Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Effect van gluten op de hersenen en zenuwen (GRND)
« Laatste bericht door tine Gepost op april 05, 2020, 21:18:36  »
Thereís a new kid in town, hoorde ik coeliakie-expert en mdl-arts Chris Mulder in het verleden eens zeggen. Hij doelde op neurologische manifestaties van coeliakie. Eerder vielen vooral de maagdarmklachten op van coeliakiepatiŽnten. Maar de laatste jaren blijkt dat bij sommige coeliakiepatiŽnten ook delen van de hersenen, spieren of zenuwen beschadigd raken door het eten van gluten.

Aanvankelijk noemde men het neuro-coeliakie. Maar omdat de klachten ook kunnen optreden bij mensen die glutensensitief zijn (die neurologische klachten ontwikkelen door gluten, maar geen coeliakie hebben en ook geen tarwe-allergie) is er nu een nieuwe benaming bedacht, in het Engels: gluten-related neurological disorders (GRND). Vrij vertaald: neurologische glutenziekten. Een parapluterm waar verschillende aandoeningen onder vallen: gluten ataxie, perifere neuropathie, myopathie, encephalopathie en epilepsie. Gluten ataxie en perifere neuropathie komen het meest voor als neurologische reactie op gluten. Sommige patiŽnten hebben darmschade (dan is het een manifestatie van coeliakie), maar anderen weer niet (dan valt het onder glutensensitiviteit).

We vermoeden dat het immuunsysteem er op ťťn of andere manier mee te maken heeft, schrijven artsen en onderzoekers van het Amsterdam UMC in samenwerking met het neurologiecentrum uit Sheffield. Dat ligt meer voor de hand dan andere verklaringen voor neurologische klachten bij deze patienten, zoals een tekort aan vitamines en mineralen. In zenuwen, spieren en hersenweefsel van patiŽnten met deze aandoeningen werden ontstekingscellen aangetroffen die daar niet horen. Het is niet bekend of deze ontstekingscellen van oorsprong uit de darmen komen, waar het eerste contact is met gluten, en of ze naar de hersenen gaan. Dit wordt verder onderzocht. Daarnaast probeert men een manier te vinden om patiŽnten met een neurologische reactie op gluten te identificeren, bijvoorbeeld aan de hand van darmbiopten en een bloedtest.

1.   Gluten ataxie:
moeilijk kunnen bewegen, lopen, soms ook praten, omdat de kleine hersenen, aan de achterkant van het hoofd, gekrompen zijn. De kleine hersenen regelen de coŲrdinatie en motoriek. Komt voor bij coeliakie en glutensenitiviteit.

2.   Perifere neuropathie:
prikkelingen, tintelingen, pijn of een doof gevoel in armen, handen, vingers en benen of voeten.

3.   Gluten myopathie:
de spieren worden zwak of verliezen hun functie.

4.   Gluten encephalopathie:
patiŽnten hebben last van hoofdpijn, verwardheid, desoriŽntatie, cognitieve problemen, veranderde persoonlijkheid, zijn langzaam van begrip; in extreme gevallen is er een verlaagd bewustzijn.

5.   Epilepsie
Epilepsie aanvallen die uitgelokt worden door het eten van gluten.


Nutrients. 2020 Mar 20;12(3).
The Neuropathology of Gluten-Related Neurological Disorders: A Systematic Review.
Rouvroye MD1,2, Zis P3, Van Dam AM2, Rozemuller AJM4, Bouma G1, Hadjivassiliou M5.

Gluten-related neurological disorders (GRND) represent a spectrum of neurological manifestations that are triggered by gluten. In coeliac disease, a T-cell mediated enteropathy is triggered by gluten in genetically predisposed individuals. The underlying pathological mechanism of the neurological dysfunction is not yet clear. The aim of this review is to collate existing neuropathological findings in GRND as a means of aiding the understanding of the pathophysiology. A systematic search of the Pubmed Database yielded 188 articles, of which 32 were included, containing 98 eligible cases with a description of pathological findings in GRND. In gluten ataxia, loss of Purkinje cells, atrophy, gliosis and astrocytosis were apparent, as well as diffuse lymphocytic infiltration and perivascular cuffing with lymphocytes. In patients with large-fiber neuropathy, nerve biopsies revealed axonopathy, loss of myelinated fibers and focal and perivascular infiltration by inflammatory cells. Inflammatory infiltrate was also observed in muscle in myopathy and in cerebrum of patients with encephalopathy and patients with epilepsy. Such changes were not seen in skin biopsies from patients with small fiber neuropathies. The findings from this systematic review suggest an immune mediated pathogenesis for GRND. Future research should focus on the characterization of the inflammatory cell infiltrates and identifying target epitopes.

