Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Glutenvrij kopen, koken/bakken en eten / Re: Peulvruchtendilemma!
« Laatste bericht door tine Gepost op Vandaag om 08:27:46 »
Wat denk je van goed wassen en nakijken of er tarwegraantjes tussen de boontjes zitten? Dat lijkt me voldoende als je gemiddeld gevoelig bent voor gluten.

Ben je heel erg gevoelig, dan kun je een soort nemen die niet in contact kan komen met tarwe ed, ik ken daar alleen de blikvarianten van https://www.ekoplaza.nl/search/qry=peulvruchten/soort=peulvruchten2/allergieen=tarwe-en-glutenvrij

Hoewel het voedingscentrum peulvruchten aanprijst als gezond voedingsmiddel, blijkt uit onderzoek van het UMCG dat peulvruchten een negatief effect hebben op de darmflora, al is dat niet per soort uitgesplitst.

Ik ga kievitsbonen zaaien in de tuin, ben erg benieuwd of dat lukt, het zijn droogbonen en ik gebruik ze in de chili con carne. Ze zijn handig omdat ik ze niet in de vriezer hoef te bewaren. Andere peulvruchten vries ik in, zodat ik een wintervoorraadje heb, al ze vers van het land komen: erwten, peultjes, kapucijners, tuinbonen, sperziebonen en snijbonen. Ik doe dat omdat ik extreem gevoelig ben voor gluten, anders zou ik gewoon een pak of zak kopen en het goed controleren.
2
Glutenvrij kopen, koken/bakken en eten / Peulvruchtendilemma!
« Laatste bericht door Sam Gepost op april 23, 2018, 20:16:12  »
Hi,

Het valt me op dat er op (bijna) alle verpakkingen van droge peulvruchten staat dat er sporen van gluten in kunnen zitten.
Eerder kocht ik bijvoorbeeld rode linzen van Valle del Sole, maar daar staat het nu ook op. Net als op alle linzen, bonen, en kikkererwten bij Ekoplaza.

Weet iemand toevallig of er ook écht glutenvrije varianten zijn? Dus niet alleen "besmetting onbekend," maar zeker weten veilig? Ik probeer wat meer plantaardig te eten en heb allerlei wilde receptplannen—dus het zou leuk zijn als ik de goedkope versies kon kopen i.p.v. uit blik. (Vraag me trouwens ook af hoe het dan qua sporen zit met de blikvarianten.)

Hoor graag jullie ideeën hierover!

EDIT: ik ben ook wel benieuwd hoe jullie dit met noten doen. Hoe weet je zeker of er geen sporen in zitten?

Groet,
Sam
4
Geen antistoffen in het bloed, maar toch beschadigde darmen vanwege coeliakie? Dat is behoorlijk zeldzaam, stellen Italiaanse en Britse coeliakie-experts. Ze schatten dat het voorkomt bij 3 tot 5% van alle coeliakiepatiënten. In het verleden lag het percentage coeliakiepatiënten met een negatieve bloedtest hoger, 10 tot 20%. Sinds een jaar of vijftien zijn de bloedtesten beter geworden en kunnen deze met meer zekerheid coeliakie voorspellen. Althans, bij patiënten die nog gewoon gluten eten. De antistoffen gaan bij mensen die wel antistoffen in het bloed hebben omlaag zodra ze stoppen met gluten eten. Daarom is het belangrijk om eerst een echte diagnose te hebben, en daarna pas over te stappen op een glutenvrij dieet.

Als de darmvlokken beschadigd zijn, hoeft dat niet meteen te wijzen op coeliakie. Er kan ook iets anders aan de hand zijn, een andere ziekte (zoals HIV, tuberculose en andere auto-immuunaandoeningen), het gebruik van medicijnen die de darmen aantasten (zoals NSAID - ontstekingsremmers- en het bloeddrukverlagende medicijn olmesartan) of een parasiet of infectie (helicobater pylori bacterie, giardia lamblia parasiet). Het is belangrijk om alle mogelijkheden te onderzoeken, schrijven de experts, om te voorkomen dat een patiënt de verkeerde diagnose krijgt en vervolgens de verkeerde behandeling.

Seronegatieve coeliakiepatiënten zijn doorgaans op het moment van de diagnose wat ouder dan seropositieve patiënten. Ze hebben vaker klassieke coeliakieklachten zoals buikpijn, diarree en gewichtsverlies. Bij beide groepen komt een tweede of derde auto-immuunziekte regelmatig voor. De indruk bestaat dat seronegatieve coeliakiepatiënten wat korter leven, al is er nog te weinig onderzoek gedaan om daar zeker van te zijn. Ook een seronegatieve coeliakiepatiënt doet er goed aan glutenvrij te eten, zodat de darmvlokken kunnen herstellen.   


