schaden als je te weinig volkoren granen en vitamines binnenkrijgt en te veel vet en suiker. Glutenvrij eten is wel nodig voor patiŽnten met coeliakie (In BelgiŽ gaat het om 1 op de 200 volwassenen, in Nederland zijn dat er 1 op de 250) en voor patiŽnten die glutensensitief zijn. Of de laatste groep ook elk kruimeltje brood moet vermijden weten we nog niet. Verder is 5 tot 10 procent van de westerse bevolking intolerant voor lactose.

Donorpoep

In medische kring verwierf De Looze vooral bekendheid dankzij poeptransplantaties. Enkele jaren geleden hielp hij een sterk verzwakte patiŽnt met een bacteriŽle infectie in zijn darmen weer op de been door via een neussonde donorpoep van diens negenjarige dochtertje bij hem in te brengen. Daarna volgden poeptransplantaties bij patiŽnten met het prikkelbare darmsyndroom. Aanvankelijk boekte zestig procent van de patiŽnten vooruitgang, maar een jaar later waren de meesten weer terug bij af. De Looze vermoedt dat er bepaalde Ďsuperdonorení bestaan van wie de poep veel gunstige eigenschappen heeft. Het is echter nog te vroeg om poeptransplantaties aan te bieden als standaard behandeling bij patiŽnten met het prikkelbare darm syndroom.

De Looze, Danny (2019). Lactose, gluten en co. Over hoe belangrijk voeding is voor je maag en darmen en welke mythes daarover de ronde doen. Gent, BelgiŽ: Borgerhoff & Lamberigts 
https://www.bol.com/nl/p/lactose-gluten-en-co/9200000104756444/
13
Hier ligt heel weinig van de nieuwe producten, in de vriezer ligt haast niets meer, geen lekkerbekjes, vissticks en andere diepvries producten dat vind ik erg jammer :(
14
Beetje ver weg voor mij, ben er al een keer geweest ze hebben een enorm groot assortiment
15
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: 'Glutenpil' nu ook te koop in Nederland
« Laatste bericht door tine Gepost op november 14, 2019, 16:41:37  »
Fijn dat je het goed besproken hebt en dat ze van de hoed en de rand wist. Idd eerst maar eens goed wennen aan het dieet. Kan ze later alsnog als ze groter is kijken wat ze ermee kan.

Ik verwacht niet dat er (door de fabrikant) onderzoek gedaan zal worden naar de ervaringen met AN-PEP/ Tolerase-G, nu het al op de markt is (wat erg jammer is).

En het eerste jaar glutenvrij is echt een tropenjaar, er komt zoveel op je af, eerst daar maar aan wennen en mee leren omgaan. Dat is al lastig genoeg. Gelukkig raken jullie er steeds beter in thuis. En hopelijk gaat het steeds beter met je dochter en haar dieet.

Een beetje hulp om sterker in je schoenen te staan kan geen kwaad. Begon mijn kinderarts ook al over, toen ze net de diagnose had verteld, zoon was nog maar 1 jaar oud, dat ik niet moest schromen om op enige tijd, vooral rond de puberteit, als het mentaal moeilijker zou kunnen zijn, hulp van buitenaf in te schakelen. Dat kan toch weer een beetje lucht geven.
16
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: 'Glutenpil' nu ook te koop in Nederland
« Laatste bericht door Gieneke Gepost op november 14, 2019, 14:46:43  »
Nou uitgebreid over de gluterase gehad.  Ze kende ze en wist me er vanalles over te vertellen,  eigenlijk de dingen die ik hier op het forum ook al gelezen had. 
Er waren 2 redenen waarom ze ze ons niet zou aanraden. De eerste was dat er nog onvoldoende studie was gedaan naar de pil en kinderen.  Ze weten niet wat het lange termijn effect zou zijn,  alhoewel ze niet erg onder de indruk was van de vulstoffen enz. Maar zolang niet met kinderen getest was vond ze het geen goed idee.
2e punt was dat wij volwassenen er anders mee omgaan dan kinderen en ze zou niet willen dat een kind afhankelijk werd van zo'n pil om naar feestjes te durven of uit eten gaan. 

Al met al begreep ze mij,  andersom ik haar ook. Dus ik ga ze niet bestellen .
Mijn dochter krijgt al een tijdje therapie om met haar misselijkheid om te gaan en dat gaat heel goed.
Dus misschien dat ze haar angst wel mee kan behandelen dus dat ga ik vragen de volgende keer.
17
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: 'Glutenpil' nu ook te koop in Nederland
« Laatste bericht door tine Gepost op november 13, 2019, 14:47:10  »
Heel verstandig! Ik ben benieuwd.
18
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: 'Glutenpil' nu ook te koop in Nederland
« Laatste bericht door Gieneke Gepost op november 13, 2019, 09:57:30  »
Nou als ik ze bestel dan is het de gluterase,  maar ik heb vandaag een afspraak met de mdl arts en ga het eerst eens in de groep gooien. 
Als we het gebruiken zal het sporadisch zijn bij bv een feestje,  de dingen waar ze nu nog wat angstig voor is.
19
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: 'Glutenpil' nu ook te koop in Nederland
« Laatste bericht door tine Gepost op november 13, 2019, 09:19:16  »
Ik zag een tweede fabrikant van de 'glutenpil' namelijk Exendo, daar heet deze 'Glutamil, met iets andere hulpstoffen. https://exendo-epigenomics.com/product/glutamatil-met-tolerase-g-60-caps/ Ik ben wat verbaasd over de lactobacillus ik weet niet of dat voor mensen met een verzwakt immuunsysteem geschikt is (kan een ontsteking van het hart veroorzaken volgens Wikipedia).
 

