Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Restaurants en uitgaan / Re: lunchen/ taartje eten in Nijmegen
« Laatste bericht door roozjuhz Gepost op oktober 18, 2018, 23:40:55  »
Ik lunch ook graag bij het Vlaamse Arsenaal, heeft een bistro en een cafť gedeelte. Of Moenen op de markt, nooit problemen gehad. Of de Waagh, maar minder geschikt met kinderen denk ik. 't Hoogstraatje is inderdaad ook een goede optie.

Gebak vind ik ook wat moeilijker te bedenken. Ik weet dat ze een tijd glutenvrije cheesecake bij het restaurant van het filmhuis Lux hebben gehad. Erg lekker! Ben er alleen al een tijdje niet geweest. En misschien gebak bij de Hema bestellen en in het restaurant opeten?
Ik weet echter niet hoe lang van tevoren je die moet bestellen.

Succes!

2
Restaurants en uitgaan / Re: lunchen/ taartje eten in Nijmegen
« Laatste bericht door koekie8 Gepost op oktober 18, 2018, 17:47:07  »
Er zijn veel eetcafťs en andere tentjes waar je glutenvrij kunt lunchen in Nijmegen. Onder andere Van Buren, Biessels en Het Hoogstraatje (pannenkoeken en gv brood). En dan vergeet ik nog minstens tien andere restaurants op te noemen.
Gebak is lastiger. Dan zul je naar Crudo moeten gaan (maar dat is duur en vegan en rauw en zo) of naar Bagels&Beans. Bij B&B hebben ze zowel glutenvrije bagels als glutenvrij gebak (ik geloof pecannotentaart).
3
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: Italiaanse coeliakiepatiŽnten eten glutenvrij tarwebrood
« Laatste bericht door tine Gepost op oktober 18, 2018, 12:57:42  »
Dank je. Even een stapeltje artikelen weggewerkt. ;)
4
Interessant stuk Tine!
Je bent sowieso weer goed bezig met al die leuke wetenswaardigheden. Op 12 oktober wel 10 berichten!
 :gg:
5
Info voor de supergevoeligen / Re: producten die goed/slecht gaan
« Laatste bericht door tine Gepost op oktober 18, 2018, 10:34:06  »
Ik had de blauwe Frankenthaler en de muskaatdruiven. Ze kosten 10 euro per kilo. Ik heb een deel gedroogd in de oven, het is een soort fruitleer geworden, nogal groot formaat rozijnen, voor mijn zoon om mee te nemen naar school. Hij neemt nu 2 thermosflessen yoghurt mee, maar dat is niet genoeg om de dag door te komen. Hij vindt de reuzerozijnen net snoepjes.   
6
Info voor de supergevoeligen / Re: producten die goed/slecht gaan
« Laatste bericht door Henk88 Gepost op oktober 17, 2018, 22:18:05  »
Welke gaan goed ze hebben 8 verschillende soorten  :duimop:en heb je toevallig ook net sap geprobeerd?
7
Info voor de supergevoeligen / Re: producten die goed/slecht gaan
« Laatste bericht door tine Gepost op oktober 17, 2018, 18:17:58  »
Goedgekeurd: biodynamische druiven van Druivenkwekerij Nieuw Tuinzight in Den Hoorn (bij Delft).

Ze staan in de kas en zijn tot begin november te koop.

http://www.druivenkwekerij.nl/
8
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Re: Tips voor huisartsen bij vermoeden van coeliakie
« Laatste bericht door tine Gepost op oktober 17, 2018, 13:27:42  »
De NCV schrijft erover op haar website: https://www.glutenvrij.nl/actueel/nieuwsartikel/703
9
Medisch / Re: Ziekte van Duhring?
« Laatste bericht door tine Gepost op oktober 17, 2018, 10:26:36  »
Fijn dat je nu weet waar je aan toe bent. Ik las ook al in het boek Gluten Freedom (van mdl-arts Fasano) dat familie van een coeliakiepatiŽnt regelmatig glutensensitief is. Wat daarvoor het bewijs is weet ik niet, al heb ik wel eens een onderzoek gezien waaruit blijkt dat de darmen van familieleden van coeliakiepatiŽnten meer doorlaatbaar zijn, misschien heeft dat er iets mee te maken.

