Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Info voor de supergevoeligen / Re: Zelf kokosolie en kokosmelk maken
« Laatste bericht door tine Gepost op december 03, 2020, 21:34:59  »
De 'biet' was groenig aan de buitenkant (en wit van binnen), dus ik twijfelde, kwam er met Google niet uit, gelukkig waren het toch suikerbieten. En ik heb contact gehad met de boer, ik mocht er nog een stapel oogsten, superaardig van hem!

Dat is een leuke oliepers! Maar eigenlijk hoop ik dat ik nog een soort olie of boter tegenkom die we verdragen. Lukt dat niet, dan is dit wel een optie, dank voor de tip!

Maar nu eerst nog 20 suikerbieten verwerken.  :roll: :koken:
2
Info voor de supergevoeligen / Re: Zelf kokosolie en kokosmelk maken
« Laatste bericht door Christine Gepost op december 02, 2020, 13:59:02  »
Ik ken iemand die zelf een oliepers heeft ontwikkeld waar je olie mee kan persen uit pitten zaden etc. Ze gaan de hele wereld over. Het schijnt heel goed te werken.
bijv ook voor kokosolie.  https://piteba.com/nl/content/14-werking-oliepers-hoe-pers-je-olie-uit-zaden-noten
3
Info voor de supergevoeligen / Re: Zelf kokosolie en kokosmelk maken
« Laatste bericht door Christine Gepost op december 02, 2020, 13:44:54  »
een suikerbiet is veel witter van kleur en smaakt zoeter. een voederbiet is oranje/rood en smaakt wateriger.
4
Info voor de supergevoeligen / Re: Zelf kokosolie en kokosmelk maken
« Laatste bericht door Sofietje Gepost op november 30, 2020, 20:04:25  »
Fijn dat het gelukt is! Eet smakelijk!
5
Info voor de supergevoeligen / Re: Zelf kokosolie en kokosmelk maken
« Laatste bericht door marianne Gepost op november 30, 2020, 17:07:19  »
wat een goed idee zeg van die suikerbieten. :duimop:
6
Info voor de supergevoeligen / Re: Zelf kokosolie en kokosmelk maken
« Laatste bericht door tine Gepost op november 30, 2020, 14:55:59  »
Het is gelukt met de suikerbieten! Ik heb er op goed geluk 2 uit de grond gehaald, al wist ik niet of ik voederbieten of suikerbieten had (en ik kon de boer niet vinden). Thuis geproefd, het smaakte zoet, dus gelukkig suikerbieten meegenomen. Ze zijn flink aan de maat, wel 3 kilo. En 1 knol wordt een jampotje suikerstroop (eigenlijk melasse en suiker). Goedgekeurd door zoon voor op zijn pannenkoeken. Nu nog wat nieuwe knollen scoren voordat ze worden geoogst.
7
Info voor de supergevoeligen / Re: Zelf kokosolie en kokosmelk maken
« Laatste bericht door tine Gepost op november 27, 2020, 16:14:00  »
Wat een goed idee, ik kon er eerder niets over vinden op internet, maar nu wel! Morgen eens een rondje fietsen op zoek naar suikerbieten

Ik vond dit filmpje https://www.youtube.com/watch?v=vlqK0oLVg_s&feature=emb_title&ab_channel=KenFrench

Mijn zoon was niet zo extreem gevoelig op de basisschool (wel glutenvrij, tarwezetmeelvrij en mdg-vrij) dat kwam pas toen hij in de puberteit belandde, ik hoop dat jouw kind 'gewoon' glutenvrij kan zijn, of dat er medicijnen oid komen in de toekomst.

Dank!
8
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / DNA analyse van darmbiopten vertelt wie coeliakie heeft
« Laatste bericht door tine Gepost op november 23, 2020, 18:46:32  »
Kunstmatige intelligentie is tot veel in staat. Voer een computer met data, in dit geval van darmbiopten van mensen met en zonder coeliakie, en de computer slaat aan het rekenen, ordenen en rangschikken. Op basis van het DNA uit darmbiopten, kan de computer aanwijzen wie coeliakie heeft en wie niet. Zelfs als iemand al 6 maanden glutenvrij eet. Dit kan helpen bij de diagnose van coeliakie, vooral bij moeilijke gevallen waarbij de bloedtest die coeliakie antistoffen meet en de beoordeling van darmbiopten door de patholoog niet overeenkomen (de een positief, de ander negatief), of bij iemand die nog niet zo lang glutenvrij eet. Dit schrijven pathologen, computerwetenschappers en maagdarmleverartsen uit het Verenigd Koninkrijk in een tijdschrift voor pathologen.