In de VS zijn dit de pillen met Tolerase G:
- GlutnGo (Bricker Labs)
- SpectraZyme GlutenDigest (Metagenomics)
20
In de meeste landen is haver toegestaan in een glutenvrij dieet, zolang de haver maar niet besmet is met tarwe, rogge en gerst. In AustraliŽ en Nieuw-Zeeland gelden andere regels. CoeliakiepatiŽnten in deze landen eten (nog) geen haver. Eerst wil men zeker weten of haver wel veilig is. En als sommige coeliakiepatiŽnten het niet verdragen -waar het wel naar uitziet- willen ze een test ontwikkelen om dat aan te tonen. Zodat patiŽnten dat niet zelf, met trial & error, hoeven uit te vinden. Uit eerder onderzoek bleek dat 8 % van de coeliakiepatiŽnten een immuunreactie heeft als ze haver eten (aangetoond in het bloed). Nieuw onderzoek moet aan het licht brengen of er een veilige dosis bestaat en of de ene soort haver beter wordt verdragen dan de andere.

Avenine

Haver bevat avenine eiwitten, deze eiwitten lijken op de gluten eiwitten in tarwe, rogge en gerst. Wie haver eet, krijgt maar een heel klein beetje van die avenine eiwitten binnen. Havermeel bestaat namelijk slechts voor 1 % uit avenine eiwitten. Australische onderzoekers willen testen of het lichaam van coeliakiepatiŽnten reageert op deze avenine eiwitten. Je zou denken, laat een groep coeliakiepatiŽnten een kommetje haver eten, of misschien twee, en kijk wat er gebeurt. Maar haver bevat allerlei andere bestanddelen, zoals suikers (oa fructanen) en vezels. Die kunnen het beeld verstoren. Bovendien zouden coeliakiepatiŽnten maar liefst 300 tot 700 gram haver moeten eten, om aan te tonen wat het effect is van de avenine eiwitten. Dat is veel te veel. Daarom hebben Australische onderzoekers een pure vorm van avenine eiwitten uit haver gehaald. Ze isoleerden 2 kilo avenine eiwitten uit 400 kilo haver. Met deze avenine eiwitten willen ze experimenten uitvoeren onder proefpersonen met coeliakie.


Front Nutr. 2019 Oct 15;6:162. doi: 10.3389/fnut.2019.00162. eCollection 2019.
Preparation and Characterization of Avenin-Enriched Oat Protein by Chill Precipitation for Feeding Trials in Celiac Disease.
Tanner G1, JuhŠsz A2, Florides CG3, Nye-Wood M2, Bťkťs F4, Colgrave ML2, Russell AK5,6, Hardy MY5,6, Tye-Din JA5,6,7,8.

The safety of oats for people with celiac disease remains unresolved. While oats have attractive nutritional properties that can improve the quality and palatability of the restrictive, low fiber gluten-free diet, rigorous feeding studies to address their safety in celiac disease are needed. Assessing the oat prolamin proteins (avenins) in isolation and controlling for gluten contamination and other oat components such as fiber that can cause non-specific effects and symptoms is crucial. Further, the avenin should contain all reported immunogenic T cell epitopes, and be deliverable at a dose that enables biological responses to be correlated with clinical effects. To date, isolation of a purified food-grade avenin in sufficient quantities for feeding studies has not been feasible. Here, we report a new gluten isolation technique that enabled 2 kg of avenin to be extracted from 400 kg of wheat-free oats under rigorous gluten-free and food grade conditions. The extract consisted of 85% protein of which 96% of the protein was avenin. The concentration of starch (1.8% dry weight), β-glucan (0.2% dry weight), and free sugars (1.8% dry weight) were all low in the final avenin preparation. Other sugars including oligosaccharides, small fructans, and other complex sugars were also low at 2.8% dry weight. Liquid chromatography tandem mass spectrometry (LC-MS/MS) analysis of the proteins in these preparations showed they consisted only of oat proteins and were uncontaminated by gluten containing cereals including wheat, barley or rye. Proteomic analysis of the avenin enriched samples detected more avenin subtypes and fewer other proteins compared to samples obtained using other extraction procedures. The identified proteins represented five main groups, four containing known immune-stimulatory avenin peptides. All five groups were identified in the 50% (v/v) ethanol extract however the group harboring the epitope DQ2.5-ave-1b was less represented. The avenin-enriched protein fractions were quantitatively collected by reversed phase HPLC and analyzed by MALDI-TOF mass spectrometry. Three reverse phase HPLC peaks, representing ~40% of the protein content, were enriched in proteins containing DQ2.5-ave-1a epitope. The resultant high quality avenin will facilitate controlled and definitive feeding studies to establish the safety of oat consumption by people with celiac disease.

PMID: 31681788 PMCID: PMC6803533 DOI: 10.3389/fnut.2019.00162

Pagina's: 1 [2] 3 4 ... 10