PMID: 32244870 DOI: 10.3390/nu12030822
pii: E822. doi: 10.3390/nu12030822.

2
De invloedrijke Franse filosoof, wiskundige en natuurkundige Blaise Pascal (1623 Ė 1662) had hoogstwaarschijnlijk coeliakie, stellen Roemeensen filosofen na uitgebreid onderzoek. Ze bestudeerden de brieven en geschriften van Pascal, de biografieŽn die zijn zussen en kleindochter over hem schreven en het autopsie rapport. Als kind had Pascal vaak buikklachten, op latere leeftijd kreeg hij neurologische klachten zoals migraine, perifere neuropathie, epilepsie, en werd hij depressief. Uit het autopsie rapport bleek dat hij een vitamine D tekort had, een afwijkende vorm van zijn hoofd (met een verdikte fontanel) en dat er kalkafzettingen in zijn hersenen te vinden waren. Pas de laatste tijd wordt dit gelinkt aan coeliakie. Natuurkundigen kennen Pascal vooral van 'de wet van Pascal' die beschrijft hoe vloeistof zich gedraagt in een gesloten vat als er druk op wordt uitgeoefend. Pascal schreef ĎPensťesí, een bundel gedachten over de onbeduidendheid van het menselijk bestaan. Zijn manier van denken werd sterk beÔnvloed door zijn ziekte, menen de Roemeense filosofen.

Rom J Morphol Embryol. 2019;60(4):1383-1389.
The mysterious "mental illness" of a philosopher: the case of Blaise Pascal.
Sava A1, Dumitrescu M, Dumitrescu GF, Turliuc MD, Ciocoiu M, Scripcariu V.

Department of Philosophy, Faculty of Philosophy and Social-Political Sciences, "Alexandru Ioan Cuza" University of Iaşi, Romania; dumitrescu.marius66@yahoo.com; Department of Surgical Sciences II, "Grigore T. Popa" University of Medicine and Pharmacy, Iaşi, Romania; turliuc_dana@yahoo.com.

Blaise Pascal (1623-1662) was a French philosopher, who wrote the Pensťes, a collection of "thoughts" about the apparent insignificance of human existence. In the last three centuries, it was claimed that his disease was mental. Hysteria, melancholia, and post-traumatic neurosis were taken into consideration, but none of the proposed diagnoses seems to be satisfactory. The aim of our work is to identify Pascal's mysterious illness. We correlated the symptoms of the indirect anamnesis (Pascal's letters to friends, letters and biographies made by his sisters and granddaughter) and autopsy data. Based on these data, we consider that Pascal's illness, which has affected him all his life and caused his death, was celiac disease, the diagnosis being supported by: childhood abdominal pain with gradual progression to neurological manifestations in his middle-age, which were expressed by migraine-type headaches, peripheral neuropathy, epilepsy, neuropsychiatric disorders (depression). The hypothesis of a celiac disease is also argued by autopsy data: lack of closure of the fontanelle due to type D hypovitaminosis, intestinal gangrene because celiac disease accelerates the post-mortem autolysis, gliosis and calcification of the nervous tissue. The second cause of his death was a chronic traumatic subdural hematoma, probably located in the superior temporal region, which was the reason for his left-sided hemianopsia that occurred immediately after a carriage accident. Conclusions: Pascal's philosophy reflects his own inner life, which was deeply influenced by the organic affections he suffered.

PMID: 32239123
3
Coeliakie / Re: Hulp voor opzetten nieuw Livaad: Glutopia!
« Laatste bericht door MirjamH Gepost op april 01, 2020, 08:16:22  »
Beste Yannik,

Ik heb je net per email beantwoord, maar ook nog even hier via het Forum. Misschien hebben andere mensen andere aanvullende ideeŽn.

Ik zie vaak dit soort ideeŽn langs komen, meestal hoor ik er daarna weinig tot niets meer van.
Maar zo te zien ben jij al verder: Jij hebt de database van Livaad!
Om dat te structureren zal nog een flinke klus zijn.... Misschien vind je (juist in deze tijd) iemand die daar zijn tanden in wil zetten!

