Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Coeliakie / Re: Orthonat glutenenzym
« Laatste bericht door tine Gepost op september 27, 2020, 10:46:41  »
Deze ken ik niet, wel een stuk of 10 andere die het enzym AN-PEP bevatten, tot nu toe het enige enzym waarvan is aangetoond dat het een klein beetje gluten kan helpen afbreken. Het gaat dan om kruisbesmetting. dus een verdwaalde kruimel brood als je uit eten gaat bijvoorbeeld, je blijft verder wel zo goed mogelijk glutenvrij eten. Een hapje gewoon brood, koek, pizza of pasta zou ik niet riskeren.

Zie http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26200.msg660866#msg660866
2
Coeliakie / Re: Coeliakie met hoog HB?
« Laatste bericht door Willemijn.mp Gepost op september 27, 2020, 09:26:27  »
Hmm oke. In dat geval kan ik me misschien alvast wat meer inlezen op wat het nog meer kan zijn dan.
Ik ga eens kijken naar de symptomen en klachten die bij tarwe allergie horen.
Dankjewel voor je reactie
3
De voedings-situatie in de VS is wat anders dan die in Nederland... En (net als in Nederland) zijn de ouders heel belangrijk in het geven van een goed voorbeeld en het aanbieden van gezonde voeding.
Ga vooral door met het aanbieden van gezond voedsel (rauwkost, fruit) en van een incidenteel snoepje als traktatie wordt ze niet slechter.

Over brood... Ik eet tegenwoordig maar een boterham per dag :) Lunch doe ik met rauwkost. Als ik 's ochtends wat rijst of aardappel door mijn gebakken ei zou gooien heb ik helemaal geen brood meer nodig!
Kijk met jouw dochter (afhankelijk van haar leeftijd) wat voor haar werkt. Het kan zijn dat een ander merk glutenvrij brood makkelijker naar binnen gaat.
4
Coeliakie / Re: Coeliakie met hoog HB?
« Laatste bericht door MathFox Gepost op september 27, 2020, 01:43:06  »
Ik herken "vermoeidheid" als een van de symptomen van mijn tarwe-allergie. Darmklachten horen daar ook bij...
Met bloedtesten is het mogelijk coeliakie te onderscheiden van tarwe-allergie, maar er zijn meer aandoeningen met vergelijkbare klachten.
En de behandeling van tarwe-allergie verschilt niet veel van die van coeliakie; het dieet is vergelijkbaar.
Hoog Hb is zeldzaam bij coeliakie, in het algemeen is de ijzer-opname bij coeliakiepartenten verstoord.
5
Coeliakie / Re: Kan ik me nog betrouwbaar op coeliakie laten testen na 1-2 weken glutenvrij?
« Laatste bericht door MathFox Gepost op september 27, 2020, 01:36:31  »
Dus als ik je goed begrijp, zijn er nu nog antistoffen in mijn bloed van de periode voor ik stopte met gluten eten? (1,5-2 wk geleden)

Gisteren trouwens begonnen met weer brood eten, vanochtend muesli en brood gehad... ben suf, moe, chagrijnig, kan me niet concentreren, soms draaierig, vervelend gevoel in m'n hoofd, dik opgezet gezicht. Pfft.

Ik ga het zsm voorleggen aan mijn eigen huisarts. (die van gisteren was een vervanger)
Voor de beste testresultaten zou ik nog een paar dagen gluten eten... En zeker je problemen voorleggen aan je huisarts, want jouw reactie op "gluten" is een indicatie van een voedselallergie of intolerantie.
Ik kan Coeliakie niet uitsluiten op basis van wat jij me vertelt. Tarwe-allergie is ook een mogelijkheid. Gevoeligheid voor ATI; of andere FODMAP stoffen. En dan is er nog NCGS (Non Celiac Gluten Sensitivity): de medische wetenschap weet niet waarom, maar je kunt beter geen gluten eten.
Doe de bloedtests en kijk wat er uit komt; dat kan de eerste basis voor je dieet zijn.

