Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Info voor de supergevoeligen / Nieuwe formule parodontax fluoride vrij
« Laatste bericht door alexandra1980 Gepost op april 10, 2021, 13:13:20  »
In de nieuwe formule van de tandpasta staat aroma’s op de verpakking. Bij navraag naar de oorsprong van de aroma’s kreeg ik het volgende antwoord:

Na bestudering van onze productformuleringen en gedetailleerde leveranciersdocumentatie kunnen we bevestigen dat parodontax Fluoride Free tandpasta geen gluten of ingrediënten bevat die zijn afgeleid van tarwe, gerst, rogge, spelt  maltodextrine, glucosestroop, dextrose, mannitol, xilitol, maltitol en sorbitol.Het product bevat natriumsaccharine als zoetstof. Maltodextrine wordt vaak gebruikt vulmiddel in basissmaakstoffen. Omdat het productieproces deels door derden wordt uitgevoerd, kunnen we de afwezigheid van minieme hoeveelheden niet garanderen.

Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, ben met de laatste tube van de oude formule bezig. Ik begreep wel van Tine dat het bij Tom goed gaat, dus veilig voor ons supergevoeligen.
2
Je kunt het beter niet riskeren. Friet eten uit een frituurpan waar ook producten in gaan die gluten bevatten. Want in een kwart van de gevallen zit er te veel gluten in, ondervonden onderzoekers in de VS. Bij 10 verschillende restaurants werden frietjes gekocht. Die kwamen uit een frituurpan waar eerder producten met gluten in lagen, zoals gepaneerde vis, gepaneerde kip, uienringen of sandwiches. In een kwart ven de gekochte friet zat te veel gluten, boven 20 ppm.
De ingrediënten van de friet kunnen dan wel in orde zijn. Maar als er eerder iets met gluten in dezelfde olie lag, heb je kans dat je friet niet meer glutenvrij is. Gevalletje kruisbesmetting. Waarschijnlijk zat er in meer porties friet gluten, maar dat kan de huidige testmethode niet goed meten, die pikt niet alle verhitte glutendeeltjes op.


Front Nutr. 2021 Mar 23;8:652039. doi: 10.3389/fnut.2021.652039. eCollection 2021.
Gluten-Free Foods Cooked in Shared Fryers With Wheat: A Pilot Study Assessing Gluten Cross Contact
Tricia Thompson 1, Trisha Bury Lyons 2, Amy Keller 3, Nancee Jaffe 4, Luke Emerson-Mason 5

1Gluten Free Watchdog, LLC, Manchester, MA, United States.
2Department of Clinical Nutrition, MetroHealth Medical Center, Cleveland, OH, United States.
3Nutrition Services, Mary Rutan Hospital, Bellefontaine, OH, United States.
4UCLA Digestive Health & Nutrition Clinic, University of California, Los Angeles, Los Angeles, CA, United States.
5Bia Diagnostics, LLC, Colchester, VT, United States.
PMID: 33834035 PMCID: PMC8021893 DOI: 10.3389/fnut.2021.652039

Introduction: Consumers with celiac disease are discouraged from eating fried foods cooked in shared fryers with wheat-containing foods at restaurants based on presumed gluten exposure. The purpose of the present study is to assess gluten levels of fries free of gluten-containing ingredients cooked in shared fryers with wheat. Methods: 20 orders of fries were purchased from 10 different restaurants. Restaurants confirmed that fries and oil were free of gluten-containing ingredients. All restaurants confirmed that their fryers were used to cook wheat-containing foods. Fries were sent to Bia Diagnostics and tested in 1-gram duplicates using the R7001 sandwich R5 ELISA and the R7021 competitive R5 ELISA. A microwave control also was run. Results: The sandwich ELISA found gluten in 9/20 fry orders (7 to > 80 ppm). The competitive ELISA found gluten in 3/20 fry orders (14 to > 270 ppm). In the microwave control (60-ppm gluten mixture of wheat flour and canola oil), the unheated mixture tested at a mean level of 64 ppm gluten using the sandwich ELISA and 137 ppm gluten using the competitive ELISA. The mixture heated to 190°C tested at a mean level of 55 ppm gluten using the sandwich ELISA and < 10 ppm and 16 ppm gluten using the competitive ELISA. Discussion: Based on test results, 25% of fry orders would not be considered gluten-free. Summary: Gluten cross contact may occur when gluten-free foods are cooked in shared fryers with wheat. ELISAs may underperform when analyzing for gluten that has been heated.
3
Baby's die borstvoeding krijgen, hebben later, als ze 5 jaar oud zijn, minder kans op hooikoorts en obesitas, blijkt uit onderzoek. Voor de kans op coeliakie maakt het niet uit; baby's die borstvoeding krijgen, ontwikkelen net zo vaak coeliakie als baby's die flesvoeding krijgen. Ook de kans op het ontstaan van diabetes type 1 blijft gelijk. Dit is onderzocht bij duizenden baby's die de genen hebben voor coeliakie en diabetes type 1. Binnen de TEDDY studie worden deze baby's jarenlang gevolgd en wordt hun ontwikkeling en gezondheid in de gaten gehouden.


