Mijn forum

Coeliakie => Coeliakie in de publiciteit en onderzoeken => Topic gestart door: tine op juli 23, 2020, 15:31:35

Titel: Spaanse artsen willen urinetest gebruiken voor bijsturen van glutenvrij dieet
Bericht door: tine op juli 23, 2020, 15:31:35
Hoe weet je of je goed glutenvrij eet? Of je per ongeluk te veel gluten binnenkrijgt? Of je darmen hersteld zijn? Of je te veel bewerkte producten eet in zakjes en pakjes, waardoor de hoeveelheid gluten ‘opstapelt’ tot een risicovol niveau? Of producten met de vermelding ‘kan sporen van gluten bevatten’ voor jou geschikt zijn? Of je te veel risico loopt als je buiten de deur eet? Het is - tot nu toe - koffiedik kijken.

Spaanse artsen en onderzoekers uit Sevilla hopen dat coeliakiepatiënten in de toekomst kunnen leunen op de uitkomsten van de urinetest die ‘gluten immunogene peptiden’(GIP) meet. Dat zijn kleine glutendeeltjes, die na het eten door de darmwand heen gaan, in de bloedbaan terecht komen en vervolgens via de nieren uit het bloed worden gefilterd, waarna ze te vinden zijn in de urine. Iedereen die gluten eet, scheidt deze kleine glutendeeltjes uit via de urine. Ze zijn een paar uur tot een paar dagen later te detecteren met een gluten detectie testkit. Het Spaanse bedrijf Biomedal heeft twee testkits op de markt gebracht, de ene meet gluten in urine, de andere in ontlasting.

Spaanse onderzoekers ontdekten dat maar liefst een kwart van de coeliakiepatiënten (24 %) te veel gluten eet. Ze eten niet glutenvrij, maar glutenarm. En hun darmen zijn daar de dupe van. Coeliakiepatiënten bij wie de urinetest alarm slaat, hebben in 94 % van de gevallen nog steeds een beschadigde dunne darm met extra ontstekingscellen (Marsh 2) of kortere darmvlokken (Marsh 3).

De patiënt zelf is zich daar meestal niet van bewust. Van de onderzochte groep Spaanse patiënten met darmschade heeft tussen 60 en 80% geen klachten, maar wel een positieve urinetest (eet dus te veel gluten). Een diëtist die hun voedingsdagboek uitploos, kon geen dieetfouten ontdekken. En de bloedtest die antistoffen meet (TTG) was negatief. Die antistoffen gaan pas omhoog als iemand langdurig een grote hoeveelheid gluten binnenkrijgt, denk aan elk weekend een broodje hamburger of twee glazen bier. Kleine dieetfoutjes kan die bloedtest niet detecteren, die is daar niet nauwkeurig genoeg voor. Met de nieuwe urinetest komen die wel boven water.

De Spanjaarden verwachten dat de urinetest niet alleen kan helpen om de dieettrouw te meten en het dieet zo nodig bij te sturen, maar dat het ook bruikbaar is voor de diagnose van coeliakie. Sommige coeliakiepatiënten krijgen te weinig gluten binnen voor een betrouwbare uitkomst van diagnostische testen (bloedonderzoek en darmonderzoek). De urinetest kan hiervoor waarschuwen.


Am J Clin Nutr 2020 Jul 21;nqaa188. Online ahead of print.
Negative predictive value of the repeated absence of gluten immunogenic peptides in the urine of treated celiac patients in predicting mucosal healing: new proposals for follow-up in celiac disease
Ángela Ruiz-Carnicer 1, Marta Garzón-Benavides 2, Blanca Fombuena 2, Verónica Segura 1, Francisco García-Fernández 2, Salvador Sobrino-Rodríguez 2, Lourdes Gómez-Izquierdo 3, Marcos A Montes-Cano 4, Alfonso Rodríguez-Herrera 5, Raquel Millán 2, María C Rico 2, Carmen González-Naranjo 2, Juan M Bozada-García 6, Jacobo Díaz 7, Cristóbal Coronel-Rodríguez 8, Beatriz Espín 9, Manuel Romero-Gómez 2, Ángel Cebolla 10, Carolina Sousa 1, Isabel Comino 1, Federico Argüelles 11, Ángeles Pizarro 2

Background:

The treatment of celiac disease (CD) is a lifelong gluten-free diet (GFD). The current methods for monitoring GFD conformance, such as a dietary questionnaire or serology tests, may be inaccurate in detecting dietary transgressions, and duodenal biopsies are invasive, expensive, and not a routine monitoring technique.

Objectives:

Our aim was to determine the clinical usefulness of urine gluten immunogenic peptides (GIP) as a biomarker monitoring GFD adherence in celiac patients and to evaluate the concordance of the results with the degree of mucosal damage.

Methods:

A prospective observational study was conducted involving 22 de novo CD patients, 77 celiac patients consuming a GFD, and 13 nonceliac subjects. On 3 d of the week, urine samples were collected and the GIP concentrations were tested. Simultaneously, anti-tissue transglutaminase antibodies, questionnaire results, clinical manifestations, and histological findings were analyzed.

Results:

Approximately 24% (18 of 76) of the celiac patients consuming a GFD exhibited Marsh II-III mucosal damage. Among this population, 94% (17 of 18) had detectable urine GIP; however, between 60% and 80% were asymptomatic and exhibited negative serology and appropriate GFD adherence based on the questionnaire. In contrast, 97% (31 of 32) of the celiac patients without duodenal damage had no detectable GIP. These results demonstrated the high sensitivity (94%) and negative predictive value (97%) of GIP measurements in relation to duodenal biopsy findings. In the de novo CD-diagnosed cohort, 82% (18 of 22) of patients had measurable amounts of GIP in the urine.

Conclusions:

Determining GIP concentrations in several urine samples may be an especially convenient approach to assess recent gluten exposure in celiac patients and appears to accurately predict the absence of histological lesions. The introduction of GIP testing as an assessment technique for GFD adherence may help in ascertaining dietary compliance and to target the most suitable intervention during follow-up.

PMID: 32692806
 
DOI: 10.1093/ajcn/nqaa188


Tot slot:

De Amerikaanse coeliakievereniging ‘Beyond Celiac’ geeft uitgebreide informatie over de doe-het-zelf-thuistest Gluten Detective : https://www.beyondceliac.org/research-news/at-home-urine-and-stool-tests-that-detect-gluten-now-available/

En dit is de website van de fabrikant: https://glutendetective.com/