Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Wit meel in het Verenigd Koninkrijk bevat 41 % meer suiker dan in het verleden. Kan dit wellicht verklaren waarom zoveel mensen met prikkelbare darmen (PDS) tarwe laten staan? De betreffende suikers in tarwe, te weten glucose, fructose, maltose, sucrose en raffinose, vallen onder de zogeheten FODMAPs: suikers die leiden tot gasvorming in de dikke darm. Wie heel gevoelige darmen heeft, kan hier behoorlijk last van hebben. In het Britse Sheffield geeft 13 % van de bevolking aan dat er klachten ontstaan na het eten van brood. Wellicht speelt het toegenomen aandeel suiker in brood hierbij een rol. Of dat echt zo is, zullen nieuwe studies moeten uitwijzen.

In tegenstelling tot veel gehoorde geluiden in diverse media bevat moderne tarwe niet meer gluten dan oude tarwe. Ook het aandeel ATIs is in de loop van de jaren niet toegenomen (ATIs beschermen de tarweplant tegen plagen van insecten en vraat van dieren).

In Nederland geeft 6 % van de bevolking aan dat het eten van brood klachten veroorzaakt. Waar dat door komt wordt verder onderzocht.


Review Nutr Bull. 2020 Dec;45(4):362-373. doi: 10.1111/nbu.12461. Epub 2020 Sep 22.
Do modern types of wheat have lower quality for human health?
P R Shewry 1, K L Hassall 2, H Grausgruber 3, A A M Andersson 4, A-M Lampi 5, V Piironen 5, M Rakszegi 6, J L Ward 2, A Lovegrove 1

PMID: 33380903 PMCID: PMC7756780 DOI: 10.1111/nbu.12461

Wheat is the major staple food in Western Europe and an important source of energy, protein, dietary fibre, minerals, B vitamins and phytochemicals. Plant breeders have been immensely successful in increasing yields to feed the growing global population. However, concerns have been expressed that the focus on increasing yield and processing quality has resulted in reduced contents of components that contribute to human health and increases in adverse reactions. We review the evidence for this, based largely on studies in our own laboratories of sets of wheats bred and grown between the 18th century and modern times. With the exception of decreased contents of mineral micronutrients, there is no clear evidence that intensive breeding has resulted in decreases in beneficial components or increases in proteins which trigger adverse responses. In fact, a recent study of historic and modern wheats from the UK showed increases in the contents of dietary fibre components and a decreased content of asparagine in white flour, indicating increased benefits for health.

Cijfers over Nederland: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27834802/

Internationaal onderzoek naar de gezondheid van tarwe: https://www.wellonwheat.org/
 


2
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Etikettering Ďglutenvrijí verschilt per land
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 15, 2021, 00:49:56  »
Wie denkt dat Ďglutenvrijí hetzelfde is als Ďgeen glutení komt bedrogen uit. In een glutenvrij product mag nog een heel klein beetje gluten zitten. Het zou zo weinig moeten zijn, dat (de meeste) mensen met coeliakie er niet ziek van worden. Overheden maken afspraken wat glutenvrij genoemd mag worden en wat niet. En die afspraken verschillen per land en per werelddeel. Spaanse onderzoekers zetten enkele definities van Ďglutenvrijí op een rij.
 
1.   Europa: een product mag glutenvrij genoemd worden als het maximaal 20 ppm gluten bevat (dat is 20 mg gluten per kilo, vrij vertaald: een mespuntje gluten in een pak suiker). Een product mag Ďglutenarmí genoemd worden als het maximaal 100 ppm gluten bevat.

2.   VS: een product mag glutenvrij genoemd worden als het van nature geen gluten bevat (zoals een appel) of als het een bewerkt product is zonder granen met gluten. Er mag maximaal 20 ppm gluten in zitten, net als in Europa.

