Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Coeliakie bij volwassenen / Re: Labwaarden
« Laatste bericht door tine Gepost op Vandaag om 19:47:28 »
Nou, gelukkig dat je zelf beter weet. Hoe een lab deze verouderde test kan uitvoeren is me een raadsel. En waarom de huisarts de eigen richtlijnen niet volgt ook.  Uit de 'Standaard Voedselovergevoeligheid' waar coeliakie onder valt van het Nederlands Huisartsengenootschap:

Coeliakie
Coeliakie is een T-celgemedieerde allergie voor gluten.45) De prevalentie wordt geschat op 0,5% bij kinderen en 0,4% bij volwassenen. Familieleden van coeliakiepatiŽnten hebben een grotere kans op de aandoening.46) Coeliakie kan bij jonge kinderen darmklachten en/of een groeiachterstand veroorzaken. Bij volwassenen kunnen onverklaarde malaise en/of atypische buikklachten op coeliakie wijzen. Bij de meerderheid van kinderen en volwassenen is het klinische beeld niet specifiek en soms afwezig. Onverklaarde anemie kan een aanwijzing voor coeliakie zijn. Een normaal gewicht, overgewicht en obstipatie (intermitterend met diarree) sluiten de diagnose niet uit.47)

Over het natuurlijke beloop van coeliakie is weinig bekend. De behandeling, het volgen van een glutenvrij dieet, is ingrijpend. Het is niet duidelijk in hoeverre de behandeling, met name van een symptoomloze coeliakie, beschermt tegen latere gevolgen.48) Daarom is screening door de huisarts niet aangewezen en richt de diagnostiek zich op patiŽnten met hinderlijke klachten.

De huisarts vraagt bloedonderzoek naar coeliakie aan bij patiŽnten met onverklaarde:

chronische intestinale klachten, of
gewichtverlies (of bij kinderen groeivertraging), of
anemie (zie NHG-Standaard Anemie).
Het bloedonderzoek bij verdenking op coeliakie bestaat uit een bepaling van IgA-weefseltransglutaminaseantistoffen (tTGA).49) De patiŽnt moet in de weken voorafgaand aan het bloedonderzoek dagelijks minstens twee glutenbevattende maaltijden hebben genuttigd. Bij een glutenarm dieet kan de serologie fout-negatief zijn. Indien de tTGA-uitslag negatief is, vraagt de huisarts een totaal-IgA-bepaling aan. Bij een positieve of dubieuze tTGA-uitslag vraagt de huisarts vervolgens IgA-endomysiumantistoffen (EMA) aan. Vaak worden het tTGA en totaal IgA of EMA al opeenvolgend als Ďcoeliakieserologieí door het laboratorium bepaald. De serologie bij kinderen jonger dan 2 jaar kan fout-negatief zijn. De precieze kans hierop is niet te geven, maar is waarschijnlijk klein.

In geval van een verhoogd tTGA is de kans ongeveer 60% dat de klachten worden veroorzaakt door coeliakie. Een aanvullend positief EMA maakt de kans op een fout-positieve uitslag zeer klein. In geval van een positieve coeliakieserologie vindt ter bevestiging van de diagnose verwijzing plaats naar een (kinder)maag-darm-leverarts, bij voorkeur met belangstelling voor coeliakie.

Bij een negatieve coeliakieserologie kan de diagnose coeliakie verworpen worden, maar verwijzing is toch aangewezen wanneer er klinische aanwijzingen zijn voor coeliakie en de patiŽnt:

een IgA-deficiŽntie heeft;
familielid is van een coeliakiepatiŽnt;
jonger is dan 2 jaar.
De patiŽnt en/of diens verzorgerskrijgt het advies in afwachting van de bevestiging van de diagnose de inname van glutenbevattende voeding niet te verminderen, omdat dit bij de dunnedarmscopie met biopsie een fout-negatieve uitslag kan veroorzaken.50)

De controles vinden in principe plaats bij de kinderarts of maag-darm-leverarts. Het advies voor volwassen coeliakiepatiŽnten die niet gecontroleerd willen worden in de tweede lijn of die geen glutenvrij dieet willen gebruiken, is een jaarlijkse controle van gewicht, Hb, ferritine, foliumzuur, vitamine B12, calcium, albumine, alkalische fosfatase, TSH en tTGA. Bij aanhoudende klachten of tekenen van progressieve malabsorptie laat u door een goed geÔnformeerde diŽtiste nagaan of het gluten volledig uit het dieet geŽlimineerd is, of adviseert u in geval van het ontbreken van een dieet dit weer te hervatten.51) Bij aanhoudende klachten of groeiachterstand ondanks adequate dieetmaatregelen verwijst u opnieuw naar de maag-darm-leverarts.