10.1093/ajcn/nqab065. Online ahead of print. 2021 Apr 8;nqab065.
Associations of breastfeeding with childhood autoimmunity, allergies, and overweight: The Environmental Determinants of Diabetes in the Young (TEDDY) study
Sandra Hummel 1, Andreas Weiß 1, Ezio Bonifacio 2, Daniel Agardh 3, Beena Akolkar 4, Carin A Aronsson 3, William A Hagopian 5, Sibylle Koletzko 6 7, Jeffrey P Krischer 8, Åke Lernmark 3, Kristian Lynch 8, Jill M Norris 9, Marian J Rewers 10, Jin-Xiong She 11, Jorma Toppari 12 13, Ulla Uusitalo 8, Kendra Vehik 8, Suvi M Virtanen 14 15 16 17, Andreas Beyerlein 1, Anette-G Ziegler 1, TEDDY Study Group

PMID: 33831944 DOI: 10.1093/ajcn/nqab065

Background: Breastfeeding has beneficial effects on numerous health outcomes.

Objectives: We investigated whether breastfeeding duration is associated with the development of early childhood autoimmunity, allergies, or obesity in a multinational prospective birth cohort.

Methods: Infants with genetic susceptibility for type 1 diabetes (n = 8676) were followed for the development of autoantibodies to islet autoantigens or transglutaminase, allergies, and for anthropometric measurements to a median age of 8.3 y (IQR: 2.8-10.2 y). Information on breastfeeding was collected at 3 mo of age and prospectively thereafter. A propensity score for longer breastfeeding was calculated from the variables that were likely to influence any or exclusive breastfeeding. The risks of developing autoimmunity or allergy were assessed using Cox proportional hazards models, and the risk of obesity at 5.5 y of age was assessed using logistic regression with adjustment by the propensity score.

Results: Breastfeeding duration was not associated with a lower risk of either islet or transglutaminase autoimmunity (any breastfeeding >6 mo, adjusted HR: 1.07; 95% CI: 0.96, 1.19; exclusive breastfeeding >3 mo, adjusted HR: 1.03; 95% CI: 0.92, 1.15). Exclusive breastfeeding >3 mo was associated with a decreased risk of seasonal allergic rhinitis (adjusted HR: 0.70; 95% CI: 0.53, 0.92; P < 0.01). Any breastfeeding >6 mo and exclusive breastfeeding >3 mo were associated with decreased risk of obesity (adjusted OR: 0.62; 95% CI: 0.47, 0.81; P < 0.001; and adjusted OR: 0.68; 95% CI: 0.47, 0.95; P < 0.05, respectively).

Conclusions: Longer breastfeeding was not associated with a lower risk of childhood (islet or transglutaminase) autoimmunity in genetically at-risk children but was associated with decreased risk of seasonal allergic rhinitis and obesity at 5.5 y of age. 13, Ulla Uusitalo 8, Kendra Vehik 8, Suvi M Virtanen 14 15 16 17, Andreas Beyerlein 1, Anette-G Ziegler 1, TEDDY Study Group
PMID: 33831944 DOI: 10.1093/ajcn/nqab065

Background:

Breastfeeding has beneficial effects on numerous health outcomes.

Objectives:

We investigated whether breastfeeding duration is associated with the development of early childhood autoimmunity, allergies, or obesity in a multinational prospective birth cohort.

Methods:

Infants with genetic susceptibility for type 1 diabetes (n = 8676) were followed for the development of autoantibodies to islet autoantigens or transglutaminase, allergies, and for anthropometric measurements to a median age of 8.3 y (IQR: 2.8-10.2 y). Information on breastfeeding was collected at 3 mo of age and prospectively thereafter. A propensity score for longer breastfeeding was calculated from the variables that were likely to influence any or exclusive breastfeeding. The risks of developing autoimmunity or allergy were assessed using Cox proportional hazards models, and the risk of obesity at 5.5 y of age was assessed using logistic regression with adjustment by the propensity score.