Curr Opin Gastroenterol. 2018 May;34(3):154-158. doi: 10.1097/MOG.0000000000000436.
Seronegative coeliac disease: clearing the diagnostic dilemma.
Schiepatti A1, Sanders DS2, Biagi F1.

PURPOSE OF REVIEW:
Seronegative coeliac disease is a poorly defined form of coeliac disease that poses an important challenge to clinicians particularly with regards to the differential diagnosis. This is probably because of lack of a consensus on its definition and incorrect use of specific coeliac serology. Seronegative coeliac disease (SCD) is uncommon and epidemiological data are scarce and contrasting. Therefore, the aim of this review is to provide a critical summary of the most recent work on this topic and a definition of SCD.

RECENT FINDINGS:
SCD is rare among coeliac patients but conversely SCD remains one of the most common causes of seronegative villous atrophy. The diagnostic workup of seronegative villous atrophy (SNVA) must ensure exclusion of other enteropathies before starting patients on a lifelong gluten-free diet. This is crucial in order to ensure that patients are not given the wrong diagnosis, which in turn can have implications for their inappropriate treatment and long-term morbidity. Finally, there is some data to suggest that seronegative enteropathies have a higher mortality than conventional coeliac disease.

SUMMARY:
Seronegative coeliac disease is a rare condition that accounts for a very small percentage of cases in the large population of coeliac patients. Strict criteria for the diagnosis of this condition need to be fulfilled and prompt identification of these patients is crucial in order to ensure the appropriate intervention on a case-by-case basis.

PMID: 29613916 DOI: 10.1097/MOG.0000000000000436

Bron: Pubmed
5
Coeliakie bij kinderen / Re: Ontlasting (sorry vies praatje ;-))
« Laatste bericht door tine Gepost op april 21, 2018, 20:38:21  »
Bij mijn zoontje zag je ook de velletjes van de erwtjes nog zitten. Dus het kan te maken hebben met coeliakie. Maar het kan ook een andere oorzaak hebben, waardoor de darmen het eten slecht verteren.

De poep kan ook plakkerig zijn en aan de wc pot blijven plakken bij wat grotere kinderen die al zelf naar de wc gaan. Het kan vies ruiken. En een andere kleur hebben. Kinderen met coeliakie hebben soms ook obstipatie, of beide, afwisselend diarree en obstipatie. Of gewoon normale ontlasting, maar wel andere klachten of symptomen.

Zie ook https://www.mlds.nl/klachten/vetdiarree/

Heeft ze minimaal 6 weken een gewone hoeveelheid gluten op, en heeft ze coeliakie, dan is dat meestal aantoonbaar via een bloedtest.

Fijn dat de kinderarts wil uitzoeken wat er aan de hand is. Hopelijk brengt het duidelijkheid.
6
Coeliakie bij kinderen / Ontlasting (sorry vies praatje ;-))
« Laatste bericht door Bennie1310 Gepost op april 21, 2018, 16:49:14  »
Een vraag. Onze 2 jarige peuter is gisteren gepriktom te kijken of ze een allergie heeft waaronder ook coeliakie.
Hoe ziet de ontlasting er dan uit?
Onze dochter heeft standaard diarree met voor als heel veel vezels die je bijna niet van haar billen krijgt
Verder zitten er vaak onverteerde resten voedsel in.
Is dit herkenbaar?
7
De Grootste Glutenvrije Markt van het jaar: 2 juni 2018 op de Rijneke Boulevard!


NB
Rijneke Boulevard is geen winkelcentrum maar een groot meubelboulevard met diverse aanvullende winkels, en ligt vlakbij de afslag naar Heineken Zoeterwoude aan de A4/N11.


Info:
http://www.rijneke.nl/

Route:
http://www.rijneke.nl/praktische-informatie/route


Citaat
Zoals je inmiddels van ons gewend bent, organiseren wij een aantal keer per jaar een glutenvrije markt. Vorige jaar pakten we het groots aan met het Glutenvrije Lente Festival. Dit jaar slaan wij de handen ineen met de Rijneke Boulevard en organiseren we de Grootste Glutenvrije Markt van het jaar! Lees hier meer informatie!

Wat je kunt verwachten van de Grootste Glutenvrije Markt?