De behandeling wordt geÔnitieerd door de (kinder)maag-darm-leverarts en bestaat meestal uit eliminatie van tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut uit het dieet onder begeleiding van een deskundige diŽtist, het attenderen op de patiŽntenvereniging (Nederlandse Coeliakie Vereniging) en een jaarlijks bloedonderzoek.


Bron: https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-voedselovergevoeligheid#Inleiding

Fijn dat je een doorverwijzing krijgt voor de maagdarmleverarts. Zoek er liefst eentje die gespecialiseerd is in coeliakie. Die vind je hier https://www.glutenvrij.nl/hulp_van_arts_dietist/gespecialiseerde_artsen
2
Coeliakie bij volwassenen / Re: Labwaarden
« Laatste bericht door Barbientje Gepost op Vandaag om 17:56:13 »
Dat is de standaardtest die via de huisarts wordt aangevraagd.
Ik kreeg vandaag een telefoontje van de assistente dat ik inderdaad overgevoelig ben voor gluten op basis van deze uitslag. Ze wilden me doorsturen naar de diŽtiste. Beetje kort door de bocht vond ik.
Ik heb toch maar om een verwijzing naar de mdl-arts gevraagd voor ik een leven lang op een strikt dieet ga.
Was gelukkig geen probleem😁
3
Coeliakie bij volwassenen / Re: Labwaarden
« Laatste bericht door tine Gepost op Vandaag om 16:07:15 »
Dat is een beetje een vreemde eend in de bijt. Meestal wordt bij het vermoeden van coeliakie TTG gemeten (anti tissue transglutaminase). Daarnaast soms EMA (anti endomysium). En als derde mogelijkheid DGP (deamidated gliadin peptide).

In het verleden werd IgA of IgG antigliadine antistoffen (AGA) gemeten, maar dat wordt nu niet meer gebruikt omdat het vaak positief is bij mensen zonder coeliakie. Het is een verouderde test, die werd gebruik vůůrdat TTG en EMA werden ingevoerd, die nieuwere testen zijn een stuk betrouwbaarder. (Ik ben wel benieuwd wie deze verouderde test heeft aangevraagd? Kennelijk iemand die niet zo goed op de hoogte is van de manier waarop coeliakie wordt aangetoond.)

Hoe dan ook, succes met gluten eten!
4
Glutenvrij kopen, koken/bakken en eten / Re: Makkelijker glutenvrij samen eten!
« Laatste bericht door MirjamH Gepost op Vandaag om 12:20:01 »
Hi Jeffrey,
Ik snap het programma niet helemaal. Is het (alleen) bedoeld om de voedseluitdagingen te inventariseren? Dat kan toch ook gewoon via whatsapp of een email?
Of geeft het (na het inventariseren van alle voedseluitdagingen) ook tips wat je wel kan maken?
Groet, Mirjam
5
Coeliakie bij volwassenen / Re: Labwaarden
« Laatste bericht door Barbientje Gepost op Vandaag om 08:29:11 »
Dankjewel voor de tips!

Pfff, 2 maaltijden met gluten.

Voor vandaag maar een boterhammetje in mijn lunchtrommel gedaan ;) en straks even Brinta halen...het is voor het goede doel zullen we maar denken.

Hebben jullie enig idee wat het betekent dat die anti-gliadine IGG verhoogd is?
6
Coeliakie bij volwassenen / Re: Labwaarden
« Laatste bericht door MathFox Gepost op april 24, 2019, 18:38:31  »
Er zijn genoeg alternatieve bronnen van gluten; in principe is alles wat op tarwe (gerst, rogge) gebaseerd is goed. Ik weet niet wat je normale eetpatroon is, maar ik kan wel een paar suggesties geven:
  • Eet regelmatig een kroket of bitterballen
  • Neem Brinta (tarwe) in plaats van havermout
  • Muesli gebaseerd op tarwe
  • Koekjes, ontbijtkoek, enz.
  • Zoute snacks op tarwebasis
  • Pasta of couscous in plaats van aardappelen of rijst
  • Pannenkoeken
Als je twee maaltijden per dag "glutenvol" maakt zou dat genoeg moeten zijn voor een diagnose na 6-8 weken.
7
Coeliakie bij volwassenen / Re: Labwaarden
« Laatste bericht door Barbientje Gepost op april 24, 2019, 16:05:20  »
Dankjewel Tine!

