Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Receptenarchief / banana bread
« Laatste bericht door JosjeC Gepost op augustus 13, 2018, 12:16:17  »
ingrediŽnten:

droge mix:
100 gram havermeel
50 gram amandelmeel
50 gram wit keukenmeel (ik had AH vrij van gluten meelmix)
50 gram bruine basterdsuiker
5 gram fiberhusk
2-3 gram koekkruiden (veel recepten schrijven kaneel voor, maar ik had geen losse kaneel meer)
7-8 gram bakpoeder


natte mix:
200 gram zeer rijpe banaan, gepureerd tot vloeibaar
2 grote eieren
50 gram neutrale plantaardige olie (ik had koolzaadolie)
125 gram volvette Griekse yoghurt

vulling:
ik had een flinke hand rozijnen en een flinke hand walnoten, maar je kunt zelf natuurlijk van alles verzinnen (bessen, chocoladestukjes etc.) of je laat het weg.

voor de vorm:
boter

-Verwarm de oven voor op 175 graden.
-Klop de ingrediŽnten voor de natte mix goed door elkaar (ik gebruikte mijn mini-blendertje tot het een soort bananen-shake was).
-Meng de ingrediŽnten voor de droge mix goed door elkaar in een beslagkom.
-Roer de natte mix door de droge mix tot je een mooi glad cakebeslag zonder klontjes hebt.
-Roer de eventuele vulling erdoor.
-Giet in een beboterde cakevorm.
-Bak ongeveer een uur in het midden van de voorverwarmde oven.
-Eerst af laten koelen voor je hem uit de vorm haalt denk ik, want bij mij brak hij (te ongeduldig omdat hij zo lekker rook, eenmaal afgekoeld kon ik er met een broodmes mooie plakken van snijden en was hij niet enorm kruimelig of breekbaar)


2
Coeliakie bij kinderen / Re: Zo snel herstel???
« Laatste bericht door tine Gepost op augustus 13, 2018, 07:53:56  »
Bij de meeste kinderen met coeliakie merk je al binnen twee weken verbetering als ze glutenvrij gaan eten.

Laat haar wel zo snel mogelijk weer gluten eten, anders kun je niet een echte diagnose krijgen, en erachter komen of ze werkelijk coeliakie heeft. Het wordt door artsen afgeraden om bij wijze van proef glutenvrij te gaan eten. Dat kan wel bij (andere) allergieŽn zoals bij melk of ei bv dat kun je met een voedselprovocatie vaststellen. Als je kind glutenvrij is gaan eten, is de weg terug vaak moeilijker, omdat je kind weet hoe het is om zich beter te voelen, omdat ze een natuurlijke aversie kan opbouwen tegen eten dat haar ziek maakt, en omdat de klachten heftiger kunnen worden dan eerst. En het belangrijkste is dat coeliakie kan worden vastgesteld via het bloed, daar zitten bepaalde antistoffen in, als ze lang genoeg gluten heeft gegeten, in een normale hoeveelheid. Stop je met het geven van gluten, dan verdwijnen de antistoffen uit het bloed en is je kans op een coeliakie diagnose (mocht ze dat hebben) een stuk kleiner. Er zijn ook andere oorzaken denkbaar waarom ze goed reageert op glutenvrij eten, dat is iets voor de arts om uit te zoeken. De bloedtest voor coeliakie is heel betrouwbaar, boven de 95%, er zijn weinig andere testen die zo'n grote mate van betrouwbaarheid hebben. Als je opziet tegen het bloedonderzoek, kun je Emla zalf gebruiken in overleg met het lab of de apotheek, als je dat ophaalt en thuis op haar arm smeert, doet de prik later geen pijn.