In mijn blog https://ikbenglutenvrij.nl/hoe-zoek-je-restaurants-waar-je-glutenvrij-kan-eten/ vind je een lijst van alle websites waar je glutenvrije restaurants kan zoeken. Ook vind je er tips en trics voor uit eten gaan.

Er zijn (voor zover ik weet) op het moment 5 websites die net zoiets hebben als jij wilt.
Bij Marit (Maak het glutenvrij) zijn nog geen reviews, maar ik begreep dat zij bezig is met een 2.0 versie waarin dit wel mogelijk is.
Zoals ik in mijn blog ook schreef: Het zou erg fijn zijn als deze sites hun krachten gaan bundelen. Op deze manier moeten wij (de glutenvrije klant waar het uiteindelijk om gaat) weer op verschillende websites onze informatie verzamelen. Jammer.

Waar deze verzamelsite of app dan volgens mij aan moet voldoen? Goed te gebruiken op de telefoon, reviews met datum, een kaart om te zoeken, inzicht in hoe de restaurants op de site komen (en of zij daar voor betalen) en gebruiksvriendelijk.

Als jij wat meer uitgewerkt hebt wat je wilt, hoe je dit wilt en of dit een aanvulling (of zelfs samenwerking!) is met de andere websites, dan wil ik je graag helpen om jouw vraag wat breder te verspreiden.
4
Coeliakie bij volwassenen / Re: Advies bij starten dieet
« Laatste bericht door koekie8 Gepost op maart 30, 2020, 16:55:23  »
Tine heeft al lekker uitgebreid antwoord gegeven :-). Dus ik heb niet veel aan te vullen.
Wat je verder nog kunt verwachten is dat je de smaak en vooral droogheid van glutenvrij brood tegen vindt vallen. Mocht je gewend zijn brood te eten, ga dan op zoek naar brood dat je lekker vindt. Of stop gewoon (tijdelijk) met brood eten. Brood zit erg ingebakken in de Nederlandse eetcultuur, maar je kunt prima zonder brood. Zelf eet ik in de ochtend altijd pap en maar de helft van de keren lunch ik met brood, de andere helft eet ik een warme maaltijd. Wasa knšckebrŲd of het knšckebrod van Semper is een goed alternatief voor boterhammen.
5
Coeliakie / Re: Hulp voor opzetten nieuw Livaad: Glutopia!
« Laatste bericht door tine Gepost op maart 30, 2020, 15:17:08  »
Goed idee! Zet je berichtje ook even op facebook bv coeliakie/ glutenvrij, er zijn er nog meer (en ook websites die name van restaurants verzamelen bv www.ikbenglutenvrij.nl).
6
Coeliakie / Re: Hulp voor opzetten nieuw Livaad: Glutopia!
« Laatste bericht door Nico de Kroon Gepost op maart 30, 2020, 15:12:43  »
Een hartstikke leuk idee want ik maakte heel veel gebruik van het livaad

 Als ik het zou kunnen zou ik je graag helpen maar ik ben wel erg slecht met de pc om daar iets mee te doen
Maar ik wens je heel veel succes en ik kijk er graag naar uit
7
Coeliakie / Re: Hulp voor opzetten nieuw Livaad: Glutopia!
« Laatste bericht door soezepoes Gepost op maart 30, 2020, 14:59:21  »
Dag Yannick,

Leuk idee, stuur mij maar een deel. :-)

Groeten, soezepoes
8
Coeliakie / Hulp voor opzetten nieuw Livaad: Glutopia!
« Laatste bericht door Wyannick Gepost op maart 30, 2020, 12:50:10  »
Beste allemaal,

Vroeger gebruikte ik de website Livaad van Aad Merceij voor het opzoeken van (buitenlandse) glutenvrije restaurants om te dineren. Op die site liet ik ook recensies achter van restaurants waar ik was geweest. Zie het als een soort TripAdvisor, alleen was Livaad voor en door mensen die glutenvrij eten en daarmee was de informatie naar mijn mening betrouwbaarder dan TripAdvisor. Zoals de meesten van jullie wel weten is een tijd geleden Livaad echter offline gegaan. Helaas zijn er tegenwoordig geen websites meer met zo'n grote database aan recensies van glutenvrije restaurants.