Uiteindelijk komt het er op neer dat jij merkt dat je je beter voelt als je bepaalde voedingsmiddelen laat staan. Je kunt daarin je eigen plan trekken als je voldoende van voedingsleer weet om een gebalanceerd dieet samen te stellen. De meeste mensen raad ik een diëtist aan, maar ook dan zul je zaken zelf moeten (willen) uitzoeken.
6
Coeliakie / Re: Coeliakie met hoog HB?
« Laatste bericht door Willemijn.mp Gepost op september 26, 2020, 23:08:10  »
Dag Tine,

Aha, ja dat komt me inderdaad bekend voor. Ik ben vaak in de ochtend al weer zo moe dat ik het liefst ga slapen, en na een dag school spring ik gelijk mijn bed maar weer in.
Ook vergelijkbaar met hoe ik me bij een griepje voel inderdaad.
Misschien dat er dan toch wat uit de bloedtest kan komen, en anders maar weer verder kijken.
In ieder geval bedankt voor je reactie!
7
Coeliakie / Re: Coeliakie met hoog HB?
« Laatste bericht door tine Gepost op september 26, 2020, 22:56:39  »
Hoi. Je kunt ook vermoeid zijn door de immuunreactie die optreedt na het eten van gluten. En dan maakt de hoogte van je Hb niet uit. Mensen met coeliakie die glutenvrij eten raken vermoeid na een glutenfout, ook als hun Hb normaal is en ze genoeg vitamines in hun bloed hebben. Het lijkt een beetje op de reactie die je hebt bij griep. En de vermoeidheid ka extreme vormen aannemen (ik was zo moe dat ik 's ochtends om 10 uur weer naar bed wilde, ook al had ik de klok rond geslapen, en ik had geen tekorten aan vitamines).

Succes met uitzoeken verder!.
8
Coeliakie / Orthonat glutenenzym
« Laatste bericht door Dochtermetcoeliakie Gepost op september 26, 2020, 22:20:18  »
Heeft iemand ervaringen met het gluten enzym supplement van orthopharma?
Dat breekt gluten die je eet af, voordat ze de darm bereiken en schade kunnen aanrichten.
Het klinkt een beetje te mooi om waar te zijn...
9
Coeliakie / Coeliakie met hoog HB?
« Laatste bericht door Willemijn.mp Gepost op september 26, 2020, 19:37:46  »
Hoi hoi,

Ik loop al jaren met vage klachten rond waaronder vermoeidheid. Hiervoor ben ik inmiddels al heel vaak bij de huisarts geweest,
maar elke keer komt er uit het algemeen bloedonderzoek uit dat mijn HB heel hoog is, waardoor er niet verder wordt gekeken.
Nu ben ik de afgelopen tijd mijn vage klachten bij elkaar gaan nemen en heb ik het idee dat de darmklachten die ik ook al jaren heb
misschien wel wat te maken kunnen hebben met die vermoeidheid.
Ik heb dit aan de huisarts voorgelegd en hij stemde ermee in dat ik mijn bloed kon laten prikken op voedselallergie, en dan specifiek op coeliakie.
Ik ben blij dat er iets onderzocht wordt nu, maar vraag me dus heel erg af of mijn hoge HB past bij coeliakie met als klacht vermoeidheid.
De vermoeidheid bij coeliakie komt voor zover ik weet vooral omdat ijzer en vitaminen niet goed meer opgenomen kunnen worden door de darm..
Zijn er mensen die me hier iets over kunnen vertellen of die dit herkennen?
10
Coeliakie / Re: Kan ik me nog betrouwbaar op coeliakie laten testen na 1-2 weken glutenvrij?
« Laatste bericht door Estie Gepost op september 26, 2020, 12:47:35  »
Hoi, je schrijft "Ik zit te denken... als ik dat wél snel bekend heb, weet ik of het überhaupt zin heeft om die gluten te eten."
Helaas laat de uitslag van de gen-test vaak wel drie weken op zich wachten. De antistoffentest is meestal binnen een week binnen. Ik zou zo snel mogelijk bloed afnemen, anders ben je straks al ruim een maand glutenvrij aan het eten en wordt de uitslag alsmaar onbetrouwbaarder. Met nu direct bloed afnemen is er nog niks verloren.
Dus als ik je goed begrijp, zijn er nu nog antistoffen in mijn bloed van de periode voor ik stopte met gluten eten? (1,5-2 wk geleden)

Gisteren trouwens begonnen met weer brood eten, vanochtend muesli en brood gehad... ben suf, moe, chagrijnig, kan me niet concentreren, soms draaierig, vervelend gevoel in m'n hoofd, dik opgezet gezicht. Pfft.

Ik ga het zsm voorleggen aan mijn eigen huisarts. (die van gisteren was een vervanger)
Pagina's: [1] 2 3 ... 10