J. Pathol. 2020 Nov 22. doi: 10.1002/path.5592. Online ahead of print.
Classification of intestinal T cell receptor repertoires using machine learning methods can identify patients with coeliac disease regardless of dietary gluten status
Andrew D Foers 1, M Saad Shoukat 1, Oliver E Welsh 1 2, Killian Donovan 3, Russell Petry 1 2, Shelley C Evans 1, Michael E B FitzPatrick 4, Nadine Collins 5, Paul Klenerman 4 6, Anna Fowler 7, Elizabeth J Soilleux 1 8

PMID: 33225446 DOI: 10.1002/path.5592

In coeliac disease (CeD), immune-mediated small intestinal damage is precipitated by gluten, leading to variable symptoms and complications, occasionally including aggressive T-cell lymphoma. Diagnosis, based primarily on histopathological examination of duodenal biopsies, is confounded by poor concordance between pathologists and minimal histological abnormality if insufficient gluten is consumed. CeD pathogenesis involves both CD4+ T-cell-mediated gluten recognition and CD8+ and γδ T-cell mediated inflammation, with a previous study demonstrating a permanent change in γδ T-cell populations in CeD. We leveraged this understanding and explored the diagnostic utility of bulk T-cell receptor (TCR) sequencing in assessing duodenal biopsies in CeD. Genomic DNA extracted from duodenal biopsies underwent sequencing for TCR-δ (TRD) (CeD, n =11; non-CeD, n=11) and TCR-γ (TRG)) (CeD, n =33; non-CeD, n=21). We developed a novel machine learning-based analysis of the TCR repertoire, clustering samples by diagnosis. Leave-one-out cross-validation (LOOCV) was performed to validate the classification algorithm. Using TRD repertoire,100% (22/22) duodenal biopsies were correctly classified, with a LOOCV accuracy of 91%. Using TCR-γ (TRG) repertoire, 94.4% (51/54) duodenal biopsies were correctly classified, with LOOCV of 87%. Duodenal biopsy TRG repertoire analysis permitted accurate classification of biopsies from patients with CeD following a strict gluten-free diet for at least 6 months, who would be misclassified by current tests. This result reflects permanent changes to the duodenal γδ TCR repertoire in CeD, even in the absence of gluten consumption. Our method could complement or replace histopathological diagnosis in CeD and might have particular clinical utility in the diagnostic testing of patients unable to tolerate dietary gluten, and for assessing duodenal biopsies with equivocal features. This approach is generalisable to any TCR/ BCR locus and any sequencing platform, with potential to predict diagnosis or prognosis in conditions mediated or modulated by the adaptive immune response.
9
Info voor de supergevoeligen / Re: Zelf kokosolie en kokosmelk maken
« Laatste bericht door Sofietje Gepost op november 23, 2020, 17:19:32  »
Ik ben ook bang dat wij misschien die kant op gaan met dochter, maar hoop dat het meevalt. Vandaar dat ik er over denk: hoe dan?
Voor de suiker hoorde ik iets en daar hebben jullie misschien iets aan: zelf suikerbieten inkoken tot stroop. Met 2 bieten heb je een half potje stroop. Koken, de pulp uitpersen en eventueel verder inkoken. De moeite om eens op suikerbietenjacht te gaan: ze zijn recent geoogst, maar misschien heeft een boer er nog wat op het land liggen.
10
Info voor de supergevoeligen / Re: Zelf kokosolie en kokosmelk maken
« Laatste bericht door tine Gepost op november 23, 2020, 14:32:32  »
Ik voel me al een halve boerin, haha. Ik ben lid van een zelfoogsttuin, twee boeren zaaien, planten, schoffelen, beregenen etc. en de leden mogen zelf oogsten wat ze willen eten. Dat ging goed, totdat de overheid besloot dat op zandgrond een winterbemester ingezaaid moet worden, om te voorkomen dat waardevolle voedingsstoffen uit de bodem spoelen. De boer zaaide winterrogge... ploegde dat onder voordat er bloemetjes aan kwamen, maar de planten schoten desondanks overal opnieuw tevoorschijn, dit jaar zaaide de buurman ook nog eens gerst, met als resultaat dat we ziek werden van bijna alle soorten groenten die we daar haalden... dus we moeten inderdaad op zoek naar een nieuwe oplossing .... dank voor het meedenken!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10