Verwacht meer dan 45 kramen aan glutenvrije producten, gevuld met merken van producenten van Nederlandse en buitenlandse bodem. Ook vind je 5 foodtrucks met heerlijk glutenvrij eten. Er zal genoeg mogelijkheid zijn tot lekker zitten en genieten, tot het proeven van producten, tot het kletsen met andere glutenvrije eters. De grootste Glutenvrije Markt is een échte beleving voor jong en oud!



Welke kramen kun je verwachten?

Onze deelnemerslijst slibt dicht... De namen die je op de Grootste Glutenvrije Markt op 2 juni 2018 kunt verwachten, zijn:
 
•Schär
•Orgran
•Bonvita
•Turtle
•SAX
•First Chop
•Provena
•Ocho Reales
•YAM
•Consenza
•Sam Mills
•Vitabella
•Coppenrath
•Keesmakers
•Femke's Foodies
•Le Pain des Fleurs
•Genius
•Biobites
•Nairn's
•Selnature
•Met zonder Gluten
•Marjan's Bakery
•A-Naturel
•Saluti da Italia
•Stroopwafel Uniek
•Riso Scotti
•Céreal
•De Glutenvrije Bierspecialist
•Huttwiler
•De Witte Eland
•Doves Farm
•Mahalo Chai
•BioCountry
•Heja
•Naturall Pure
•Peijnenburg
•Nakd
•Sharp Sharp
Meer wordt nog bekend gemaakt!

Een enorme lijst aan glutenvrije marktkramen dus! Heb je er al zin in?


En de glutenvrij foodtrucks die aanwezig zijn:
•De Glutenvrije Visboer
•Karel's Biofriet
•Schapenstreek IJskar
•Churros4all
•Fiona's Baking Avenue

Meer informatie volgt

Binnenkort hoor je meer over alle activiteiten en bijzonderheden rondom deze markt. Ook verschijnt hier dan de link naar ons Facebook evenement, zodat je up to date blijft van alle nieuwtjes!
 

Praktische informatie
Wat? De grootste Glutenvrije Markt van het jaar
Wanneer? Zaterdag 2 juni 2018 van 10 tot 17 uur
Waar? Rijneke Boulevard in Zoeterwoude (vlakbij Leiden)


De toegang is gratis! Je kunt gratis parkeren aan de Rijneke Boulevard. Ook is dit winkelcentrum goed bereikbaar met het openbaar vervoer.


Bron: Glutenvrije Markt Leiden
https://www.glutenvrijemarkt.com/blogs/nieuws/de-grootste-glutenvrije-markt-van-het-jaar-2-juni/


8
2 berichten over gluten c.q. te hoge grenswaarde gluten in glutenvrije artikelen.



Ijs
Datum 13 april 2018
presence of gluten in gluten-free ice cream from the Netherlands
waarschuwing voor Nederland en Belgie
https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event=notificationDetail&NOTIF_REFERENCE=2018.0998

(ik weet niet welk merk en/of het in de handel is gebracht)


Overige waarschuwingen via dit Europees systeem:
https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/?event=searchResultList



Oat King
Datum 16.04.2018
Produktbezeichnung:
„Oat King Protein Bar“ Riegel 80 g in den Geschmacksrichtungen "Peanut Butter" und "Double Chocolate"

Grund der Warnung:
Überschreitung des Grenzwerts der Glutenfreiheit
http://www.lebensmittelwarnung.de/bvl-lmw-de/app/attachment/92411226-7fbd-4f4e-b5a2-6dec2ea6fb70/Aushang+Protein+Bar+Peanut+Butter+und+Double+Chocolate.pdf


9
Info voor de supergevoeligen / Re: producten die goed/slecht gaan
« Laatste bericht door tine Gepost op april 19, 2018, 14:44:10  »
Goedgekeurd: granaatappel uit Peru gekocht bij Ekoplaza https://www.ekoplaza.nl/producten/product/granaatappel (al staat het logo voor glutenvrij en tarwevrij er niet bij op de website; normaal gesproken let ik daarop als ik groente, fruit of aardappels wil kopen).

De granaatappel heeft een heel harde schil. Ik sneed hem doormidden en drukte de pitjes eruit, het zijn een soort besjes. Hier een kort filmpje hoe je hem 'slacht' https://www.ah.nl/allerhande/video/R-V2346990/granaatappel-ontpitten

Vandaag de eerste aardbeien gekocht bij een teler in de buurt die geen stro gebruikt. :duimop:
10
Vakantie, kamperen, hotels en diverse landen / Re: Vakantie Sardinië
« Laatste bericht door rian75 Gepost op april 18, 2018, 19:14:09  »
Bedankt voor jullie reacties! Ik ga het eens bestuderen!

Gr Rianne
Pagina's: [1] 2 3 ... 10