Een tijdje geleden heb ik van Aad Merceij de oorspronkelijke Livaad database met alle recensies gekregen. Ik heb als doel een nieuwe site (www.glutopia.nl > nu nog een dummy site) te starten waar iedereen weer (gratis) glutenvrije restaurants kan zoeken en nieuwe recensies op kan zetten. Op deze manier wordt het voor mensen met coeliakie weer wat makkelijker om buiten de deur te eten. De Livaad database is echter gigantisch (7500 recensies) en ik wil alle restaurants eerst ordenen, opschonen, deels verwijderen als de recensies te oud zijn, en informatie uitbreiden (bijv. type eten, kosten, etc.).

Ik werk zelf in de zorg en heb zoals je misschien kunt voorstellen deze periode minder tijd dan ik zou willen hebben voor dit project. Vandaar dat ik dacht dat er misschien anderen zijn die wat meer tijd hebben en mij willen helpen met het opschonen van de recensie database. Als die database eenmaal gemaakt is, kan de website Glutopia gevuld worden met de informatie.

Als je mij mee zou willen helpen, dan is m'n idee om een klein deel van de Excel database te sturen met 200 recensies die je dan kan bewerken. Er staan kolommen in het bestand die je kan checken, bijvoorbeeld: bestaat het restaurant nog (even googlen), de adresgegevens, en andere gegevens die je gewoon kan googlen. Het vergt niet heel veel computer kennis. Wel is het handig als je de basisprincipes van Excel kent (en natuurlijk ook kan googlen 😉). Mocht je na die 200 recensies nog meer recensies willen bewerken dan kan dat natuurlijk altijd!

Hopelijk zijn jullie ook enthousiast over mijn plannen en willen jullie mij helpen een site op te zetten waar iedereen nog veel plezier van kan beleven! Laat het hieronder weten als je mee wil doen en dan neem ik contact met je op. Natuurlijk ook als je vragen hebt of ideeŽn voor de site!

Groeten,
Yannick
9
De meeste coeliakiepatiŽnten zijn er vast van overtuigd dat ze geen gluten binnenkrijgen en zich goed aan hun dieet houden. Maar is dat werkelijk zo? Argentijnse artsen en onderzoekers testten urine en ontlasting van 53 volwassen coeliakiepatiŽnten. Bij een positieve testuitslag heeft iemand toch te veel gluten op. In een periode van 4 weken leverden de coeliakiepatiŽnten elke vrijdag en zaterdag een potje met ontlasting in, en elke zondag een potje met urine. Bij 89 % van de patiŽnten was minstens 1 uitslag (urine of poep) in een maand positief. Van alle ingeleverde urine- en poepmonsters was 38 % positief. In het weekend gaat het vaker mis dan doordeweeks, merkten de onderzoekers. In het weekend had 69% 1 of meer keer een positieve uitslag, en doordeweeks 62%. Kennelijk beÔnvloedde de test ook het gedrag van de deelnemers: de eerste week waren er minder positieve uitkomsten dan de vierde week. 

Conclusie van de onderzoekers: coeliakiepatiŽnten worden regelmatig blootgesteld aan gluten. De urinetest en de ontlastingstest zijn een handig hulpmiddel voor diŽtisten om na te gaan of de coeliakiepatiŽnten die ze begeleiden te veel gluten binnenkrijgen.   


Clin Gastroenterol Hepatol. 2020 Mar 23. pii: S1542-3565(20)30350-5. doi: 10.1016/j.cgh.2020.03.038. [Epub ahead of print]
Real-world Gluten Exposure in Patients With Celiac Disease on Gluten-Free Diets, Determined From Gliadin Immunogenic Peptides in Urine and Fecal Samples.
Stefanolo JP1, TŠlamo M1, Dodds S1, Temprano MP1, Costa AF1, Moreno ML1, Pinto-SŠnchez MI2, Smecuol E1, VŠzquez H1, Gonzalez A1, Niveloni SI1, MauriŮo E1, Verdu EF2, Bai JC3.


It is not clear how often patients who are on gluten-free diets (GFDs) for treatment celiac disease are still exposed to gluten. We studied levels of gluten immunogenic peptides (GIP) in fecal and urine samples, collected over 4 weeks, from patients with celiac disease following a long-term GFD.

METHODS:
We performed a prospective study of 53 adults with celiac disease who had been on a GFD for more than 2 years (median duration, 8 years; interquartile range, 5-12 years) in Argentina. At baseline, symptoms were assessed by the celiac symptom index questionnaire. Patients collected stool each Friday and Saturday and urine samples each Sunday for 4 weeks. We used a commercial ELISA to measure GIP in stool and point-of-care tests to measure GIP in urine samples.

