Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Schildkliermedicijnen niet altijd goed opgenomen in het lichaam
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 21, 2020, 15:36:07  »
SchildklierpatiŽnten die levothyroxine tabletten slikken, nemen de werkzame stoffen niet goed op als hun darmen niet goed werken. Dat kan komen door allerlei oorzaken: een lactose-intolerantie, een darminfectie, een chronische maagslijmvliesontsteking, een parasiet, een maagverkleining, een leverziekte of coeliakie. In zo'n geval kan een arts overwegen om in plaats van een tablet een andere vorm van het medicijn voor te schrijven zoals een vloeistof of een gel.

Endocrine. 2020 Jan 17. doi: 10.1007/s12020-019-02185-4. [Epub ahead of print]
Prevalence of gastrointestinal disorders having an impact on tablet levothyroxine absorption: should this formulation still be considered as the first-line therapy?
Castellana M1, Castellana C2, Giovanella L3, Trimboli P4,5.

PURPOSE:
In patients with hypothyroidism, levothyroxine (LT4) is the treatment of choice, and tablets are the most commonly prescribed formulation. Despite multiple scenarios being reported in the literature with impaired tablet absorption and likely missed TSH targets, it is yet unclear what the implications are for clinical practice and the role of liquid solution (LS) and soft gel (SG) formulations. We have thus conducted a narrative review evaluating the prevalence within the general population of gastrointestinal disorders impacting tablet LT4 absorption.

METHODS:
PubMed and Google Scholar were searched until December 2019 for systematic reviews and meta-analyses on the topic. If they could not be retrieved, other types of manuscripts were searched.

RESULTS:
Lactose malabsorption and Helicobacter pylori infection represented the most common disorders, with a global prevalence of 68% and 48%, respectively. The prevalence of other conditions, including autoimmune gastritis, bariatric surgery, celiac disease, gastroparesis, giardiasis, liver cirrhosis, or ulcerative colitis, was lower than 20%. Data at regional and country levels were found to be heterogeneous, but at least one in five patients was diagnosed with one disorder.

CONCLUSIONS:
The worldwide prevalence of gastrointestinal disorders associated with tablet LT4 malabsorption, including lactose malabsorption and Helicobacter pylori infection, is high. Interactions with drugs or food can further increase this risk. Considering that all studies investigating the impact of switching patients from tablet to LS or SG found an improved thyroid balance, the latter formulations should be considered as first-line therapy for managing hypothyroidism.

KEYWORDS:
Hypothyroidism; Levothyroxine; Liquid; Malabsorption; Review; Soft gel

PMID: 31953721 DOI: 10.1007/s12020-019-02185-4
Share on FacebookShare on TwitterShare on Google+
2
Noorse wetenschappers ontdekten dat kinderen die veel gluten eten als ze anderhalf jaar oud zijn, vaker diabetes type 1 krijgen op latere leeftijd. Het is nog geen reden om andere dieetaanwijzingen te geven aan ouders van jonge kinderen. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig. Hoeveel gluten de moeder eet als ze zwanger is, lijkt niet uit te maken voor de kans op diabetes bij het kind.


High Infant Gluten Intake Raises Risk of Type 1 Diabetes in Childhood


Every 10 grams of extra gluten eaten at age 18 months is associated with a 46% increased risk of developing type 1 diabetes.

Celiac.com 09/30/2019 - We know from recent studies that high gluten intake in infancy can raise risk for celiac disease, and we know that the amount of gluten eaten by infants at 18 months heavily influences their risk of developing type 1 diabetes later in life.

An earlier study conducted in Denmark suggested that a high maternal gluten consumption during pregnancy increased the risk of type 1 diabetes in the child. 

Until now, researchers have not looked at levels of gluten intake by both the mother during pregnancy and the child in early life, and how that influences risk of developing type 1 diabetes in childhood.
Now, a new study shows that every 10 grams of extra gluten eaten at age 18 months is associated with a 46% increased risk of developing type 1 diabetes.

The researchers recently conducted a Norwegian population-based nationwide study of 86,306 people to examine the association between the mother's intake of gluten during pregnancy, child's gluten intake at age 18 months, and the risk of type 1 diabetes in the child.