Mijn dochter is 21 maar zij woont in Denemarken. Daar is het allemaal nog ingewikkelder om een diagnose te krijgen. Bij haar hebben ze wel genenonderzoek gedaan, maar ze heeft de uitslag nog niet. Ze heeft halverwege mei een afspraak met de huisarts en wordt dan ws doorgestuurd naar het ziekenhuis. Ik hoop het niet voor haar, maar het zou een hoop verklaren...
Ik ga dus maar voorlopig weer verder met de gluten. Zijn er ook andere mogelijkheden dan brood? Ik las ergens dat je 30gr gluten zou moeten eten, dat zijn 4 boterhammen geloof ik. Dat redt ik nooit...
8
Coeliakie bij volwassenen / Re: Labwaarden
« Laatste bericht door tine Gepost op april 24, 2019, 15:32:16  »
Wat je het beste kunt doen is nog even doorgaan met gluten eten, als dat lukt, en dan bij voorkeur elke dag, in de vorm van brood, koek en pasta, of je gebruikt glutenpoeder, dat kan ook. Antistoffen van coeliakie gaan pas omhoog vanaf 4 weken gluten eten, en bij sommigen duurt het langer. Dan kun je over een paar weken opnieuw je bloed laten prikken, om te zien of je antistoffen verder omhoog gegaan zijn. Bij volwassenen wordt ook nog een darmonderzoek verricht, om vast te stellen of en hoe erg de darmen beschadigd zijn. Bij kinderen hangt het af van de situatie, in de helft van de gevallen krijgen kinderen geen darmonderzoek meer (als de antistoffen torenhoog zijn, de klachten duidelijk, 2 soorten antistoffen in verschillende metingen positief zijn, en ze de genen heeft die matchen met coeliakie).

Je kunt ook laten bepalen welke genen je zelf hebt, de genen die voorkomen bij coeliakie zijn HLA-DQ2 en HLA-DQ8. Als je dochter 2 van die genen heeft, weet je al dat jij ze ook hebt (1 gen komt van de vader en de andere van de moeder). Als je dochter 1 coeliakiegen heeft, weet je niet of het van jou of van je man komt, dan is het verstandig om het bij jezelf te laten testen.

Hoe oud is je dochter? Ik ben benieuwd wat er uit de onderzoeken komt. Veel succes!
9
Coeliakie bij volwassenen / Re: Labwaarden
« Laatste bericht door Barbientje Gepost op april 24, 2019, 12:49:52  »
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw hier maar heb meteen een paar vragen.
Ik ben vorig jaar september zo goed als glutenvrij gaan eten omdat ik allerlei lichamelijke klachten had waar ik niet van af kwam (huiduitslag, schildklier die te traag werkt, opgezette buik, winderigheid, obstipatie, vermoeidheid enz). Nooit zelfs maar aan coeliakie gedacht.
Ik voel mij sinds ik glutenvrij eet een stuk beter.
Omdat mijn dochter de laatste jaren met haar gezondheid sukkelt lopen er nu onderzoeken naar coeliakie bij haar.
Ik heb nu ook bloed laten prikken nadat ik een week of 4 wel weer met enige regelmaat gluten heb gegeten (niet dagelijks).
Mijn uitslagen zijn: Anti-transglumatinase 6.4 u/ml (normaal <7,0) en Anti Gliadine IGG 12,0 u/ml (normaal<7.0).
Zou er dan toch mogelijk sprake kunnen zijn van coeliakie?
Heb ik voldoende gluten gegeten voor een goede uitslag?

Groetjes Barbientje
10
Coeliakie bij kinderen / Re: Wachten op uitslag Coeliakie
« Laatste bericht door tine Gepost op april 24, 2019, 08:33:10  »
Dit maakt de kans op coeliakie een stuk kleiner. Fijn dat je naar de kinderarts kunt. Een afbuigende groeicurve is meestal een teken dat er toch iets aan de hand is. Het kan ook komen omdat hij zo weinig eet, natuurlijk. Maar dan zit je met de vraag waarom. Hopelijk kan de kinderarts jullie verder helpen. Succes met de zoektocht!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10