Results:

Breastfeeding duration was not associated with a lower risk of either islet or transglutaminase autoimmunity (any breastfeeding >6 mo, adjusted HR: 1.07; 95% CI: 0.96, 1.19; exclusive breastfeeding >3 mo, adjusted HR: 1.03; 95% CI: 0.92, 1.15). Exclusive breastfeeding >3 mo was associated with a decreased risk of seasonal allergic rhinitis (adjusted HR: 0.70; 95% CI: 0.53, 0.92; P < 0.01). Any breastfeeding >6 mo and exclusive breastfeeding >3 mo were associated with decreased risk of obesity (adjusted OR: 0.62; 95% CI: 0.47, 0.81; P < 0.001; and adjusted OR: 0.68; 95% CI: 0.47, 0.95; P < 0.05, respectively).

Conclusions:

Longer breastfeeding was not associated with a lower risk of childhood (islet or transglutaminase) autoimmunity in genetically at-risk children but was associated with decreased risk of seasonal allergic rhinitis and obesity at 5.5 y of age.
4
Ook in Canada blijkt uit een vergelijking van meel, brood en ontbijtgranen met en zonder gluten dat dieetvoeding duurder is (2,3 keer zo duur) en dat de voedingswaarde ervan lager is (minder ijzer en eiwitten).


Plant Foods Hum Nutr. 2021 Apr 6. doi: 10.1007/s11130-021-00889-5. Online ahead of print.
Cost, Nutritional Content and Number of Gluten-Free Staple Foods Available in Winnipeg, Manitoba, Canada
Olutola Jegede 1, Avery Enns 1, Marianna Kantounia 1, Taryn Preun 1, Kathy Vagianos 1 2, Miyoung Suh 1 3, Heather Blewett 4 5 6

PMID: 33825090 DOI: 10.1007/s11130-021-00889-5

Data has indicated that gluten-free (GF) foods are more expensive and have lower nutritional value than their gluten-containing (GC) counterparts. The aim of the present study was to compare the cost and nutrient content between GF and GC staple foods and determine whether the number and price of GF staple foods differed based on type of store or location within Winnipeg, Canada. Twelve grocery stores (2 chain stores/quadrant;1 local store/quadrant) in the four quadrants (northwest, northeast, southwest, southeast) of Winnipeg were visited to identify GF staple products (bread, flour, cereal, pasta) along with a GC comparator. A total of 819 GF products along with GC comparators were identified. The median cost of GF products ($1.50/100 g) was 131 % greater than that of GC ($0.65/100 g) (p < 0.0001). The greatest difference in cost was between GF and GC flour, with the least difference occurring between GF and GC cereal. GF products were 58, 36 and 100 % lower in iron, protein and saturated fat (p < 0.0001) than their GC comparators, respectively. The number of GF staple products was 370 % higher (p < 0.007) at chain stores than at local stores, whereas store location did not significantly affect the number of GF products available. The greatest difference in number of different GF foods based on store type was for cereals, with the least being for flours. These results confirm that GF staple foods are more expensive and have lower nutritional value (mainly due to lower iron and protein content) compared to GC foods.
5
Medisch / Re: Tips omgang mdl arts?
« Laatste bericht door tine Gepost op april 04, 2021, 11:52:28  »
 :duimop:
6
Medisch / Re: Tips omgang mdl arts?
« Laatste bericht door Merel Charda Gepost op april 04, 2021, 09:15:54  »
Bedankt Tine voor je uitgebreide antwoord daar ga ik mee aan de slag!
7
Medisch / Re: Tips omgang mdl arts?
« Laatste bericht door tine Gepost op april 03, 2021, 13:02:27  »
Bestel een zelftest voor coeliakie bij het Kruidvat of De Tuinen. Dan meet je met een druppeltje bloed uit je vingertop of je TTG antistoffen verhoogd zijn, dat is een kenmerk van coeliakie. Als de test positief is, kun je weer met 'bewijs' bij de mdl-arts of huisarts aankloppen. De test heet Veroval, of Gluten Detect.

Van de klachten die je hebt passen hoofdpijn, buikpijn en spierpijn bij coeliakie. Maar steken in je handen niet direct, dat lijkt meer op een symptoom van vitamine B12 tekort of een schildklierprobleem. Lastig is dat dergelijke klachten niet alleen bij coeliakie voorkomen maar ook bij tal van andere aandoeningen. Maar dat had je al ontdekt.