3.   Canada: maximaal 20 ppm gluten.

4.   AustraliŽ en Nieuw-Zeeland: maximaal 3 ppm gluten. Geen haver, geen mout van gerst en geen tarwederivaten.

5.   Mexico: als een product gluten bevat (granen met gluten en derivaten daarvan) moet dat op het etiket staan (tekst: Ďdit product bevat glutení) 

6.   ArgentiniŽ: een glutenvrij product mag maximaal 10 ppm gluten bevatten (dit geldt ook voor medicijnen)

7.   China: voedingsmiddelen bedoeld voor de export hebben de vermelding Ďglutenvrijí op het etiket als er minder dan 20 ppm gluten in zit

8.   Japan: elk voedingsmiddel dat meer dan 10 ppm gluten bevat (of een ander allergeen, zoal ei of melk) bevat een waarschuwing op het etiket (gedeeltelijk verplicht, gedeeltelijk aanbevolen, afhankelijk van de ernst van een mogelijke allergische reactie)

Bron:
https://www.mdpi.com/2304-8158/10/1/66/htm

Opmerking: in de VS zijn verschillende coeliakieverenigingen, en verschillende logo's voor glutenvrij. De ene patiŽntenvereniging gebruikt het wettelijke maximum van 20 ppm voor het glutenvrije logo, bij de ander mag er maximaal 5 ppm in zitten (GFMP Gluten Free Manufactoring Program van de NCA National Celiac Association).
3
DH is een huidziekte waarbij iemand bultjes en blaasjes heeft op ellebogen, knieŽn of billen. Deze jeuken intens. Soms zitten de bultjes ook ergens anders, zoals op het hoofd of op de rug. DH herkennen is lastig, want de huiduitslag lijkt op allerlei andere huidziekten. Het aparte van DH is dat de uitslag zowel rechts als links zit. Dus op beide knieŽn of beide ellebogen. Finse dermatologen delen hun kennis over DH via een artikel in Ďthe American Journal of Clinical Dermatologyí. 

Ook medicijnen kunnen klachten van DH verergeren

Het is bekend dat de huidklachten van DH ontstaan door het eten van gluten. Ook jodiumrijke producten zoals vis kunnen de klachten verergeren. Daarnaast vermeldt het artikel dat de klachten kunnen verergeren door het gebruik van het medicijn Indomethacine (de indicaties zijn ontstekingen en pijn: bij gewrichtspijn, reuma, jicht, spierpijn, menstruatieklachten en hoofdpijn).

Diagnose DH patiŽnt verschuift naar latere leeftijd

De gemiddelde leeftijd waarop DH wordt vastgesteld verschuift. In de jaren í70 was het 35 jaar bij mannen, inmiddels is het 51 jaar. Bij vrouwen verschoof het van 36 naar 46 jaar. Ook coeliakie wordt gemiddeld op een latere leeftijd vastgesteld. Dat ligt mogelijk aan de hoeveelheid gluten die mensen eten, schrijven de dermatologen. Vijftig jaar geleden aten de Finnen gemiddeld 150 kilo granen met gluten in een jaar, nu is dat minder dan de helft: 71 kilo.

Huidbiopt soms op de verkeerde plek genomen

Om DH vast te stellen, neemt een dermatoloog een klein stukje huid weg, dat onder de microscoop gelegd wordt. Maar waar moet dit gebeuren? Soms gaat het mis (in 5 % van de gevallen, zeggen de Finnen) als op de plek van de bultjes een stukje huidweefsel wordt weggenomen. Dat is niet de bedoeling. De huidafwijkingen zijn het beste te zien op de intacte huid nŠŠst de bultjes.

DH ook vast te stellen bij iemand die al glutenvrij eet

Bij DH zitten er kleine ophopingen van IgA in de huid. Die zijn niet van de ene op de andere dag verdwenen, als de patiŽnt glutenvrij gaat eten. Sterker nog, daar gaat wel een paar jaar overheen. Dit betekent dat DH vastgesteld kan worden bij iemand die al lange tijd glutenvrij eet. Een glutenprovocatie is in zoín geval niet nodig.

Ook Ďgewoneí coeliakiepatiŽnt kan IgA ophopingen in de huid hebben

Hoewel een dermatoloog al snel het vermoeden zal hebben dat een coeliakiepatiŽnt die zich met huidklachten meldt, DH heeft, is dat toch niet vanzelfsprekend. Er zijn heel veel huidziekten die iemand met coeliakie kan hebben, niet alleen DH. Vindt de dermatoloog IgA ophopingen in het huidweefsel, dan zegt dat nog niet zoveel. Want die worden ook bij Ďgewoneí coeliakiepatiŽnten aangetroffen die geen huidklachten hebben. Het blijft dus opletten geblazen of de juiste diagnose wordt gesteld.

Opnieuw gluten eten bij DH patiŽnten zonder klachten?