The research team included Dr Nicolai Lund-Blix, and colleagues at Oslo University Hospital, and the Norwegian Institute of Public Health in Oslo, Norway. Their research was presented at the Annual Meeting of the European Association for the Study of Diabetes (EASD) in Barcelona, Spain from September 16-20.

The outcome was clinical type 1 diabetes cases in the nationwide childhood diabetes registry. The team calculated increased risk using statistical modeling for maternal gluten intake during pregnancy and child's gluten intake at 18 months.

The authors estimated grams per day of gluten intake based on a semi-quantitative food frequency questionnaire at week 22 of pregnancy, and from a questionnaire completed by the guardian when the child was 18 months old.

Researchers are not calling upon expectant mothers to reduce gluten content in the infant diet at this point in time.

According to the authors, "This study suggests that the child's gluten intake at 18 months of age, and not the maternal intake during pregnancy, could increase the risk of type 1 diabetes in the child."


https://www.celiac.com/articles.html/high-infant-gluten-intake-raises-risk-of-type-1-diabetes-in-childhood-r4932/

3
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Kwart AustraliŽrs vermijdt gluten
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 21, 2020, 11:35:24  »
In 2015 wekte onderzoek naar het eetpatroon van AustraliŽrs internationaal grote verbazing: maar liefst een kwart van de bevolking vermijdt gluten, geheel of gedeeltelijk. Drie jaar later blijkt er niets veranderd. Meer dan de helft van de glutenmijders doet dit om gezondheisredenen.  In 2018 eet ongeveer 4 % volledig glutenvrij. Het zijn voornamelijk mensen met coeliakie, prikkelbare darmen of functionele dyspepsie. Jonge mensen en vrouwen eten vaker glutenvrij dan anderen. 


Med J Aust. 2020 Jan 7. doi: 10.5694/mja2.50458. [Epub ahead of print]
Incidence and prevalence of self-reported non-coeliac wheat sensitivity and gluten avoidance in Australia.
Potter M1,2, Jones MP3, Walker MM1, Koloski NA4,5, Keely S1, Holtmann G4,5, Talley Ac NJ1,2.

OBJECTIVES:
To determine the incidence of self-reported non-coeliac wheat sensitivity (SR-NCWS) and factors associated with its onset and resolution; to describe the prevalence of factors associated with gluten avoidance.

DESIGN:
Longitudinal cohort study; analysis of responses to self-administered validated questionnaires (Digestive Health and Wellbeing surveys, 2015 and 2018).

SETTING, PARTICIPANTS:
Subset of an adult population sample randomly selected in 2015 from the electoral rolls for the Newcastle and Gosford regions of New South Wales.

MAIN OUTCOME MEASURES:
Prevalence of SR-NCWS (2015, 2018) and incidence and resolution of SR-NCWS, each by demographic and medical factors; prevalence of gluten avoidance and reasons for gluten avoidance (2018).

RESULTS:
1322 of 2185 eligible participants completed the 2018 survey (response rate, 60.5%). The prevalence of SR-NCWS was similar in 2015 (13.8%; 95% CI, 12.0-15.8%) and 2018 (13.9%; 95% CI, 12.1-15.9%); 69 of 1301 respondents (5.3%) reported developing new onset (incident) SR-NCWS between 2015 and 2018 (incidence, 1.8% per year). Incident SR-NCWS was significantly associated with a diagnosis of functional dyspepsia, and negatively associated with being male or older. Gluten avoidance was reported in 2018 by 24.2% of respondents (20.5% partial, 3.8% complete avoidance); general health was the most frequent reason for avoidance (168 of 316 avoiders, 53%). All 13 participants with coeliac disease, 56 of 138 with irritable bowel syndrome (41%), and 69 of 237 with functional dyspepsia (29%) avoided dietary gluten.

CONCLUSIONS:
The prevalence of SR-NCWS was similar in 2015 and 2018. Baseline (2015) and incident SR-NCWS (2018) were each associated with functional gastrointestinal disorders. The number of people avoiding dietary gluten exceeds that of people with coeliac disease or SR-NCWS, and general health considerations and abdominal symptoms are the most frequently reported reasons for avoidance.