Wat je ook kunt doen is een second opinion aanvragen bij een andere mdl-arts. Kijk bij www.glutenvrij.nl voor artsen die gespecialiseerd zijn in coeliakie. Daar ben je beter op je plek.

Is de zelftest negatief, dan weet je nog niet helemaal zeker dat je geen coeliakie hebt. Want 5 tot 15 % van de volwassenen met coeliakie heeft geen bloedtest die wijst op coeliakie. Bij hen zijn de antistoffen negatief.

Als je met een zelftest niet verder komt, en niet met een andere specialist, kun je altijd nog een periode geen gluten eten. Als je klachten minder erg worden, wil dat nog niet zeggen dat je coeliakie hebt. Want ook andere auto-immuunziekten kunnen verbeteren door een glutenvrij dieet. Maar als je veel opknapt is dat ook wat waard. Niemand die je tegenhoudt om glutenvrij te gaan eten. Ik kan me voorstellen dat je echt een oplossing wilt, zo is het niet te doen. Hopelijk kom je wat verder! Veel succes met het vervolg!

ps ik heb geen verstand van elastase, daar kan ik dus niet over meedenken...

er is ook een facebookgroep ov er een vitamine B12 tekort. Ik weet dat de waardes die artsen als veilig beschouwen, door patiënten anders worden bekeken. Misschien daar eens je licht opsteken?

8
Medisch / Tips omgang Mdl arts
« Laatste bericht door Merel Charda Gepost op april 03, 2021, 09:12:41  »
Hoi allemaal, ik ben nieuw hier op het forum en ben al zo blij om alle verhalen te lezen. Ik weet nog niet of ik coelakie heb maar alleen al om te horen over soortgelijke zoektochten als de mijne geeft steun. Dus dank daarvoor!

Sinds ongeveer november ben ik in het medische circuit terecht gekomen vanwege heftige buikpijn en een plotseling veranderend ontlasting patroon. Mijn eten verteert niet goed en ontlasting is erg vettig. Na heel veel onderzoeken zijn ze erachter gekomen dat mijn elastase (een pancreas enzyme die eten verteert) laag is en methylmalonzuur te hoog wat kan duiden op een b12 tekort. De internist heeft mij nu doorgestuurd naar de mdl arts zodat hij het elastase tekort kan onderzoeken. Maar nu komt het probleem: hij weigert mij te onderzoeken omdat ik geen onstekingswaarden heb en hij daarom vind dat het niks kan zijn.

Ik weet niet meer wat ik nu moet doen. Mijn klachten zijn heel duidelijk en ik heb er zoveel last van de ik grote delen van de dag in bed lig. Naast buikpijn heb ik hoofdpijn, spierpijn en steken in mijn handen.

Ik denk erover om toch zelf te stoppen met gluten omdat ik het gewoon niet meer red op deze manier. Maar ik lees hier ook dat dit eigenlijk niet verstandig is. Heeft er iemand tips hoe ik dit het beste kan doen? Zijn er mensen die eerst niet serieus werden genomen? En wat deden jullie dan?


Alvast bedankt!
9
Medisch / Tips omgang mdl arts?
« Laatste bericht door Merel Charda Gepost op april 03, 2021, 09:09:40  »
Hoi allemaal, ik ben nieuw hier op het forum en ben al zo blij om alle verhalen te lezen. Ik weet nog niet of ik coelakie heb maar alleen al om te horen over soortgelijke zoektochten als de mijne geeft steun. Dus dank daarvoor!

Sinds ongeveer november ben ik in het medische circuit terecht gekomen vanwege heftige buikpijn en een plotseling veranderend ontlasting patroon. Mijn eten verteert niet goed en ontlasting is erg vettig. Na heel veel onderzoeken zijn ze erachter gekomen dat mijn elastase (een pancreas enzyme die eten verteert) laag is en methylmalonzuur te hoog wat kan duiden op een b12 tekort. De internist heeft mij nu doorgestuurd naar de mdl arts zodat hij het elastase tekort kan onderzoeken. Maar nu komt het probleem: hij weigert mij te onderzoeken omdat ik geen onstekingswaarden heb en hij daarom vind dat het niks kan zijn.

Ik weet niet meer wat ik nu moet doen. Mijn klachten zijn heel duidelijk en ik heb er zoveel last van de ik grote delen van de dag in bed lig. Naast buikpijn heb ik hoofdpijn, spierpijn en steken in mijn handen.

Ik denk erover om toch zelf te stoppen met gluten omdat ik het gewoon niet meer red op deze manier. Maar ik lees hier ook dat dit eigenlijk niet verstandig is. Heeft er iemand tips hoe ik dit het beste kan doen? Zijn er mensen die eerst niet serieus werden genomen? En wat deden jullie dan?