Haar dunne ontlasting is een signaal voor coeliakie. Dat is een lage hb ook. Net als veel slapen en erg moe zijn. Als de dunne darm het niet goed doet, wordt ijzer als eerste niet goed opgenomen. Alleen gebeurt dat bij coeliakie pas na de introductie van gluten, niet vanaf de geboorte (tenzij jij ook coeliakie hebt). Je hoeft geen andere klachten aan haar te merken. Als ze niet klaagt, zegt dat niet zoveel. Speelt ze lekker, groeit ze goed, eet ze goed, kan ze goed slapen, is ze over het algemeen opgewekt? Heeft ze andere gezondheidsklachten, zoals huidklachten? De meeste kinderen met niet ontdekte coeliakie hebben geen buikpijn en groeien ook goed, daarom is coeliakie ook zo moeilijk op te sporen. Zie ook http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=23749.msg640280#msg640280 en http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25283.msg653720#msg653720

De arts kan ook meteen in het bloed testen of ze de genen heeft die horen bij coeliakie, dat zijn HLA-DQ2 en HLA-DQ8. Heeft ze die genen niet, dan is coeliakie uitgesloten. Heeft ze die genen wel, dan zegt dat niet zoveel, ze heeft dan kans om coeliakie te ontwikkelen. maar die genen komen voor bij 30 tot 40% van de bevolking. Toch krijgt slechts 1% coeliakie.

Hopelijk kom je erachter wat er aan de hand is. Veel succes verder!

3
Coeliakie bij volwassenen / Re: Glutenfout, en nu?
« Laatste bericht door tine Gepost op augustus 13, 2018, 07:36:22  »
Fijn  dat je het onder controle hebt! Nu nog even genieten van je tijd daar! Veel plezier!
4
Coeliakie bij kinderen / Zo snel herstel???
« Laatste bericht door Saskia101 Gepost op augustus 12, 2018, 18:00:20  »
Hallo,

Ik ben nieuw hier. Mijn dochtertje van 3 heeft al sinds haar geboorte bloedarmoede (holle teennagels, wit gelaat, slaapt veel), daarnaast heeft ze altijd 3, maar meestal 4 maal per dag een natte poep (beetje tussen een gewone drol en diarree in). Vorige maand kocht ik een Hb metertje en wilde haar Hb eens in de gaten houden. Onze huisarts wilde na de zomervakantie haar schildklier testen en voor coeliakie, i.v.m. de bloedarmoede. Intussen was ik ruim 2 weken geleden ter test begonnen met een glutenvrij dieet. Binnen 2 dagen was er vreemd genoeg al resultaat, ze poept nu al 2 weken lang nog maar 1 keer per dag en dan steeds een mooie vaste drol. Inmiddels is haar bloedarmoede ook verdwenen. Ze vindt naalden vreselijk dus het liefst bespaar ik haar dit bloedonderzoek straks, tevens omdat ik lees dat antistoffen tegen gluten niet altijd in de test naar voren komen en dan weet je nog niet waar je aan toe bent. Het zou ook een tarwe allergie kunnen zijn.

Wat ik echter zo gek vind, hoe kan zoiets nou ZO snel opgelost zijn allemaal? Drie jaar lang 4 x per dag bijna-diarree en bloedarmoede en nu binnen enkele daagjes alles opgelost? Dat kan toch eigenlijk helemaal niet, de dunne darm heeft toch veel meer tijd nodig om te herstellen van alle schade?

Ik hoop dat hier mensen met ervaring zijn en lees graag meer over hoe lang een dergelijk herstel duurt.

Verder heb ik haar nooit horen klagen over buikpijn, dus dat vind ik ook erg vreemd. Geeft enkel een tarwe allergie wellicht geen buikpijn en zou dit sneller genezen dan coeliakie op een glutenvrij (en dus tarwe vrij) dieet?
5
Coeliakie bij volwassenen / Re: Glutenfout, en nu?
« Laatste bericht door Krokeledokus Gepost op augustus 12, 2018, 04:21:46  »
Ja, ik voel me een stuk beter! Voorzichtig aan gedaan, veel water gedronken en beweging gehad. Ik denk nu wel zeker dat het aan gluten lag en niet aan buikgriep of voedselvergiftiging. Ik moet gewoon extra goed blijven opletten en geen risico's meer nemen. In een gezin waar wel brood wordt gegeten zit een ongelukje in een klein hoekje. Telkens maar als eerste opscheppen en geen tweede keer nemen. Goed mijn ogen open houden en in de keuken meehelpen zodat ik kruisbesmetting kan blijven aankaarten. En hoe lekker ook, de snoepjes van hier laat ik even staan, want die etiketten zijn gewoon niet te vertrouwen. Is ook beter voor de lijn trouwens!
6
Restaurants en uitgaan / IJsmakerij Botterweck in Valkenburg - glutenvrij ijs?
« Laatste bericht door Smurf Gepost op augustus 11, 2018, 22:36:22  »
Wie weet of je bij IJsmakerij Botterweck in  Valkenburg glutenvrij ijs kan kopen?
7
Coeliakie bij volwassenen / Re: Glutenfout, en nu?
« Laatste bericht door tine Gepost op augustus 11, 2018, 21:37:13  »
En, knap je al wat op?  :?