RESULTS:
Overall, 159 of 420 stool and urine samples (37.9%) were positive for GIP; 88.7% of patients had at least 1 fecal or urine sample that was positive for GIP (median, 3 excretions). On weekends (urine samples), 69.8% of patients excreted GIP at least once, compared with 62.3% during weekdays (stool). The number of patients with a sample that was positive for GIP increased over the 4-week study period (urine samples in week 1 vs week 4, P<.05). Patients with symptoms had more weeks in which GIP was detected in stool than patients without symptoms (P<.05). Numbers of samples that were positive for GIP correlated with titers of deamidated gliadin peptide IgA in patients' blood samples, but not with levels of tissue transglutaminase.

CONCLUSIONS:
Patients with celiac disease on a long-term GFD are still frequently exposed to gluten. Assays to detect GIP in stool and urine might be used to assist dietitians in assessment of GFD compliance.
PMID:32217152
 
DOI:10.1016/j.cgh.2020.03.038


10
Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken / Ontlastingstest meet of coeliakiepatiŽnt te veel gluten eet
« Laatste bericht door tine Gepost op maart 29, 2020, 23:02:22  »
Bij mensen die gluten eten, komen kleine glutendeeltjes (gluten immunogene peptiden) terecht in de urine en ontlasting. Hiermee kun je nagaan of iemand met coeliakie goed glutenvrij eet, of toch per ongeluk te veel gluten binnenkrijgt. Italiaanse artsen vroegen 25 volwassen coeliakiepatiŽnten om ontlasting in te leveren in een potje. In het lab werd dit getest op glutendeeltjes. Bij 4 van de 25 coeliakiepatiŽnten zaten sporen van gluten in de ontlasting. Ze hadden dus de dagen voor de test te veel gluten op. Volgens de vragenlijst die ze invulden, aten 2 van de 4 streng glutenvrij, de andere 2 minder streng. Alle 4 hadden geen symptomen gehad de afgelopen dagen. De waarde van de tTG antistoffen in het bloed was hoger bij de groep die gluten at. De Italiaanse onderzoekers vertrouwen meer op de ontlastingstest dan op de bloedtest die tTG antistoffen meet, schrijven ze in een tijdschrift voor maagdarmleverartsen, omdat de antistoffen lang hoog kunnen blijven, terwijl mensen toch goed glutenvrij eten.


Minerva Gastroenterol Dietol. 2020 Mar 24. doi: 10.23736/S1121-421X.20.02662-8. [Epub ahead of print]
Fecal gluten immunogenic peptides as indicators of dietary compliance in celiac patients.
Porcelli B1, Ferretti F2, Cinci F3, Biviano I4, Santini A4, Grande E5, Quagliarella F5, Terzuoli L3, Bacarelli MR2, Bizzaro N6, Vascotto M5, Marini M4.
It is important to have methods for evaluating dietary compliance in patients with celiac disease (CD). Determination of fecal gluten immunogenic peptides (GIPs) was recently proposed as a method of detecting gluten intake. The aim of this study was to evaluate whether determination of GIPs can be used as an indicator of compliance with a gluten-free diet (GFD).

METHODS:
Twenty-five persons with CD on a gluten-free diet for at least one year were enrolled in the study. Compliance with the diet was assessed by: the Biagi questionnaire, evaluation of symptoms and assay of IgA anti-tissue transglutaminase antibodies (IgA anti-tTG). GIPs were determined by iVYLISA GIP-S test (Biomedal S.L., Seville, Spain) on an automated Chorus analyzer (DIESSE Diagnostica Senese, Siena, Italia), after extraction of fecal samples by the method developed by DIESSE.

RESULTS:
Four patients tested positive for GIPs (GIP+), two of whom complied strictly with the gluten- free diet according to the Biagi questionnaire. None of the four GIP-positive patients manifested symptoms. IgA anti-tTG was significantly higher in GIP+ than in GIP- subjects.

CONCLUSIONS:
Assay of fecal GIPs identified more patients who were not complying with the diet than the Biagi questionnaire or evaluation of symptoms. The anti-tTG and GIP results agreed perfectly; however, since anti-tTG antibodies remain high for longer and are not a completely reliable marker of GFD intake, detection of fecal GIPs offers a direct, objective, quantitative assessment of exposure, even occasional, to gluten and could be used to check dietary compliance.
PMID:32218420
 
DOI:10.23736/S1121-421X.20.02662-8

Pagina's: [1] 2 3 ... 10