In de winter buiten gaan lopen in de zon heeft niet veel zin om vitamine D op te pikken, dat werkt alleen in de zomer, of als je een reisje naar een zonnig land boekt. Je kunt vitamine D ook via je voeding binnenkrijgen, via vis, eieren, boter ed. maar de aanbeveling luidt om - als je coeliakie hebt- vitamine D in de winter bij te slikken (behalve als je op vakantie gaat naar de zon). Ook veel mensen zonder coeliakie hebben trouwens een tekort aan vitamine D.

Ook bij glutensensitiviteit komen huidklachten voor. En ik weet niet hoe lang het duurt voordat het verbetert (bij coeliakie of bij ncgs). Ik denk dat drie maanden glutenvrij eten vrij kort is, misschien is zes maanden een betere termijn, maar het moet wel haalbaar zijn en goed voelen voor jou.

Bij glutensensitiviteit is niet helemaal duidelijk hoeveel gluten een reactie uitlokt. De Duitse coeliakie-expert Schuppan meent dat je het beste de hoofdzaken zoals brood en pasta in een glutenvrije variant kunt eten, maar niet hoeft te letten op verborgen gluten zoals in vleeswaren ed. Duidelijke internationale richtlijnen zijn er nog niet.

Ik denk dat je de eerste bent bij wie de gamma-delta T-cellen flink verhoogd zijn en die geen coeliakie heeft (op dit moment). Gooi je de statistieken  van het VUmc in de war.  ;)

Blijf het wel goed in de gaten houden zoals de arts al zegt: elk jaar testen of het bloed nog okť is (antistoffen en nutriŽntenstatus). 

10
Coeliakie / Re: Hoe lang last na glutenfout
« Laatste bericht door tine Gepost op oktober 17, 2018, 09:59:38  »
Ja ik herken het wel, het duurt hier na een flinke dieetfout ook wel twee weken voordat de darmen het eten weer goed kunnen verteren. Het helpt om dingen te eten die makkelijk verteerbaar zijn dus gekookte groente ipv rauwkost. En niet te veel melk maar liever yoghurt, ook beter voor de darmflora. Ook vet, suiker en scherpe kruiden kunnen de darmen irriteren, net als kool en uien. Bewerkte dingen uit een pakje of zakje eten we toch al nooit, we eten heel puur. 

Ik weet niet hoe lang je al glutenvrij eet? Je kunt op den duur meer of minder gevoelig worden. En een biertje hoeft geen grote glutenfout te zijn. In sommige soorten gewoon bier zit heel weinig gluten. Blijf je het regelmatig drinken, dan gaan je coeliakie antistoffen wel omhoog, is de verwachting. Daar hoef je niets van te merken. Darmschade ontstaat doorgaans al vůůrdat je zelf klachten ervaart. Zo kregen proefpersonen in het verleden 10 of 50 mg gluten te eten tijdens een experiment van drie maanden. Eťn persoon was heel gevoelig en haakte al snel af omdat hij veel klachten kreeg, die at 10 mg gluten. De anderen haalden probleemloos de eindstreep, waardoor iedereen dacht dat het eten van 50 mg gluten geen probleem zou zijn. Maar de verrassing kwam toen alle darmbiopten werden bestudeerd: bij de meeste mensen met coeliakie die 50 mg gluten aten waren de darmen gedurende het experiment achteruit gegaan. En dat terwijl ze niet mťťr klachten hadden dan daarvoor. Bij twee proefpersonen gingen de darmen erop vooruit, in de periode dat ze 50 mg gluten kregen en verder goed opletten wat ze aten (niet uit eten gaan en goed opletten bij feestjes). Wat weer eens illustreert dat iedereen met coeliakie anders reageert op gluten. Want het tolerantieniveau verschilt per persoon, op hoeveel gluten een reactie volgt, en ook op welke gluten eiwitten precies. Hopelijk wordt 'het' glutenvrije dieet nog eens maatwerk zodat je de hoeveelheid gluten kunt eten die bij je past waardoor je niet onnodig streng bent, of te soepel waardoor je gezondheid in gevaar komt. Er bestaat al een test waarmee je kunt meten of je te veel gluten hebt gegeten, via je urine of ontlasting. Heel handig, want zo kun je je dieet bijsturen, en fouten achterhalen. De test (Gluten Detect/ Detective van Biomedal) is ontwikkeld in de VS waar hij al volop wordt gebruikt, maar hij is hier nog niet te koop. Uit de eerste testen met deze urinetest blijkt dat een deel van de mensen met coeliakie veel meer gluten binnenkrijgt dan ze zelf in de gaten hebben.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10