Ja, heel vervelend als je niet op etiketten kunt vertrouwen!
8
Coeliakie bij volwassenen / Re: Glutenfout, en nu?
« Laatste bericht door Krokeledokus Gepost op augustus 10, 2018, 21:08:11  »
Ok. Griesmeel kan dus gemaakt zijn van tarwe, spelt, mais of rijst. Er staat niet achter van welke graansoort het is gemaakt. Dus dat gaat op mijn zwarte lijst.

Je kunt veel aan te merken hebben op de EU, maar in deze vakantie besef ik me weer hoe fijn het is dat er regels bestaan over ingredienten en etiketten! Dat is buiten de EU wel wat anders!
9
Coeliakie bij volwassenen / Re: Glutenfout, en nu?
« Laatste bericht door Krokeledokus Gepost op augustus 10, 2018, 21:02:03  »
Dankjewel voor je reactie! Zou dat kunnen van die polenta? Ik heb hetvoorheen wel gegeten. Vandaag maar even geleefd op mueslirepen uit Nederland en groente. Mijn darmen moeten weer even tot rust komen.

Ze zijn hier trouwens niet zo goed met ingredienten op etiketten zetten. Ik had bij een chocolade-snoepje geen tarwe oid zien staan dus dacht dat het veilig was. Tot ik er achterkwam dat er wafels in die chocola zat. Gelukkig zag ik het voordat ik een hap nam. Nog eens gelezen en jahoor: staat er helemaal achteraan de lijst van ingredienten: wafels. Dat is toch geen ingrediŽnt!

Ik ga zo nog even googlen naar griesmeel. Dat zag ik ook op een worst als ingredient staan, ik vraag me af of dat wel gv is.
10
Glutenvrij kopen, koken/bakken en eten / Re: Kan boekweitmeel in de vriezer bewaard worden?
« Laatste bericht door tine Gepost op augustus 10, 2018, 16:10:30  »
Ik bewaar meel in de koelkast, ik heb er zelfs een extra koelkast voor in de schuur staan, dan is het wel een jaar te bewaren.

Waarschijnlijk heb je er wel op gelet, maar ik vraag het voor de zekerheid toch maar even: weet je zeker dat het boekweitmeel glutenvrij is? (als je dit meel gebruikt omdat je coeliakie hebt) Staat erop dat het glutenvrij is, of staat er een glutenvrij logo op? Boekweitmeel is doorgaans besmet met gluten als in dezelfde molen tarwe, rogge of gerst gemalen wordt. Wat dat betreft is het net als haver. Het is alleen glutenvrij als het apart geteeld wordt (op een veld waar niet eerder een graan met gluten stond), met aparte oogstmachines van het veld wordt gehaald (die geen granen met gluten oogsten), in aparte opleggers gelegd wordt (waar niet eerder tarwe/ rogge/ gerst in zat), in een aparte ruimte bewaard wordt (waar niet eerder granen met gluten aanwezig waren), in aparte opslag (schuur of kisten oid) terecht komt, in een aparte molen gemalen is (waar niet eerder tarwe, gerst of rogge is gemalen). Een 'gewone' molen die ook tarwe maalt, kan geen boekweitmeel malen die glutenvrij is, er zit al snel te veel gluten in. Hopelijk vertel ik je niets nieuws. ;) 
Pagina's: [1] 2 3 ... 10