Alvast bedankt!
10
Glutenvrije voedingsmiddelen zijn tot wel 4,5 keer zo duur als andere producten in de winkel, en ook de voedingswaarde is niet om over naar huis te schrijven, menen onderzoekers uit Noorwegen. Ze vergeleken producten met en zonder gluten die te koop zijn bij supermarkten en webwinkels in Noorwegen, met name brood, ontbijtgranen, bakmixen, cake, pizza, pasta en snacks. Over de hele linie bevatten de glutenvrije producten minder vezels en minder eiwitten, meer verzadigd vet, meer koolhydraten en meer zout. De glutenvrije producten komen dus niet zo goed uit de bus. Dit betekent dat coeliakiepatiënten extra goed moeten opletten met wat ze kopen, zodat ze toch genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen. Ook is het nodig dat de voedingsindustrie gezondere glutenvrije producten gaat ontwikkelen en dat de overheid hiervoor de randvoorwaarden schept. Daarnaast is een glutenvrij dieet alleen aan te bevelen voor wie hiervoor een medische reden heeft.

food & nutrition
Nutritional quality and costs of gluten-free products: a case-control study of food products on the Norwegian markedMari C. W. Myhrstad1*, Marlene Slydahl1, Monica Hellmann2, Lisa Garnweidner-Holme1, Knut E. A. Lundin3,4, Christine Henriksen5  and Vibeke  H. Telle-Hansen11Department of Nursing and Health Promotion, Faculty of Health Sciences, Oslo Metropolitan University, Oslo, Norway; 2Det Glutenfrie Verksted, Oslo, Norway; 3K.G. Jebsen Coeliac Disease Research Centre, University of Oslo, Oslo, Norway; 4Department of Gastroenterology, Oslo University Hospital, Oslo, Norway; 5Department of Nutrition, Institute of Basic Medical Sciences, University of Oslo, Oslo, Norway

Background:

Celiac disease is a chronic autoimmune disease triggered by gluten exposure in genetically predis-posed individuals. A life-long intake of  a gluten-free (GF) diet is required for its management. Wheat, rye and barley are eliminated in a GF diet and the nutritional adequacy of  the diet has been questioned. In Norway, cereals and bread constitute a key role of  the diet and are the main source of  fiber intake. Gluten restrictions may  therefore  offer  important  implications  for  nutrient  adequacy  especially  linked  to  fiber  intake  in  people  with celiac disease.

Objective:

The aim of  the study was to investigate the nutritional quality and price of  GF products and com-pare with gluten-containing counterparts available at instead of  in the Norwegian market.

Design: 

The  macronutrient  content  of   423  unique  GF  products  were  compared  with  337 equivalents  with  gluten.  All  products  were  selected  from  grocery  stores  and  web-based  shops,  with  the  aim  of   including  as many GF products as possible. Listed macronutrients content and price in 11 different food categories were compared to gluten-containing counterparts with Wilcoxon signed rank test.

Results:

The GF products contained less protein and fiber, and higher content of  saturated fat, carbohydrate and salt compared to the gluten-containing products. The total amount of  fat was not different between the  groups.  A  similar  pattern  was  found  within  several  of   the  food  categories.  More  gluten-  containing  products  met  the  nutrition  claim  “high  in  fiber”  (fiber  >  6  g/100  g)  compared  to  the  GF  products.  The  price of  the GF products was higher; ranging from 46%–443% more expensive than the gluten- containing products.

Conclusion:

GF products are less nutritious and have a higher price compared to equivalent gluten-contain-ing products. Knowing that an unhealthy diet is the most important risk factor for developing non-communicable diseases, the nutritional quality of  a GF diet needs to be addressed and should be improved.

Received: 27 November 2020; Revised: 2 February 2021; Accepted: 8 February 2021; Published: 26 March 2021

Popular scientific summary
•     The only treatment for celiac disease, is a lifelong gluten-free diet.
•       Removing  gluten-containing  ingredients  from  the  diet  may  challenge  the  nutritional  quality  of   the diet.
•      The aim was to investigate the nutritional quality and price of  gluten-free products at the  Norwegian market.
•     The  gluten-free  products  are  less  nutritious  and  have  a  higher  price  compared  to  equivalent  gluten-containing  products.
•     Following a gluten-free diet should therefore be restricted for those with medical requirements.

https://foodandnutritionresearch.net/index.php/fnr/article/view/6121
Pagina's: [1] 2 3 ... 10