© 2020 AMPCo Pty Ltd.
4
Vakantie, kamperen, hotels en diverse landen / Re: Turkije, Istanbul
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 20, 2020, 10:23:39  »
Probeer eens de facebookgroep coeliakie/ glutenvrij, daar zitten misschien mensen met ervaringen in dat land.
5
Vakantie, kamperen, hotels en diverse landen / Turkije, Istanbul
« Laatste bericht door Mari-an Gepost op januari 15, 2020, 16:49:02  »
Onze dochter gaat binnenkort voor haar studie naar Istanbul, ze zal er ongeveer zes maanden zijn.
Ze heeft coeliakie en ze vraagt zich af hoe dat zal zijn in deze stad.
Ze wil zelf gaan koken, maar ook zeker wel uitgaan en buiten de deur eten.
Heeft iemand ervaring met Istanbul?
Alle tips, informatie, en ervaringen zijn welkom!!
Alvast bedankt!
6
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Toch te veel gluten in een glutenvrij dieet?
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 15, 2020, 13:41:47  »
Twee van de drie coeliakiepatiŽnten die glutenvrij eten, krijgen een detecteerbare hoeveelheid gluten binnen, schrijven artsen en onderzoekers uit Canada, Spanje en de VS in het tijdschrift ĎGastroenterologyí. En dat terwijl de patiŽnten er zelf van overtuigd zijn prima glutenvrij te eten, met slechts af en toe een dieetfoutje. Dit is de uitkomst van de ĎDOGGIE BAG studieí onder 18 nieuwe coeliakiepatiŽnten die na 2 jaar terugkwamen bij hun arts. Ze leverden monsters in van wat ze in de afgelopen 10 dagen gegeten hadden (een kwart van hun eten), verzamelden urine en ontlasting, en vulden vragenlijsten in. Daarnaast werd hun bloed getest op antistoffen en kregen ze een controlebiopt. Van 18 coeliakiepatiŽnten werden er 12 blootgesteld aan gluten in de 10 dagen voorafgaand aan het controlebezoek bij de arts. 

De hoogte van de antistoffen daalde in 2 jaar tijd van gemiddeld 9 keer de normaalwaarde naar een negatieve waarde. Van de patiŽnten had 56 % nog steeds beschadigde darmen (Marsh 3). Bij een deel van deze groep waren de antistoffen negatief (negatieve antistoffen voorspellen niet goed of iemand te veel gluten eet en hoe de darmen eraan toe zijn, blijkt ook uit andere onderzoeken). Bij 9 deelnemers werd gluten gevonden in het eten, in 40% van de geteste monsters meer dan 20 ppm en in 20 % meer dan 200 ppm. Bij 8 coeliakiepatiŽnten werd gluten gevonden in de urine en bij 5 in de ontlasting.

De onderzoekers geven ook enkele beperkingen van het onderzoek aan. Ze schrijven dat het onderzoek kort duurde en wellicht niet goed weergeeft hoeveel gluten patiŽnten over een lange periode hebben gegeten. Daarnaast kunnen er Ďslow respondersí tussen de deelnemers zitten, bij wie het herstel van de darmvlokken langer dan 2 jaar duurt (los van de hoeveelheid gluten die ze binnenkrijgen). Ook kunnen deelnemers in de 10 dagen van het onderzoek strenger glutenvrij hebben gegeten. Andere patiŽnten die niet aan zoín onderzoek meedoen krijgen wellicht meer gluten binnen. Tot slot zijn groente en fruit uit de Ďdoggie bagsí niet onderzocht omdat die van nature glutenvrij zijn.

Het onderzoek toont aan dat coeliakiepatiŽnten regelmatig gluten binnenkrijgen ondanks hun pogingen om streng glutenvrij te eten, schrijven de experts. Ze noemen het dieet eerder Ďglutenarmí dan glutenvrij. Daarnaast is de grens van 20 ppm (20 mg gluten per kilo) ooit bedacht toen glutendetectietesten niet lager konden meten. Er is nog onvoldoende bewijs geleverd dat deze norm ervoor zorgt dat de darmen van coeliakiepatiŽnten zich goed kunnen herstellen. Al met al is een glutenvrij dieet meer een wens dan een haalbare kaart, zelfs bij patiŽnten die er alles aan doen om goed glutenvrij te eten, menen de experts. Het kan de oorzaak zijn van aanhoudende klachten en niet goed herstellende darmen bij een deel van de coeliakiepatiŽnten. En het vraagt om alternatieven (medicijnen) naast of in plaats van het glutenvrije dieet.

