Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: Huidziekte psoriasis wordt soms veroorzaakt door coeliakie
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 20, 2018, 13:59:55  »
Ja, dat is de spijker op z'n kop. Medici spreken inmiddels over 'gluten related disorders', als het gaat over coeliakie, DH, gluten ataxie en een tarwe- of glutenallergie. En het plaatje van coeliakie is ook veranderd: net na de oorlog werd coeliakie vooral ontdekt bij kinderen met een bolle buik, dunne armen en benen, diarree en achterblijvende groei. Pas later werd bekend dat het ook voorkomt bij volwassenen en dat er allerlei soorten klachten door ontstaan, hoofdpijn, osteoporose, huidklachten ed. Inmiddels is tweederde van de patiŽnten die een coeliakie diagnose krijgt volwassen, eenderde kind. En het klassieke coeliakieplaatje (de biaffrakindjes) zijn zeldzaam geworden, het wordt nu vaak ontdekt bij kinderen tot 3 jaar en bij volwassenen, en de klachten zijn lang niet altijd buikklachten. Bovendien heeft een deel van de patiŽnten overgewicht, wat je niet zo snel zou verwachten bij darmen die niet goed werken, toch is die zwaardere groep op het moment van de diagnose ondervoed, omdat de darmen te weinig voedingsstoffen opnemen.
2
Jammer dat t onderzoek met n beperkt budget uitgevoerd is. Ik denk dat er eerder meer onderzoeksvragen zijn ontstaan dan beantwoord zijn. Maar dat is natuurlijk wel vaker het geval.

DH en psoriasis zijn 2 verschillende huidziektes maar wellicht beiden te beinvloeden met n glutenvrij dieet. Of in ieder geval voor een deel van de patienten. T zou natuurlijk niet voor t eerst zijn dat coeliakie ontdekt werd bij andere aandoeningen.

Persoonlijk denk ik dat coeliakie de lading niet meer dekt. Vroeger was er 1 duidelijke patient: ernstig vermagerd, dikke buik, bleke huid en darmschade.
Tegenwoordig blijken er veel meer vormen en versies te bestaan. Maar die krijgen niet allemaal t labeltje coeliakie. Of dat terecht is mag ieder zn eigen mening over hebben :-)
3
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: Huidziekte psoriasis wordt soms veroorzaakt door coeliakie
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 20, 2018, 10:05:33  »
Dit is een Russsich/ Grieks artikel, en er wordt een oude test gebruikt om coeliakie vast te stellen die in de meeste Europese landen niet meer wordt gebruikt. Wil je het goed uitzoeken, dan moet je een betere test gebruiken (TTG EMA DGP). En een controlegroep onderzoeken die een placebo krijgt. Er staat wel in dat de andere antistoffentesten te duur zijn. En dat zal ook wel gelden voor het darmbiopt. Dus of deze mensen beschadigde darmen hebben, is niet zeker. De hypothese is dat de huid reageert op gluten. En dat ben ik in ander onderzoek ook tegengekomen, maar dan onder 'echt' gediagnosticeerde coeliakiepatiŽnten met psoriasis.  Ik ben ook wel benieuwd of de mensen met uitsluitend psoriasis dit dieet volhouden. Voor zover ik in de snelheid kon zien, staat dat niet in het verhaal. Maar ze zijn in elk geval gemotiveerd om mee te doen aan het experiment.

De meest voorkomende huidziekte bij coeliakie is DH. In veel gevallen gaan huidklachten van DH gepaard met darmklachten, maar lang niet altijd, bij zo'n 40% zijn er alleen maar huidklachten. En dan helpt het glutenvrije dieet dus ook alleen voor het verminderen van die huidklachten.