Tot nu toe werd gedacht dat tot 10 % van de DH patiŽnten op termijn toch weer gluten kunnen eten, als ze al langdurig glutenvrij eten en geen huidklachten hebben. Maar in 2019 verscheen een publicatie die daar een ander licht op werpt. Negentien DH patiŽnten gingen bij wijze van experiment opnieuw gluten eten. Bij 18 van de 19 proefpersonen gingen de darmen binnen een jaar achteruit en/of kwam DH terug. Blijf glutenvrij eten, want DH gaat niet over, menen de Finnen.


Published: 11 January 2021
Dermatitis Herpetiformis: An Update on Diagnosis and Management
Timo Reunala, Kaisa Hervonen & Teea Salmi
American Journal of Clinical Dermatology (2021)

Dermatitis herpetiformis (DH), presenting with an intense itch and blistering symmetrical rash, typically on the elbows, knees, and buttocks, is a cutaneous manifestation of celiac disease. Though overt gastrointestinal symptoms are rare, three-fourths of patients with DH have villous atrophy in the small bowel, and the rest have celiac-type inflammatory changes. DH affects mostly adults and slightly more males than females. The mean age at onset is about 50 years. DH diagnosis is confirmed by showing granular immunoglobulin A deposits in the papillary dermis. The DH autoantigen, transglutaminase 3, is deposited at the same site in tightly bound immune complexes. At present, the DH-to-celiac disease prevalence is 1:8. The incidence of DH is decreasing, whereas that of celiac disease is increasing, probably because of improved diagnostics. In DH, the treatment of choice for all patients is a gluten-free diet (GFD) in which uncontaminated oats are allowed. At onset, most patients need additional dapsone to rapidly control the rash and itching. Dapsone can be stopped after a mean of 2 years, and a strict lifelong GFD alone is required. Dietary adherence offers an excellent long-term prognosis for patients with DH, with a normal quality of life and all-cause mortality.
PMID: 33432477 DOI: 10.1007/s40257-020-00584-2

Zie ook http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26344.msg661330;topicseen#msg661330
4
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Coeliakie vaststellen via de huid?
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 11, 2021, 20:16:16  »
Misschien kan ook een huidbiopt bijdragen aan de diagnose van coeliakie, schrijven Italiaanse dermatologen. Wat is namelijk het geval? Bij 2 van de 3 nieuwe coeliakiepatiŽnten blijken huidafwijkingen zichtbaar te zijn onder de microscoop. Niet dat de coeliakiepatiŽnten daar iets van merken, want aan de buitenkant is niets te zien. In hun bovenste huidlaag zijn kleine ophopingen van IgA te vinden, die normaal gesproken voorkomen bij patiŽnten met DH. DH is de huidvariant van coeliakie, waarbij bultjes en blaasjes aanwezig zijn die flink jeuken. Als het huidweefsel onder de microscoop wordt bestudeerd en gekleurd met een speciale kleurstof, komen er kleine, fluorescerend groene vlekjes IgA tevoorschijn. Die vlekjes hebben 2 van de 3 nieuwe coeliakiepatiŽnten. Een handige 'marker' voor de diagnose van coeliakie, vinden de dermatologen, niet alleen voor DH, al kun je coeliakie niet uitsluiten als de uitkomst van het huidbiopt negatief is.



Acta Derm Venereol. 2021 Jan 11.
 doi: 10.2340/00015555-3742. Online ahead of print.
Granular Deposits of IgA in the Skin of Coeliac Patients Without Dermatitis Herpetiformis: A Prospective Multicentric Analysis
Emiliano Antiga 1, Roberto Maglie, Giuseppe Lami, Alessandro Tozzi, Veronica Bonciolini, Francesca Calella, Beatrice Bianchi, Elena Del Bianco, Daniela Renzi, Edoardo Mazzarese, Antonino S CalabrÚ, Marzia Caproni

PMID: 33426564 DOI: 10.2340/00015555-3742

Granular deposits of IgA represent the specific cutaneous marker of dermatitis herpetiformis. The prevalence of IgA deposits in the skin of patients with coeliac disease without dermatitis herpetiformis remains unknown. In this prospective case-control study, skin biopsies from newly diagnosed coeliac patients without dermatitis herpetiformis were analysed by direct immunofluorescence. Controls included healthy volunteers and patients with both bowel symptoms and skin eruptions unrelated to coeliac disease. Clinical data and serum level of anti-tissue transglutaminase and anti-epidermal transglutaminase IgA antibodies were collected from patients and controls. Granular deposits of IgA or IgA1 in the skin were found in 29 out of 45 patients with coeliac disease (64.4%), and in none of the included controls (specificity 100%; sensitivity 64.4%). Positive direct immunofluorescence correlated significantly with an increased serum level of anti-epidermal transglutaminase IgA antibodies (p < 0.005). This study shows that granular deposits of IgA represent a low sensitive, but highly specific, cutaneous marker of coeliac disease independent of dermatitis herpetiformis.