https://www.celiac.com/articles.html/study-reveals-that-even-careful-gluten-free-dieters-are-eating-gluten-regularly-r5030/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31866245
7
Jawel dat was afgelopen zomer,  en ik had zo vreselijk veel gelezen en opgezocht dat ik dat ook ergens ben tegengekomen. 
Ik ben iemand wat overal inspringt en uitzoekt,  soms tot in het extreme,  zo ook met de coeliakie  😂
8
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: Aan coeliakie verwante aandoeningen bij honden en paarden
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 13, 2020, 21:55:57  »
Ook toevallig dat jij dat wist! (en toen speelde coeliakie nog niet bij jullie, toch?)
9
Klopt,  de Ierse Setter van onze buren had ook veel darmproblemen,  ik heb toen eens ergens gelezen dat ze gevoelig voor gluten kunnen zijn,  heb dat toen ook aan de buurvrouw verteld en deze weer aan de dierenarts,  alleen wilde die daar niet zo aan een moest het beestje echo's en weet ik het allemaal.  Heel lang gesukkeld,  uiteindelijk is het beestje aan ouderdom overleden, maar wel met heel veel problemen aan de darmen die ze niet konden thuisbrengen. 
10
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Aan coeliakie verwante aandoeningen bij honden en paarden
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 12, 2020, 20:22:55  »
Ierse setters

Ierse setters die granen met gluten eten kunnen hier last van krijgen. Het ziektebeeld is verwant aan coeliakie. De darmvlokken verdwijnen, het dier krijgt diarree en buikpijn, en verliest gewicht. Er zijn ook enkele verschillen met coeliakie: zo spelen HLA-genen geen rol en wordt het van de ouders overgedragen op meerdere pups uit een nest. Als de pups 6 maanden oud zijn en voer met gluten krijgen, worden ze ziek. Als ze ander voer krijgen zonder gluten, knappen ze weer op.

BorderterriŽrs

Ook een ander hondenras kan klachten ontwikkelen door gluten: borderterriŽrs. Het ziektebeeld heet CECS.  Ze krijgen epileptische verschijnselen zolang ze gluten eten en die verdwijnen als ze glutenvrij voer krijgen.

Paarden

Onderzoek van de universiteit Utrecht en het VUMC toonde in het verleden aan dat ook paarden een vergelijkbare reactie in de darmen kunnen hebben als mensen met coeliakie. Hoe vaak dit voorkomt bij paarden is nog onbekend.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22489998

Minerva Gastroenterol Dietol. 2019 Dec 9. doi: 10.23736/S1121-421X.19.02648-5. [Epub ahead of print]
Gluten-sensitive enteropathy of the Irish Setter and similarities with human celiac disease.
Biagi F1, Maimaris S2, Vecchiato CG3, Costetti M2, Biagi G3.
Author information

Gluten-sensitive enteropathy of the Irish Setter is an immune-mediated intolerance to gluten, the protein found in wheat, barley, rye, and oats, reminiscent of human celiac disease. Intestinal histological lesions include partial villous atrophy, infiltration of the lamina propria by lymphocytes and plasma cells, and an increased intraepithelial lymphocyte count. Gluten-sensitive enteropathy is transmitted via autosomal recessive inheritance and its pathogenesis appears to involve cell-mediated immunity but not humoral immunity. In comparison to healthy dogs, levels of anti-gliadin antibodies in diseased Irish Setters are lower, although the significance of this finding is unclear. Irish Setters affected by gluten-sensitive enteropathy present with chronic intermittent diarrhea and weight loss. The use of a gluten-free diet is indispensable both for diagnosis of the disease and for therapy. In this review we discuss the similarities between gluten-sensitive enteropathy of the Irish Setter and human celiac disease.

PMID: 31820885 DOI: 10.23736/S1121-421X.19.02648-5
Pagina's: [1] 2 3 ... 10