Ook bij glutenataxie (waarbij de kleine hersenen aangevallen worden als reactie op gluten, waardoor de motoriek en balans verstoord raken) zijn er niet altijd darmklachten en zijn de darmen niet altijd beschadigd. Maar het is wel een reactie op gluten. Alleen op een andere plek in het lichaam.   
4
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: Huidziekte psoriasis wordt soms veroorzaakt door coeliakie
« Laatste bericht door Baloo Gepost op januari 19, 2018, 22:33:38  »
bestaat er coeliakie zonder darmschade dan?
5
D vraag die bij mij opkomt is wel in hoeverre de belasting door het dieet opweegt tegen de klachten.
Als mensen veel last van jeuk en huidschilfers hebben zullen ze wellicht gemotiveerd zijn. Maar als er geen darmschade is lijkt het me een flinke stap. Hoewel die hormoonzalven natuurlijk ook niet ideaal zijn.
6
Goed om te weten! Gelukkig staat het er wel vrij duidelijk op!
7
Leuk, ik ben benieuwd naar de uitzending!
Naar de lezing ga ik niet ;-)
8
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Huidziekte psoriasis wordt soms veroorzaakt door coeliakie
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 19, 2018, 09:56:57  »
De huidziekte psoriasis vulgaris (witte huidschilfers op een rode ondergrond, vooral op de ellebogen, knieŽn en onderrug) wordt soms veroorzaakt door coeliakie. En dan helpt een glutenvrij dieet om de psoriasis te laten verminderen of verdwijnen. Smeersels zijn in dat geval niet meer (zo vaak) nodig.   

J Multidiscip Healthc. 2017 Dec 27;11:13-19. doi: 10.2147/JMDH.S122256. eCollection 2018.
Prevalence of antigliadin IgA antibodies in psoriasis vulgaris and response of seropositive patients to a gluten-free diet.
Kolchak NA1, Tetarnikova MK2, Theodoropoulou MS3, Michalopoulou AP4, Theodoropoulos DS5.

INTRODUCTION:
The course of psoriasis relies on a variety of metabolic and immunological parameters. Identification of underlying pro-inflammatory conditions and their control is desired for optimal management.

BACKGROUND:
Increased prevalence of serum markers for celiac disease has been reported among patients with psoriasis. The likelihood of occult celiac disease in a subpopulation of patients has been postulated and gluten-free diets have been reported to be effective.

PATIENTS AND METHODS:
The prevalence of gliadin IgA antibodies was assessed among patients with psoriasis in an urban population. The clinical effects of a strict gluten-free diet were followed.

RESULTS:
Over a 2-year period, 97 patients with Psoriasis Area and Severity Index greater than 2.4 were recruited from a population followed in a dermatology clinic. Gliadin IgA antibodies were assessed in all participants and in 91 controls. Elevated gliadin IgA antibodies were found in 13 patients (14%) and two controls (2%). Values in five patients were assessed as greater than 30.0 U/mL or "strong positive" according to the manufacturer of the assay. All 13 patients were placed on a strict gluten-free diet without any other modifications in their ongoing treatment of psoriasis. Improvement of psoriatic lesions was observed in all patients with positive gliadin IgA antibodies but the decline in the Psoriasis Area and Severity Index score and the scaling down of pharmaceutical treatment was more pronounced in the five patients with strong positive gliadin IgA indicating an immune aberration amenable to diet changes.

CONCLUSION:
Prevalence of antigliadin IgA antibody is significant among patients with psoriasis not diagnosed with celiac disease or non-celiac gluten sensitivity. For all its limitations, antigliadin IgA testing can identify patients likely to benefit from gluten-free diets.

KEYWORDS:
antigliadin antibodies; celiac disease; psoriasis

PMID: 29343966 PMCID: PMC5747961 DOI: 10.2147/JMDH.S122256

Bron: Pubmed
9
Producten glutenvrij of niet (meer) / Afbreekbare bordjes, bekers en bestek van Biotrem gemaakt van tarwe
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 19, 2018, 09:25:06  »
Let op met lichtbruine, houtkleurige bordjes, bekers, bestek en kommetjes van het merk Biotrem. Dit is een Pools bedrijf dat als basisgrondtof tarwezemelen gebruikt. De bordjes en het bestek zijn nu al op de markt, de bekers en kommetjes volgen in maart. Ze hebben een korrelig uiterlijk. Onder andere de Sligro heeft dit in het assortiment opgenomen. Speciaal voor festivals, zegt de Sligro: http://www.sligro.nl/disposables.htm

Dit is nog een verkooppunt voor de horeca: https://biodisposables.shop/materiaal/tarwezemelen/

Hier de melding van de NCV: https://www.glutenvrij.nl/actueel/nieuwsartikel/628

10
Hihi  :D heb het aangepast.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10