5
Info voor de supergevoeligen / Re: Heeft iemand tips voor vlees?
« Laatste bericht door Steleto Gepost op januari 11, 2021, 11:15:08  »
Leeuwen?  ;)

Zonder gekheid, ik zou het niet weten. volgens mij krijgen alle dieren die wij eten granen binnen. Alleen vis niet lijkt mij.

Ja, dat zou je hopen...maar kweekvis wordt wťl met tarwe gevoerd.  :(
Wilde vis kan wel, als die in de keten niet besmet raakt.
6
Info voor de supergevoeligen / Re: Heeft iemand tips voor vlees?
« Laatste bericht door Lieske Gepost op januari 11, 2021, 06:39:17  »
Leeuwen?  ;)

  :D :D :D

Zonder gekheid, ik zou het niet weten. volgens mij krijgen alle dieren die wij eten granen binnen. Alleen vis niet lijkt mij.
7
Info voor de supergevoeligen / Re: Heeft iemand tips voor vlees?
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 11, 2021, 00:39:44  »
Vlees van Schotse Hooglanders https://schotsehooglanders.nl/

Vlees van Free Nature, ossen en paarden uit natuurgebieden. https://www.freenature.nl/wildernisvlees

Iets soortgelijks: https://zorgnatuur.nl/informatie-biologisch-vlees/?gclid=Cj0KCQiA6Or_BRC_ARIsAPzuer-DVbEdXJIEpY3gVX8uG18S0crItCG9H1TolFO-3hwznopwL_e9JRkaApInEALw_wcB

Kalfsvlees (slagerij van der Geer Veenendaal)

Schapen (staan op gras, krijgen vaak bijvoer in de laatste maanden voor de slacht, of als het gesneeuwd heeft). Kun je een schapenboer vinden?

Sommige boerderijwinkels hebben koeien die niet bijgevoerd worden met granen, zoals deze 
- https://ecoboerderij-dehaan.nl/winkel
- http://www.graasboerderij.nl/
- https://eytemaheert.nl/duurzaam-en-diervriendelijk-vlees

Wild. Ganzen, hert, ree, wild zwijn. Uit een bos, niet groot gebracht op een farm. Kun je een jager vinden die zelf wilde ganzen slacht? Of een poelier?

Hier is vlees van wilde ganzen te koop:
- https://hollandswild.info/assortiment/
- https://www.dehooierij.nl/ganzenvlees/
- https://www.friesvleespakket.nl/product-categorie/wilde-ganzenvlees/
- http://dekeukenvanhetongewenstdier.nl/product.asp?rubriek=C

Het aandeel tarwe/ rogge/ gerst in het voer van kippen varieert. Kippen die gras eten, en buiten lopen, hebben minder voer nodig.

Hier is grasgevoerd vlees te koop (bezorgt ook in BelgiŽ) https://www.dewoestegrond.nl/nl/webwinkel/schapenvlees/

Google zelf even (bv op grasgevoerd). Er is nog meer te vinden.
8
Info voor de supergevoeligen / Re: Heeft iemand tips voor vlees?
« Laatste bericht door soezepoes Gepost op januari 10, 2021, 18:42:11  »
Leeuwen?  ;)

Zonder gekheid, ik zou het niet weten. volgens mij krijgen alle dieren die wij eten granen binnen. Alleen vis niet lijkt mij.

9
Info voor de supergevoeligen / Heeft iemand tips voor vlees?
« Laatste bericht door Stefaan Gepost op januari 10, 2021, 16:17:04  »
Welke dieren eten het minst granen?
10
Info voor de supergevoeligen / Re: producten die goed/slecht gaan
« Laatste bericht door tine Gepost op januari 08, 2021, 13:17:12  »
Dank je!  :duimop:
Pagina's: [1] 2 3 ... 10